20.10.2010 | A
Slovenija 15. na svetu!

Najnovejša Fifina lestvica je dodobra premešala vrstni red najboljših nogometnih držav na svetu. Slovenija je tokrat z novimi 29 točkami zasedla rekordno 15. mesto, kar je najboljši uspeh zgodovini slovenskega nogometa.

Še bolj veseli dejstvo, da varovancem Matjaža Keka v hrbet gledajo tako Italijani kot tudi Francozi.Slovenci so bili pred tem na 19. mestu, po novem pa so prehiteli vse svoje nasprotnike v kvalifikacijski skupini C za Euro 2012. Medtem, ko so Koren in druščina pridobili štiri mesta, je za tri padla Italija in se uvrstila tik za svojimi vzhodnimi sosedi.

Nov mejnik je Sloveniji uspelo doseči z dobrimi predstavami v začetku novega kvalifikacijskega ciklusa, kjer so Kekovi fantje zbrali že sedem točk in z izjemo spodrsljaja proti Ircem dokazali, da so zrelo in močno moštvo, ki lahko konkurira najboljšim. V potrditev tega je tudi mesto pred štirikratnimi svetovnimi prvaki.

Zgodovinskega uspeha je bil vesel tudi dirigent slovenske reprezentance Matjaž Kek. "To je priznanje in zame obenem motiv za nadaljnje zagnano delo. Želimo, da bi čim dlje ostali na teh visokih mestih. Že štiri mesece smo med najboljšo dvajseterico. To je resnično zelo dober dosežek." Čestitkam se je pridružil tudi predsednik Nogometne zveze Slovenija, Ivan Simič: "Čestitam selektorju, strokovnemu vodstvu in igralcem za izjemen uspeh."

Nekaj so k razpletu na lestvici pripomogli tudi izgredi v Genovi, po katerih je Srbija brez odigrane tekme proti Italijanom izgubila sedem mest in je sedaj šele 22. Med ostalimi tekmeci Slovenije v skupini C so Severni Irci na 41. mestu, Estonici zasedajo 74.mesto, Ferski otoki pa so šele na 133. mestu.

Na območju nekdanje skupne države so boljši le še Hrvati, ki so trenutno deveti. Ogromen skok je sicer uspel Rusom, ki so iz 25. napredovali na 10. mesto, največje presenečenje pa so zagotovo Črnogorci, ki so iz 40. napredovali na 26. mesto. Na vrhu z izjemo zamenjave Brazilije (3.) in Nemčije (4.) do sprememb ni prišlo. Iz deseterice sta izpadla Egipt (11.) in Čile (14.).

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Drago Wernig-TAKA

 

SORODNE NOVICE

 • 21.05.2024 | A
  Selektor Kek razkril širši seznam igralcev
  Slovenska reprezentanca prihodnji teden pričenja s pripravami pred nastopom Slovenije na drugem evropskem prvenstvu. Selektor Matjaž Kek je danes objavil širši seznam igralcev, ki si bodo na Brdu pri Kranju prizadevali, da se uvrstijo tudi na seznam šestindvajseterice.
 • 21.05.2024 | A
  Šeško klubsko sezono zaključil v svojem slogu, prvenstvo končala še sedmerica reprezentantov
  V pričakovanju evropskega prvenstva je osem slovenskih reprezentantov že zaključilo svoje klubske obveznosti. Strelsko se je znova izkazal Benjamin Šeško, v vlogi asistentov pa sta bila tokrat Žan Celar in Tomi Horvat.
 • 13.05.2024 | A
  Šeškovemu strelskemu pohodu ni videti konca
  En mesec pred prvim srečanjem Slovenije na evropskem prvenstvu Benjamin Šeško stopnjuje svojo strelsko formo v Bundesligi, kjer je dosegel že svoj šesti zaporedni zadetek. Med strelce se je znova vpisal tudi Žan Vipotnik. Stojanović do nove asistence.
 • 07.05.2024 | A
  Šeško nadaljuje z odlično strelsko formo
  Minuli konec tedna so bili slovenski reprezentanti znova na delu v klubskih tekmovanjih. Benjamin Šeško je v Bundesligi dosegel svoj peti zaporedni in skupno dvanajsti zadetek, v francoski Ligue 2 pa se je z novo asistenco izkazal Žan Vipotnik.
 • 30.04.2024 | A
  Pred Eurom v dobri strelski formi
  V preteklem tednu so se v svojih klubih znova dokazovali slovenski reprezentanti. Poleg Šeška in Žuglja, ki sta bila v aprilu v odlični strelski formi, so se med strelce vpisali še Balkovec, Celar in Vipotnik.
 • 23.04.2024 | A
  Šeško in Žugelj znova med strelci
  Pretekli vikend so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Najbolje sta se izkazala Benjamin Šeško v Bundesligi in Nino Žugelj v Eliteserien, ki sta v polno merila že na tretji oziroma drugi zaporedni tekmi, z novo asistenco pa se je v Ekstraklasi izkazal tudi Erik Janža.
 • 18.04.2024 | A
  Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
  Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
 • 16.04.2024 | A
  Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
  Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
 • 16.04.2024 | A
  Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
  Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
 • 09.04.2024 | A
  Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
  Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.

DELI NA