12.11.2020 | U21
Slovenci remizirali z evropskimi podprvaki

Milenko Ačimović se je na klopi mlade izbrane vrste debitiral z remijem. Slovenci so v Braunschweigu remizirali z aktualnimi evropskimi podprvaki Nemci. Gostitelji so tik pred odmorom povedli z enajstmetrovko Wintzheimerja, Slovenija pa je izenačila v uvodni minuti drugega polčasa, ko je z bele točke zadel Medved. Poraz Nemcev je v zaključnih minutah preprečil vratar Dahmen. 

Mednarodna prijateljska tekma:

NEMČIJA U21 : SLOVENIJA U21 1:1 (1:0)

Strelca: Wintzheimer (42'/11m); Medved (46'/11m)
Nemčija: Grill, Jaeckel, Maier, Burkardt, Özcan, Jakobs, Krüger, Leitsch, Passlack, Raum, Wintzheimer. Igrali so še: Vagnoman, Kother, Mai, Dahmen, Ambrosius, Handwerker, Berisha, Nmecha, Dorsch. Selektor: Stefan Kuntz.
Slovenija: Vekić, Rogelj, Stojinović, Zaletel, Ploj, Horvat, Brekalo, Elšnik, Matko, Medved, Štor. Igrali so še: Prelec, Svetlin, Celar, Ogrinec, Pečar. Selektor: Milenko Ačimović.

Reprezentanca Nemčije je dvoboj s Slovenijo izkoristila kot pripravo na odločilno tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ko bo v torek, prav tako v Braunschweigu, gostila Wales. Novi selektor Ačimović je v srečanje poslal enajsterico, ki se je z evropskim podprvakom podala v odprt boj za zmago. Slovenci so že v uvodnih minutah nekajkrat izkoristili nezbranost domače zasedbe, a niso prišli do zaključnega udarca. 

V prvem polčasu so bili podjetnejši Nemci, ki so si pripravili več zaključnih udarcev, a so bili nevarni tudi Slovenci. V 32. minuti je po samostojnem prodoru in preigravanju z 20 metrov sprožil Aljoša Matko. Lennart Grill je bil na pravem mestu. Na drugi strani igrišča je nekaj posredovanj zbral tudi Igor Vekić, ki je bil na najresnejši preizkušnji v 42. minuti. Domača reprezentanca je tedaj povedla s strelom z enajstmetrovko, ki jo je po prekršku Žana Zaletela izvedel Manuel Wintzheimer. Tik pred odmorom je po predložku Aljoše Matka nevarno meril Žan Medved.

Prav napadalec Slovana iz Bratislave je na sceno stopil tudi v uvodni minuti drugega polčasa. Gostitelji so v nadaljevanje tekme krenili s kar sedmimi novinci, eden od njih, Stephan Kofi Ambrosius, pa je v kazenskem prostoru na tla spravil Medveda, ki se je izkazal kot zanesljiv udarec strela z bele točke. Sledil je odgovor Nemčije, ki je v peti minuti drugega polčasa zapretila preko Passlacka. Strel z desne strani kazenskega prostora je poletel mimo bližnje vratnice. 

Še nevarnejša je bila situacija v 62. minuti. Slovenska obramba je po prostem strelu z desne strani igrišča pozabila na Floriana Krügerja, ki se je znašel sam pred Igorjem Vekićem, a nekoliko slabše zadel okroglo usnje, ki ga je z nekaj težavami ukrotil čuvaj slovenske mreže. S strelom iz igre so nevarno zapretili tudi Slovenci. Rezervist Žan Celar je v 73. minuti sprožil z razdalje 20 metrov, meril v zgornji levi kot vrat Finna Dahmena, ki pa se je izkazal z odlično obrambo.

Nemški vratar se je izkazal tudi v 88. minuti, ko so Slovenci prišli še do druge enajstmetrovke. Prodirajočega Nika Prelca je na nepravilen način zaustavil Lukas Mai, odgovornost pa je prevzel Žan Celar. Napadalec Slovenije je meril v desni kot vratarja Dahmena, ki pa je dobil še drugi soočenje z mladim članom Rome.

Mlada izbrana vrsta je tako podaljšala serijo pozitivnih rezultatov z najboljšimi evropskimi reprezentancami. Slovenijo v torek čaka še druga preizkušnja, v Ljudskem vrtu bo gostovala Rusija.

Milenko Ačimović, selektor Slovenije: "Odigrali smo zelo dobro tekmo. Fantje so pokazali pravi karakter in odnos do dresa. Igrali smo proti zelo kakovostnemu nasprotniku, enemu od favoritov za osvojitev evropskega prvenstva. Vsi vemo, kaj Nemčija pomeni v nogometu. Zelo sem ponosem na fante, vendar je potrebno delati tudi v prihodnje, videli smo, da se še da napredovati. Na koncu sem zelo zadovoljen s tekmo, a gremo naprej. V torek nas čaka nova preizkušnja. Rusija je na podobnem nivoju kot Nemčija, zato pričakujem še en zahteven dvoboj. Najprej se moramo spočiti in analizirati nasprotnika, se dobro pripraviti in tekmo iz Nemčije ponoviti še proti Rusiji."

Timi Max Elšnik, kapetan Slovenije: "Čuti se prisotnost novega selektorja in celotnega štaba. Tudi ekipa je precej spremenjena, tako da se šele spoznavamo. A vzdušje je super, vse je pozitivno in lahko pozitivno gledamo na evropsko prvenstvo. Danes smo pokazali, da je mogoče igrati z večjimi ekipami, kot je Nemčija. Takšne tekme potrebujemo, samo tako se lahko primerjamo s tistimi, s katerimi bomo igrali na prvenstvu. Imeli smo celo enajstmetrovko za zmago, a nam žal ni uspelo."

Tekst: PDo
Foto: DFB/GettyImages

SORODNE NOVICE

  • 22.03.2024 | U21
    Slovenija v Prekmurju visoko ugnala Bosno in Hercegovino
    Slovenska mlada reprezentanca je proti vrstnikom iz Bosne in Hercegovine prišla do druge domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Za Slovenijo so zadeli Cipot, Zeljković in Pišek.
  • 21.03.2024 | U21
    Aćimović in Cipot verjameta v novo zmago mlade reprezentance
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo s petkovo tekmo proti Bosni in Hercegovini v Murski Soboti odprla drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.03.2024 | U21
    Aćimović predstavil seznam nogometašev za tekmo z BiH
    Reprezentanca Slovenije do 21 let drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo odpira z domačo tekmo proti Bosni in Hercegovini. Selektor Milenko Aćimović je razkril seznam nogometašev za tekmo, ki bo v soboški Fazaneriji odigrana 22. marca.
  • 17.11.2023 | U21
    Mladi Slovenci v Carigradu remizirali s Turki
    Pripravljalni obračun mladih reprezentanc Turčije in Slovenije se je v Carigradu končal z izidom 1:1. Slovenci so po kotu v 66. minuti povedli z golom Adriana Zeljkovića, devet minut pred koncem rednega dela tekme pa je izenačil Metehan Altunbaş.
  • 16.11.2023 | U21
    Pozitivno serijo podaljšati tudi v obračunu s Turčijo
    Mlada reprezentanca Slovenije bo novembrski termin izkoristila za pripravljalni obračun s Turčijo. V slovenskem taboru verjamejo, da bodo nadaljevali s pozitivno serijo rezultatov.
  • 14.11.2023 | U21
    Tudi v pripravljalnem dvoboju s Turki po zmago
    V ponedeljek je priprave pričela tudi mlada reprezentanca Slovenije, ki bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno tekmo s Turčijo. Petkov dvoboj v Carigradu bo odigran ob 17:45 po slovenskem času.
  • 07.11.2023 | U21
    Po uspešnem oktobru s Turčijo
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno preizkušnjo. Mladi Slovenci se bodo pod taktirko selektorja Milenka Aćimovića v Carigradu pomerili s turško izbrano vrsto do 21 let.
  • 17.10.2023 | U21
    Sešlarjev zadetek dovolj za nove tri točke
    Slovenska mlada reprezentanca je proti avstrijskim vrstnikom prišla do prve domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Pod edini zadetek na tekmi se je podpisal Sešlar.
  • 16.10.2023 | U21
    V Fazaneriji s severnimi sosedi
    Soboška Fazanerija bo v torkovem večeru gostila sosedski obračun mladih Slovencev in Avstrijcev, ki se bodo na prekmurski ravnici pomerili za točke v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.10.2023 | U21
    Na Cipru do visoke zmage
    Mlada reprezentanca Slovenije se z gostovanja na Cipru vrača s tremi točkami in visoko zmago. Že v prvem polčasu tretje tekme kvalifikacij je dvakrat zadel Tio Cipot, zmago pa je četrt ure pred koncem obračuna potrdil David Flakus Bosilj.

DELI NA