17.06.2010 | A
Slovenci preizkusili Ellis Park

Tako slovenski kot tudi ameriški nogometaši so danes popoldne preizkusili igrišče sredi Johannesburga, kjer se bodo v petek ob 16.00 uri pomerili za nove točke 19. SP v nogometu.

Kdo prvi na zelenico?

Slovenija in ZDA se ne zelenici še nista pomerili, kljub temu pa ste moštvi v teh dneh nabrali več kot dovolj informacij pred jutrišnjim snidenjem. O začetnih postavah ni veliko govora, je pa v zadnjih dneh prilagojeno zaradi gležnja treniral Krhin, nekaj dilem obstaja zaradi Šulerja, Dedič pa bo bržkone kljub nekoliko slabši predstavi proti Alžircem znova med prvimi na zelenici. Tudi morebitno menjavo za obrambno štirico selektor že ima v mislih. »V primeru, da Šuler ne bo nared, bo tekmo začel Mavrič.«

Kljub gromozanski razliki 2 milijonskega naroda, ki se bo zoperstavil več kot 300 milijonskemu, se srčni in borbeni Slovenci ne bojijo nikogar. »Ne vem, zakaj bi se bali Američanov, jih pa strahovito spoštujem. Imajo izreden kolektivni pristop, fizično pripravljenost in posameznike, ki lahko v vsakem trenutku odločijo tekmo,« pravi strateg tokrat belo obarvanih nogometašev. Ravno bela barva (dresov op.p) je tista, ki bo največja razlika med prvo in drugo tekmo, se Mariborčan rad pošali. Tudi to priča o tem, da je vzdušje v taboru slovenskega moštva sproščeno in pripravljeno na nov obračun.

»So dobra reprezentanca, a tudi premagljiva,« je prepričan desni bočni igralec Mišo Brečko, ki si je ogledal tekmo med Anglijo in ZDA. So pa žogobrci zadovoljni nad igriščem, ki jih je pričakalo na Ellis Parku. »Igrišče je dobro in nam je povzroča težav.«

Največja nevarnost je kolektivnost

Tuji mediji se precej ukvarjajo s kot buciko majhno nogometno senzacijo, ki je ugnala že veliko Rusijo. »Nimajo uveljavljenih igralcev, toda to zanje ne pomeni nič. Kar vprašajte Rusijo,« so si enotni. To nadomesti – pa čeprav moštvo ima velika imena, kot pravi selektor sam »Imamo 23 izvrstnih igralcev, ki so zame vsi po vrsti junaki« - borbenost in kolektiven duh, kjer reklo 'Vsi za enega, eden za vse' pooseblja slovensko izbrano vrsto.  

Ni vse v velikosti in prepoznavnosti, je prepričan Dalibor Stevanovič. »Pomembno je srce, ne kako velika je država.« To pa je odlika tretje najmanjše udeleženke mundiala v vsej zgodovini prvenstev.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: MC NZS.si/Taka
Video: Matjaž Krajnik

SORODNE NOVICE

 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Odmevi po žrebu
  Slovenska delegacija na čelu s selektorjem Matjažem Kekom in predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem je v Hamburgu žreb skupin za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji ocenila za težak. Kot pa je poudaril selektor, tekmece poznajo in bodo na EP šli tekmovat, ne zgolj sodelovat.
 • 04.12.2023 | A
  V skupini C z Dansko, Srbijo in Anglijo
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu, ki bo med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto potekalo v Nemčiji, v skupini C pomerila proti Danski, Srbiji in Angliji. Tako je določil današnji žreb v hamburški koncertni dvorani.
 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 02.12.2023 | A
  Slovenski nogometaši bodo danes dobili tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.

DELI NA