17.06.2010 | A
Slovenci preizkusili Ellis Park

Tako slovenski kot tudi ameriški nogometaši so danes popoldne preizkusili igrišče sredi Johannesburga, kjer se bodo v petek ob 16.00 uri pomerili za nove točke 19. SP v nogometu.

Kdo prvi na zelenico?

Slovenija in ZDA se ne zelenici še nista pomerili, kljub temu pa ste moštvi v teh dneh nabrali več kot dovolj informacij pred jutrišnjim snidenjem. O začetnih postavah ni veliko govora, je pa v zadnjih dneh prilagojeno zaradi gležnja treniral Krhin, nekaj dilem obstaja zaradi Šulerja, Dedič pa bo bržkone kljub nekoliko slabši predstavi proti Alžircem znova med prvimi na zelenici. Tudi morebitno menjavo za obrambno štirico selektor že ima v mislih. »V primeru, da Šuler ne bo nared, bo tekmo začel Mavrič.«

Kljub gromozanski razliki 2 milijonskega naroda, ki se bo zoperstavil več kot 300 milijonskemu, se srčni in borbeni Slovenci ne bojijo nikogar. »Ne vem, zakaj bi se bali Američanov, jih pa strahovito spoštujem. Imajo izreden kolektivni pristop, fizično pripravljenost in posameznike, ki lahko v vsakem trenutku odločijo tekmo,« pravi strateg tokrat belo obarvanih nogometašev. Ravno bela barva (dresov op.p) je tista, ki bo največja razlika med prvo in drugo tekmo, se Mariborčan rad pošali. Tudi to priča o tem, da je vzdušje v taboru slovenskega moštva sproščeno in pripravljeno na nov obračun.

»So dobra reprezentanca, a tudi premagljiva,« je prepričan desni bočni igralec Mišo Brečko, ki si je ogledal tekmo med Anglijo in ZDA. So pa žogobrci zadovoljni nad igriščem, ki jih je pričakalo na Ellis Parku. »Igrišče je dobro in nam je povzroča težav.«

Največja nevarnost je kolektivnost

Tuji mediji se precej ukvarjajo s kot buciko majhno nogometno senzacijo, ki je ugnala že veliko Rusijo. »Nimajo uveljavljenih igralcev, toda to zanje ne pomeni nič. Kar vprašajte Rusijo,« so si enotni. To nadomesti – pa čeprav moštvo ima velika imena, kot pravi selektor sam »Imamo 23 izvrstnih igralcev, ki so zame vsi po vrsti junaki« - borbenost in kolektiven duh, kjer reklo 'Vsi za enega, eden za vse' pooseblja slovensko izbrano vrsto.  

Ni vse v velikosti in prepoznavnosti, je prepričan Dalibor Stevanovič. »Pomembno je srce, ne kako velika je država.« To pa je odlika tretje najmanjše udeleženke mundiala v vsej zgodovini prvenstev.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: MC NZS.si/Taka
Video: Matjaž Krajnik

SORODNE NOVICE

 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.
 • 21.11.2023 | A
  Kek po preboju na evropsko prvenstvo: Slovenija je spet dihala kot eno
  Po zadnji kvalifikacijski tekmi za nogometno evropsko prvenstvo 2024, na kateri je Slovenija danes v Stožicah premagala Kazahstan in se uvrstila na Euro 2024, je selektor Matjaž Kek poudaril, da morajo biti v ospredju nogometaši, ki so si res zaslužili ta velik dosežek.
 • 21.11.2023 | A
  Hvala, navijači - slavje se nadaljuje na Kongresnem trgu
  Nogometna reprezentanca Slovenije je z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo 2024 poskrbela za novo evforijo med navijači, primerljivo s tistimi ob prebojih na velika tekmovanja v preteklosti. Reprezentanti so se v družbi navijačev veselili že po tekmi, slavje pa se ob 16. uri nadaljuje na Kongresnem trgu.
 • 21.11.2023 | A
  Navijaj ponosno za Slovenijo
  Naša srca so včeraj zvečer družno utripala za reprezentante Slovenije, ki se je v odločilnem obračunu s Kazahstanom uvrstila na evropskem prvenstvu 2024.
 • 20.11.2023 | A
  SLOVENIJA JE NA EVROPSKEM PRVENSTVU
  Slovenska reprezentanca bo zaigrala na evropskem prvenstvu 2024. Izbrana vrsta pod vodstvom selektorja Matjaža Keka je z goloma Benjamina Šeška in Benjamina Verbiča v razprodanih Stožicah pred 16.432 navijači dobila odločilno tekmo s Kazahstanom in potrdila preboj na prvenstvo stare celine.
 • 20.11.2023 | A
  Slovenija danes v polnih Stožicah za evropsko prvenstvo!
  Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah igrala zadnjo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka so po dolgem času v položaju, ko se spet lahko prebijejo na veliko tekmovanje. Pomembno je dejstvo, da so odvisni sami od sebe. Proti Kazahstanu morajo za pot v Nemčijo osvojiti vsaj točko.
 • 20.11.2023 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s Kazahstanom
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo v ponedeljek, 20. novembra 2023, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Kazahstanom. Ker je osrednji slovenski stadion za nepozaben spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
 • 19.11.2023 | A
  Kek: Cilj je evropsko prvenstvo!
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v ponedeljek ob 20.45 v Stožicah igrala zadnjo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka so po dolgem času v položaju, ko se spet lahko prebijejo na veliko tekmovanje. Pomembno je dejstvo, da so odvisni sami od sebe. Proti Kazahstanu morajo za pot v Nemčijo osvojiti vsaj točko.

DELI NA