07.09.2010 | A
Slovenci do prve kvalifikacijske točke

Kekova četa je na sloviti Marakani lovila prve točke v kvalifikacijah za EP, ki ga bosta leta 2012 gostili Poljska in Ukrajina. Popotnica slovenskih fantov ni bila najboljša – na domačem terenu so klonili proti Severnim Ircem, Srbi pa s 3:0 premagali Ferske otoke. Tokrat so si Kekovi varovanci priigrali točko (1:1).

SRBIJA : SLOVENIJA 1:1 (0:0)

Strelci: 0:1 Novakovič ('64); 1:1 Žigić ('87)
Sodnik: Olegario Benquerenca (Portugalska)

Srbija: Djuričić, Rukavina, Subotić, Vidić, Luković, Stanković (od 71. Kačar), Kuzmanović, Tošić (od 46. Krasić), Jovanović, Lazović, Žigić.

Slovenija: S. Handanovič, Brečko, Cesar, Mavrič, Jokič, Birsa (od 78. Iličič), Koren, Radosavljevič, Kirm (od 88. Stevanovič), Novakovič, Dedič (od 77. Ljubijankič).
Selektor: Matjaž Kek

Srbi so veljali za favorita srečanja, kar pa jim še ni zagotovilo novih točk v boju za nastop pa Poljskem in v Ukrajini. Selektor Kek je tokrat v enajsterico znova uvrstil Zlatka Dediča, Zlatan Ljubijankič pa bo na priložnost nekoliko počakal. Matej Mavrič Rožič bo znova zamenjal povratnika po poškodbi Marka Šulerja.

Slovenci so srečanje na balkanskem Wembleyju pričeli pogumno, s taktično dobro postavitvijo ustavili vezno linijo in dvakrat v prvem delu nevarno zapretili proti srbskim vratom. Kreator akcij je bil obakrat Zlatko Dedič, ki pa ni znal izkoristiti priložnosti. V 19. minuti je akcijo ob diagonalnem strelu Aleksandra Radosavljeviča s protinapadom Andraža Kirma, ki je lepo zaposlil Dediča, žoga zletela le dober meter mimo leve vratnice. Popravni izpit je sledil v 26. minuti, ko je Dedič po globinski podaji Valterja Birse znova lepo utekel mimo branilcev, zaključek akcije pa znova ni bil najbolj posrečen.

Gostje so si najnevarnejšo priložnost pripravili v 8. minuti po prostem strelu, ko je z okoli 25 metrov silovito sprožil Zdravko Kuzmanović in ogrel Samirja Handanoviča.

Nepravilna zaustavitev Dediča ob robu kazenskega prostora je Sloveniji v 36. minuti Milivoju Novakoviču ponudila priložnost s prostega strela, a je 'Novagol' ciljal previsoko. Tako Slovenija znova ni izkoristila ponujenega.

Trda in izenačena tekma, kjer so nekaj več iniciative imeli Kekovi varovanci, ki so bili za nianso boljši tekmec, se je pred polčasom končala z grobim prekrškom nad Mavrič Rožičem, ki pa je v drugem polčasu vseeno lahko nadaljeval.

V začetku  drugega polčasa je nevarno zapretil Birsa, kasneje je Novakovič padel v kazenskem prostoru, sodniška piščalka pa se ni oglasila. Vratar italijanskega Udineseja je dobro posredoval v 52. minuti, Srbi pa so v nadaljevanju vršili izreden pritisk in pokazali premoč na domači Marakani. Dokaz za ostro igro na obeh straneh je tudi devet rumenih kartonov.

Kirm je v 62. minuti podal v kazenski prostor, kasneje je Dedič poizkusil od daleč. Vse to je bila uvertura v slavje Slovencev, ki so s strelom Novakoviča, ki je v 64. minuti prehitel domačo obrambo, prišli do vodstva. 17. gol za nogometaša nemškega Kölna, prvi po suši vse od tekme s San Marinom (če izvzamemo prijateljske obračune) je pomenil tudi prvega v tem kvalifikacijskem ciklusu.

Pred Handanovičevimi vrati je bilo nevarno v 82. minuti, štiri minute kasneje pa so gostitelji srečanja po tem, ko so navijači zahtevali njihovo zmago, vendarle zatresli slovenska vrata. Napadi Srbov za izenačenje so obrodili sadove, ko je Žigić žogo zabil pod prečko.

Tri točke bi bile velik kapital pred nadaljevanjem, a je fantom po vodstvu v 64. minuti uspelo iztržiti točko. Selektor je bil z videnim zadovoljen, sedaj pa bo potrebno nadoknaditi točke, izgubljene na srečanju z Irci. Priložnost za to bo že oktobra v Stožicah.

Matjaž Kek, selektor Slovenije: »Zadovoljen sem kako je ekipa odreagirala po petku. Tekmo smo imeli pod kontrolo, tudi Srbi so imeli svoje priložnosti. Odigrali smo taktično zrelo, pristop je bil pravi. Danes smo vzeli točko favoritu, manjka nam Severna Irska, kar bomo morali nekje nadoknaditi, ampak danes smo se vrnili med žive.«

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Drago Wernig – TAKA

SORODNE NOVICE

  • 30.04.2024 | A
    Pred Eurom v dobri strelski formi
    V preteklem tednu so se v svojih klubih znova dokazovali slovenski reprezentanti. Poleg Šeška in Žuglja, ki sta bila v aprilu v odlični strelski formi, so se med strelce vpisali še Balkovec, Celar in Vipotnik.
  • 23.04.2024 | A
    Šeško in Žugelj znova med strelci
    Pretekli vikend so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Najbolje sta se izkazala Benjamin Šeško v Bundesligi in Nino Žugelj v Eliteserien, ki sta v polno merila že na tretji oziroma drugi zaporedni tekmi, z novo asistenco pa se je v Ekstraklasi izkazal tudi Erik Janža.
  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.

DELI NA