12.07.2010 | A
Slovenci 18. na svetu!

Največji športni dogodek leta je sinoči postregel s težko pričakovanim osmim svetovnim prvakom, kjer so, kljub uvodnem porazu proti Švici, na koncu vendarle slavili Španci.

Resda so na sedmih srečanjih nasprotnikovo mrežo zatresli le osemkrat, pa vendarle so 'sveži' prvaki tudi zmagovalci z najmanj doseženimi zadetki na dosedanjih 19. svetovnih prvenstvih. Tu prednjačijo evropske reprezentance, ki so mundial osvojile desetkrat, devetkrat pa je naslov najboljšega romal v Južno Ameriko, ki bo hkrati tudi gostiteljica prihodnjega nogometnega prvenstva.

Južna Afrika je ob odlični organizaciji svetu dokazala, da ni zaprta država, apartheid je le še del njihove zgodovine. Morda je kriminalitete res več, kot kje drugje po svetu in ima Afrika prizvok 'nevarne' države tudi zaradi bolezni in nižje stopnje zdravstvene oskrbe, pa vendarle lahko 'črna' celina gostu ponudi ogromno. Poleg izjemnih naravnih lepot, slavnih afriških pet, gostoljubja in prijaznosti boste na južni polobli naleteli na drugačen svet, ki vas bo povsem očaral.

Nekoliko manj bi bili na devetih nogometnih prizoriščih očarani nad zvokom vuvuzel, kot tradicionalnem afriškem glasbilu, ki je nadomestil troblje in spočil grla, a je bilo brenčanje obvezne navijaške opreme vseeno parajoče za ušesa. Medtem, ko so se na nogometnih zelenicah rodile nove zvezde, zvezdniki, ki so tja prispeli z bogatim rezimejem (Ronaldo, Rooney, Messi, Kaka), pa so tokrat ostali v senci moštvenega duha tistih, ki so kasneje krojili razplet prvenstva. Urugvajec Diego Forlan je z 23,4 % glasov postal najboljši igralec prvenstva in osvojil zlato žogo, medtem ko je zlati čevelj romal v roke Thomasu Müllerju, ki je ob petih zadetkih zbral še tri podaje, kar ga je postavilo pred Villo in Sneijderja. Nagrado Leva Yashina je osvojil Iker Casillas, čeprav je največ obramb zbral Ganec Richard Kingson, naj mladi nogometaš pa je postal nemški ostrostrelec Müller.

Finalista preteklega prvenstva sta se poslovila že po prvih treh obračunih, Brazilija in Argentina pa izpadli prej, kot bi pričakovali. Presenečenje prvenstva je zagotovo Urugvaj, ki je na krilih Forlana in Luisa Suareza ob izjemni predstavi na zadnjem boju zaključil kot četrti. Če so Novozelandci tekmovanje zaključili brez poraza in Slovaki izgubili šele s kasnejšimi svetovnimi podprvaki, pa se je izkazala tudi Kekova četa, ki je po tihem sicer upala na preboj med najboljši 16, na koncu pa svoje drugo prvenstvo s popolnoma prenovljeno ekipo končala na odličnem 18. mestu.

Veliko je bilo govora o Jabulaniju, ki naj bi veljala za najboljšo žogo, a se je le-ta na redkejšem zraku obnašala nekoliko nepredvidljivo. Vseeno pa se je nogomet gledal (tudi) zaradi zadetkov, ki smo jih na tem prvenstvu videli precej, tudi nekaj takšnih, ki bodo ostali v spominu. Za Slovence je zagotovo najpomembnejši prvi, ki ga je dosegel kapetan Robert Koren, nato izjemen strel z razdalje Valterja Birse, nazadnje pa je število zadetkov zaokrožil Zlatan Ljubijankič. Vsak od njih je vreden zlata. Slovenska igra, je bila tudi ko ni stekla, bolje uigrana, še več, bila je moštvena. Kolektivna igra je slovenskim fantom prinesla štiri točke, naš neposredni tekmec za napredovanje z 9,5 milijona dolarjev vrednim selektorjem, pa se je izvlekel šele ob pomoči Američanov.

Zadnje dni je svet razveseljevala tudi preroška hobotnica po imenu Paul, ki je pravilno napovedala izide nemških tekem in kasneje dala odgovor o novem svetovnem prvaku. Osem tekem, kolikor jih je bilo odigranih na Soccer Cityju si je skupno ogledalo 670.809 gledalcev, tu pa so se sinoči veselili tudi Španci. Ob naslovu svetovnih prvakov so odnesli še lovoriko za najbolj športno vedenje. Sicer je glavni sodnik (tudi ta ni ostal brez madeža) 14-krat dvignil rumeni karton, porumeneli so skoraj da vsi nizozemski nogometaši, 26 prekrškov je utrpel tudi junak prvenstva, Andres Iniesta.

Tudi sicer po igri številk prednjačijo Španci, ki so na sedmih tekmah opravili 3.803 podaje, od tega je Xaviju pripisanih 669. Rekordno malo pa je bilo strelcev, ki so državi z Iberskega polotoka priborili pet kilogramski zlati pokal. David Villa je petkrat zatresel nasprotnikovo mrežo, dvakrat je bil natančen Iniesta, gol za preboj v finale pa je priskrbel kapetan Barcelone Carles Puyol.

32 reprezentanc je pisalo 32 različnih zgodb, 736 doživetij z le dvema državama, ki nista uspeli zatresti nasprotnikove mreže – Alžirija in Honduras, ob kar 16. zadetkih pomlajenih Nemcev, ter skupno 145 golih so Slovenci, ne z enajstimi, pač pa s triindvajsetimi pogumnimi srci prišli do 18. mesta. Fantom velja čestitati, hkrati pa se je potrebno ozreti v prihodnost, kjer bodo že jeseni na sporedu kvalifikacije za EP 2012. Zgodba srčnih, enotnih in tehnično podkovanih nogometašev gre novim zmagam naproti.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Drago Wernig - TAKA

SORODNE NOVICE

  • 19.07.2024 | A
    Žan Celar novi član angleškega drugoligaša QPR
    Petindvajsetletni napadalec Žan Celar, ki je za slovensko nogometno reprezentanco odigral 13 tekem, se je iz Lugana preselil v London, k ekipi Queens Park Rangers. Ta igra v angleški drugi ligi in je že potrdila prestop.
  • 02.07.2024 | A
    Dobrodošli doma!
    Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljek v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, so se po zgodovinskem dosežku danes na Kongresnem trgu v Ljubljani navijačem zahvalili za vso podporo med EP. Nogometaši so ob zahvalah poudarili tudi željo po čimprejšnjem vnovičnem takšnem sprejemu.
  • 02.07.2024 | A
    Pozdravite slovenske junake na Kongresnem trgu
    Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljkovi tekmi osmine finala UEFA evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, se bodo po zgodovinskem dosežku danes ob 18. uri svojim privržencem za podporo zahvalili na Kongresnem trgu v Ljubljani.
  • 02.07.2024 | A
    Kek: Dokazali smo, kako se bori za dres
    Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je po porazu po enajstmetrovkah v osmini finala evropskega prvenstva proti favorizirani Portugalski dejal, da kljub zgodovinskemu uspehu ne moreš slaviti po porazu, da pa je v grenkobi veliko sladkega.
  • 01.07.2024 | A
    Bravo, fantje!
    Slovenska nogometna reprezentanca je v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji po enajstmetrovkah izgubila proti Portugalski z 0:3, potem ko so Josip Iličić, Jure Balkovec in Benjamin Verbič zgrešili vse tri strele z bele točke.
  • 01.07.2024 | A
    Več tisoč navijačev v Frankfurtu poskrbelo za dobro vzdušje pred tekmo s Portugalsko
    Navijači so se že dodobra ogreli v navijaški coni v Frankfurtu, kjer so se zbrali pred večerno tekmo osmine finala evropskega prvenstva med nogometnima reprezentancama Slovenije in Portugalske. Pozneje so skupno odšli proti stadionu.
  • 01.07.2024 | A
    Nogometna vročica se znova seli tudi na ulice slovenskih mest
    Nogometna vročica se bo z današnjo zgodovinsko tekmo slovenske reprezentance, ki se bo ob 21. uri prvič doslej merila v izločilnih bojih evropskega prvenstva in bo za vstop v četrtfinale poskušala premagati Portugalsko, iz nemških stadionov znova preselila na slovenske ulice. Lep nogometni večer bi utegnila pokvariti le slaba vremenska napoved.
  • 30.06.2024 | A
    Gnezda Čerin: Zakaj ne bi še enkrat presenetili
    Slovenci se bodo za preboj v četrtfinale evropskega prvenstva pomerili s Portugalci, ki so favoriti, a sta Matjaž Kek in Adam Gnezda Čerin poudarila, da v slovenskem taboru vlada izjemna energija.
  • 30.06.2024 | A
    Informacije za obiskovalce tekme reprezentance v Frankfurtu
    Pred zgodovinsko tekmo naše reprezentance smo za vse, ki si boste tekmo ogledali v Frankfurtu, pripravili nekaj pomembnih informacij.
  • 29.06.2024 | A
    Ne bojimo se Portugalske
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v nedeljo odpotovala v Frankfurt, kjer jo v ponedeljek ob 21. uri čaka tekma osmine finala evropskega prvenstva proti Portugalski. Slovenska javnost z zanimanjem pričakuje obračun z enim favoritov prvenstva, tudi slovenski košarkarski as Luka Dončić verjame v uspeh.

DELI NA