03.09.2010 | A
Severni Irci tokrat nepremagljivi

Izbrana vrsta je z današnjim dvobojem začela nov kvalifikacijski ciklus. Tokratni cilj je preboj na EP, ki ga bosta leta 2012 gostili Poljska in Ukrajina. Prvi tekmec Kekove čete je bil stari znanec s preteklih kvalifikacij – Severna Irska. Razprodani Ljudski vrt je znova dihal za Slovenijo, kar pa ni bilo dovolj, da bi prvi komplet točk ostal na domačih tleh.

SLOVENIJA:SEVERNA IRSKA 0:1* (0:0)

Strelci: 0:1 Evans ('70)
Sodnik: P.-C. Balaj (Madžarska)

Slovenija: S. Handanovič, Brečko, Cesar, Mavrič-Rožič, Jokič, Birsa, Koren, Radosavljevič, Kirm (od 75. Iličič), Novakovič (od 74. Dedič), Ljubijankič (od 88. Matavž).
Selektor: Matjaž Kek

Severna Irska: Taylor, McAuly, Catchart, Craigan, Baird, Davis, McCann (od 67. C. Evans), Hughes, Healy (od 67. Lafferty), Feeney, Brunt (od 89. Gorman).
Selektor: Nigel Worthington

Rumeni kartoni: Healy (25.), Brunt (47.), Lafferty (84.)

Prvič sta se moštvi 'udarili' v preteklih kvalifikacijah, ko so oktobra pred dvema letoma Kekovi varovanci z 2:0 odpravili tokratnega nasprotnika. A srečanje ni bilo lahko. Do zadetka smo morali čakati vse do 83. minute, ko je sprva Milivoje Novakovič, minuto za njim pa še Zlatan Ljubijankič tresel Taylorjevo mrežo. Od takrat sta minili že skoraj dve leti, zrelejši in izkušenejši za nastop v Afriki izbranci selektorja Keka so tako imeli novo priložnost, da se gostom 'maščujejo' za poraz na Windsor parku. Na Irskem so Slovenci namreč klonili (0:1).

Ekipi sta vsekakor želeli kar najbolje kreniti v nov ciklus in zmaga je prava popotnica kvalifikacijskih bojev. Cilji domače izbrane vrste so jasni – nastop na EP. A do tja jih loči še deset obračunov in nekaj zmag. Slovenija se je na veliko tekmovanje uvrstila vedno, ko je sprva remizirala. Tokratni boj za evropski vstopnico pa so pričeli s porazom.

Ljudski vrt je še enkrat več potrdil, zakaj velja za domovanje te izbrane vrste. Vzdušje pod Kalvarijo je bilo znova peklensko, kot se za pričetek kvalifikacij tudi spodobi. V standardni enajsterici sta bili tokrat dve spremembi – namesto Zlatka Dediča je srečanje pričel Zlatan Ljubijankič, še ne povsem pripravljenega Marka Šulerja pa je nadomestil Matej Mavrič Rožič. Pri gostih je manjkal prvi zvezdnik Jonny Evans.

Moštvi sta v srečanje krenili borbeno, z igro, ki je čakala na napake nasprotnika, ki pa jih v prvem delu srečanja ni bilo veliko. V šahovskem dvoboju je bil najbolje postavljen Valter Birsa, a tudi njegova igra ni bila dovolj, da bi se tresla Irska mreža. Ob koncu prvih 45. minut so bili nevarnejši Kekovi varovanci, ki so nekajkrat obetavno zapretili pred Taylorjevimi vrati. V drugem polčasu se je igra preselila pred vrata gostujočega vratarja. Slovenci so si ustvarili številne priložnosti, do zrelih akcij, ki bi jih lahko realizirali pa niso prišli.

Tako se je še enkrat več izkazalo reklo 'Kdor ne da, dobi.', saj so v 70. minuti z golom rezervista Corryja Evansa povedli zeleno-črni in tako prekinili post sedmih srečanj, ko niso zadeli v polno. Zatišje slovenskih napadalcev se je nadaljevalo do 78. minute, ko so si v domačem taboru znova pripravili ducat priložnosti. Tudi tokrat žoga ni hotela v mrežo in nogometaše slovenske trobojnice bo zaradi njih še dolgo bolela glava. Priložnosti za zadetke in s tem tudi točke tega ciklusa bodo fantje iskali na gostovanju, ki jih čaka čez štiri dni v Srbiji.

Matjaž Kek, selektor Slovenije: "Fantom nimam nič očitati. Mogoče smo malce težje vstopili v tekmo in potrebovali 15-20 minut, da smo prišli v ritem. Kasneje je bil naš pritisk že silovit. Vedeli smo, da bo ta ciklus težaven. Škoda, da je padel Ljudski vrt. Tako kot so Irci presenetili nas, smo sposobni tudi mi presenetiti Srbe. Danes smo igrali bistveno boljše kot pred dvema letoma, ko smo zmagali Severno Irsko. Smo pa potrošili preveč energije. Fantje so strahovito razočarani, zdaj jih bo najtežje psihološko dvigniti."

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Drago Wernig - TAKA

SORODNE NOVICE

  • 30.04.2024 | A
    Pred Eurom v dobri strelski formi
    V preteklem tednu so se v svojih klubih znova dokazovali slovenski reprezentanti. Poleg Šeška in Žuglja, ki sta bila v aprilu v odlični strelski formi, so se med strelce vpisali še Balkovec, Celar in Vipotnik.
  • 23.04.2024 | A
    Šeško in Žugelj znova med strelci
    Pretekli vikend so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Najbolje sta se izkazala Benjamin Šeško v Bundesligi in Nino Žugelj v Eliteserien, ki sta v polno merila že na tretji oziroma drugi zaporedni tekmi, z novo asistenco pa se je v Ekstraklasi izkazal tudi Erik Janža.
  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.

DELI NA