05.05.2011 | NZS
Sedem prvoligašev z licenco
Licenčni oddelek Nogometne zveze Slovenije je danes v Ljubljani predstavil rezultate osmega licenciranja, in sicer za sezono 2011/12. Tako licenco za 1. SNL kot tudi mednarodno licenco za nastop v tekmovanjih pod okriljem Evropske nogometne zveze so dobili Maribor, Luka Koper, Domžale, Olimpija, Rudar Velenje, Hit Gorica in CM Celje.?

Ti klubi so tudi edini, ki so zaprosili za obe licenci. Trije klubi, Primorje, Nafta in Triglav Gorenjska, pa so zaprosili le za 1. SNL, a je komisija njihove vloge zaradi neizpolnjevanja finančnih kriterijev zavrnila. Ta trojica ima možnost pritožbe na drugostopenjski organ do 15. maja, licenčna komisija za pritožbe pa bo o njih odločala do 31. maja. Vloge je na prvi stopnji obravnavala komisija NZS za licenciranje nogometnih klubov ob sodelovanju licenčnega oddelka NZS.

Pa se zaradi zavrnjenih licenc obeta sprememba števila klubov v 1. SNL? "Ti rezultati so na prvi stopnji. Klubi imajo možnost pritožbe. Kot v vseh letih doslej bo izvršni odbor NZS v juniju obravnaval celovito poročilo o licenciranju. Na podlagi rezultatov licenciranja in tega poročila bo IO nato sprejel ustrezne odločitve za sestavo lig v naslednji sezoni. Zdaj je o tem še prezgodaj govoriti. Je pa pri sestavi lig treba upoštevati na eni strani športne, na drugi pa tudi licenčne rezultate. Tako nas čaka maja in junija na tem področju še precej dela," je pojasnil generalni sekretar NZS Aleš Zavrl.

Licenčni oddelek NZS pa je predstavil tudi nekatere konkretne podatke o poslovanju slovenskih prvoligašev v letu 2010. Klubi, ki so z eno izjemo še vedno organizirani kot športna društva, so imeli v letu 2010 12,7 milijona evrov prihodkov brez prestopnih dejavnosti (te so znašale 7,2 milijona evrov, obveznosti od prestopov pa so imeli klubi za dva milijona evrov). Pet klubov 1. SNL za leto 2010 beleži presežek prihodkov nad odhodki.

Odhodki so znašali 16,3 milijona evrov, povprečni proračun je bil 1,9 milijona evrov, za mladinski program pa so prvoligaši povprečno namenili 276.000 evrov ali 14,5 odstotka svojih proračunov. Bistveno se je spremenila tudi struktura prihodkov klubov. V letu 2010 sta bila najpomembnejša vira financiranja sponzorstvo in oglaševanje (36 odstotkov) ter prestopne dejavnosti (36 odstotkov). Za primerjavo, v letu 2009 je bilo 59 odstotkov prihodkov s strani sponzorjev, 13 pa od prestopov.

Še vedno pa so slovenski klubi v primerjavi z evropskim profesionalnim nogometom pod povprečjem pri prihodkih od vstopnin (5,4 odstotka) in trženja medijskih pravic (0,8 odstotka). Slovenski prvoligaši pa z 72-odstotnim deležem stroškov zaposlencev v celotnih prihodkih sodijo v skupino držav oziroma lig, ki za so te namene v poslovnem letu 2010 namenjale nadpovprečno.

Licenčni organi so v zvezi s poravnanjem finančnih obveznosti iz leta 2010 skupaj pregledali 735 nogometašev, trenerjev in drugega upravno-administrativnega ter medicinskega osebja. Ugotovili so, da je delež finančnih obveznosti do zaposlenih in odvisnih oseb v 1. SNL v celoti poravnan pri 83 odstotkih. V enem primeru poteka nedokončan postopek pred sodnimi organi, v 17 primerih je bil dosežen pisni dogovor o odlogu plačila obveznosti, za 110 primerov pa morajo klubi še predložiti dokazila o načinu poravnanja obveznosti (slednji primeri se navezujejo na Triglav, Nafto in Primorje).

"Licenčne analize slovenskega prvoligaškega klubskega nogometa so pokazale, da se povprečni proračuni klubov zmanjšujejo že drugo leto zapored. Govorim o proračunu brez prestopnih dejavnosti. Pokazale so, da je struktura virov financiranja, če jo primerjamo z ligami v regiji, primerljiva, v ospredju so prihodki iz naslova sponzoriranja in oglaševanja, prihodki od vstopnin in trženja oziroma medijskih pravic pa so še vedno zanemarljivi. Struktura virov financiranja je še vedno dokaj nestabilna. Velik izpad sredstev iz naslova sponzoriranja in oglaševanja so na srečo nadomestili izredni prihodki iz prestopnih dejavnosti. Še vedno pa so to nestabilni viri financiranja. Izredni dohodki iz prestopnih dejavnosti so za slovenski prostor pomembni, zato je potrebno še večje vlaganje v mladinske programe. Stroški zaposlenih glede na višino in strukturo prihodkov pa še vedno predstavljajo dolgoročno tveganje za finančno stabilnost slovenskih nogometnih klubov,"je licenčno analizo povzel član licenčnega oddelka NZS Siniša Mitrović.?

Tekst: STA
Foto: NZS/MaK

SORODNE NOVICE

 • 19.04.2024 | NZS
  Skupaj za večjo varnost na športnih prireditvah
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in generalni sekretar NZS Martin Koželj sta se sestala z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem in njegovimi najožjimi sodelavci, skupaj pa so pregledali dosedanje aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti na športnih prireditvah in pri zaostritvi zakonodaje za odpravo huliganstva v športu in se pogovorili o možnih nadaljnjih ukrepih.
 • 15.04.2024 | NZS
  Po 46. seji IO NZS: Objavljen razpis za sofinanciranje nogometne infrastrukture
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 46. seji, ki je bila na Brdu pri Kranju, sprejel še razpis za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2024 (SIPN-2024), v katerem bo za sofinanciranje infrastrukture v letu 2024 na voljo 350.000 EUR.
 • 21.03.2024 | NZS
  Po 45. seji IO NZS
  Na Brdu pri Kranju se je v torek na svoji 45. seji sestal Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije. Obravnavali so 16 točk dnevnega reda, ter sprejeli sklep o zasedanju redne letne Skupščine NZS, ki bo 24. aprila 2024.
 • 20.03.2024 | NZS
  Zagotovite si svoj dres slovenske reprezentance
  Nogometna zveza Slovenije z veseljem naznanja začetek večletnega partnerstva z MatchWornShirt, podjetjem, ki je po vsem svetu prepoznan kot vodilni v panogi edinstvenih športnih spominkov. V partnerstvu z več kot 300 ekipami se MatchWornShirt osredotoča na nošene in podpisane nogometne drese ter ponuja bogat izbor zbirateljskih predmetov iz košarke, hokeja in mnogih drugih športov.
 • 20.03.2024 | NZS
  Komisija za pritožbe odločila v primeru NK Maribor
  Komisija za pritožbe Nogometne zveze Slovenije je na svoji seji dne 14. marca 2024 obravnavala pritožbo NK Maribor Branik zoper sklep disciplinskega sodnika NZS št. 6021/24 z dne 26. februarja 2024. Pritožba je bila vložena zaradi kazni, izrečenih NK Maribor Branik za nešportno in neprimerno vedenje njegovih navijačev ter za spodbujanje narodnostne in etične nestrpnosti in drugega nasilja med tekmo.
 • 05.03.2024 | NZS
  Posvet NZS o varnosti na stadionih
  Nogomet, igra moči, strasti in čustev, se ne odvija samo na zelenici, temveč tudi na tribunah, kjer navijači izražajo svojo podporo in ljubezen do igre. Vendar pa se včasih ta strast prelije v nasilje, kot se je nedavno zgodilo v Fazaneriji. Incident na dogodku na tekmi med Muro in Mariborom je bil povod, da je NZS ponovno organizirala posvet na temo varnosti na nogometnih tekmah. Posvet, katerega se udelžijo predstavniki klubov in vseh deležnikov, ki skrbijo za varnost na tekmah, se je tudi letos odvil na Brdu pri Kranju.
 • 29.02.2024 | NZS
  Konstruktiven sestanek za večjo varnost na športnih prireditvah
  Predstavniki Nogometne zveze Slovenije so se s strokovnjaki iz Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport in Olimpijskega komiteja Slovenije sestali na delovnem sestanku in razpravljali o dodatnih ukrepih in rešitvah za večjo varnost na športnih prireditvah.
 • 26.02.2024 | NZS
  Disciplinski sodnik NZS odločil o odgovornosti NK Maribor
  Disciplinski sodnik NZS, ki je neodvisen in avtonomen organ NZS, je v zvezi z dogodkom na tekmi med Muro in Mariborom v 21. krogu Prve lige Telemach izdal sklep o odgovornosti NK Maribor, pri čemer sklepa o odgovornosti domačega kluba pri organizaciji tekme zaradi ugotavljanja dodatnih okoliščin še ni izdal.
 • 22.02.2024 | NZS
  NZS z državo in OKS o ostrejših ukrepih na športnih prireditvah
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije, Radenko Mijatović, se je udeležil posveta z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem, ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom in predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije, Franjom Bobincem. Po posvetu so pristojni napovedali sprejem ostrejših ukrepov za varnost na športnih prireditvah, povod za le-te pa so bili nedeljski izgredi v Murski Soboti.
 • 19.02.2024 | NZS
  Disciplinski sodnik uvedel disciplinski postopek
  Za uvedbo disciplinskega postopka je pristojen disciplinski sodnik NZS, ki je samostojen in neodvisen organ, vezan na disciplinske predpise NZS. Disciplinski sodnik je že prejel poročila uradnih oseb (delegat, sodniki in vodja varnosti) in je uvedel disciplinski postopek, v skladu z običajnim postopkom pa bo oba kluba pozval k posredovanju izjav v povezavi s sinočnjim dogodkom.

DELI NA