05.05.2011 | NZS
Sedem prvoligašev z licenco
Licenčni oddelek Nogometne zveze Slovenije je danes v Ljubljani predstavil rezultate osmega licenciranja, in sicer za sezono 2011/12. Tako licenco za 1. SNL kot tudi mednarodno licenco za nastop v tekmovanjih pod okriljem Evropske nogometne zveze so dobili Maribor, Luka Koper, Domžale, Olimpija, Rudar Velenje, Hit Gorica in CM Celje.?

Ti klubi so tudi edini, ki so zaprosili za obe licenci. Trije klubi, Primorje, Nafta in Triglav Gorenjska, pa so zaprosili le za 1. SNL, a je komisija njihove vloge zaradi neizpolnjevanja finančnih kriterijev zavrnila. Ta trojica ima možnost pritožbe na drugostopenjski organ do 15. maja, licenčna komisija za pritožbe pa bo o njih odločala do 31. maja. Vloge je na prvi stopnji obravnavala komisija NZS za licenciranje nogometnih klubov ob sodelovanju licenčnega oddelka NZS.

Pa se zaradi zavrnjenih licenc obeta sprememba števila klubov v 1. SNL? "Ti rezultati so na prvi stopnji. Klubi imajo možnost pritožbe. Kot v vseh letih doslej bo izvršni odbor NZS v juniju obravnaval celovito poročilo o licenciranju. Na podlagi rezultatov licenciranja in tega poročila bo IO nato sprejel ustrezne odločitve za sestavo lig v naslednji sezoni. Zdaj je o tem še prezgodaj govoriti. Je pa pri sestavi lig treba upoštevati na eni strani športne, na drugi pa tudi licenčne rezultate. Tako nas čaka maja in junija na tem področju še precej dela," je pojasnil generalni sekretar NZS Aleš Zavrl.

Licenčni oddelek NZS pa je predstavil tudi nekatere konkretne podatke o poslovanju slovenskih prvoligašev v letu 2010. Klubi, ki so z eno izjemo še vedno organizirani kot športna društva, so imeli v letu 2010 12,7 milijona evrov prihodkov brez prestopnih dejavnosti (te so znašale 7,2 milijona evrov, obveznosti od prestopov pa so imeli klubi za dva milijona evrov). Pet klubov 1. SNL za leto 2010 beleži presežek prihodkov nad odhodki.

Odhodki so znašali 16,3 milijona evrov, povprečni proračun je bil 1,9 milijona evrov, za mladinski program pa so prvoligaši povprečno namenili 276.000 evrov ali 14,5 odstotka svojih proračunov. Bistveno se je spremenila tudi struktura prihodkov klubov. V letu 2010 sta bila najpomembnejša vira financiranja sponzorstvo in oglaševanje (36 odstotkov) ter prestopne dejavnosti (36 odstotkov). Za primerjavo, v letu 2009 je bilo 59 odstotkov prihodkov s strani sponzorjev, 13 pa od prestopov.

Še vedno pa so slovenski klubi v primerjavi z evropskim profesionalnim nogometom pod povprečjem pri prihodkih od vstopnin (5,4 odstotka) in trženja medijskih pravic (0,8 odstotka). Slovenski prvoligaši pa z 72-odstotnim deležem stroškov zaposlencev v celotnih prihodkih sodijo v skupino držav oziroma lig, ki za so te namene v poslovnem letu 2010 namenjale nadpovprečno.

Licenčni organi so v zvezi s poravnanjem finančnih obveznosti iz leta 2010 skupaj pregledali 735 nogometašev, trenerjev in drugega upravno-administrativnega ter medicinskega osebja. Ugotovili so, da je delež finančnih obveznosti do zaposlenih in odvisnih oseb v 1. SNL v celoti poravnan pri 83 odstotkih. V enem primeru poteka nedokončan postopek pred sodnimi organi, v 17 primerih je bil dosežen pisni dogovor o odlogu plačila obveznosti, za 110 primerov pa morajo klubi še predložiti dokazila o načinu poravnanja obveznosti (slednji primeri se navezujejo na Triglav, Nafto in Primorje).

"Licenčne analize slovenskega prvoligaškega klubskega nogometa so pokazale, da se povprečni proračuni klubov zmanjšujejo že drugo leto zapored. Govorim o proračunu brez prestopnih dejavnosti. Pokazale so, da je struktura virov financiranja, če jo primerjamo z ligami v regiji, primerljiva, v ospredju so prihodki iz naslova sponzoriranja in oglaševanja, prihodki od vstopnin in trženja oziroma medijskih pravic pa so še vedno zanemarljivi. Struktura virov financiranja je še vedno dokaj nestabilna. Velik izpad sredstev iz naslova sponzoriranja in oglaševanja so na srečo nadomestili izredni prihodki iz prestopnih dejavnosti. Še vedno pa so to nestabilni viri financiranja. Izredni dohodki iz prestopnih dejavnosti so za slovenski prostor pomembni, zato je potrebno še večje vlaganje v mladinske programe. Stroški zaposlenih glede na višino in strukturo prihodkov pa še vedno predstavljajo dolgoročno tveganje za finančno stabilnost slovenskih nogometnih klubov,"je licenčno analizo povzel član licenčnega oddelka NZS Siniša Mitrović.?

Tekst: STA
Foto: NZS/MaK

SORODNE NOVICE

 • 04.03.2023 | NZS
  Odziv NZS na zadnje dogodke
  S strani NK Kalcer Radomlje smo bili obveščeni o napadu na člane njihove navijaške skupine Mlinarji. Dogodek se je zgodil po zadnji domači tekmi na parkirišču, ko so se navijači že vračali domov. V incidentu je prišlo do hujših poškodb nekaterih domačih navijačev.
 • 02.03.2023 | NZS
  Podkast NZS: Radenko Mijatović o vlogi predsednika NZS
  Po selektorju članske reprezentance Matjažu Keku je kot drugi gost v podkastu Nogometne zveze Slovenije gostoval prvi mož NZS Radenko Mijatović. 
 • 23.02.2023 | NZS
  Po 31. seji IO NZS
  Na Brdu pri Kranju so se na 31. seji sestali člani Izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije. Potem ko so prisluhnili poročilom selektorjev in selektoric reprezentanc za leto 2022 in pregledali izvršitev sklepov organov NZS v letu 2022, so sprejeli še nekaj pomembnih sklepov.
 • 10.02.2023 | NZS
  Seminar za zdravnike v znamenju športnih poškodb
  Prvi vikend v februarju se je na sedežu Nogometne zveze Slovenije zbralo več kot 30 nogometnih zdravnikov, ki delujejo v slovenskih reprezentancah ter klubih prve in druge nogometne lige.
 • 09.02.2023 | NZS
  Razpis za odprta delovna mesta v 11teamsports SI, trgovini s športnimi oblačili d.o.o.
  V novo odprti trgovini s športnimi oblačili 11teamsports SI d.o.o. se razpisujejo prosta delovna mesta na področju poslovodenja, prodaje, potiska opreme, logistike in podpore v pisarni.
 • 07.02.2023 | NZS
  Licenčni seminar za klube PLT
  V ponedeljek so se predstavniki klubov Prve lige Telemach na Brdu pri Kranju udeležili licenčnega seminarja Nogometne zveze Slovenije.
 • 04.02.2023 | NZS
  Izveden delegatski seminar
  V soboto je na Brdu pri Kranju, v okviru usposabljanja delegatov NZS, potekal delegatski seminar, ki se je zaradi izbruha pandemije prvič po februarju 2020 izvedel v fizični obliki.
 • 01.02.2023 | NZS
  Poslovil se je Mahmut Kapidžić
  V 85. letu se je poslovil Mahmut »Šoja« Kapidžić. Nekdanji odlični branilec je po nogometni upokojitvi v osedmesetih letih deloval pod okriljem NZS, kjer je deloval kot vodja inštruktorske službe, selektor in koordinator mlajših selekcij Zahvaljujoč predanemu delu je zaslužen za razvoj prenekaterih mladih nogometašev.
 • 25.01.2023 | NZS
  Uefa potrdila spremembe v ligi narodov in kvalifikacijah za EP
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je na današnji seji izvršnega odbora potrdila nekatere manjše spremembe v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo in ligi narodov, s katerimi želi zagotoviti več odločujočih tekem v teh dveh tekmovanjih po letu 2024. V ligi narodov se bodo reprezentance srečale tudi v tekmah za napredovanje.
 • 07.01.2023 | NZS
  Intervju: Igor Benčič - Čine
  Ob omembi največjih uspehov v zgodovini slovenske nogometne reprezentance pogosto pomislimo na Srečka Katanca, Zlatka Zahovića ali Matjaža Keka, pri tem pa pozabljamo na vse ostale junake, ki so dali svoj kamenček v mozaiku nepozabnih športnih zgodb. Če so prvi blesteli bodisi na igrišču bodisi na trenerski klopi, pa je nekje drugje pustil svoje srce Igor Benčič - Čine.

DELI NA