07.05.2013 | U15
Še dva dneva do evropskega Nike Premier Cup turnirja

V četrtek se bo pričel štiridnevni evropski festival nogometa za fante, stare 14 let. To bo po letu dni, ko je Slovenija gostila EP do 17 let, novo evropsko tekmovanje pri nas. Tekme bodo odigrane v Športnem parku Ljubljana. Slovensko trobojnico zastopata NK Domžale in NK Maribor.

"Vsekakor je ta turnir izredno kakovosten, tako po igralski kvaliteti, kot tudi po množičnosti," razlaga vodja tehničnega sektorja na NZS Matjaž Jaklič. Na evropskem zaključnem turnirju bo nastopilo veliko uglednih ekip iz Evrope. "Na turnir se uvrstijo le zmagovalci tekmovanj iz posameznih evropskih držav. V Ljubljani bodo tudi to leto na ogled nadarjeni igralci, ki v tem starostnem obdobju premorejo določeno igralsko kvaliteto." Nekatere od lanskoletnih udeležencev EP lahko že letos spremljamo v televizijskih prenosih kako nastopajo za najuglednejše klube najmočnejših evropskih lig. Nedvomno bo tudi to tekmovanje postreglo z imeni, ki jih bomo z vrhunskim nogometom povezovali v prihodnje.

"Talentirane igralce se hitro opazi. Pri tej starosti je to lahko individualna tehnika, hitrost, natančnost, enostavnost v reševanju situacij na igrišču ali skupek vsega tega in še kaj več," razlaga Jaklič, ki je prepričan, da bomo tudi letos med množico nastopajičih našli bodoče zvezde najbolj razširjenega športa na svetu. "Tu bodo nastopili fantje, ki so šele na začetku svoje nogometne poti. V prihodnosti bodo uspešni tisti, ki se bodo znali ukloniti ekipi."

Da bi se fantje še bolje razvili in bi v zrelejših obdobjih lahko trkali na reprezentančna vrata, pa Jaklič izpostavlja kvalitetno in kontinuirano timsko delo. Ligaško tekmovanje, kot ga ima Slovenija sedaj, nudi razvoj, ki pa ni povsem ustrezen. Področje tekmovanje je tisto, na katero lahko krovna nogometna organizacija, s ciljem po produkciji vrhunskih nogometašev, še poseže. Vse pa se začne pri talentu.

Slovenska predstavnika - Domžale in Maribor - se bosta na turnirju postavila ob bok ostalim evropskim klubom. Primerjava bo zelo dobrodošla. "Fantje potrebujejo težke tekme, da napredujejo. To bo dobra izkušnja tudi za trenerje, ki bodo dobili povratne informacije o kvaliteti in znanju svoje ekipe ter o rezervah, ki jih še imajo." Prednost domačega terena ne bo tolikšna prednost, meni Jaklič, drži pa, da je pred domačo publiko zmaga še bolj mamljiva.

Fantje te starostne kategorije redko igrajo na naravni travi. Sicer so pogoji za trening dosti boljši kot pred desetletjem, tudi infrastruktura je s številnimi igrišči z umetno travo sledila trendu povpraševanja po nogometu. A tudi 23 velikih in 80 malih igrišč z umetno travo ne pomeni veliko, če ta niso pravilno vzdrževana. "Naš cilj je, da bi kadetske in mladinske ekipe med aprilom in septembrom tekme igrale na naravni travi." Igra ima na tej podlagi povsem druge karakteristike, se strinjajo nogometni strokovnjaki. "Tudi takšna 'malenkost', kot je drugačna travnata podlaga včasih odloči tekmo." Da tokrat le ne bi vplivala na igro slovenskih klubov.

Tekst: AP
Foto: Ekipa

SORODNE NOVICE

 • 01.05.2024 | U15
  Slovenija po enajstmetrovkah izgubila v finalu Turnirja narodov
  Slovenska izbrana vrsta do 15 let je v Gradišču ob Soči odigrala finalno tekmo mednarodnega turnirja ”Torneo delle Nazioni”. Redni del srečanja se je končal z nedoločenim izidom 1:1, zmagovalca pa niso dali niti podaljški. Slovenije je srečanje izgubila po izvajanju enajstmetrovk. 
 • 29.04.2024 | U15
  Slovenija v finalu Turnirja narodov
  Slovenska izbrana vrsta do 15 let je v Novi Gorici v polfinalu mednarodnega turnirja ”Torneo delle Nazioni” proti vrstnikom iz Južne Koreje slavila z 1:0 in se uvrstila v finale, kjer jo čaka izbrana vrsta Avstrije. 
 • 27.04.2024 | U15
  Slovenija po zmagi nad Češko do polfinala
  Slovenska izbrana vrsta do 15 let je v Vipolžah odigrala drugo tekmo mednarodnega turnirja ”Torneo delle Nazioni” in se proti vrstnikom iz Češke veselila druge zmage. Varovanci Boštjana Krefta so slavili z 2:1 in se bodo v polfinalu turnirja pomerili z Južno Korejo.
 • 25.04.2024 | U15
  Slovenija slavila proti Savdski Arabiji
  Slovenska izbrana vrsta do 15 let je v Ajdovščini odigrala prvo tekmo mednarodnega turnirja ”Torneo delle Nazioni” in se proti vrstnikom iz Savdske Arabije veselila visoke zmage. Varovanci Boštjana Krefta so svojemu nasprotniku nasuli 5 zadetkov. Čez dva dni jih čaka obračun s Češko.
 • 15.04.2024 | U15
  Kreft izbral varovance za Turnir narodov
  Slovenska reprezentanca do 15 let bo konec aprila nastopila na Turnirju narodov, ki bo potekal v Italiji. V skupinskem delu tekmovanja ”20. Torneo Delle Nazione” se bo pomerila z izbranima vrstama Savdske Arabije in Češke, selektor Boštjan Kreft pa je v ta namen objavil seznam dvaindvajsetih reprezentantov.
 • 25.01.2024 | U15
  Slovenija v drugo klonila proti Italiji
  Slovenska izbrana vrsta do 15 let je v italijanskem nogometnem centru Coverciano odigrala še drugo izmed dveh prijateljskih tekem proti Italiji. Varovanci novega selektorja Boštjana Krefta so po torkovem remiju tokrat morali priznati premoč našim zahodnim sosedom.
 • 23.01.2024 | U15
  Kreft ob poplavi zadetkov z remijem debitiral proti Italiji
  Slovenska izbrana vrsta do 15 let je v italijanskem nogometnem centru Coverciano odigrala prvo izmed dveh prijateljskih tekem proti Italiji.
 • 16.01.2024 | U15
  Izbrana vrsta do 15 let z novim selektorjem proti Italiji
  Slovenska reprezentanca do 15 let je pred kratkim dobila novega selektorja. To je postal Boštjan Kreft, ki je pred tem opravljal funkcijo pomočnika selektorja pri izbrani vrsti do 15 let. Kreft bo s svojimi varovanci v drugi polovici januarja odigral dve mednarodni prijateljski tekmi z Italijo.
 • 26.10.2023 | U15
  Slovenija znova do visoke zmage nad Bolgarijo
  Slovenska reprezentanca do 15 let je odigrala še drugo mednarodno prijateljsko tekmo proti izbrani vrsti Bolgarije. Varovanci Muamerja Vugdalića so svojemu nasportniku ponovno zabili štiri zadetke.
 • 24.10.2023 | U15
  Slovenija visoko ugnala Bolgarijo
  Slovenska reprezentanca do 15 let je odigrala prvo izmed dveh mednarodnih prijateljskih tekem proti izbrani vrsti Bolgarije. Varovanci Muamerja Vugdalića so svojemu nasportniku zabili štiri zadetke, ob tem pa so svojo mrežo ohranili nedotaknjeno.

DELI NA