02.12.2010 | A
SP 2018 dobila Rusija, leta 2022 pa Katar

Izvršni odbor Mednarodne nogometne zveze (IO Fifa) je v Zürichu sporočil svojo odločitev o prirediteljih svetovnih prvenstev leta 2018 in 2022. Gostili ga bosta državi, ki takšnega prvenstva še nista priredili. Leta 2018 bo prvenstvo v Rusiji, leta 2022 pa v Katarju.

Rusi so v za številne glavnem športnem dogodku dneva danes na glasovanju premagali skupno kandidaturo Španije in Portugalske ter Nizozemske in Belgije ter samostojno kandidaturo Anglije, Katarci pa so dobili prednost pred ZDA, Avstralijo, Južno Korejo in Japonsko. Dolgo pričakovan izbor prirediteljev svetovnih prvenstev po brazilskem leta 2014, ki so ga v sklepni fazi zasenčile podkupovalne afere in namigi o podkupovanju, je vendarle dobil epilog. FIFA se je odločila za Rusijo in Katar, kar je glede na napovedi poznavalcev nogometa pravo presenečenje, marketinški strokovnjaki pa poudarjajo, da je FIFA naredila korak v pravo smer in si odprla nova tržišča za svojo blagovno znamko, predvsem pomembna tržišča naftnih mogotcev obeh držav in celotnega Arabskega polotoka. Obe državi bosta največji nogometni dogodek gostili prvič, kar je lahko prav tako tehtnico prevesilo v njihovo korist. Katar bo celo prva muslimanska država, ki bo gostila najboljše nogometaše na svetu, hkrati pa tudi najmanjša država prirediteljica. Njegova površina znaša 11.500 kvadratnih kilometrov, ima pa 1,7 milijona prebivalcev. "Smo na novem terenu. SP še nikoli ni bilo v Vzhodni Evropi ali pa na Srednjem vzhodu. Tudi zato sem srečen predsednik," je današnji izbor zadovoljno pokomentiral predsednik Fifa Sepp Blatter. Za prvenstvo leta 2018 naj bi bila po napovedih prvi favorit Anglija, katere kandidaturo so v Zürich prišli podpreti predsednik vlade David Cameron, nogometni zvezdnik David Beckham in princ William. Sledila je skupna kandidatura Španije in Portugalska, Rusija je bila po napovedih šele na tretjem mestu. A 21 članov odbora in predsednik Sepp Blatter ni glasovalo po napovedih, pa čeprav v Švico ni bilo predsednika ruske vlade Vladimirja Putina, ki je protestiral zaradi domnevnih "umazanih" iger medijev, a se je takoj po objavi rezultatov usedel v letalo in se odpravil v Zürich.
V prvem krogu glasovanja za leto 2018 so Rusi dobili devet, Španci in Portugalci sedem, Belgijci in Nizozemci štiri, Angleži, ki se jim je očitno maščeval poskus podkupovanja dveh članov odbora, ta dva na koncu nista smela glasovati, pa vsega dva. V drugem krogu so Rusi dobili 13 glasov, enega več od polovice in tudi prvenstvo. Španci in Portugalci so jih spet zbrali sedem, Belgijci in Nizozemci pa le dva. "Hvala vam. Imeli ste dovolj poguma, da nam podelite prvenstvo. Lahko obljubim, da vam ne bo žal. Skupaj bomo gradili zgodovino," je po izboru dejal Igor Šuvalov, Putinova desna roka.
Največje je bilo razočaranje v Angliji, David Beckham je poudaril, da so storili vse, da bi prvenstvo dobili, a je angleška delegacija kljub vsemu športno čestitala Rusom. Slednji so takoj po izboru že napovedali gradnjo 13 novih stadionov v katere nameravajo vložiti 3,82 milijarde ameriških dolarjev. Tekme se naj bi igrale v Moskvi, St. Peterburgu, Sočiju, Kaliningradu, Rostovu, Krasnodarju, Jaroslavlu, Nižnem Novgorodu, Kazanu, Saransku, Samari, Volgogradu in Jekaterinburgu, ki je edino mesto na drugi strani Urala. Velike razdalje pa bodo po napovedi ruske delegacije pospešile tudi vlaganje v prometno infrastrukturo države, kar so označili kot prednost v razvoju Rusije.

Tudi Katar je bil pred glasovanjem "outsider", a kot poudarjajo komentatorji po svetu, se je Fifa s to odločitvijo opredelila za nadaljnjo komercializacijo nogometa. V nogometnih krogih so bili številni proti Katarju predvsem zaradi temperatur, ki junija in julija celo presegajo 40 stopinj Celzija, pa tudi zaradi strogih zakonov, ki bi lahko povzročali težave navijačem, ki bodo prikrajšani tudi za prenekatero običajno nogometno navijaško alkoholno kapljico. A vse to so premagali štirje milijoni dolarjev, supermoderni stadioni s klimatskimi napravami in dejstvo, da bo osem stadionov v krogu vsega petdesetih kilometrov. "Hvala vam, ker ste verjeli v spremembe, ker boste pripomogli razvoju nogometu v tem delu sveta. Ponosni boste na nas in na ves Bližnji vzhod," je bil na prireditvi hvaležen šejk Mohamed bin Hamad Al Tani, vladar Katarja. Več kot 10.000 ljudi pa je že takoj po glasovanju bučno proslavilo današnji dogodek na glavnem trgu v Dohi.

V glasovanju za leto 2022 je v prvem krogu izpadla Avstralija z vsega enim glasom, Japonci in Američani so jih dobili tri, Korejci štiri, Katar pa 11. Katarju sta do absolutne zmage manjkala le dva glasova. Na presenečenje vsej pa je Katar v drugem krogu dobil le 10 glasov, Južna Koreja in ZDA po pet, Japonska pa dva glasova.
V tretjem je Katar spet imel 11 glasov, ZDA šest, Južna Koreja pa pet, v finalu pa je Katar s 14:8 ugnal ZDA. V Katarju posebnih težav z infrastrukturo ne bo, saj bo kar pet stadionov zgrajenih na razdalji 25 kilometrov, le dva bosta oddaljena nekoliko dlje, a tamkajšnji šejki obljubljajo enkratno izvedbo.


Tekst: STA
Foto: fifa.com

SORODNE NOVICE

 • 21.02.2024 | A
  Kek ostaja selektor do novembra 2025
  Nogometna zveza Slovenije oziroma predsednik Radenko Mijatović je danes s selektorjem Kekom uskladil dogovor, da bo Matjaž Kek vodil nogometno izbrano vrsto Slovenije še vsaj do konca kvalifikacij za Svetovno prvenstvo 2026.
 • 20.02.2024 | A
  Balkovec natančen s prostega strela, Gorenc Stankovič zadel v Konferenčni ligi
  V preteklih dneh so bili slovenski reprezentanti ponovno na delu v svojih klubih. Z zadetkom sta se tokrat izkazala Jure Balkovec in Jon Gorenc Stankovič.
 • 13.02.2024 | A
  Slovenski reprezentanti v dobri podajalski in strelski formi
  Minuli konec tedna so se v pogon vrnili reprezentanti, ki si kruh služijo doma v Sloveniji, na Poljskem in v Avstriji. S ključnimi podajami sta se izkazala Žan Karničnik in Timi Max Elšnik, ki se je vpisal tudi med strelce. Gol so dosegli tudi Benjamin Šeško, Benjamin Verbič in Žan Vipotnik.
 • 09.02.2024 | A
  Za uvod dvakrat doma, zaključek v Avstriji
  Po včerajšnjem žrebu skupin za Uefa liga narodov so postali znani termini vseh tekem. Slovenija bo ligo B v skupini 3 odprla 6. septembra ob 20.45 pred domačimi gledalci proti Avstriji.
 • 08.02.2024 | A
  Slovenija v Uefa ligi narodov z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom
  Evropska nogometna zveza Uefa je v Parizu izžrebala skupine za četrto izvedbo lige narodov. Slovenija bo igrala v skupini 3 lige B skupaj z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom. Tekmovanje se bo začelo septembra.
 • 06.02.2024 | A
  Šeško do devetega gola, sedem reprezentantov pričenja spomladanski del sezone
  Pretekli konec tedna se je z novim zadetkom v Bundesligi izkazal Benjamin Šeško, v prihajajočih dneh pa bodo znova na delu reprezentanti, ki so v zimskem času prestajali premor. Vračajo se tisti varovanci selektorja Keka, ki si kruh služijo na Poljskem, v Avstriji ter v Prvi ligi Telemach.
 • 01.02.2024 | A
  Pred Eurom z Armenci in Bolgari
  Slovenska nogometna reprezentanca je izbrala še junijska pripravljalna partnerja za tekme evropskega prvenstva 2024. Varovanci Matjaža Keka se bodo tik pred odhodom v Nemčijo pomerili z Armenci in Bolgari.
 • 25.01.2024 | A
  Euro 2024: Danes znani rezultati žreba
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je danes pričela z obveščanjem navijačev o rezultatih žreba za nakup vstopnic za Euro 2024.
 • 24.01.2024 | A
  Pred Portugalsko Kekovi izbranci še na Malto
  Slovenska reprezentanca se bo po uspešni reprezentančni akciji v ZDA ponovno zbrala marca, ko varovance Matjaža Keka čakajo nove preizkušnje. Pet dni pred tekmo s Portugalsko v Stožicah se bodo Slovenci odpravili v Valletto, kjer bodo odigrali drugo od petih pripravljalnih tekem pred evropskim prvenstvom.
 • 22.01.2024 | A
  Mlakar stopnjuje strelsko formo
  Minuli konec tedna so bili s svojimi klubi znova na delu člani slovenske A reprezentance. Kapetan slednje je s svojim Atleticom napredoval v naslednji krog pokalnega tekmovanja, Jan Mlakar pa se je znova vpisal med strelce pri Pisi.

DELI NA