21.01.2010 | Futsal AA
Rusija ob koncu polčasa

Slovenija se je na uvodni tekmi 6. uradnega evropskega prvenstva pomerila z Rusijo, ki je ob koncu prvega polčasa odločila tekmo v svojo korist. Na koncu 5:1 za Ruse, edini gol je po podaji Rajka Uršiča dosegel Kristjan Čujec.

Budimpešta, evropsko prvenstvo, 20.1.

Rusija – Slovenija 5:1 (3:0)

(1:0 Cristopolov 4., 2:0 Cristopolov 19., 3:0 Cirilov 19., 4:0 Khamadiev 24., 4:1 Čujec 37., 5:1 Khamadiev 40.)

Slovenska izbrana vrsta je na madžarskem, natančneje v Budimpešti, odigrala prvo tekmo šestega evropskega prvenstva v futsalu. Nasproti je kapetanu Benjaminu Melinku in druščini stala favorizirana izbrana vrsta Rusije. Ta je upravičila vlogo enega favoritov prvenstva in zmagala s 5:1.

Andrej Dobovičnik je na začetku v ogenj poslal Pertovta, Melinka, Osojnika, Drobniča in Goranoviča. Kolega na ruski strani pa se mu je zopertavil z Zuevim v vratih ter Fukinom, Maevskim, pulo in Cirilovim na igrišču.

Hladen tuš po menjavi

Prva peterka je svoje delo dobro opravila. Rusi so imeli v drugi minuti odlično priložnost za vodstvo, toda Alan Pertovt je dvakrat zapored odlično ubranil Puli. Na drugi strani se je Miha Osojnik sam znašel pred Sergei Zuevim, vendar zgrešil. Začetnega pritiska se je druga četvorka dobro ubranila, v napadu je bila celo nevarnejša kot prva. Kristjan Čujec in Rajko Uršič sta iztržila kot, v naslednjem napadu, v četrti minuti, pa so Rusi prišli do tako željenega prvega gola. Napaka v obrambi, na katere je opozarjal tudi selektor Dobovičnik, je Pavlu Cristopolovu ponudila priložnost, ki je izkušeni Rus ni zapravil.

Igra se je umirila

Sledilo je obdobje umirjene igre. Rusi so dolgo pletli mrežo okoli slovenskega gola, toda poizkušalo bolj malo. Še najbolj dejaven je bil Pula, ki je po desni strani vseskozi ogrožal slovenske branilce. V 15. minuti se je priložnost ponudila kapetanu Konstantinu Maevskemu, katero pa je Pertovt ubranil. Dobovičnik je zahteval prvo minuto odmora.

Uršič zamudil izenačenje

Po minuti odmora je slovenka ekipa zaigrala podjetneje. Najprej se je do žoge dokopal Jaka Sovdat, ki pa je ostal brez zakčljučnega strela. Že v naslednjem napadu pa je imela četa Andreja Dobovičnika najlepšo priložnost prvega dela, Uršič je sam krenil proti ruskemu vratarju, vendar se je žoga slednjemu med nogama odbila v kot. Slovenskim igralcem je Ruse nekajkrat uspelo spraviti v neugoden položaj, toda zadetka niso mogli doseči.

Manj kot minuta za dva zadetka

V 17. minuti je Damir Pertič iz prostega strela meril mimo desne vratnice gostujočega vratarja. Na drugi strani se je zopet izkazal Pertovt, ki je tokrat dobil dvoboj s Cristopolovim. Nemočen pa je bil v zaključku polčasa, ko je strel Vladislav Shayamenka končal v vratnici, odbito žogo pa je v mrežo zopet poslal Cristopolov. Manj kot minuto kasneje je bilo že 3:0, slavljenec Cirilov je izigral Osojnika in zadel za visoko vodstvo ob polčasu.

Nesreča v obrambi, lob Khamadieva

Osojnik in Melink sta na začetku drugega dela pokazala, da se Slovenija ni predala. Posebej nevaren je bil strel kapetana, ki pa je zadel le zunanji del mreže. Iz prostega strela je zapretil še Čujec, toda ostalo je pri izidu iz prvega dela igre. Rusi so vzpostavili ravnotežje in zapretili prek Maevskega, četrti gol pa zabili v naslednji minuti, ko je v obrambi spodrsnilo Uršiču, Damir Khamadiev pa je z lobom matiral Pertovta.

Rusi umirili igro

Zadovoljni Rusi so umirili igro, igrali počasi in potrpežljivo. Ko se jim je ponudila prioložnost za strel so jo izkoristili. Na drugi strani so Slovenci pretili iz protinapadov, ki pa niso bili učinkoviti. V 29. minuti sta po kotu lepo kombinirala Čujec in Sovdat, toda drugi je bil ob vratnici za malenkost prekratek. Tri minute pozneje je Pula po samostojni akciji zadel vratnico.

Zadetek Čujca

Slovenija se je trudila vsaj častni zadetek, toda mimo organizirane ruske obrambe ni šlo. Ta je ob vsaki izgubljeni žogi Slovencev izpeljala nevaren protinapad, enega takih bi kmalu izkoristil Aleksandr Fukin, vendar je bil Pertovt na mestu. Da se vsak trud poplača je dokazal Čujec, ko je znižal na 4:1. po njegovem strelu se je žoga odbila do Uršiča, ta je nesebično podal mlademu Tolmincu, ki je dosegel svoj sedmi gol za Slovenijo.

Cristopolov potrdil naziv igralca tekme

Do konca srečanja bi Rusija lahko prek Kmadadiyeva in Shayamekova še dvakrat zadela, obakrat pa je bil na mestu Pertovt. Slednji pa je bil povsem brez moči 20 sekund do konca, ko je po protinapadu fantastično žogo Cristopolova v gol spremenil Khamadiev. Srečanje se je tako končalo z zmago Rusov s 5:1, ki so izkoristili svoje priložnosti.

Slovenija nikakor ni razočarala, Rusija je velesila futsala, ki je izkoristila svoje priložnosti. Povsem drugače pa bo seveda na petkovi odločilni tekmi proti Srbiji, ko futsal Slovenija pričakuje zmago.

Iz Budimpešte:

Futsal.si/Gašper Repina in Drago Perko

SORODNE NOVICE

  • 22.04.2024 | Futsal AA
    Osredkar in Fetić pomagala svojima ekipama rang višje
    V Serie A2 se je vnovič izkazala ekipa Pordenoneja, ki je z domačo zmago proti Leccu (8:4) krog pred koncem rednega dela potrdila uvrstitev v končnico. Za ekipo trenerja Marka Hrvatina je Tilen Štendler dosegel dva gola, v tej sezoni skupaj sedem. V dresu Pordenoneja še vedno igra tudi Rok Grželj.
  • 13.04.2024 | Futsal AA
    Z dobrim vtisom in izkušnjami s Portugalske
    Slovenija tekmo začela v postavi Marko Peček, Jeremy Bukovec, Žiga Čeh Klemen Duščak, Matej Fideršek, v nadaljevanju so igrali še Nejc Berzelak, Teo Turk, Uroš Đurič, Max Vesel, Luka Čop, Tilen Rajter, Nejc Hozjan, Žan Janez in Alen Muratagić.
  • 12.04.2024 | Futsal AA
    Evropski in svetovni prvak je bil premočan
    Moška članska futsal reprezentanca je s 4:0 klonila na 1. od dveh tekem proti Portugalski, evropskemu in svetovnemu prvaku. Ekipi se bosta vnovič pomerili v soboto.
  • 10.04.2024 | Futsal AA
    V pričakovanju tekem z evropskim in svetovnim prvakom
    Moška članska futsal reprezentanca se bo jutri in v soboto dvakrat pomerila s Portugalsko. Evropski in svetovni prvak se pripravlja na svetovno prvenstvo 2024, Slovenija pa bosta tekmi koristili za nabiranje izkušenj, ki jih potrebuje pomlajena vrsta.
  • 09.04.2024 | Futsal AA
    Futsal reprezentanca na Portugalsko
    „Veselim se teh tekem, ker bomo igrali proti najtežjemu možnemu tekmecu. Naši igralci, ki še nimajo toliko izkušenj s takih tekem, potrebujejo prav to. Na prvi tekmi ne bomo preveč taktizirali. Želim si, da odigramo agresivno po celem igrišču. Želim videti v odprti tekmi, koliko smo sposobni proti najboljšim,“ pred tekmama pove selektor Tomislav Horvat.
  • 02.04.2024 | Futsal AA
    Znam seznam igralcev za tekmi proti svetovnemu in evropskemu prvaku
    Prihodnji teden bodo člani Slovenije gostovali pri evropskemu in svetovnemu prvaku. Varovanci selektorja Tomislava Horvata bodo v Lizboni odigrali tekmi proti Portugalski. Selektor je obelodanil seznam igralcev, na katere računa.
  • 27.03.2024 | Futsal AA
    Dvakrat s Portugalci, svetovnimi in evropskimi prvaki
    Prihodnji teden se bo vnovič zbrala reprezentanca do 19 let, aprila pa akcijo in dve tekmi s Portugalsko, aktualnimi svetovnimi prvaki, čaka tudi moško člansko futsal reprezentanco.
  • 22.02.2024 | Futsal AA
    Osredkar in Fetić med strelci
    V Prvi futsal ligi FBiH je MNK Bubamara s kapetanom reprezentance Igorjem Osredkarjem doma pred kar 600 gledalci premagal ekipo Dječaci sa Une. Ob izdatni zmagi 10:1 se je z golom med strelce vpisal tudi Osredkar.
  • 21.02.2024 | Futsal AA
    Po vodstvu klonile proti Franciji
    Slovenija in Francija sta se v Slovenskih Konjicah sklenili futsal dvodnevje. Prva tekma se je končala z remijem (2:2), druga pa z zmago Francije (1:3). Edini, tudi vodilni gol Slovenije, je dosegla Ines Ermenc.
  • 20.02.2024 | Futsal AA
    Po preobratu remi s Francijo
    Slovenija in Francija sta se v Celju pomerili na prvi od dveh prijateljskih tekem, tekma pred nekaj več kot 200 gledalci se je končala z rezultatom 2:2. Za Slovenijo sta zadeli Anja Ložar in Maša Novak. Ekipi se bosta v sredo, 21.2., ob 17. uri.

DELI NA