18.11.2023 | A
Reprezentanti kljub porazu na Danskem prepričani v uspeh

Slovenska nogometna reprezentanca je v petek v Koebenhavnu izgubila proti Danski na predzadnji tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. To pomeni, da morajo izbranci Matjaža Keka v ponedeljek proti Kazahstanu osvojiti vsaj točko za preboj na svoje četrto veliko tekmovanje. Igralci poudarjajo, da naj navijačev ne skrbi preveč.

"Mislim, da ni treba, da koga skrbi. Danska je favorit skupine, je zelo kakovostna, lahko ji le čestitam, bila je boljša od nas. Navijačem pa lahko sporočim, da bomo v ponedeljek naredili vse, da gremo na EP," je po tekmi dejal kapetan Jan Oblak.

"Če mogoče v Koebenhavnu z naše strani ni bilo 'na glavo', pa bomo, če bo treba, tako šli proti Kazahstanu. Ga ne podcenjujemo, vemo, da je v nogometu vse mogoče. Ampak verjamem, da bomo na domačem stadionu z navijači in pozitivno energijo vse oddelali tako, kot je treba, in se uvrstili na EP," je še poudaril slovenski vratar, ki kljub nekaj izvrstnim posredovanjem ni mogel preprečiti poraza na Danskem.

Toda ta ne povzroča preveč skrbi niti strelcu edinega slovenskega zadetka na stadionu Parken Eriku Janži. Ta je prav tako optimist pred obračunom s Kazahstanom, ki se bo v razprodanih Stožicah začel ob 20.45.

"Navijačev ni treba skrbeti. Mi verjamemo, stoodstotno smo prepričani, da bo vse skupaj izgledalo bolje. Igramo doma, kjer še nismo izgubili. Naj se tako tudi nadaljuje, da bo vse tako, kot si želimo," je povedal Janža. Oba sta pristavila, da ni treba, da preveč razmišljajo o porazu na Danskem, ampak o tem, kako bo v ponedeljek. Selektor Kek pa je izpostavil nekaj pomanjkljivosti.

Med njimi tudi to, da imajo trenutno preveč igralcev, ki niso stoodstotni, pri čemer je navedel Erika Janžo, Timija Max Elšnika ter tudi Petra Stojanovića in Andraža Šporarja, ki tekme v Koebenhavnu nista igrala. Kot je pojasnil selektor, sta malce načeta, po drugi strani pa bi jima morebitni prejeti rumeni karton proti Danski preprečil ponedeljkovo igranje proti Kazahstanu.

Ob tem se je obregnil še ob nekatere druge reprezentante. "So igralci, ki so igrali dobro, medtem ko se morajo nekateri malce zamisliti, če mislijo, da so standardni," je - ne da bi razkril imena - opozoril selektor in dodal, da sta proti Dancem manjkala predvsem karakter in odločnost, "enostavno pa je zmanjkalo tudi kakovosti".

Je pa videl nekaj dobrih stvari v boju s favoritom na severu Evrope, med drugim to, da so se do konca držali Dancev, da se niso predali, da so iskali drugi zadetek. "Smo trpeli, nismo pa padli v neko katastrofo. Tekma je pokazala nekaj pozitivnih stvari, ki jih bomo lahko izkoristili." Kot pozitivno je izpostavil to, da so se lahko primerjali z ekipo z najvišje ravni. "Ve pa se, kaj nas čaka v ponedeljek in kaj moramo narediti," je zaključil selektor.

Kazahstan, ki je v petek s 3:1 odpravil San Marino po dveh golih Islama Česnokova, v Slovenijo ne bo prišel v polni postavi, saj bo zaradi poškodbe manjkal eden njegovih najboljših igralcev Bahtijar Zajnutdinov, bo pa zraven Ramazan Orazov, član slovenskega prvoligaša Kopra.

Tekmo bodo sodili Poljaki Szymon Marciniak, Pawel Sokolnicki in Adam Kupsik. Slovenija v boju s Kazahstanom za preboj na EP ne sme izgubiti, medtem ko mora tekmec z vzhoda nujno zmagati.

Na EP so doslej uvrščene gostiteljica Nemčija, Belgija, Francija, Portugalska, Španija, Škotska, Turčija, Avstrija, Anglija, Madžarska, Slovaška, Albanija in Danska.

Seznam Kazahstana za Slovenijo:

Igor Šackij (Šahter Karagandi), Bekhan Šajzada (Ordabasi), Danil Ustimenko (Kairat); Serhij Malji (Ordabasi), Aleksandr Maročkin (Astana), Jan Vorogovskij (Astana), Nurali Alip (Zenit St. Peterburg), Marat Bistrovn (Ahmat Grozni), Timur Dosmagambetov (Astana), Temirlan Jerlanov (Ordabasi), Bagdat Kairov (Tobol), Jerkin Tapalov (Kizilžar), Lev Skvorcov (Hhimki), Ruslan Valijulin (Tobol), Alibek Kasim (Aktobe); Islambek Kuat (Astana), Abzal Bejsebekov (Astana), Aslan Darabajev (Astana), Ramazan Orazov (Koper), Maksim Samorodov (Aktobe), Islam Česnokov (Tobol), Arman Kenesov (Aktobe), Aleksandr Zujev (IMT); Abat Ajmbetov (Astana), Vjačeslav Švirov (Kairat), Ivan Sviridov (Šahter Karagandi).


Teskt: STA, MKo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 23.04.2024 | A
    Šeško in Žugelj znova med strelci
    Pretekli vikend so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Najbolje sta se izkazala Benjamin Šeško v Bundesligi in Nino Žugelj v Eliteserien, ki sta v polno merila že na tretji oziroma drugi zaporedni tekmi, z novo asistenco pa se je v Ekstraklasi izkazal tudi Erik Janža.
  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.

DELI NA