29.11.2010 | NZS
Rekordno v vseh pogledih

Ni veliko dogodkov v nogometni zgodovini, ki bi se vezali na število 90. Edino, kar resnično odzvanja ob tej okrogli številki, je dolžina nogometne tekme, ki ob sodniškem pisku po 90 minutah in sodniškem dodatku določi zmagovalca oziroma poraženca.

Najuspešnejša devetdesetica zadnjih let je bila nedvomno odpiskana na dvoboju Slovenije in Rusije 18. novembra v Ljudskem vrtu. Po golu Nejca Pečnika v gosteh in nato še Zlatka Dediča v Mariboru, je nogomet Slovenijo izstrelil med nesmrtne. Dvoboj z mogočno Rusijo in predvsem zmaga nad njo je nedvomno eden od mejnikov slovenskega nogometa. Ni pa edini. Temu ob bok se lahko postavi nepozabno srečanje z Ukrajino leta 1999, kjer je Mile Ačimovič v 84. minuti poskrbel za ovacije na bežigrajskem stadionu. Sicer je sprva izenačil Zahovič, a Ačimovičev gol je bil nekaj posebnega. Rezervist in član Crvene Zvezde je ob napaki Šovkovskega izkoristil stik z žogo in nameril s skoraj polovice igrišča, žoga pa je na začudenje vseh, končala za vratarjevim hrbtom.

Pomembna je tudi prva tekma Slovenije na večjem tekmovanju, ko je leta 2000 v Charleroiju nastopila proti Jugoslaviji. Ob tem, ko je to prvi dvoboj Slovenije na vidnejšem tekmovanju - EURU, obenem to velja za dvoboj čustev, saj sta se pomerili državi, ki sta še desetletje pred tekmovali pod isto zastavo. Prvi dvoboj skupinskega dela tekmovanja pred 22.000 glavo množico se je začel sanjsko. Zahovič je Slovenijo popeljal do vodstva, povišal Miran Pavlin, svojo strelsko formo znova potrdil Zahovič, v 76. minuti pa so se začeli nad Slovenijo zgrinjati temni oblaki. Po tem, ko je Milošević načel Dabanovičevo mrežo, Drulović le tri minuti zatem znova premagal slovenskega čuvaja mreže, je Milošević po vzoru Zahoviča postavil končnih 3:3.

Na število 90 oziroma 9 nas vežejo tudi dvoboji z Luksemburgom. Iz štirih dvobojev je Slovenija vedno prišla kot zmagovalec, ob tem pa so nogometaši zabili devet golov.

Med rekorderji so nedvomno tudi Zlatko Zahovič, ki kraljuje tako na lestvici nogometašev z največ nastopi, kot na večni lestvici strelcev. Na 80 tekmah je zabil kar 35 golov. Kdo ga bo pri tem uspel prehiteti, bo pokazal čas. Nekateri aktualni reperzentanti imajo za sabo toliko tekem, da bi v prihodnje lahko posegli po rekornih številkah današnjega direktorja NK Maribora. Spet drug rekord drži Sašo Udovič, ki je samo na tekmi Slovenija:Islandija (7:1) nasprotnikovo mrežo zatresel kar petkrat.

Sicer (pravljično) število sedem je zaznamovalo tudi tekmo, kjer je Slovenija zabeležila najvišjo zmago doslej. S 7:0 so februarja 1999 nogometaši povsem dotolkli reprezentanco Omana. Hkrati pa so nam z enako mero vrnili Francozi tri leta in pol kasneje, ko so se reprezentnati z gostovanja v Parizu vrnili s preluknjano mrežo (5:0).

Tekme nogometašev, ki zastopajo državo, vedno spremlja veliko število gledalcev, prav tako je podpornikov več, kot morda na ligaških tekmovanjih. Rekordi na slovenskih tleh se kar podirajo. (Pre)poln Ljudski vrt, rekordno obiskane Stožice in nazadnje še zapolnjene tribune koprske Bonifike so dokaz, da za nogometaši stoji vsa Slovenija. Sicer pa je imela največ gledalcev Slovenija v gosteh v Parizu, kjer si je dvoboj Francije in Slovenije ogledalo preko 77.500 gledalcev, nekoliko manj v mrzli Moskvi, ko se je odločalo o tem, katera država bo sodelovala na mundialu. Tudi londonski Wembley je bil dodobra zapolnjen (nekaj več kot 67.000 navijačev), čeprav je bilo na tribunah več Slovencev, kot Angležev. In to je tista prava pripadnost.

Doslej je selektorjem uspelo držati zmagovalni ritem na največ štirih zaporednih srečanjih. Začelo se je ob prelomu tisočletja, ko so nogometaši zdržali vse od srečanja z Latvijo pa do tekme z Gruzijo. Kasneje v letu, ki je Slovenijo drugič izstrelilo med najboljše na svetu, pa se je zmagovalni niz vlekel vse od odločilne tekme z Rusijo, ko je Handanovičeva mreža ostala nedotaknjena, pa do srečanja v Polokwanu, kjer je Slovenija premagala Alžirijo in dosegla prvo zmago na mundialu. Tekem brez poraza je bilo še dvakrat toliko, zvrstile pa so se v letu 2001. Od tega je bilo pet zmag in trije neodločeni izidi. Leto kasneje je nogometašem štirikrat uspelo ohraniti mrežo povsem nedotaknjeno. Tako ni uspelo Kitajcem, Hrvatom, Tunizijcem in Gancem.

Rekorden je tudi dvig reprezentance po lestvici FIFE. Slovenija je štartala iz 134 mesta, danes pa se nahaja med najboljšo dvajseterico. Od vseh ciklov so nogometaši največ tekem odigrali septembra, tudi zmag je bilo v začetku jeseni največ doslej. Sicer je v skupno 168 tekmah fantom uspelo iztržiti 59 zmag, a ob tem so zabili kar 212 zadetkov, štiri manj od prejetih.

Med tistimi, ki so doslej zbrali največ kartonov ni Zahoviča, temveč seznam začenja Amir Karič, nadaljuje Pavlin in tako naprej vse do Boštjana Cesarja s 13 kartoni, ki si deli peto mesto in je prvi v seriji aktivnih reprezentantov. Kapetan Robert Koren pa le še za osem tekem zaostaja za rekordom, ki ga s 33 nastopi kot kapetan državne čete drži Aleš Čeh. Med najuspešnejšimi nogometaši je tudi Zlatan Ljubijankič, ki nasprotnikovega vratarja premaga na vsajih 142 minut. Na 25 tekmah je mrežo zatresel že šestkrat.

A zdi se, da ta izbrana vrste še ni rekla zadnje. Pred njo so še številni boji, zgodovinske tekme in živčne vojne, a kar šteje je to, da zaupanje med reprezentanti in visok nivo igre zmoreta podirati tudi te mejnike.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Drago Wernig - TAKA

SORODNE NOVICE

 • 23.11.2022 | NZS
  Podpis sodelovanja med NZS in JZS
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) in Judo zveza Slovenije (JZS) sta 24.11.2022 v prostorih NZS podpisali dogovor o sodelovanju. 
 • 22.11.2022 | NZS
  S podaljšanjem veljavnosti Sporazuma med Policijo in NZS do večje varnosti na športnih prireditvah
  Policija in Nogometna zveza Slovenija sta v začetku novembra podpisali sporazum o sodelovanju. Gre za nadaljevanje prejšnjega sporazuma, ki je bil podpisan leta 2015, in že obstoječega dobrega sodelovanja.
 • 21.11.2022 | NZS
  Seminar za vzdrževanje igrišč z naravno travo
  Nogometna zveza Slovenije in Združenje športnih centrov Slovenije sta ob zaključku tedna v prostorih kongresnega centra Brdo organizirala strokovno izobraževanje na temo vzdrževanja igrišč z naravno travo.
 • 10.11.2022 | NZS
  Po seji IO: Novosti za razvoj slovenskega nogometa
  Na Brdu pri Kranju se je sestal izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije, tudi tokrat so bile na dnevnem redu izredno pomembne točke za razvoj slovenskega nogometa. Delegati so sprejeli spremembo pravilnika o trenerskem šolanju in usposabljanju, obravnavali strateški razvojni infrastrukturni projekt UEFA Hat-Trick 2022-2028 in se seznanil s kategorizacijo slovenskih nogometnih klubov v sezoni 2022/23.
 • 28.10.2022 | NZS
  Emir Saitoski bo zaigral za Slovenijo
  Emir Saitoski je z 28. oktobrom 2022 na podlagi zahteve Nogometne zveze Slovenije pridobil pravico nastopa za slovenske reprezentance. Menjavo nogometnega državljanjstva je danes odobril Odbor za status igralcev Mednarodne nogometne zveze FIFA.
 • 06.10.2022 | NZS
  Odziv NZS na zapise v medijih
  V medijih smo zasledili informacijo o tem, da naj bi NZS na podlagi odločitve UEFA izvršila kazen zoper NK Olimpija Ljubljana, zaradi česar podajamo naslednjo obrazložitev:
 • 01.09.2022 | NZS
  Posvet s področja varnosti na Brdu pri Kranju
  Nogometna zveza Slovenije je v ponedeljek, 29. avgusta, v sodelovanju z Generalno policijsko upravo organizirala posvet na temo izzivov zagotavljanja varnosti na nogometnih tekmah. Udeležili so se je predstavniki vseh desetih prvoligašev, zadolženi za varnost na stadionih, kakor tudi predstavniki države, policije in varnostnih služb.
 • 09.08.2022 | NZS
  Umrl Iztok Gustinčič
  Nogometno Slovenijo je pretresla žalostna vest, da je po hudi bolezni v 65. letu starosti preminil Iztok Gustinčič.
 • 08.08.2022 | NZS
  Martin Koželj generalni sekretar NZS do leta 2026
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 24. seji sprejel sklep o ponovnem imenovanju Martina Koželja na mesto generalnega sekretarja NZS za mandatno obdobje 2022–2026.
 • 12.07.2022 | NZS
  Pred novo sezono tudi o VAR-u
  Nogometna zveza Slovenije je v okviru projekta VAR pred začetkom nove sezone organizirala izobraževanje o uporabi sistema VAR za trenerje, nogometaše in medije. Izobraževanje je vodil častni predsednik ZNSS, Vlado Šajn z namenom, da javnost in klubi čim bolje spoznajo ter razumejo trende in navodila v sodobnem nogometu

DELI NA