Regijski centri za dekleta

Ženski nogomet v Sloveniji ima bogato tradicijo, prav tako pa postaja vedno bolj prepoznaven. Klubi, nogometni razred za dekleta in reprezentančne selekcije dokazujejo, da ženski nogomet na vseh področjih zelo napreduje in se počasi približuje najuspešnejšim nogometnim državam.

Vse več mladih deklet se odloča za vadbo nogometa bodisi v okviru obšolskih dejavnosti bodisi na treningih v klubu. Zato se je Nogometna zveza odločila, da se vključi v proces treninga že v mlajših kategorijah. Tako je v letošnji sezoni zaživel projekt Regijski centri za dekleta (v nadaljevanju RCD).

Projekt RCD je nastal po vzoru projekta RC za fante, ki je dober pokazatelj, da je tako sodelovanje klubov in NZS zelo uspešno in učinkovito. Glavni namen NZS je mladim nogometašicam omogočiti dodatne možnosti za njihov nogometni in osebnostni razvoj, klubom pa ponuditi strokovno pomoč pri razvoju igralk.

Cilji projekta:

 • Poenotenje dela v mlajših starostnih kategorijah.
 • Povečanje števila treningov za igralke v mlajših kategorijah.
 • Izvajanje strokovno pripravljenega trenažnega procesa.
 • Vključevanje in povezovanje klubskih trenerk in trenerjev.
 • Spremljanje igralk že v mlajših kategorijah.

RCD je namenjen vsem nogometašicam v starostni kategoriji U12 in U13 ter tudi tistim nogometašicam kategorije U14, ki niso vključene v trenažni proces NZS centri U15. S tem je vsem nogometašicam omogočeno, da v mlajših kategorijah izvajajo trenažni proces, ki ga je pripravil tehnični sektor NZS.

Organizacija in strokovni kader:

RCD se izvajajo v treh skupinah: ZAHOD, VZHOD in CENTER. V te skupine so klubi razporejeni glede na zemljepisno lego. V skupinah VZHOD in ZAHOD vadijo dekleta v enem terminu, medtem ko v skupini CENTER izvajamo dva ločena treninga, in sicer za mlajšo in starejšo kategorijo. RCD za vsako skupino se izvaja dvakrat mesečno, proces treninga pa v sodelovanju s klubi skrbno pripravi tehnični sektor NZS. Pri izvajanju treningov sodelujejo vodje mladinskih programov klubov SŽNL, prav tako pa so na treningih navzoči nekateri ostali klubski trenerji. Da se vsebina na treningih kar najbolje izvaja, se vsi trenerji pred treningom seznanijo z vsebino, organizacijo in izvedbo vsakega treninga. Prav tako po vsakem treningu trenerji opravijo oceno in povzetek treninga z namenom, da bo vsebina vsakič še bolje pripravljena in izvedena.

Treningi:

Na treningih se trenerji posvečajo osnovnim nogometnim veščinam, ki so razdeljene v tri vsebinske sklope: 1. SPREJEMANJE IN PODAJANJE ŽOGE, 2. RAZVIJANJE IGRE 1:1 V FAZI NAPADA IN OBRAMBE in 3. SODELOVANJE MED IGRALKAMI V FAZI NAPADA IN OBRAMBE. Z vajami v okviru teh sklopov želijo nogometašicam približati moderni nogomet, jih spodbujati k izražanju svoje kreativnosti, samozavesti in igrivosti ter jim pomagati na njihovi športni poti.

Odziv deklet je zelo pozitiven, saj rade prihajajo na treninge. Vedno bolj so povezane tudi igralke iz različnih klubov, kar pa je tudi eden glavnih razlogov tega projekta, saj se dekleta na ta način ne le spoznavajo, temveč skupaj bogatijo svoje nogometno znanje. Tovrstni projekti so nujni za napredek ženskega nogometa v Sloveniji.

Prispevek iz decembrske številke revije Naš nogomet.
Tekst: Anja Milenkovič
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 23.05.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Festivalni dan 2022
  V nedeljo je bil po dveh letih premora znova izveden tradicionalni festivalni dan nogometa igralcev kategorije U12 in U13. V športnem parku Kidričevo so se na treh odlično pripravljenih igriščih z naravno travo predstavile ekipe MNZ-jev z igralci letnika 2009 in 2010, ki obiskujejo program Regijski centri MNZ.
 • 19.05.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  MNZ Ljubljana zmagovalka pokala regij
  Nogometaši MNZ Ljubljane so v finalu slovenskega pokala regij premagali MNZ Ptuj z 2:1 (1:0) in si priigrali nastopanje na mednarodnem prizorišču.
 • 08.02.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Informativni dan v nogometnem razredu NZS
  Informativni dan v Nogometnem razredu NZS bo potekal v petek, 11.2., ob 12 uri. Predstavitev bo potekala prek spleta, povezava pa bo na voljo v petek, 4.2. Tudi na spletni strani Nogometne zveze Slovenije.
 • 30.12.2021 | Nogomet za vse (splošno)
  Intervju: Branko Elsner
  Branko Elsner že dobrih 20 let na Nogometni zvezi Slovenije skrbi za usposabljanje slovenskih nogometnih trenerjev. Največ zaslug za to ima njegov oče, legenda ne le slovenskega nogometa, prav tako Branko Elsner.
 • 23.09.2021 | Nogomet za vse (splošno)
  Dan slovenskega športa in začetek tedna Nogometa za vse
  Slovenija praznuje dan slovenskega športa s posebno prireditvijo v ljubljanskem parku Tivoli, kjer je prisotna tudi Nogometna zveza Slovenije. Prireditev je obiskala množica otrok iz ljubljanskih šol, ki so se lahko preizkusili tudi v nogometni igri.
 • 02.02.2021 | Nogomet za vse (splošno)
  Nogometna oddelka v pričakovanju dijakinj in dijakov
  Več o programih, možnosti in opcijah boste lahko izvedeli v petek, 12. februarja, ko bo na Gimnaziji Šiška v Ljubljani potekal informativni dan. Potekal bo razmeram in situacij prilagojeno – za vsa vprašanja (šolanje, treningi, dijaški dom, prehrana,..), se nam pridružite na video zoom povezavi, ki bo na voljo med 12. in 13. uro.
 • 17.07.2020 | Nogomet za vse (splošno)
  V Kranju z Iličićevo donacijo nastaja park Jojo
  Slovenski nogometni reprezentant Josip Iličić je finančno podprl obnovo igrišča na Planini, so sporočili iz kranjske občine. Zvezdnik italijanske Atalante je s kranjsko občino sklenil 30 tisoč evrov vredno donatorsko pogodbo za ureditev enega od javnih športnih igrišč za otroke na Planini 2, kjer je tudi sam živel in se igral kot otrok.
 • 16.06.2020 | Nogomet za vse (splošno)
  Uefa vnovič nagradila projekt NZS in MZL Debeli rtič
  Uefina fundacija za otroke je tudi letos nagradila projekt Nogometne zveze Slovenije in Mladinskega zdravilišča in letovišča RKS Debeli rtič, ki omogoča otrokom iz socialno ogroženih družin letovanje na morju in izvajanje nogometnih aktivnosti.
 • 04.02.2020 | Nogomet za vse (splošno)
  V pričakovanju informativnega dne
  Mesec februar je tisti čas v letu, ko osnovnošolci in osnovnošolke razmišljajo o svoji prihodnji šolski poti. Če so zapisani nogometu, potem primerne pogoje za uspešno združevanje nogometa in šole nudita fantovski nogometni oddelek na Gimnaziji Šiška in dekliški nogometni oddelek, kjer so združene dijakinje Gimnazije Šiška in ŠC PET.

DELI NA