21.10.2010 | NZS
Rdeči karton diskriminaciji

Kot vsako leto se je tudi letos - tokrat že 6. leto zapored - Slovenija pridružila evropskemu tednu mreže FARE (Football Against Racism in Europe/Nogomet proti rasizmu v Evropi), ki poteka ta mesec na nogometnih igriščih po vsej Evropi.

Od leta 2001 in prve izvedbe projekta v 10 državah se je omenjeni projekt v tem času razširil v več kot 45 evropskih držav v okviru več kot 1.000 dogodkov.

FARE je organizacija, ki se že 11. leto zapored načrtno spopada s problemi rasizma, nacionalizma, diskriminacije in nestrpnosti v športu, še posebej v nogometu. Organizatorji akcije in igralci ter igralke slovenskih prvoligašev želijo na odmeven način opozoriti športno in širšo slovensko javnost na aktualen problem pojavov diskriminacije in nestrpnosti v športu in ob njem.

Glavna ideja letošnjega projekta Teden boja proti rasizmu je izražena v geslu: »Z nogometom do enakosti« z namenom v posameznih skupnostih opozoriti na problem nestrpnosti in diskriminacije športnikov na športnih zelenicah in igriščih. Prav poseben poudarek letos namenjamo tudi vključevanju žensk in deklet v vse družbene segmente, tako športne kot tudi politične.

Slovensko manifestacijo FARE tedna z geslom “Z nogometom za enakost” smo v organizaciji Zavoda za fair play in strpnost v športu, Nogometne zveze Slovenije in Združenja 1.Slovenske nogometne lige že izpeljali na tekmah 13.kroga 1. slovenske nogometne lige, 16. oktobra 2010. Tokrat bomo manifestacijo izpeljali tudi na tekmi 1.Slovenske ženske nogometne lige, in sicer v nedeljo, 24.oktobra 2010 ob 15.uri na tekmi med ŽNK Pomurje Beltinci in ŽNK HV TOUR Slovenj Gradec v Beltincih. Pri organizaciji in izvedbi protokola se nam bo pridružilo tudi Društvo DIH.

Pred začetkom tekme bo na sporedu poseben protokol, ki bo opozoril na akcijo, igralke pa bodo diskriminaciji pokazale rdeče kartone, ki jih bodo nato razdelile med gledalce.

Pokažimo diskriminaciji rdeči karton skupaj!

Več o akciji je na voljo na www.farenet.org in na www.sportikus.org

SORODNE NOVICE

 • 05.06.2020 | NZS
  Pogodbena razmerja med igralci in klubi ter poletni prestopni rok 2020
  S sklepom Izvršnega odbora NZS je bila tekmovalna sezona 2019/2020 podaljšana do 31. julija 2020. Na podlagi FIFA priporočil imajo klubi in igralci možnost, da ob soglasju obeh strank podaljšajo iztekajoče se pogodbe do zaključka aktualne sezone, t.j. do 31. julija.
 • 05.06.2020 | NZS
  Nogomet in podjetništvo: anketa za igralce
  Nogometna zveza Slovenije si v okviru projekta SPORT – ENT prizadeva za uspešno in učinkovito vključevanje športnikov v poslovno okolje po koncu športnih karier. Za lažjo pripravo smernic za karierno usposabljane športnikov vse vrhunske nogometaše naprošamo, da izpolnijo kratko anketo.
 • 18.05.2020 | NZS
  Navodila in priporočila za izvajanje nogometnih treningov
  Z današnjim dnem je v veljavo stopil odlok vlade RS o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti, ki pod določenimi pogoji omogoča izvajanje procesa športne vadbe športnikom. V primeru, da se bodo nogometni klubi kljub zaključku tekmovanj v letošnji sezoni odločili za izvajanje nogometnih aktivnosti morajo spoštovati priporočila NZS in NIJZ glede varovanja pred okužbo z virusom COVID-19.
 • 18.05.2020 | NZS
  In memoriam: Marko Elsner
  Po hudi bolezni se je zjutraj v 61. letu poslovil legendarni slovenski nogometaš, nekdanji slovenski in jugoslovanski državni reprezentant, Marko Elsner.
 • 16.05.2020 | NZS
  NZS odprla fotografsko razstavo ob stoletnici
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je danes v ljubljanskem Tivoliju odprla fotografsko razstavo ob stoletnici krovne nogometne organizacije, ki bo na ogled do 15. avgusta. Kraj razstave je simboličen, saj so nedaleč stran pred več kot stoletjem prvi slovenski nogometaši igrali prve mednarodne tekme.
 • 15.05.2020 | NZS
  Umrl je Vinko Donko
  V 87. letu starosti je preminil Vinko Donko, ki je bil eden od najvidnejših predstavnikov nogometa v Mariboru in njegovi okolici.
 • 14.05.2020 | NZS
  Mijatović: Ključno je, da se prvenstvo konča na igrišču
  Potem ko je vlada v sredo odločila, da bodo s 23. majem lahko znova potekala tudi tekmovanja na državni ravni, je postalo tudi jasno, da se bo v začetku junija nadaljevalo tudi nogometno državno prvenstvo. Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović je zadovoljen, da se bo nogomet kmalu vrnil.
 • 11.05.2020 | NZS
  Izvršni odbor sprejel sklep o nadaljevanju sezone
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na korespondenčni seji sprejel odločitev, da se do konca izpelje sezona v Prvi ligi Telekom Slovenije in Pokalu Slovenije, če bodo razmere v državi to dopuščale. Obenem je sklep IO, da se zaključi tekmovanje v 2. SNL in 1. SŽNL.
 • 07.05.2020 | NZS
  Korak naprej v prizadevanjih NZS
  Nogometna zveza Slovenije nadaljuje aktivnosti, ki vodijo do ponovnega zagona treningov nogometa in varnega udejstvovanja v prvoligaškem tekmovanju, zato je odlok Vlade RS, da se registrirani športniki lahko vrnejo na igrišča korak naprej v prizadevanjih vrnitve k treningom in tekmovanjem.
 • 05.05.2020 | NZS
  Čas je za sprostitve na področju kolektivnega športa
  Ob najavljenem sproščanju ukrepov za individualne športe in zaradi velikega medijskega in javnega zanimanja za ekipne športe in nogomet, objavljamo spodnjo naslednjo Nogometne zveze Slovenije.

DELI NA