29.05.2024 | Trenerji
Prvo ločeno usposabljanje za ženske

Trenerski oddelek NZS je minuli vikend zabeležil nov mejnik s premierno izvedbo usposabljanja UEFA C, ki je namenjen samo ženskim kandidatkam za naziv Strokovni delavec 1 – športno treniranje – nogomet. Usposabljanje, ki je sofinancirano s strani UEFA, opravlja 19 slušateljic.

Namen usposabljanja je približati trenerski poklic tudi ženski populaciji in usposobiti čim več trenerk. Eden primarnih ciljev  UEFA je razvoj ženskega nogometa. V ta namen UEFA nacionalnim zvezam nudi podporo preko več programov, eden takih je  program »Coach Development Programme for Women«, preko katerega UEFA želi povečati interes za trenerski poklic med žensko populacijo.

Iztok Kavčič, vodja usposabljanja trenerskih kadrov: »Po lanskem UEFINEM seminarju v Belgiji, ko so nam predstavili posebni učni načrt za delo v ženskem nogometu smo nadgradili vsebine vseh programov ter po zgledu nogometno razvitih držav prvič razpisali tečaj UEFA C, ki je namenjen samo kandidatkam ženskega spola. Hvaležni smo UEFI za financiranje celotnega tečaja, saj imajo kandidatke nadstandard z enotno opremo in obroki med predavanji.  Prva izvedba se je izkazala kot zelo posrečena, saj je skupina številčna in homogena. Verjamem, da se bo s pomočjo štipendij, ki jih ponuja UEFA za kandidatke ženskega spola, število usposobljenih trenerk v bodoče še povečevala. Naša naloga je, da jim predamo ustrezne kompetence, da bodo pripravljene kvalitetno delovati tako v fantovskih, kot dekliških ekipah.«

Odločitev o izvedbi usposabljanja se je izkazala za pravilno, saj je na usposabljanje sprejeto kar 19 kandidatk. Koordinatorica usposabljanja, Anja Milenković: »V oddelku za trenerska usposabljanja se že nekaj časa zavedamo pomembnosti vključevanja ženske populacije v nogomet in predvsem povečanja števila trenerk v našem okolju. Sprva smo razpisali 15 mest, ker pa je bil interes večji, smo na koncu prišli do zavidljive številke. Slušateljice so opravile prve tri dni usposabljanja, kjer so pridobivale znanja z več področij, predvsem pa so bile same izredno aktivne tako med predavanji kot tudi na terenu. Nekaj predavanj bodo kandidatke opravile preko spleta, v mesecu avgustu pa jih čaka še drugi del ter zaključni izpit. S tem se podpora trenerkam ne bo zaključila, saj bodo imele z naše strani podporo in pomoč tudi, ko bodo pridobljeno znanje začele prenašati v prakso.«

Vtise po prvem delu usposabljanja je strnila slušateljica Evelina Kos: »Ker me veseli delo z otroki in ker sem si že dolgo želela postati trenerka, sem se odločila, da se prijavim na usposabljanje za ženske trenerke. Po prvem modulu sem zelo zadovoljna s prejetim znanjem in z raznolikostjo predavanj. Zelo mi je bila všeč postopnost pri prejemanju informacij ter možnost, da se pridobljeno teoretično znanje takoj preizkusi v praksi. Veliko je bilo tudi dela v parih in skupinah, ter sodelovanja in vprašanj tekom predavanj, na katere so nam predavatelji z veseljem odgovarjali in iz katerih so se vedno razvile odlične debate. »

Tekst: AM
Foto: IK in AM

SORODNE NOVICE

 • 10.07.2024 | Trenerji
  Podelitev diplom učiteljem trenerjev in premierna izvedba tečaja Uefa mladi A
  V mesecu juniju smo v okviru novih programov usposabljanj pričeli s premierno izvedbo tečaja UEFA MLADI A, ki je namenjen pretežno mladinskim trenerjem in vodjem nogometnih šol 1. lige.
 • 03.05.2024 | Trenerji
  Igor Bole postal Častni član NZS
  Na Skupščini NZS, 24.4.2024 je častni član NZS postal Igor Bole, dolgoletni športni delavec in še vedno aktualni predsednik DNT Koper.
 • 13.03.2024 | Trenerji
  Izvedena redna letna skupščina ZNTS
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo je v ponedeljek potekala redna letna skupščina ZNTS. Delegati posameznih društev so potrdili vsa podana poročila organov in komisij ZNTS, zaključni račun za leto 2023, ter ambiciozno zastavljen plan dela za leto 2024.
 • 30.01.2024 | Trenerji
  Sklicana redna letna Skupščina ZNTS
  Upravni odbor ZNTS je na podlagi 22. člena on v povezavi s 23. členom Statuta ZNTS na svoji 11. seji dne 5.1.2024 sprejel sklep o sklicu redne letne Skupščine ZNTS, ki bo 11.3.2024 ob 17.00 uri v prostorih Nacionalnega nogometnega centra Brdo.
 • 10.01.2024 | Trenerji
  Na Licenčnem seminarju ZNTS 2024 več kot 400 trenerjev
  Prvo soboto in nedeljo letošnjega leta je bil v Kongresnem centru Brdo izveden letni seminar trenerjev UEFA A , PRO in UEFA PRO za pridobitev licence za vodenje ekip v sezoni 2024/25.
 • 28.12.2023 | Trenerji
  V začetku januarja seminar Uefa PRO, PRO in Uefa A za sezono 2024/25
  6. in 7. januarja bo v Kongresnem centru Brdo potekal trenerski seminar za pridobitev licence Uefa PRO, PRO in Uefa A za sezono 2024/25.
 • 08.12.2023 | Trenerji
  Zapustil nas je Marjan Vučko
  V 71-em letu starosti je umrl Marjan Vučko, profesor telesne vzgoje in trener PRO.
 • 06.12.2023 | Trenerji
  Licenčni seminarji v letu 2024
  Zveza nogometnih trenerjev Slovenije objavlja razpis za prijavo na Licenčni seminar PRO, UEFA PRO in UEFA A ter termine Licenčnih seminarjev UEFA B in C.
 • 28.11.2023 | Trenerji
  Ob obletnici rojstva poklon profesorju Branetu Elsnerju
  Pretekli teden je na ljubljanskih Žalah potekala tradicionalna slovesnost ob obletnici rojstva profesorja Braneta Elsnerja, ki so se je udeležili tudi predstavniki Združenja nogometnih trenerjev Slovenije.

DELI NA