15.11.2010 | A
Proti Gruziji še brez poraza
Že klasična Kekova zasedba se bo v Kopru na prijateljskem obračunu pomerila z Gruzijo. Prvi preizkus Bonifike za reprezentante bo hkrati tudi četrti dvoboj z Gruzijci, moštvom, proti kateremu do sedaj še niso izgubili. Dve zmagi in remi sta ugodna napoved po sedmih zadetkih na zadnjih štirih kvalifikacijskih obračunih, hkrati pa tudi dober obet pred sredino tekmo.

Zadnja tekma leta po kvalifikacijah, ki so se za Korena in druščino več kot odlično začele, bo prijateljski dvoboj z Gruzijo. Sicer bi sprva v goste morala priti reprezentanca Walesa, a je nato zaradi zapletov vskočila Gruzija. Nekaj kavkaškega pridiha je bilo v Sloveniji v poletnih mesecih, ko so na Štajerskem gostovali nogometaši WIT-a. Kljub remiju v Tbilisiju, pa so vijoličasti gostom pod Kalvarijo pokazali zobe (3:1) – bodo enako motivirani in nevarni tudi reprezentanti?

Druga zmaga za Slovenijo

Prvič sta se reprezentanci srečali leta 1994, kasneje pa še dvakrat v kvalifikacijah. Na turnirju na Malti je bila Verdenikova četa z 1:0 boljša od nasprotnikov. Ob Katancu, ki je takrat še igral, so kasneje nastopili še trije – Simeunovič v vratih ter Zahovič in Rudonja. Ostala generacija se je zamenjala. Na pripravljalni tekmi pred krstnim kvalifikacijskim turnirjem, ki je nogometaše čakalo kasneje, je Slovenija zabeležila šele svojo drugo zmago kot samostojna nogometna reprezentanca. Na peti tekmi Slovenije pa je svoj prvenec v državnem dresu dosegel Primož Gliha.

Nogometni pravljici naproti

Dvoboj, ki sta ga reprezentanci odigrali ob prelomu tisočletja v Gruziji je kljub neodločenemu rezultatu nakazal, da se Slovenija prebuja. Visok ritem igre in številne priložnosti Katančeve izbrane vrste ste presegla pričakovanja Gruzijcev, ki so se stežka branili pred gostujočo ofenzivo. Če so v prvem delu Slovenci nekajkrat nevarno zapretili preko Udoviča, pa so si Gruzijci priigrali vsega dve priložnosti. Sprva so zadeli prečko, nato je Džanašia gostitelje popeljal v vodstvo. Kljub zaostanku se je borbenost izplačala. Knavs je Slovencem priigral točko.

Nepremagljivi Bežigrad

Še najbolj 'svež' spomin na slovensko-gruzijski dvoboj sega na Bežigrajski stadion, kjer sta si septembra 1999 reprezentanci tudi nazadnje gledali izi oči v oči. Rezervist Ačimovič je s svojih drugim reprezentančnim zadetkom le tri minute bo vstopu v igro načel veselje na ljubljanskih tribunah, po izenačitvi Arveladzeja, ki je Katanca odnesla na tribuno, pa je Zahovič v 80. minuti po podaji Novaka postavil končnih 2:1 in Sloveniji pripisal nove tri točke. Od tu je šlo samo še naprej.

Kako v Kopru?

Sicer gre za prijateljsko tekmo, a kot selektor Kek rad poudarja, je zanj vsaka tekma enako pomembna. Zato gre verjeti, da bo tudi tokrat začel z udarno enajsterico. Reprezentanti bodo že danes preizkusili Bonifiko, na kateri je Slovenija do sedaj nastopila le enkrat. Tokrat se bo na povsem prenovljenem stadionu zoperstavila 75. reprezentanci sveta. Zmage na Obali (tudi če štejemo tekme v Novi Gorici) nogometaši še niso zabeležili, zato je toliko bolj razumljivo, da bodo tokrat zgodbo skušali obrniti sebi v prid. Potrebno bo začeti udarno, agresivno in ofenzivno naravnano. Samo z dobro obrambo bodo nogometaši lahko sestavili napad, ki prinaša zadetke, ti pa zmago.

Reprezentanca s 431 točkami na svetovni jakostni lestvici, ki prihaja v goste, pa ni zadovoljna s trenutnim položajem. »Trenutno stanje ni realno, morali bi imeti več točk. To je potrebno dokazati na terenu. Trenutno je pomembno le to, da igramo dobro kot ekipa,« je pred časom potarnal Alexandes Iashvili, strelec 14 zadetkov, ki bo skupaj s soigralci to skušal dokazati že v sredo. Moštvo je nazadnje zmagalo doma in sicer okrobra in marca, vsi gostujoči dvoboji pa so se končali v prid njihovim nasprotnikom. Kljub temu se je moštvo po dveh letih vrnilo med 100 najboljših nogometnih ekip na svetu.

Močno zadnjo linijo s Kaladzetom, Khizanishvilijem in Revishvilijem v vratih skupaj z  Kobiashvilijem na sredini, v napadu dopolnjuje njihovo glavno orožje - Dvalishvili in Siradze. A zagotovo bodo tudi zadnje domači branilci našli rešitev.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: GFF

SORODNE NOVICE

  • 23.04.2024 | A
    Šeško in Žugelj znova med strelci
    Pretekli vikend so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Najbolje sta se izkazala Benjamin Šeško v Bundesligi in Nino Žugelj v Eliteserien, ki sta v polno merila že na tretji oziroma drugi zaporedni tekmi, z novo asistenco pa se je v Ekstraklasi izkazal tudi Erik Janža.
  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.

DELI NA