12.06.2010 | A
Proti Alžircem zeleni
Da se to poletje vse vrti okoli nogometa so dokazali tudi modni poznavalci, ki so si že pred pričetkom tekmovanja pobliže ogledali letošnje predstavnike mundiala in določili 'zmagovalce' in 'poražence' 19. svetovnega nogometnega prvenstva. Obregnili so se tudi ob Slovence, ki naj bi bili v slogu Charlija Browna.

Grdi ali lepi, pomembno je, kako se v njih počutijo nogometaši. In nanje je slovenska 23 prav ponosna. Triglav na prsih kot simbol slovenstva je močan element patriotizma, ki je viden tudi na južno polobli. Selektorju je sicer ljubša bela barva, ki zanj prikazuje zmago, tudi pomembnejše tekme je Slovenija dobila v beli opravi, svetovni javnosti pa se bo izbrana vrsta proti Alžircem predstavila v zeleni opravi.

So se pa ob drese veliko bolj obregnili mediji ter nekaj držav, ki ne sodelujejo na mundialu. 'Dobri (Kamerun), slabi (Danska) in grdi (Slovenija) dresi svetovnega prvenstva' je zapisala novinarka Asossiated Press, ki je drese naših junakov primerjala s Charlijem Brownom: »Tista debela nazobčana črta na sprednji strani dresa mogoče res predstavlja slovenske gore, toda če si najmanjša država na svetovnem nogometnem prvenstvu, hkrati pa nimaš nobenih zvezdniških igralcev in si vtaknjen v skupino z ZDA in Anglijo, moraš narediti nekaj, da izstopaš, ne pa da si videti kot tepček.«

Niso pa slovenski dresi edini, ki so naleteli na neodobravanje. Tudi Avstralci, Slonokoščena obala, Danci, Portugalci in Angleži naj ne bi izstopali. Pri Niku na 'obtožbe' odgovarjajo: "V prvi vrsti smo želeli izdelati tak dres, ki bo s ponazorjenimi simboli in barvami kar najbolje predstavil posamezno državo," in to jim je, ne glede na barvo in asociacijo tujih novinarjev, tudi uspelo. S sloganom 'Srce bije za Slovenijo' in materiali, za katere so športniki potrdili, da so boljši in udobnejši od prejšnjih, gre prej verjeti njim, kot modnim muham. Ob vsem tem pa je dres okolju prijazen, saj je narejen iz osmih odpadnih plastenk. »Dresi niso naša prva skrb, saj moramo predvsem skrbeti za to, da bomo dobro pripravljeni, da bomo dobro igrali na svetovnem prvenstvu« se fantje bolj kot na to, kako bodo izgledali, ubadajo s tem, kako se bodo predstavili na zelenici.  

Slovenski žogobrci so zelen dres s Triglavom na prsih drese preizkusili že proti Katarju, proti Američanom in Angležem pa se bodo predstavili še v (zmagovalni) beli barvi. Tako bodo tudi na drugem nastopu med najboljšimi 32 na svetu dvakrat beli in enkrat zeleni.

Poglejte si razvoj slovenskih dresov vse od osamosvojitve naprej. Med številnimi novostmi in posodobitvami sta tudi dresa z EP ter SP leta 2002.

Tekst: Andreja Potočnik

SORODNE NOVICE

  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.
  • 23.03.2024 | A
    Slovenci z mislimi že pri Portugalski
    Slovenska nogometna reprezentanca je po četrtkovem remiju na Malti opravila regeneracijo in pričela s pripravami na torkov obračun s Portugalsko

DELI NA