22.10.2013 | Ženska A
"Privilegij je igrati z eno najboljših reprezentanc na svetu!"

Slovenska ženska članska vrsta se bo jutri, v sredo, zbrala pred nadaljevanjem kvalifikacij za SP 2015, ki ga gosti Kanada. Slovenke, vodi jih selektor Damir Rob, se bodo 26. t.m. pomerile z Nemčijo, 30. t.m. pa še z Republiko Irsko. Nemke prihajajo v Koper, Irke pa v Velenje. Slovenija je kvalifikacije začela z zmago na Slovaškem (1:3).

Kakšne je dejanski pomen takega uvoda kvalifikacijskega ciklusa?
»Za odgovor na to vprašanje je bilo dovolj pogledati obraze vseh igralk po odigrani tekmi in zmagi na Slovaškem. Štart v kvalifikacije res ni mogel biti boljši, saj je redko kdo pričakoval, da bomo zmagali Slovaško, ki je 20 mest višje na lestvici od nas in to na njihovem dvorišču. Menim, da se punce trenutno še ne zavedajo, kaj pomeni ta zmaga, bo pa se to sigurno odražalo na dodatno kemijo v ekipi. Vzdušje v naši ekipi nikoli ni bilo vprašljivo, ta zmaga pa bo še strnila vrste, kar bo zelo pomemben dejavnik v nadaljevanju kvalifikacij.«

S kakšni pričakovanji nadaljujete ciklus?
»V kvalifikacijah je najbolj pomemben dober začetek. Mi smo štartali odlično, lepo bi bilo tudi nadaljevati kvalifikacije v pozitivnem ozračju in všečni igri. Cilj je izboljšati prejšnje kvalifikacije in zaenkrat smo na pravi poti, vendar se ne smemo zavajati, saj je to samo dober začetek.«

Kako pomembni sta ti dve tekmi, ki sledita?
»Vsaka naslednja tekma kvalifikacij je najbolj pomembna. Ne glede na nasprotnika je po moji subjektivni oceni najboljše, da gremo iz tekmo v tekmo. Naš prvi nasprotnik je trenutno najbolj pomemben in to je tekma proti Nemčiji v Kopru. O Republiki Irski bomo razmišljali takoj po odigrani prvi tekmi.«

Kaj dejansko pomeni obračun z Nemkami?
»Lepo je dočakati velesilo Nemčijo z istim številom točk in to na domačem igrišču. Tekmo se pa treba lotiti hladne glave in brez pretiranih emocij. To bo praznik ženskega nogometa v Sloveniji. Pred samimi kvalifikacijami sem si želel, da igramo proti Nemčiji in ta želja mi se uresničila.«

In nadaljuje:
»Razlog je preprost. Privilegij je igrati z eno najboljših reprezentanc na svetu in aktualno evropsko prvakinjo. Na takih tekmah se lahko naučiš ogromno in menim, da na tej tekmi samo lahko dosti pridobimo, nimamo česa izgubiti.«
 
Kaj veste o Nemkah, ki jih vodi selektorica Silvia Neid?
»Redno sem jo spremljal na evropskem prvenstvu na Švedskem, kjer so na koncu tudi zmagale. Med ogledom tekem sem poskušal najti slabo igralno mesto, vendar neuspešno. Videl sem tudi tekmo Nemčije proti Rusiji. Prepričan sem, da bo bolj pomembno, kako bomo mi igrali in kako se jim bomo zoperstavili na igrišču. Ne bojim se za dekleta, ker bo zagotovo vsaka iz sebe iztisnila največ, kar zmore v danem trenutku. Spoštujemo aktualne evropske prvakinje, se pa jih ne bojimo in v pripravi na tekmo se želim prvotno osredotočiti na svojo ekipo.«

Kaj bi želeli izboljšati pred nadaljevanjem kvalifikacij?
»Nogomet je igra, kjer so vedno možne izboljšave. Nikoli se ne smeš zadovoljiti  s trenutnim stanjem, želja je igrati nogomet, ki ima glavo in rep. Imamo nekaj treningov na voljo, kjer bomo poskušali  narediti korake za napredek v igri celotne ekipe. Vedno in znova poudarjam pomen ekipe, ker smo le kot tim lahko močni.«

Poškodbe se niso v širokem loku ognile naše reprezentance.
»Škoda je, ker smo iz tekme v tekmo prisiljeni vedno znova premešati ekipo, vendar to kot trener moraš vzeti v zakup. Vidno je, da je sezona v polnem zamahu in so punce maksimalno obremenjene, kar se odraža žal tudi skozi poškodbe. Ni časa za jokanje in kot trener ne priznavam in ne iščem alibijev. Imamo težave, vendar očitno brez tega ne gre. Koga ni, brez njega se mora, in lahko le ponovim, da sem zadovoljen z ekipo in igralskim kadrom, ki ga imamo na razpolago, kljub težavam, ki jih imamo.«

Dodajmo ob tem, da so zavoljo poškodb nastop že odpovedale Lucija Mori, Lara Ivanuša in Natalija Golob. Dominika Čonč je zavoljo odločitve univerze ostala v Združenih državah, novinka v izbrani vrsti pa je mlada reprezentantka in tudi debitantka med članicami Manja Rogan.

Tekst: D.P.
Foto: D.P./Nzs.si

SORODNE NOVICE

 • 21.09.2021 | Ženska A
  Dokazale, da lahko igrajo z najboljšimi na svetu
  Ženska članska reprezentanca je v izdihljajih tekme 2. kroga kvalifikacij za SP 2023 doživela tesen poraz proti Franciji, 5. ekipi na Fifini lestvici. V Fazaneriji je bilo 2:3 za gostje, za Slovenijo sta zadeli Lara Prašnikar in Mateja Zver.
 • 21.09.2021 | Ženska A
  Proti Franciji izkoristiti, kar se ponudi
  S tekmo proti Franciji, 5. reprezentanco s Fifine lestvice, Slovenija v murskosoboški Fazaneriji nadaljuje kvalifikacije za svetovno prvenstvo, ki bo leta 2023 v Avstraliji in na Novi Zelandiji. Tekma se začne ob 21. uri, ekipi pa prihajata na tekmo 2. kroga s polnim izkupičkom z obračuna 1. kroga.
 • 20.09.2021 | Ženska A
  Z dobro igro sposobne kljubovati Franciji
  Slovenska ženska članska reprezentanca jutri, v torek, nadaljuje s kvalifikacijami za svetovno prvenstvo leta 2023. Varovanke selektorja Boruta Jarca se bodo ob 21. uri pomerile s Francijo. Tako Slovenija kot Francija sta z visoko zmago začeli kvalifikacije.
 • 19.09.2021 | Ženska A
  V pričakovanju navijačev in spektakla v Murski Soboti
  Ženska članska reprezentanca je z zmago začela kvalifikacije za SP 2023. Varovanke selektorja Boruta Jarca so v Estoniji slavile zmago s 4:0. V torek, 21.9., se kvalifikacije nadaljujejo, Slovenija pa v Murski Soboti ob 21. uri gosti Francijo.
 • 17.09.2021 | Ženska A
  S suvereno zmago začele kvalifikacije
  Reprezentanca se vrača v Slovenijo, v torek, 21.9., pa jo čaka pravi spektakel v murskosoboški Fazaneriji, kjer ob 21. uri gosti Francijo, 5. reprezentanco na Fifini lestvici. Francozinje so takisto z visoko zmago (0:10) proti Grčiji začele tokratne kvalifikacije.
 • 17.09.2021 | Ženska A
  Resno in odgovorno z zavedanjem, da zmorejo
  S tekmo v Estoniji, obračun se začne ob 18. uri po slovenskem času, naša ženska članska reprezentanca začenja kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Slovenija igra v kvalifikacijski skupini I, kjer so ob Sloveniji še Francija, Wales, Grčija, Kazahstan in Estonija.
 • 16.09.2021 | Ženska A
  Upravičiti vlogo favoritinj
  Slovenska izbrana vrsta začenja novo poglavje. »Reprezentanca je naredila velik korak naprej, napredovale smo tako na Fifini lestvici kot igralsko. Vemo pa, da pretekli rezultati nič ne štejejo, vstopamo v nov kvalifikacijski ciklus, kjer gremo od tekme do tekme. Moramo pa začeti zbirati točke, da bi dosegle naš zastavljeni cilj,« sklene Lara Prašnikar.
 • 14.09.2021 | Ženska A
  V prodaji vstopnice za spektakel s Francijo
  Slovenija igra v kvalifikacijski skupini I, kjer so ob Sloveniji še Francija, Wales, Grčija, Kazahstan in Estonija. Prvo ime skupine je prav torkov tekmec Francija, ki je dosedaj igrala na štirih svetovnih prvenstvih, najvišje pa je bila leta 2011 (4. mesto).
 • 13.09.2021 | Ženska A
  Za Slovenijo ni lahkih tekem
  Danes se je v Čatežu pri Brežicah zbrala ženska članska reprezentanca, ki v petek, 17. septembra, na gostovanju pri Estoniji začenja kvalifikacije za svetovno prvenstvo, ki ga bosta leta 2023 gostila Avstralija in Nova Zelandija. V prvem sklopu bo Slovenija doma gostila še Francijo, tekma bo v torek, 21.9., v Murski Soboti.
 • 12.09.2021 | Ženska A
  Zver, Predanič in Prašnikar vnovič v polno
  V ponedeljek, 13.9., se začenja reprezentančna akcija članic, ki jih 17.9. v Estoniji čaka prva tekma kvalifikacij za SP 2023. Pred zborom pa še pregled, kako so se v minulih dneh odrezale v tujini.

DELI NA