22.10.2013 | Ženska A
"Privilegij je igrati z eno najboljših reprezentanc na svetu!"

Slovenska ženska članska vrsta se bo jutri, v sredo, zbrala pred nadaljevanjem kvalifikacij za SP 2015, ki ga gosti Kanada. Slovenke, vodi jih selektor Damir Rob, se bodo 26. t.m. pomerile z Nemčijo, 30. t.m. pa še z Republiko Irsko. Nemke prihajajo v Koper, Irke pa v Velenje. Slovenija je kvalifikacije začela z zmago na Slovaškem (1:3).

Kakšne je dejanski pomen takega uvoda kvalifikacijskega ciklusa?
»Za odgovor na to vprašanje je bilo dovolj pogledati obraze vseh igralk po odigrani tekmi in zmagi na Slovaškem. Štart v kvalifikacije res ni mogel biti boljši, saj je redko kdo pričakoval, da bomo zmagali Slovaško, ki je 20 mest višje na lestvici od nas in to na njihovem dvorišču. Menim, da se punce trenutno še ne zavedajo, kaj pomeni ta zmaga, bo pa se to sigurno odražalo na dodatno kemijo v ekipi. Vzdušje v naši ekipi nikoli ni bilo vprašljivo, ta zmaga pa bo še strnila vrste, kar bo zelo pomemben dejavnik v nadaljevanju kvalifikacij.«

S kakšni pričakovanji nadaljujete ciklus?
»V kvalifikacijah je najbolj pomemben dober začetek. Mi smo štartali odlično, lepo bi bilo tudi nadaljevati kvalifikacije v pozitivnem ozračju in všečni igri. Cilj je izboljšati prejšnje kvalifikacije in zaenkrat smo na pravi poti, vendar se ne smemo zavajati, saj je to samo dober začetek.«

Kako pomembni sta ti dve tekmi, ki sledita?
»Vsaka naslednja tekma kvalifikacij je najbolj pomembna. Ne glede na nasprotnika je po moji subjektivni oceni najboljše, da gremo iz tekmo v tekmo. Naš prvi nasprotnik je trenutno najbolj pomemben in to je tekma proti Nemčiji v Kopru. O Republiki Irski bomo razmišljali takoj po odigrani prvi tekmi.«

Kaj dejansko pomeni obračun z Nemkami?
»Lepo je dočakati velesilo Nemčijo z istim številom točk in to na domačem igrišču. Tekmo se pa treba lotiti hladne glave in brez pretiranih emocij. To bo praznik ženskega nogometa v Sloveniji. Pred samimi kvalifikacijami sem si želel, da igramo proti Nemčiji in ta želja mi se uresničila.«

In nadaljuje:
»Razlog je preprost. Privilegij je igrati z eno najboljših reprezentanc na svetu in aktualno evropsko prvakinjo. Na takih tekmah se lahko naučiš ogromno in menim, da na tej tekmi samo lahko dosti pridobimo, nimamo česa izgubiti.«
 
Kaj veste o Nemkah, ki jih vodi selektorica Silvia Neid?
»Redno sem jo spremljal na evropskem prvenstvu na Švedskem, kjer so na koncu tudi zmagale. Med ogledom tekem sem poskušal najti slabo igralno mesto, vendar neuspešno. Videl sem tudi tekmo Nemčije proti Rusiji. Prepričan sem, da bo bolj pomembno, kako bomo mi igrali in kako se jim bomo zoperstavili na igrišču. Ne bojim se za dekleta, ker bo zagotovo vsaka iz sebe iztisnila največ, kar zmore v danem trenutku. Spoštujemo aktualne evropske prvakinje, se pa jih ne bojimo in v pripravi na tekmo se želim prvotno osredotočiti na svojo ekipo.«

Kaj bi želeli izboljšati pred nadaljevanjem kvalifikacij?
»Nogomet je igra, kjer so vedno možne izboljšave. Nikoli se ne smeš zadovoljiti  s trenutnim stanjem, želja je igrati nogomet, ki ima glavo in rep. Imamo nekaj treningov na voljo, kjer bomo poskušali  narediti korake za napredek v igri celotne ekipe. Vedno in znova poudarjam pomen ekipe, ker smo le kot tim lahko močni.«

Poškodbe se niso v širokem loku ognile naše reprezentance.
»Škoda je, ker smo iz tekme v tekmo prisiljeni vedno znova premešati ekipo, vendar to kot trener moraš vzeti v zakup. Vidno je, da je sezona v polnem zamahu in so punce maksimalno obremenjene, kar se odraža žal tudi skozi poškodbe. Ni časa za jokanje in kot trener ne priznavam in ne iščem alibijev. Imamo težave, vendar očitno brez tega ne gre. Koga ni, brez njega se mora, in lahko le ponovim, da sem zadovoljen z ekipo in igralskim kadrom, ki ga imamo na razpolago, kljub težavam, ki jih imamo.«

Dodajmo ob tem, da so zavoljo poškodb nastop že odpovedale Lucija Mori, Lara Ivanuša in Natalija Golob. Dominika Čonč je zavoljo odločitve univerze ostala v Združenih državah, novinka v izbrani vrsti pa je mlada reprezentantka in tudi debitantka med članicami Manja Rogan.

Tekst: D.P.
Foto: D.P./Nzs.si

SORODNE NOVICE

  • 19.04.2024 | Ženska A
    Nova zmaga za Matejo Zver
    Državna prvenstva gredo h koncu, v pomembnih vlogah tudi naše legionarke. Kar nekaj naših reprezentantk pa ogreva po poškodbi, zato tudi tokrat niso igrale Zara Kramžar, Adrijana Mori in Nina Predanič.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    Iz Skopja s prepričljivo zmago
    Ženska članska reprezentanca se iz Severne Makedonije vrača s visoko zmago (0:5). Po dveh tekmah kvalifikacij za EP 2025 je Slovenija na vrhu lestvice skupine v Ligi C. V 180 minutah so naše igralke dosegle sedem golov, prejele niso nobenega.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    V Skopju proti Severni Makedoniji
    V Skopju se danes ob 15. uri nadaljujejo kvalifikacije za evropsko prvenstvo članic. Naša ženska nogometna reprezentanca gostuje pri Severni Makedoniji in lovi 2. zmago. Tekmo bo prenašal tudi Sportklub.
  • 08.04.2024 | Ženska A
    Z jasnim ciljem na prvo gostovanje
    „Pogledali smo si njihove dobre in slabe plati. Mi se moramo osredočiti nase ter igrati našo igro, kot smo to delali dosedaj. Cilj je isti, kot je bil pred dnevi proti Moldaviji. Želimo zmagati,“ je jasen v napovedi selektor Saša Kolman.
  • 07.04.2024 | Ženska A
    V Skopju nadaljevati začeto v Ljubljani
    Ženska nogometna reprezentanca bo v torek, 9.4., gostovala v Skopju, kjer se bo na 2. tekmi kvalifikacij za EP 2025 pomerila s Severno Makedonijo.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Kvalifikacije začele z zmago
    Ženska članska reprezentanca je z domačo zmago proti Moldaviji (2:0) začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025. Za prve tri točke sta zadeli Lara Prašnikar in Zala Kuštrin.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Slovenija proti Moldaviji začenja kvalifikacije za EP
    Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v Ljubljani v Športnem parku Šiška uvodoma pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. (Slovenija) in 120. (Moldavija) reprezentance na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 04.04.2024 | Ženska A
    S hitrim golom bi si olajšale delo
    Jutri ob 16.30 bo ženska članska reprezentanca odigrala uvodno tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. in 120. države na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 03.04.2024 | Ženska A
    Trening z mislijo na Moldavijo
    Slovenska ženska reprezentanca se pripravlja na uvodno srečanje v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška), pomerile z Moldavijo.
  • 01.04.2024 | Ženska A
    Zbor članic, v petek prva tekma kvalifikacij
    Slovenska ženska reprezentanca se je danes zbrala in začela priprave na skorajšnji začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Slovenija bo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška) gostila Moldavijo.

DELI NA