25.03.2021 | Ženska A
Pripravljene narediti korak naprej

Minila so tri leta, odkar je Borut Jarc postal selektor ženske članske reprezentance, za katero so uspešne kvalifikacije. Ni veliko manjkalo in Slovenija bi se v dodatnih tekmah med 9. in 13. aprilom borila za svoj premierni nastop na evropskem prvenstvu.

Med elito

Ko je selektor Borut Jarc v začetku leta 2018 prevzel reprezentanco, se je ta nahajala na 65. mestu na lestvici svetovne nogometne zveze Fifa. Ob prehodu iz leta 2019 v 2020 je prvič prišla na 50. mesto. Pred letom dni pa je naredila še korak naprej, ko se je dvignila na 49. mesto, leto 2021 je pričakala na visoki 48. poziciji na svetu.

Le enkrat v dodatnih kvalifikacijah

Dodatne kvalifikacije za nastop na EP je Slovenija edinkrat dosedaj igrala jeseni leta 2008, ko se je borila za nastop na evropskem prvenstvu leta 2009. Slovenske nogometašice so v svoji skupini tistikrat zasedle 3. mesto (dve zmagi in štirje porazi, ob gol razliki 14:24, pred njo sta bili Francija in Islandija). Kot ena od štirih najboljše tretjeuvrščenih ekip je Slovenija dobila priložnost v dodatnih kvalifikacijah proti Ukrajini, a je dvakrat klonila, 0:3 in 0:2.

Z dobro igro proti evropskim prvakinjam

Žreb za tokratno 13. evropsko prvenstvo, ki ga bo prihodnje leto gostila Anglija, je Sloveniji namenil skupino A na čelu z aktualnimi evropskimi prvakinjami Nizozemsko. Naša izbrana vrsta je v kvalifikacijah odigrala 10 tekem, zabeležila je šest zmag in štiri poraze. Ob tem velja izpostaviti, da poraz ni porazu enak. Proti Nizozemski je naša izbrana vrsta tako doma kot v gosteh pokazala dobro, zrelo, domiselno igro, s katero se je po robu postavila 2. reprezentanci na svetu, 1:4 in 2:4 je bilo za Nizozemsko.

Dvakratna smola proti Rusiji

Že pred začetkom kvalifikacij je bilo jasno, da bosta o potniku v dodatne kvalifikacije odločala tekmi proti Rusiji. Vsi skupaj smo lahko upravičeno žalostni, da nam je v ključnih trenutkih športna sreča obrnila hrbet v tekmah z Rusijo (na prvi tekmi številne poškodbe, na drugi pa bolezen in koronavirus), obe tekmi je Rusija dobila z minimalnim rezultatom 0:1.

Osmi napad kvalifikacij

Slovenija v kvalifikacijah ni razočarala. Z doseženimi 31 zadetki je imela drugi najbolj učinkovit napad kvalifikacijske skupine, več golov je dosegla le Nizozemska (48), Rusija, ki gre v dodatne kvalifikacije za EP 2022, je dosegla 23 golov. Ob pogledu na kvalifikacije je jasno, da je Slovenija z 31 doseženimi zadetki imela absolutno 8. najbolj učinkovit napad kvalifikacij. Več golov so dosegle le Nizozemska (48), Nemčija (46), Francija (44), Švedska (40), Italija in Belgija (po 37) in Norveška (34). Z zadetki sta v naši vrsti prednjačili Lara Prašnikar (7) in Mateja Zver (6).

Brez rdečega kartona

Slovenija se je izkazala tudi na fair play področju, tekmovanje je sklenila z 12 rumenimi kartoni in brez izključitve.

Potrjena kvaliteta

V teh treh letih so se na tujem uveljavile tudi številne naše (mlade in nadarjene) reprezentantke, ki so v izbrani vrsti pridobile samozavest in nadgradile svoje taktično-tehnično znanje, vse pa s pridom izkoristile v klubskih sredinah v Avstriji, Italiji, Nemčiji, Španiji, Irski, Norveški in Švici.

Nadgradnja modela igre in sledenje strategiji

Prvo leto mandata selektorja Boruta Jarca je minilo v znamenju selektivnega procesa kvalitete in kvantitete ter preobrazbe. Postavljeni so bili trdni strokovni temelji z jasnimi smernicami oz. cilji za prihodnost, v letu 2019 pa se je začelo in uspešno nadaljevalo z nadgradnjo modela nogometne igre ženske A reprezentance. Leto 2020 je zaznamoval COVID-19, v letu 2021 pa izbrana vrsta pod taktirko selektorja in strokovnega štaba v postavi (Nuša Ladinek, Milomir Kondić, Danilo Vladimir Sergaš, Mladen Prettner, dr.med, Tina Mohar Maučec, Paola Aleksandrova Aleksieva) nadaljuje s procesom dela in ciljno usmerjenim strokovnim načrtom zapisanim v strategiji.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 09.04.2024 | Ženska A
    Iz Skopja s prepričljivo zmago
    Ženska članska reprezentanca se iz Severne Makedonije vrača s visoko zmago (0:5). Po dveh tekmah kvalifikacij za EP 2025 je Slovenija na vrhu lestvice skupine v Ligi C. V 180 minutah so naše igralke dosegle sedem golov, prejele niso nobenega.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    V Skopju proti Severni Makedoniji
    V Skopju se danes ob 15. uri nadaljujejo kvalifikacije za evropsko prvenstvo članic. Naša ženska nogometna reprezentanca gostuje pri Severni Makedoniji in lovi 2. zmago. Tekmo bo prenašal tudi Sportklub.
  • 08.04.2024 | Ženska A
    Z jasnim ciljem na prvo gostovanje
    „Pogledali smo si njihove dobre in slabe plati. Mi se moramo osredočiti nase ter igrati našo igro, kot smo to delali dosedaj. Cilj je isti, kot je bil pred dnevi proti Moldaviji. Želimo zmagati,“ je jasen v napovedi selektor Saša Kolman.
  • 07.04.2024 | Ženska A
    V Skopju nadaljevati začeto v Ljubljani
    Ženska nogometna reprezentanca bo v torek, 9.4., gostovala v Skopju, kjer se bo na 2. tekmi kvalifikacij za EP 2025 pomerila s Severno Makedonijo.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Kvalifikacije začele z zmago
    Ženska članska reprezentanca je z domačo zmago proti Moldaviji (2:0) začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025. Za prve tri točke sta zadeli Lara Prašnikar in Zala Kuštrin.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Slovenija proti Moldaviji začenja kvalifikacije za EP
    Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v Ljubljani v Športnem parku Šiška uvodoma pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. (Slovenija) in 120. (Moldavija) reprezentance na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 04.04.2024 | Ženska A
    S hitrim golom bi si olajšale delo
    Jutri ob 16.30 bo ženska članska reprezentanca odigrala uvodno tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. in 120. države na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 03.04.2024 | Ženska A
    Trening z mislijo na Moldavijo
    Slovenska ženska reprezentanca se pripravlja na uvodno srečanje v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška), pomerile z Moldavijo.
  • 01.04.2024 | Ženska A
    Zbor članic, v petek prva tekma kvalifikacij
    Slovenska ženska reprezentanca se je danes zbrala in začela priprave na skorajšnji začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Slovenija bo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška) gostila Moldavijo.
  • 01.04.2024 | Ženska A
    Nova zmaga za Saro Ketiš, Melania Pasar z ekipo rekordno
    Danes se je zbrala ženska članska reprezentanca, ki jo v petek, 5.4., v Ljubljani v Športnem Parku Ljubljana-Šiška čaka uvodna tekma kvalifikacij za EP 2025. Kako so se odrezale naše igralke na tujem, pa v spodnjih vrsticah.

DELI NA