01.08.2018 | 2. SNL
Pričenja se tudi drugoligaški ples

Prvi avgustovski konec tedna prinaša tudi uvodne tekme drugoligaškega prvenstva. Tudi letos bomo priča zanimivem bojem in lokalnim spopadom, za dvig zanimivosti pa bo poskrbela tudi trojica novincev v 2. SNL. Muro, Zarico in Veržej bodo na drugoligaških zelenicah zamenjali nogometaši Ankarana Postojne, Bilj in Beltincev.

 

Sobota, ob 17.30: VITANEST BILJE - BELTINCI
Sodnik: Dragoslav Perić

Žreb je poskrbel, da se bosta novinca v 2. SNL srečala že v uvodnem krogu. Primorci in Prekmurci so bili med poletjem dejavni tudi na kadrovskem področju. Biljencem, ki so v pripravah ugnali Dekančane in Koprčane, a izgubili z Brdi, so se pridružili štirje novinci, dva med njimi pa že imata tudi prvoligaške izkušnje. Tilen Nagode se je poleti razšel z Gorico, iz sosednjega Mirna se je v Bilje preselil Marko Furlan, četa trenerja Sandija Valentinčiča pa je močnejša tudi za brata Boštjana in Davida Freliha. Od črno-belih se poslovila le Tomaž Žniderčič in Aljaž Koc.

Tudi v prekmurskem taboru so z izjemo Šnajderja zadržali vse igralce, a poskrbeli tudi za dodatno širino. Vodstvo kluba je nove moči našlo v okoliških klubih, iz Odrancev so se k sosedom preselili Ivo Kuzma, Ivo Balažic in Patrik Raduha, ki se lahko ravno tako pohvali s prvoligaškimi izkušnjami. Samo Žalik je bil v dresu Polane najboljši strelec Polane, v rumeno-modrem dresu pa bosta v prihodnji sezoni igrala tudi Žiga Šumak in Marko Maučec. Tik pred začetkom prvenstva je Mura v Beltinci posodila Boruta Lukača. Četa trenerja Zlatka Gaborja, ki je v 2. SNL dolga leta vodil Veržej, deloval pa tudi pri Muri je, odigrala šest pripravljalnih srečanj ter ob treh porazih vknjižila še tri zmage.

 

Sobota, ob 17.30: AŠK BRAVO - CHERRYBOX24 TABOR SEŽANA
Sodnik: Marko Lacković

Eden od najzanimivejših dvobojev prvega kroga 2. SNL bo odigran v prestolnici. Moči bosta prekrižali ekipi, ki sodeč po poletnem kadrovanju merita zelo visoko, Kraševci pa so posegli tudi po trenerski zamenjavi. Andrej Razdrh je v svojem moštvu pozdravil osmerico novih obrazov, prenovljeno moštvo pa je med drugim izgubilo v Kidričevem in na Reki, slavilo v Novem mestu, klonilo v obračunu z Ilirijo ter remiziralo z Radomljami. Konkurenco v ekipi so zaostrili Nick Bičić, Anej Zanier, Klemen Nemanič, Marko Krivičić in Jurij Požrl, ki sta nazadnje branila barve Jadrana. Sežanci so pokukali tudi v tujino ter se za sodelovanje dogovorili s Francozom Papo Kebejem, Albancem Tonijem Aliajem in Srbom Stefanom Stevanovićem. Ambiciozno vodstvo kluba je zadržalo vse nosilce igre, drugače pa je bilo v Ljubljani.

Dejan Grabić bo v novi sezoni pogrešal mladega Harisa Kadrića, ki se je v zameno za odškodnino preselil v Olimpijo. A tudi pri Bravu so pošteno okrepili svojo zasedbo. Največ izkušenj prinaša Luka Žinko, v preteklosti pa so se v 2. SNL že dokazali Matej Zemljak, Jetmir Torra in Mustafa Nukić, še spomladi član Ilirije. Po triletnem kaljenju na Nizozemskem prva članska sezona čaka Aleksandra Palamarja, iz Domžal pa sta se v Ljubljano preselila Marko Huč in Anis Jašaragić. Močnejši je tudi trenerski štab, saj bo lahko Grabič računal na pomoč Roka Hanžiča, nekdanjega asistenta Luke Elsnerja. Bravovci so v pripravah ugnali Rogaško in Šenčur, remizirali z mlado ekipo Southamptona in izgubili z izraelskim Ašdodom.

Sobota, ob 17.30: FUŽINAR - ANKARAN POSTOJNA
Sodnik: Darjan Kovačič

Kako visoko lahko v novi sezoni poseže Ankaran Postojna? Galebi bodo tekmece gostili v Postojni, Vlado Badžim pa razpolaga z močno spremenjeno ekipo. Erik Gliha, Tim Vodeb in Felipe Santos bodo z igranjem prvoligaškega nogometa nadaljevala v Kidričevem, Velenju oziroma Mariboru, nasprotni Ankarančanov pa bodo v novi sezoni stali Matej Zemljak (Bravo) ter Patrik Matošević in Matej Paal, ki sta se preselila v Dekani. Bivši člani kluba so tudi Emir Burkić, Vedran Gerc, Ramazan Bišević, Čazim Suljić in Aristoteles Romero. Oranžni so sicer odigrali pet srečanj, ob zmagi nad Brici in Dekančani pa so izgubili s SPAL-om, Istro in Bravom. O novih močeh za zdaj še ni veliko znanega, so se pa vodstvu kluba dokazovali številni tuji nogometaši na preizkušnji, Mura pa je Notranjcem posodila vratarja Kristjana Matoševića.

Fužinar se je v končnici minule sezone izognil hitremu slovesu od 2. SNL, vodstvo kluba pa je poleti prevetrilo igralsko podobo slačilnice. Na Koroško se je med drugimi preselil tudi japonski napadalec Yuto Sasaki, ki je na pripravljalnih tekmah že meril v polno. V domači klub se je vrnil Alen Pučko, ki je zadnja leta igral v ZDA, nova rešitev v obrambni vrsti pa je Dominik Ivkić, sicer nekdanji up Domžal, ki je izkušnje nabiral v Radomljah, nazadnje pa igral za domače Brinje Grosuplje. Velenjski Rudar je na kaljenje na Ravne poslal mladega Dema Pljavo, po končanem mladinskem stažu pri ljubljanski Olimpiji pa se je na Koroško vrnil tudi Andraž Paradiž, zmaji pa so posodili še Žana Medveda. Bogate izkušnje v moštvo prinaša Denis Halilović, ki je v preteklosti igral tudi v Rusiji in na Nizozemskem, nazadnje pa je bil član celovške Austrie. Fužinar je sicer brez zadetkov remiziral s Celjem, tesno izgubil s Triglavom, med drugim pokleknil pred Austrio in Istro ter ugnal Nafto.

 

Sobota, ob 17.30: BREŽICE TERME ČATEŽ - DRAVA PTUJ
Sodnik: Mihael Antič

Se bodo Ptujčani tudi letos borili za sam vrh lestvice? Drava je po krčevitem boju z Nafto zaostala zgolj za vodilno Muro in si z drugim mestom priigrala nastop v kvalifikacijah za popolnitev Prve lige Telekom Slovenije, tam pa klonila pred Kranjčani. Gorenjci so bili za četo Simona Sešlarja prevelik zalogaj, v najstarejšem slovenskem mestu pa so kmalu zatem zavihali rokave in se po kratkem premoru pričeli pripravljati na novo sezono. Modre je zapustil Žan Flis, Sešlar pa je priložnost za dokazovanje namenil tudi igralcem na preizkušnji in mladim upom. Med le-te spada tudi Sešlarjev sin Svit, ki je zadel na preizkušnji z Dravinjo, Ptujčani pa so odigrali še nekaj srečanj. Uvodoma so ugnali Rogaško, napolnili mrežo Dravinje in doživeli tesen poraz s Hajdukom. Sledili sta zmagi nad Pohorjem in Zagorcem, po porazu z Muro pa so se Ptujčani udarili še s celjskim Šampionom.

Drava bo uvodoma gostovala pri Brežičanih, ki so bili tudi zadnji tekmec modrih v minuli sezoni. Na klopi posavskega drugoligaša ostaja Iztok Kapušin, ki je ostal brez Marka Kuntariča, novega člana Krškega. Brežičan bo v novi sezoni računal še na nekaj več domačih fantov. Brežiško mrežo bo znova čuval Jan Račič, Krčani pa so ob vratarju do konca sezone posodili še mlada Anžeta Kodeliča in Mihaela Mirta. Barve Krškega je nazadnje branil tudi Marko Jakolić, ki se je to poletje znova pridružil vrstam matičnega kluba. Domov se vrača tudi Marko Felja, v Brežicah pa bodo lahko računali tudi na izkušnje Mirka Kramarića. Posavci so v generalki pred začetkom prvenstva ugnali Šampion, pred tem pa izgubili z Al Shababom, Rudešem in Lokomotivo.

 

Sobota, ob 17.30: ROGAŠKA - BRDA
Sodnik: Blaž Kos

V Rogaški Slatini bodo v soboto gostili Brice, ki so si z učinkovitimi predstavami v drugem delu sezone zagotovili še tretjo zaporedno sezono v 2. SNL. Čeprav so vinarji nizali uspešne predstave, Tonči Žlogar z ekipo ni zakorakal v nove priprave. Izolana je na briški klopi nasledil Dominik Beršnjak, ki velja za pravo legendo celjskega kluba, v novi sezoni pa se bo prvič preizkusil kot drugoligaški strateg. Celjanu je v Vipolže sledil tudi Matic Marcius, nazadnje nogometaš Brava, drugoligaške izkušnje pa je v dresu Krke nabiral tudi Žan Florjanc. Po enoletnem igranju v Italiji se v Brda vrača Denis Jazbar, Goričani pa so posodili Jana Štruklja. Rdeče-črni so večino pripravljalnih srečanj odigrali z okoliškimi klubi, uvodoma so s 3:1 premagali Bilje, izgubili z Ankarančani ter bili uspešnejši v obračunu z Adrio.

Prvi tekmec Bricev bo Rogaška, ki si je pod taktirko Ibrahima Neskića izborila obstanek v 2. SNL. Ekipa je doživela nekaj sprememb, črno-beli pa so kmalu po pričetku priprav potrdili nekaj novincev. Od Rogaške so se poslovili Matic Majer, Marko Šlogar in Aleš Horjak, ki je sklenil nogometno pot. Neskić bo lahko v prihodnje računal na Uroša Krivca, Žigo Zdovca, Urbana Jančiča in Uroša Firšta, ki so v minuli sezoni branili barve Šmarja pri Jelšah in rogaškega Mons Claudiusa. Najodmevnejšo okrepitev pa zagotovo predstavlja nekdanji reprezentant Ivan Firer, ki se je pred dnevi razšel z Auxerrom in nato sklenil, da bo zaključil profesionalno kariero. Rogatčan je pred dnevi že dosegel prvi zadetek v črno-belem dresu, Slatinčani pa so z 8:1 premagali Dravinjo. Slatinčani so z istim izidom premagali tudi Šmarje, s 4:2 ugnali hrvaški Zagorec, izgubili pa s Celjem, Umm Salalom, Dravo in Bravom.

 

Sobota, ob 17.30: KRKA - ILIRIJA 1911
Sodnik: Matej Jug

Tudi v dresu Krke se je to poletje dokazovalo znano nogometno ime. Z Novomeščani je treniral Jaka Ihbeisheh, ki pa vsaj za zdaj še ni član farmacevtov, ki se jim je po epizodi v Ivančni Gorici znova pridružil Miha Kostanjšek. Od Portovala se je poslovila trojica nogometašev, ki pa bo nogometno pot nadaljevala pri ligaških konkurentih. Že omenjeni Žan Florjanc se je pridružil Bricem, Ptujčani so v svoje vrste zvabili Tina Martića, Dino Cvrtila pa se je preselil v Lendavo. Dolenjci so priprave odprlo s tekmo proti Istri, ki je bila na Mirni boljša z 1:0, po zmagi s 4:3 nad Brežicami pa so Novomeščani premagali tudi Svobodo. Obračun z novim tretjeligašem se je končal z izidom 6:1, priložnost za igro pa so dobili predvsem mlajši nogometaši. Kako visoko lahko poseže ekipa, ki sta se ji pridružila tudi izkušena Jaka Ihbeisheh in Marko Dušak?

Pri Iliriji so že pred meseci poudarili, da bodo cilji v sezoni 2018/19 precej višji kot v krstnem drugoligaškem letu. Ljubljančani so prvenstvo končali na osmem mestu, letos pa merijo precej višje. Zeleno-beli so v sklopu priprav zabeležili nekaj zanimivih izidov, ter med drugim namučili Goričane in v Sežani ugnali Tabor. Ljubljanskemu drugoligašu so se poleti pridružili Martin Cesar, Mario Guberac, Blaž Poljanec, Nejc Strajnar, Jaka Kuraj in Jovan Koprivica, zanimivo pa bo videti, kako močno se bo v konici napada poznalo slovo Mustafe Nukića.

 

Sobota, ob 17.30: ROLTEK DOB - JADRAN DEKANI
Sodnik: Dejan Vivod

V Dobu se bosta pomerili ekipi, ki sta v minuli sezoni nizali precej nestanovitne predstave. Dekančani so navduševali jeseni, nato pa povsem pogoreli v nadaljevanju sezone, ko so drseli po lestvici in po zadnji tekmi zasedli 11. mesto. Tako kot pozimi, ko sta dekansko zasedbo zapustila Luka Vekić in Alen Šćulac, tudi poleti ni šlo brez sprememb. Ambiciozni Sežanci so v svoje vrste zvabili dva nogometaša Jadrana, Marka Krivičića in Jurija Požrla, se je pa v nasprotno smer preselil Andrej Lukač. Klubska uprava je vodenje članskega moštva zaupalo prekaljenemu strategu Nedžadu Okčiću, ki je nazadnje deloval na klopi Izole. Trenerju so iz tretjeligaša v Dekane sledili tudi Dejan Banović, Kevin Nardin in Adem Zyba,Dekančanom pa sta se pridružila tudi Tadej Zonta in Matic Savski. Dekančanom bo pomagal tudi Adnan Ahmetović, ki ga je do konca sezone posodil Maribor.

Brez sprememb ni šlo niti pri prvem nasprotniku Primorcev. Dobljani so bili v minulih letih vajeni na uvrstitve tik pod vrhom lestvice, sezono 2017/18 pa so sklenili tik pred Dekančani, na desetem mestu lestvice. Morda je tudi to razlog, da je ekipa poleti dobila nekaj pomembnih okrepitev. Obramba je močnejša za Dina Suljevića, ki je bil v minuli sezoni član Triglava, Rudar pa je za leto dni odstopil Matica Mlakarja in Andraža Vrabiča. Dobljani bodo sodelovali tudi s sosedi Domžalčani, prve članske izkušnje pa bodo v modrem dresu nabirali Gašper Hrovat, Gaber Petric, Lovro Vrandečič, Andraž Žinič, Din Gutić in Luka Guček. Denis Petrovič je nazadnje branil grosupeljske barve, Armin Pašić pa se v Dob seli z Bleda.

 

Sobota, ob 20.30: NAFTA 1903 - KALCER RADOMLJE
Sodnik: Aleksandar Matković
Neposredni prenos: Sportklub

Ljubitelji nogometa bodo lahko tudi letos uživali v prenosih drugoligaških obračunov. V uvodnem krogu si bo na programu Sportkluba moč ogledati zanimiv spopad Nafte in Radomelj, ki sta sezono 2017/18 sklenili na tretjem in četrtem mestu. Mlinarji bodo tudi letos napadli nekoliko iz ozadja in pod taktirko trenerja Nermina Bašića upali na presenečenje. Rumeni so pred pričetkom sezone potrdili peterico novincev. Obramba je močnejša za izkušenega Hrvata Mario Mornar, Radomljanom pa se je pridružila še četverica mladih upov. Jošt Kimovec, Luka Filip, Getuar Veselaj in David Stariha Laban. Prvi je zadnji dve sezoni igral za Zarico, zadnji trije pa se v Radomlje selijo iz Interblocka. Radomljani so bili na generalki boljši od Dravograda, pred pa so dvakrat gostovali v avstrijskem Lienzu, kjer so se izgubili s savdskim Al Hilalom in katarskim Al Saddom, barve katerega branita tudi slovita Xavi in Gabi.

Povsem odkrito pa so svoje cilje predstavili v Lendavi. Prekmurci, ki so se spomladi z Dravo dolgo borili za drugo mesto, želijo letos na sam vrh. Bomo pod lendavskimi griči prihodnje poletje spet spremljali prvoligaški nogomet? Vodstvo kluba je v skladu s cilji okrepilo igralsko posadko, potem ko je še pred tem podaljšalo sodelovanje s trenerjem Francem Fridlom. Štajerec je sicer ostal brez Liridona Osmanaja in Matea Monjaca, a so se modrim pridružila znana imena slovenskih zelenic. V Lendavo se je po šestih letih vrnil Arpad Vaš, na vzhod Prekmurja pa se je preselil tudi nekdanji up Maribora Alen Ploj. Z Lendavčani je vse od začetka priprav vadil tudi Roy Rudonja, a vodstvo kluba še ni sprejelo dokončne odločitve o usodi sina Mladena Rudonje. Nove moči Nafte so tudi Dino Cvrtila, Jan Grmek in Roland Pak. Lendavčani so večino tekem odigrali predvsem z domačimi in madžarskimi klubi.

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 14.04.2024 | 2. SNL
    Triglav ustavil nalet Gorice, po Taboru do zmage tudi Ilirija
    Nogometaši Tabora so se na Portovalu veselili tretje zmage v nizu, do zmage pa je prišla tudi Ilirija, ki je bila na svojem igrišču boljša od Fužinarja. Triglav je ustavil nalet Gorice, Bistrica je remizirala s Primorjem, Beltinčani pa so se z zmago v Slovenskih Konjicah povsem približali vodilni Nafti, ki je izgubila z Grosupeljčani.
  • 11.04.2024 | 2. SNL
    Kranjčani izzivajo Goričane, vodilna Nafta gosti Grosupeljčane
    Drugoligaši bodo med petkom in nedeljo odigrali tekme 25. kroga. Kamere Sportkluba bodo v Novi Gorici, kjer bo Triglav izzval Gorico, v spletnem prenosu NZS pa si boste lahko ogledali dvoboj Bistrice in Primorja. Vodilna Nafta bo po porazu v Tolminu gostila Brinje.
  • 07.04.2024 | 2. SNL
    Nafta klonila v Tolminu, Gorica, Beltinci in Primorje spet bližje
    Goričani, Beltinčani in Ajdovci so s kompletom točk izkoristili priložnost, da se približajo vodilnim Lendavčanom, ki so v sobotnem popoldnevu izgubili v Tolminu.
  • 05.04.2024 | 2. SNL
    Vodilna Nafta v Tolminu
    Drugoligaše do zaključka prvenstva loči še sedem krogov, trenutno pa najbolje kaže Nafti, ki bo v soboto gostovala v Tolminu. Primorsko-prekmurski obračun si boste lahko ogledali v prenosu na spletni strani NZS.
  • 31.03.2024 | 2. SNL
    Prekmurski derbi Nafti, Gorica z novo zmago ujela Beltince
    Goričani so zmagovalno serijo podaljšali v Slovenski Bistrici, Primorje pa je v sosednjih Slovenskih Konjicah iztržilo točko. Avtogol je odločil prekmurski derbi Nafte in Beltinčanov, pred 2.200 gledalci so po avtogolu gostov slavili Lendavčani, ki imajo zdaj sedem točk naskoka pred zasledovalci.
  • 28.03.2024 | 2. SNL
    Prekmurski derbi vodilnih drugoligašev v Lendavi
    Drugoligaši marčevski spored preizkušenj zaključujejo s 23. krogom, vrhunec katerega bo prekmurski derbi vodilnih klubov 2. SNL. Lendavčani bodo Beltinčane gostili v sobotnem večeru, obračun prve in druge ekipe prvenstva bodo pospremile tudi kamere Sportkluba.
  • 25.03.2024 | 2. SNL
    Prvi štirje do nove zmage
    Vodilni Lendavčani so Sežancem zabili štiri zadetke, nove zmage so se razveselili tudi Goričani, ki so bili boljši od Krke, Beltinčani pa so premagali Velenjčane. Tekma v Kranju je bila prekinjena v 77. minuti, Primorje je dobilo nedeljski dvoboj z Dekani.
  • 21.03.2024 | 2. SNL
    Vodilna Nafta na Kras, v prenosu dvoboj Kranjčanov in Grosupeljčanov
    Drugoligaši tudi med pestrim reprezentančnim sporedom tekem nadaljujejo s tekmovanjem. Vodilna Nafta bo s petkovim gostovanjem na Krasu odprla 22. krog prvenstva, v prenosu na spletni strani NZS pa si boste lahko ogledali sobotno tekmo Kranjčanov in Grosupeljčanov.
  • 17.03.2024 | 2. SNL
    Nafta ugnala tretje Primorje in utrdila vodstvo
    Nogometaši Nafte so se z zmago proti tretjemu Primorju utrdili na vrhu lestvice 2. SNL. Beltinčani so namreč remizirali v Biljah, pomembne zmage pa so se v Slovenskih Konjicah razveselili Goričani.
  • 14.03.2024 | 2. SNL
    Drugoligaši v zadnjo tretjino prvenstva, kamere v Lendavi in Slovenski Bistrici
    S petkovo tekmo Krke in Ilirije se pričenja zadnja tretjina 2. SNL. Derbi 21. kroga bodo odigrali nogometaši Nafte in Primorja, obračun vodilne in tretje ekipe pa boste lahko spremljali tudi gledalci Sportkluba. Kamera NZS bo v Slovenski Bistrici, kjer bodo gostovali Kranjčani.

DELI NA