20.06.2010 | A
Pri Slovencih sproščeno, pri Angležih manj

Slovenski in angleški nogometaši so preživeli dan brez nogometa, to pa je tudi edina podobnost v obeh taborih. Medtem ko so Slovenci s štirimi točkami na vrhu skupine C, je vzdušje v angleškem taboru na pragu vrelišča.

Krizni sestanek

Angleški zvezdniki so danes dobili prost dan, kljub temu, da je angleška javnost mnenja, da si nogometaši, ki so bili do nedavnega njihovi junaki, tega ob slabih predstavah na SP ne zaslužijo. Angleži, ki so osvojili le dve točki, so dan preživeli v Cape Townu, kjer so nekateri igrali golf, drugi nakupovali, zaradi oblačnega vremena pa si niso mogli ogledati slovite planote na vrhu Mizaste gore (Table Mountain).

Mnogi mediji po dveh slabih predstavah Angležev že pišejo o slabem vzdušju v angleškem kampu, slednje pa je zanikal nekdanji kapetan John Terry: "Zasledil sem nekaj zapisov o nemiru v našem taboru, ki pa ne držijo. V imenu igralcev lahko povem, da selektorju zaupamo, vzdužje je pozitivno." O slednjih besedah gre seveda dvomiti, potem, ko je Terry priznal, da se bodo igralci s selektorjem vsedli za skupno mizo in na kriznem sestanku poiskušali najti rešitev iz krize pred tekmo s Slovenijo. "Prav je, da si povemo vse, tudi če pri tem kdo koga užali," je povedal Terry in namignil, da bi kateri izmed igralcev utegnil zapustiti ekipo.

Sicer slednje verjetno ni prava opcija, če želijo Angleži dvigniti nivo svojih predstav. Prav zato je Terry že izpostavil Joeja Colea kot enega izmed tistih, ki bi lahko prinesel preobrat, saj je "skupaj z Wayneom edini, ki zna odpreti nasprotno obrambo." Na srečo angleških nasprotnikov pa v Južni Afriki zadnje linije nasprotnika ne zna odpreti niti Rooney, na čigar stran je že stopil njegov nekdanji soigralec v Manchester Unitedu, Cristiano Ronaldo. "Wayne je garač in se trudi kot vedno, ni pa vse odvisno le od njega. Vloga zvezdnika ekipe je nehvaležna, saj je tak igralec vedno kriv, če ekipa ne igra dobro in ne doseže zadetka. Prepričan sem, da bo pokazal, za kako dobrega igralca gre," je povedal Ronaldo, ki bo s Portugalsko jutri iskal točke proti Severni Koreji.

Alžirci upajo na osmino finala

Skupina C je sicer ena tistih, kjer ni še nič odločenega in imajo vse štiri reprezentance pred zadnjimi tekmami še naprej možnost za uspeh. Medtem ko Slovenija odloča sama o svoji usodi, pa tega ne moremo trditi za Alžirce.

"Lahko premagamo vsako ekipo, tudi Američane. Le igrati moramo tako, kot znamo. Ne bojimo se nikogar," je tri dni pred odločilnimi boji povedal Karim Matmour, po hitrih izračunih pa bodo Alžirci najbolj stiskali pesti prav za našo izbrano vrsto. Ob zmagi ali remiju Slovenije bi se namreč Alžirci ob uspehu nad ZDA zagotovo uvrstili v drugi krog, v primeru zmage Angležev nad Slovenijo (in ob predpogojeni zmagi Alžircev nad ZDA) pa bi odločala gol razlika, saj bi imeli Slovenija in Alžirija enako število točk (4).

Slovenci z afriškimi otroci

Podobno kot Angleži, so današnji dan brez nogometa preživeli tudi izbranci Matjaža Keka. Potem, ko so bili precej poklapani po remiju z Združenimi državami ter ob izgubi Nejca Pečnika, je selektor fantom namenil dan brez misli o nogometu. Tako so se odpravili na 'ekskurzijo' v Soweto, kjer so si ogledali zloglasno naselje, se fotografirali z otroci na peščenem nogometnem igrišu ob cesti, ter užili nekaj trenutkov na tržnici v Rosebanku in v nakupovalnem centru.

V ponedeljek bodo misli Slovencem ponovno vprežene v nogomet, saj bo stekel še zadnji del priprav na Angleže. Fantje bodo tako opravili zadnji trening v Johannesburgu v ponedeljek, medtem ko bodo v torek že trenirali v Port Elizabethu.

Toda pred zadnjim obračunom Slovenci, kakor tudi Angleži, Alžirci in Američani, uradnega treninga ne bodo mogli opraviti na glavnem igrišču. Zaradi večdnevnega deževja je namreč zelenica v PE tako slaba, da je FIFA prepovedala treninge. Slovenija bo tako tekmo v Port Elizabethu opravila na pomožnem igrišču. Enake težave z igriščem imajo tudi Alžirci in Američani v Pretorii, oboji pa bodo zadnji trening pred odločilnimi boji opravili na pomožnih igrišlih.

Tekst: NZS/MaK
Foto: MC NZS.si/Taka

SORODNE NOVICE

 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Odmevi po žrebu
  Slovenska delegacija na čelu s selektorjem Matjažem Kekom in predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem je v Hamburgu žreb skupin za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji ocenila za težak. Kot pa je poudaril selektor, tekmece poznajo in bodo na EP šli tekmovat, ne zgolj sodelovat.
 • 04.12.2023 | A
  V skupini C z Dansko, Srbijo in Anglijo
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu, ki bo med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto potekalo v Nemčiji, v skupini C pomerila proti Danski, Srbiji in Angliji. Tako je določil današnji žreb v hamburški koncertni dvorani.
 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 02.12.2023 | A
  Slovenski nogometaši bodo danes dobili tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.

DELI NA