19.04.2011 | NZS
Pred velikimi projekti

Na današnji novinarski konferenci je Aleš Zavrl, generalni sekretar Nogometne zveze Slovenije, podrobneje predstavil tri velike projekte, ki zvezo v prihajajočem obdobju čakajo na nacionalnem nivoju in ki bodo pomembno prispevali k nadaljnjem razvoju slovenskega nogometa.

Prva dva projekta sta izgradnja nacionalnega nogometnega centra Brdo pri Kranju in izgradnja poslovne stavbe NZS, za katera je NZS pridobila namenska sredstva UEFA in FIFA za vlaganje v infrastrukturo, tretji pa organizacija evropskega prvenstva U-17 v letu 2012.

Slovenija je med redkimi evropskimi državami, ki še nima nacionalnega nogometnega centra. Osnovni namen izgradnje nacionalnega nogometnega centra je s primernimi površinami, ki jih bo spremljala vsa potrebna infrastruktura, zagotoviti nemotene in najkakovostnejše priprave na tekmovanja vsem reprezentančnim selekcijam – od najmlajših selekcij do članskega moštva. Nacionalni nogometni center Brdo pri Kranju bo zgrajen na območju sedanjega hipodroma s površino približno 35.000 kvadratnih metrov, sestavljen pa bo iz treh nogometnih igrišč, spremljajočega objekta z garderobami in drugimi prostori ter manjšega vadbišča iz umetne trave. Hkrati s tem bo NZS kot krovna organizacija s centrom pridobila tudi primerne prostore za organizacijo strokovnih dogodkov in aktivnosti, kot so praktična trenerska in sodniška šolanja, izvedba priprav mladih ekip, dogodki otroškega nogometa ... Center, ki bo primerljiv z nacionalnimi nogometnimi centri v nogometno razvitih evropskih državah, bo nedvomno pomembno prispeval k nadaljnjemu razvoju nogometa v Sloveniji.

Predvidena investicijska vrednost izgradnje centra je 2,5 milijona evrov, NZS pa bo investicijo v celoti financirala z namenskimi sredstvi UEFA in FIFA, pričakuje pa tudi, da bo del sredstev za izgradnjo prispevala država. Država je svojo podporo projektu sicer izkazala s sklepom vlade z dne 18. november 2010, ko je stavbno pravico za zemljišča, na katerih bo zgrajen nacionalni nogometni center, za obdobje 50 let prenesla na NZS.

V teh dneh je NZS pričela tudi z gradnjo nadomestne poslovne stavbe na Čerinovi 4 v Ljubljani, kjer je bil že doslej sedež NZS. Nova poslovna stavba, ki bo svoja vrata, skladno s terminskim načrtom gradnje, odprla v prvi polovici leta 2012, bo krovni nogometni organizaciji omogočala bolj učinkovito, pregledno in racionalno delovanje vseh strokovnih služb in organov NZS. V NZS so se za izgradnjo nadomestne poslovne stavbe na obstoječi lokaciji odločili zato, ker dosedanji prostori, ob katerih je bilo sicer tudi glavno skladišče športne opreme, niso več zadoščali potrebam za učinkovito delo NZS. Tako zaradi pomanjkanja prostora tehnični sektor NZS deluje na dislocirani lokaciji na Parmovi ulici, NZS ima dodatno skladišče za športno opremo in rekvizite najeto na drugem koncu Ljubljane, v dosedanjih prostorih ni bilo primernega prostora za selektorje reprezentanc, prav tako ni bilo prostora sestanke in strokovna srečanja.

Predvidena investicijska vrednost izgradnje poslovne stavbe je med 1,5 in 2 milijona evrov. Za izgradnjo poslovne stavbe je NZS pridobila namenska sredstva UEFA in FIFA.

NZS je v letu 2010 pri UEFA uspešno kandidirala na razpisu za organizacijo finalnega turnirja Evropskega prvenstva U-17, ki bo v letu 2012. Pogoji in kriteriji za pridobitev tekmovanja so bili izjemno zahtevni, Slovenija pa je pri kandidaturi premagala Madžarsko, Luksemburg in Izrael. Pridobitev organizacije tovrstnega tekmovanja je rezultat kredibilnega in strokovnega dela NZS ter njenega odličnega sodelovanja z UEFA. Predvideni proračun organizacije in izvedbe tekmovanja je 1,3 milijona evrov, 90 odstotkov sredstev pa bo prispevala UEFA.

Izvedba projektov na nacionalnem nivoju v nobenem primeru ne bo najedala obstoječega proračuna NZS in ostalih načrtovanih aktivnosti zveze na letnem nivoju.

Tekst: NZS
Foto: NZS/LS

SORODNE NOVICE

 • 22.05.2024 | NZS
  Licenčna komisija za pritožbe odločila v primeru NK Rogaška
  Licenčna komisija NZS za pritožbe je danes objavila odločitev o pritožbi NK Rogaška zoper odločbo Komisije NZS za licenciranje nogometnih klubov, s katero je le ta zavrnila vlogo NK Rogaška za pridobitev UEFA / 1. SNL licence za tekmovalno leto 2024/2025.
 • 20.05.2024 | NZS
  Licenciranje 2. in 3. SNL: 43 vlog uspešnih
  Komisija NZS za licenciranje nogometnih klubov je danes objavila rezultate licenčnega postopka za klube 2. in 3. SNL za sezono 2024/25.
 • 15.05.2024 | NZS
  Ob takšni praksi slovenskega športa in uspehov ne bi bilo
  V zadnjem času se je v javnosti pojavilo precej poskusov prikritega oglaševanja podjetij, ki niso povezana z nogometno reprezentanco ali evropskim prvenstvom. Zato smo na NZS pripravili spodnje odprto pismo.
 • 24.04.2024 | NZS
  NZS lani s skokom v številu registriranih nogometašev, prihodkih in vlaganjih
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je na današnji skupščini pregledala poslovanje. Zveza je lani zabeležila skok v številu registriranih nogometašev, teh je zdaj več kot 74.000, predvsem na račun uvrstitve na evropsko prvenstvo so zrasli prihodki zveze, ki je ob tem povečala vlaganje v razvoj nogometa in infrastrukture.
 • 19.04.2024 | NZS
  Skupaj za večjo varnost na športnih prireditvah
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in generalni sekretar NZS Martin Koželj sta se sestala z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem in njegovimi najožjimi sodelavci, skupaj pa so pregledali dosedanje aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti na športnih prireditvah in pri zaostritvi zakonodaje za odpravo huliganstva v športu in se pogovorili o možnih nadaljnjih ukrepih.
 • 15.04.2024 | NZS
  Po 46. seji IO NZS: Objavljen razpis za sofinanciranje nogometne infrastrukture
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 46. seji, ki je bila na Brdu pri Kranju, sprejel še razpis za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2024 (SIPN-2024), v katerem bo za sofinanciranje infrastrukture v letu 2024 na voljo 350.000 EUR.
 • 21.03.2024 | NZS
  Po 45. seji IO NZS
  Na Brdu pri Kranju se je v torek na svoji 45. seji sestal Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije. Obravnavali so 16 točk dnevnega reda, ter sprejeli sklep o zasedanju redne letne Skupščine NZS, ki bo 24. aprila 2024.
 • 20.03.2024 | NZS
  Komisija za pritožbe odločila v primeru NK Maribor
  Komisija za pritožbe Nogometne zveze Slovenije je na svoji seji dne 14. marca 2024 obravnavala pritožbo NK Maribor Branik zoper sklep disciplinskega sodnika NZS št. 6021/24 z dne 26. februarja 2024. Pritožba je bila vložena zaradi kazni, izrečenih NK Maribor Branik za nešportno in neprimerno vedenje njegovih navijačev ter za spodbujanje narodnostne in etične nestrpnosti in drugega nasilja med tekmo.
 • 05.03.2024 | NZS
  Posvet NZS o varnosti na stadionih
  Nogomet, igra moči, strasti in čustev, se ne odvija samo na zelenici, temveč tudi na tribunah, kjer navijači izražajo svojo podporo in ljubezen do igre. Vendar pa se včasih ta strast prelije v nasilje, kot se je nedavno zgodilo v Fazaneriji. Incident na dogodku na tekmi med Muro in Mariborom je bil povod, da je NZS ponovno organizirala posvet na temo varnosti na nogometnih tekmah. Posvet, katerega se udelžijo predstavniki klubov in vseh deležnikov, ki skrbijo za varnost na tekmah, se je tudi letos odvil na Brdu pri Kranju.
 • 29.02.2024 | NZS
  Konstruktiven sestanek za večjo varnost na športnih prireditvah
  Predstavniki Nogometne zveze Slovenije so se s strokovnjaki iz Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport in Olimpijskega komiteja Slovenije sestali na delovnem sestanku in razpravljali o dodatnih ukrepih in rešitvah za večjo varnost na športnih prireditvah.

DELI NA