19.04.2011 | NZS
Pred velikimi projekti

Na današnji novinarski konferenci je Aleš Zavrl, generalni sekretar Nogometne zveze Slovenije, podrobneje predstavil tri velike projekte, ki zvezo v prihajajočem obdobju čakajo na nacionalnem nivoju in ki bodo pomembno prispevali k nadaljnjem razvoju slovenskega nogometa.

Prva dva projekta sta izgradnja nacionalnega nogometnega centra Brdo pri Kranju in izgradnja poslovne stavbe NZS, za katera je NZS pridobila namenska sredstva UEFA in FIFA za vlaganje v infrastrukturo, tretji pa organizacija evropskega prvenstva U-17 v letu 2012.

Slovenija je med redkimi evropskimi državami, ki še nima nacionalnega nogometnega centra. Osnovni namen izgradnje nacionalnega nogometnega centra je s primernimi površinami, ki jih bo spremljala vsa potrebna infrastruktura, zagotoviti nemotene in najkakovostnejše priprave na tekmovanja vsem reprezentančnim selekcijam – od najmlajših selekcij do članskega moštva. Nacionalni nogometni center Brdo pri Kranju bo zgrajen na območju sedanjega hipodroma s površino približno 35.000 kvadratnih metrov, sestavljen pa bo iz treh nogometnih igrišč, spremljajočega objekta z garderobami in drugimi prostori ter manjšega vadbišča iz umetne trave. Hkrati s tem bo NZS kot krovna organizacija s centrom pridobila tudi primerne prostore za organizacijo strokovnih dogodkov in aktivnosti, kot so praktična trenerska in sodniška šolanja, izvedba priprav mladih ekip, dogodki otroškega nogometa ... Center, ki bo primerljiv z nacionalnimi nogometnimi centri v nogometno razvitih evropskih državah, bo nedvomno pomembno prispeval k nadaljnjemu razvoju nogometa v Sloveniji.

Predvidena investicijska vrednost izgradnje centra je 2,5 milijona evrov, NZS pa bo investicijo v celoti financirala z namenskimi sredstvi UEFA in FIFA, pričakuje pa tudi, da bo del sredstev za izgradnjo prispevala država. Država je svojo podporo projektu sicer izkazala s sklepom vlade z dne 18. november 2010, ko je stavbno pravico za zemljišča, na katerih bo zgrajen nacionalni nogometni center, za obdobje 50 let prenesla na NZS.

V teh dneh je NZS pričela tudi z gradnjo nadomestne poslovne stavbe na Čerinovi 4 v Ljubljani, kjer je bil že doslej sedež NZS. Nova poslovna stavba, ki bo svoja vrata, skladno s terminskim načrtom gradnje, odprla v prvi polovici leta 2012, bo krovni nogometni organizaciji omogočala bolj učinkovito, pregledno in racionalno delovanje vseh strokovnih služb in organov NZS. V NZS so se za izgradnjo nadomestne poslovne stavbe na obstoječi lokaciji odločili zato, ker dosedanji prostori, ob katerih je bilo sicer tudi glavno skladišče športne opreme, niso več zadoščali potrebam za učinkovito delo NZS. Tako zaradi pomanjkanja prostora tehnični sektor NZS deluje na dislocirani lokaciji na Parmovi ulici, NZS ima dodatno skladišče za športno opremo in rekvizite najeto na drugem koncu Ljubljane, v dosedanjih prostorih ni bilo primernega prostora za selektorje reprezentanc, prav tako ni bilo prostora sestanke in strokovna srečanja.

Predvidena investicijska vrednost izgradnje poslovne stavbe je med 1,5 in 2 milijona evrov. Za izgradnjo poslovne stavbe je NZS pridobila namenska sredstva UEFA in FIFA.

NZS je v letu 2010 pri UEFA uspešno kandidirala na razpisu za organizacijo finalnega turnirja Evropskega prvenstva U-17, ki bo v letu 2012. Pogoji in kriteriji za pridobitev tekmovanja so bili izjemno zahtevni, Slovenija pa je pri kandidaturi premagala Madžarsko, Luksemburg in Izrael. Pridobitev organizacije tovrstnega tekmovanja je rezultat kredibilnega in strokovnega dela NZS ter njenega odličnega sodelovanja z UEFA. Predvideni proračun organizacije in izvedbe tekmovanja je 1,3 milijona evrov, 90 odstotkov sredstev pa bo prispevala UEFA.

Izvedba projektov na nacionalnem nivoju v nobenem primeru ne bo najedala obstoječega proračuna NZS in ostalih načrtovanih aktivnosti zveze na letnem nivoju.

Tekst: NZS
Foto: NZS/LS

SORODNE NOVICE

 • 23.11.2022 | NZS
  Podpis sodelovanja med NZS in JZS
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) in Judo zveza Slovenije (JZS) sta 24.11.2022 v prostorih NZS podpisali dogovor o sodelovanju. 
 • 21.11.2022 | NZS
  Seminar za vzdrževanje igrišč z naravno travo
  Nogometna zveza Slovenije in Združenje športnih centrov Slovenije sta ob zaključku tedna v prostorih kongresnega centra Brdo organizirala strokovno izobraževanje na temo vzdrževanja igrišč z naravno travo.
 • 10.11.2022 | NZS
  Po seji IO: Novosti za razvoj slovenskega nogometa
  Na Brdu pri Kranju se je sestal izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije, tudi tokrat so bile na dnevnem redu izredno pomembne točke za razvoj slovenskega nogometa. Delegati so sprejeli spremembo pravilnika o trenerskem šolanju in usposabljanju, obravnavali strateški razvojni infrastrukturni projekt UEFA Hat-Trick 2022-2028 in se seznanil s kategorizacijo slovenskih nogometnih klubov v sezoni 2022/23.
 • 28.10.2022 | NZS
  Emir Saitoski bo zaigral za Slovenijo
  Emir Saitoski je z 28. oktobrom 2022 na podlagi zahteve Nogometne zveze Slovenije pridobil pravico nastopa za slovenske reprezentance. Menjavo nogometnega državljanjstva je danes odobril Odbor za status igralcev Mednarodne nogometne zveze FIFA.
 • 06.10.2022 | NZS
  Odziv NZS na zapise v medijih
  V medijih smo zasledili informacijo o tem, da naj bi NZS na podlagi odločitve UEFA izvršila kazen zoper NK Olimpija Ljubljana, zaradi česar podajamo naslednjo obrazložitev:
 • 01.09.2022 | NZS
  Posvet s področja varnosti na Brdu pri Kranju
  Nogometna zveza Slovenije je v ponedeljek, 29. avgusta, v sodelovanju z Generalno policijsko upravo organizirala posvet na temo izzivov zagotavljanja varnosti na nogometnih tekmah. Udeležili so se je predstavniki vseh desetih prvoligašev, zadolženi za varnost na stadionih, kakor tudi predstavniki države, policije in varnostnih služb.
 • 09.08.2022 | NZS
  Umrl Iztok Gustinčič
  Nogometno Slovenijo je pretresla žalostna vest, da je po hudi bolezni v 65. letu starosti preminil Iztok Gustinčič.
 • 08.08.2022 | NZS
  Martin Koželj generalni sekretar NZS do leta 2026
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 24. seji sprejel sklep o ponovnem imenovanju Martina Koželja na mesto generalnega sekretarja NZS za mandatno obdobje 2022–2026.
 • 12.07.2022 | NZS
  Pred novo sezono tudi o VAR-u
  Nogometna zveza Slovenije je v okviru projekta VAR pred začetkom nove sezone organizirala izobraževanje o uporabi sistema VAR za trenerje, nogometaše in medije. Izobraževanje je vodil častni predsednik ZNSS, Vlado Šajn z namenom, da javnost in klubi čim bolje spoznajo ter razumejo trende in navodila v sodobnem nogometu
 • 04.07.2022 | NZS
  NZS s stimulacijami podpira vključevanje mladih igralcev
  Nogometna zveza Slovenije je v preteklosti klubom prve in druge lige že zagotavljala finančne stimulacije za minute, ki so jih na igrišču preživeli mladi slovenski nogometaši, zdaj pa je IO NZS sprejel sklep, ki klube spodbuja k še večjemu vključevanju večjega števila mladih slovenskih nogometašev.

DELI NA