19.04.2011 | NZS
Pred velikimi projekti

Na današnji novinarski konferenci je Aleš Zavrl, generalni sekretar Nogometne zveze Slovenije, podrobneje predstavil tri velike projekte, ki zvezo v prihajajočem obdobju čakajo na nacionalnem nivoju in ki bodo pomembno prispevali k nadaljnjem razvoju slovenskega nogometa.

Prva dva projekta sta izgradnja nacionalnega nogometnega centra Brdo pri Kranju in izgradnja poslovne stavbe NZS, za katera je NZS pridobila namenska sredstva UEFA in FIFA za vlaganje v infrastrukturo, tretji pa organizacija evropskega prvenstva U-17 v letu 2012.

Slovenija je med redkimi evropskimi državami, ki še nima nacionalnega nogometnega centra. Osnovni namen izgradnje nacionalnega nogometnega centra je s primernimi površinami, ki jih bo spremljala vsa potrebna infrastruktura, zagotoviti nemotene in najkakovostnejše priprave na tekmovanja vsem reprezentančnim selekcijam – od najmlajših selekcij do članskega moštva. Nacionalni nogometni center Brdo pri Kranju bo zgrajen na območju sedanjega hipodroma s površino približno 35.000 kvadratnih metrov, sestavljen pa bo iz treh nogometnih igrišč, spremljajočega objekta z garderobami in drugimi prostori ter manjšega vadbišča iz umetne trave. Hkrati s tem bo NZS kot krovna organizacija s centrom pridobila tudi primerne prostore za organizacijo strokovnih dogodkov in aktivnosti, kot so praktična trenerska in sodniška šolanja, izvedba priprav mladih ekip, dogodki otroškega nogometa ... Center, ki bo primerljiv z nacionalnimi nogometnimi centri v nogometno razvitih evropskih državah, bo nedvomno pomembno prispeval k nadaljnjemu razvoju nogometa v Sloveniji.

Predvidena investicijska vrednost izgradnje centra je 2,5 milijona evrov, NZS pa bo investicijo v celoti financirala z namenskimi sredstvi UEFA in FIFA, pričakuje pa tudi, da bo del sredstev za izgradnjo prispevala država. Država je svojo podporo projektu sicer izkazala s sklepom vlade z dne 18. november 2010, ko je stavbno pravico za zemljišča, na katerih bo zgrajen nacionalni nogometni center, za obdobje 50 let prenesla na NZS.

V teh dneh je NZS pričela tudi z gradnjo nadomestne poslovne stavbe na Čerinovi 4 v Ljubljani, kjer je bil že doslej sedež NZS. Nova poslovna stavba, ki bo svoja vrata, skladno s terminskim načrtom gradnje, odprla v prvi polovici leta 2012, bo krovni nogometni organizaciji omogočala bolj učinkovito, pregledno in racionalno delovanje vseh strokovnih služb in organov NZS. V NZS so se za izgradnjo nadomestne poslovne stavbe na obstoječi lokaciji odločili zato, ker dosedanji prostori, ob katerih je bilo sicer tudi glavno skladišče športne opreme, niso več zadoščali potrebam za učinkovito delo NZS. Tako zaradi pomanjkanja prostora tehnični sektor NZS deluje na dislocirani lokaciji na Parmovi ulici, NZS ima dodatno skladišče za športno opremo in rekvizite najeto na drugem koncu Ljubljane, v dosedanjih prostorih ni bilo primernega prostora za selektorje reprezentanc, prav tako ni bilo prostora sestanke in strokovna srečanja.

Predvidena investicijska vrednost izgradnje poslovne stavbe je med 1,5 in 2 milijona evrov. Za izgradnjo poslovne stavbe je NZS pridobila namenska sredstva UEFA in FIFA.

NZS je v letu 2010 pri UEFA uspešno kandidirala na razpisu za organizacijo finalnega turnirja Evropskega prvenstva U-17, ki bo v letu 2012. Pogoji in kriteriji za pridobitev tekmovanja so bili izjemno zahtevni, Slovenija pa je pri kandidaturi premagala Madžarsko, Luksemburg in Izrael. Pridobitev organizacije tovrstnega tekmovanja je rezultat kredibilnega in strokovnega dela NZS ter njenega odličnega sodelovanja z UEFA. Predvideni proračun organizacije in izvedbe tekmovanja je 1,3 milijona evrov, 90 odstotkov sredstev pa bo prispevala UEFA.

Izvedba projektov na nacionalnem nivoju v nobenem primeru ne bo najedala obstoječega proračuna NZS in ostalih načrtovanih aktivnosti zveze na letnem nivoju.

Tekst: NZS
Foto: NZS/LS

SORODNE NOVICE

 • 25.01.2023 | NZS
  Uefa potrdila spremembe v ligi narodov in kvalifikacijah za EP
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je na današnji seji izvršnega odbora potrdila nekatere manjše spremembe v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo in ligi narodov, s katerimi želi zagotoviti več odločujočih tekem v teh dveh tekmovanjih po letu 2024. V ligi narodov se bodo reprezentance srečale tudi v tekmah za napredovanje.
 • 07.01.2023 | NZS
  Intervju: Igor Benčič - Čine
  Ob omembi največjih uspehov v zgodovini slovenske nogometne reprezentance pogosto pomislimo na Srečka Katanca, Zlatka Zahovića ali Matjaža Keka, pri tem pa pozabljamo na vse ostale junake, ki so dali svoj kamenček v mozaiku nepozabnih športnih zgodb. Če so prvi blesteli bodisi na igrišču bodisi na trenerski klopi, pa je nekje drugje pustil svoje srce Igor Benčič - Čine.
 • 01.01.2023 | NZS
  Intervju: Radenko Mijatović
  Radenko Mijatović, predsednik Nogometne zveze Slovenije se v intervjuju za revijo Naš nogomet tradicionalno ozre v preteklost in na dogodke, ki so zaznamovali odhajajoče leto.
 • 30.12.2022 | NZS
  Po 30. seji IO NZS
  Izvršni odbor je na svoji zadnji seji v letu 2022 poleg sprememb za vključevanje mladih in doma vzgojenih igralcev v članske ekipe ter podaljšanja pogodb direktorju reprezentanc in selektorjem nekaterih reprezentanc sprejel še nekaj pomembnejših sklepov, ki jih povzemamo v naslednjih vrsticah.
 • 23.12.2022 | NZS
  Podaljšanje sodelovanja z direktorjem reprezentanc in selektorji
  Miran Pavlin, Milenko Ačimović in Muamer Vugdalić nadaljujejo svoje delo na Nogometni zvezi Slovenije, enako pa po sklepu izvršnega odbora NZS velja tudi za Boruta Jarca, Petro Mikeln, Tino Kelenberger in Anjo Milenković.
 • 22.12.2022 | NZS
  Nogometna zveza Slovenije pripravila novoletni sprejem
  Nogometna zveza Slovenije je v Ljubljani pripravila tradicionalni novoletni sprejem, ki se ga je med številnimi uglednimi gosti udeležil tudi predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin.
 • 21.12.2022 | NZS
  Velika sprememba glede vključevanja mladih slovenskih nogometašev
  Izvršni odbor NZS je na 30. seji potrdil predlog strokovne službe NZS o obveznem vključevanju mladih slovenskih nogometašev v 1. in 2. SNL. Gre za evolucijo, katere namen je zagotoviti učinkovitejši razvoj slovenskih nogometašev.
 • 23.11.2022 | NZS
  Podpis sodelovanja med NZS in JZS
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) in Judo zveza Slovenije (JZS) sta 24.11.2022 v prostorih NZS podpisali dogovor o sodelovanju. 
 • 22.11.2022 | NZS
  S podaljšanjem veljavnosti Sporazuma med Policijo in NZS do večje varnosti na športnih prireditvah
  Policija in Nogometna zveza Slovenija sta v začetku novembra podpisali sporazum o sodelovanju. Gre za nadaljevanje prejšnjega sporazuma, ki je bil podpisan leta 2015, in že obstoječega dobrega sodelovanja.
 • 21.11.2022 | NZS
  Seminar za vzdrževanje igrišč z naravno travo
  Nogometna zveza Slovenije in Združenje športnih centrov Slovenije sta ob zaključku tedna v prostorih kongresnega centra Brdo organizirala strokovno izobraževanje na temo vzdrževanja igrišč z naravno travo.

DELI NA