19.05.2010 | A
Pred odhodom se cepite
Čez mesec dni se v Južnoafriški Republiki pričenja Svetovno nogometno prvenstvo, kamor naj bi po ocenah odpotovalo več kot 1.000 slovenskih navijačev. Ob tej priložnosti pa Nogometna zveza Slovenije opozarja navijače, ki bodo odpotovali v JAR, da se pravočasno zaščitijo pred morebitnimi okužbami, ki bi jim lahko bili izpostavljeni, predvsem hepatitisom A in B in pravočasno opravijo priporočena cepljenja.

Čez dober mesec dni bo več kot 1.000 slovenskih navijačev odpotovalo na Svetovno nogometno prvenstvo v JAR, kjer se bo pomerila tudi slovenska nogometna reprezentanca. Kljub temu, da cepljenja za Južno Afriko niso obvezna, je priporočljivo, da se potniki, ki potujejo v državo, pravočasno zaščitijo pred možnimi nalezljivimi boleznimi. Med drugim je priporočljivo, da       navijači preverijo, kdaj so bili nazadnje cepljeni proti tetanusu. Priporočljivo je namreč, da od cepljenja ni preteklo več kot 10 let. V kolikor bodo navijači obiskali tudi oddaljena mesta znotraj Južnoafriške Republike, predvsem proti podsaharski Afriki, je priporočljivo, da dobro preučijo ogroženost območij in verjetnost okužb oziroma opravijo dodatna cepljenja (malarija, rumena mrzlica, tifus itd.) ter se posvetujejo s svojim zdravnikom. Južnoafriška Republika je tudi država z visoko stopnjo tveganja za okužbe z virusom hepatitisa A in hepatitisa B, s katerim naj bi bilo po ocenah epidemiologov okuženega kar od 10 do 15 odstotkov prebivalstva.

Generalni sekretar NZS, Aleš Zavrl navijače opozarja na pravočasno preventivno zaščito, da bo njihovo bivanje v Južnoafriški Republiki čim bolj prijetno in varno: »Na Nogometni zvezi Slovenije opozarjamo navijače, ki se odpravljajo v JAR, da čim prej poskrbijo za preventivno zaščito pred nekaterimi nalezljivimi boleznimi, ki so jim tam lahko izpostavljeni! Še posebej priporočljivo je, da se s pravočasnim cepljenjem zaščitijo proti okužbi z virusom hepatitisa A in hepatitisa B, ki je v visokem odstotku prisoten v JAR, na kar opozarjajo tudi strokovnjaki. Na Nogometni zvezi Slovenije želimo, da v času bivanja v Južnoafriški Republiki, slovenski navijači ohranijo športni duh in svoje zdravje!«

Hepatitis A je večinoma bolezen potnikov, ki se odpravijo v endemična področja, hepatitisa B in C pa sta resni kronični bolezni, ki lahko tudi več deset let potekata povsem prikrito, nato pa povzročita resne poškodbe jeter, ciroza ali celo raka na jetrih. Na okužbo z virusom hepatitisa A vplivajo slabe higienske razmere, prenaša pa se predvsem  z okuženo vodo in hrano, zato je posebna pazljivost potrebna, kadar se odpravimo na potovanje v okužena področja oziroma v dežele z nizkim higienskim standardom. Virus hepatitisa B se prenaša preko krvi, s tveganimi spolnimi odnosi oziroma znotraj skupnega gospodinjstva, pri souporabi osebnega pribora (zobna ščetka, britvica itd.), pri neprofesionalni tetovaži, piercingu, naključnem vbodu z okuženo iglo, intravenskem injiciranju drog, ob večjih medicinskih posegih pri slabih higienskih razmerah.

Proti hepatitisu A in B se lahko zaščitimo s pravočasnim cepljenjem. Priporočljivo je, da potnik prvi odmerek prejme približno 2 do 3 tedne pred potovanjem, drugi odmerek čez 14 dni, s tretjim odmerkom pa se zaščiti čez 6 do 12 mesecev.

Tekst: NZS
Foto: Drago Wernig

SORODNE NOVICE

 • 19.09.2023 | A
  Celar dvakrat natančen v pokalu
  Po opravljenih reprezentačnih aktivnostih so bili slovenski reprezentanti pretekli konec tedna znova na delu v svojih klubih. Tokrat se je z dvema zadetkoma v pokalu izkazal Žan Celar, asistenco pa sta zabeležila Adam Gnezda Čerin ter Žan Karničnik.
 • 10.09.2023 | A
  Štirje zadetki za novo zmago
  Reprezentanca Slovenije je v San Marinu dobila tudi drugo septembrsko preizkušnjo. V domači mreži so končali štiri žoge, slovensko izbrano vrsto so do zmage popeljali Žan Vipotnik, Jan Mlakar, Sandi Lovrić in Žan Karničnik.
 • 10.09.2023 | A
  Danes s San Marinom po nove točke
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v drevi ob 20.45 igrala svojo šesto tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Cilji v gosteh proti San Marinu so jasni. Vse razen nove zmage Slovenije, ta bi bila njena četrta v skupini H, bi bila senzacija. Tri točke so jasen cilj tudi slovenskega tabora.
 • 08.09.2023 | A
  V prodaji vstopnice za tekmi s Finsko in Kazahstanom
  Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji so se prevesile v drugo polovico, slovensko nogometno reprezentanco pa čakata še dve domači preizkušnji. 14. oktobra ob 18:00 v Ljubljani gostujejo Finci, 20. novembra pa v Stožice prihaja še reprezentanca Kazahstana. Vstopnice so že v prodaji.
 • 08.09.2023 | A
  Odmevi po zmagi nad Severno Irsko
  Slovenska nogometna reprezentanca je osredotočenost že usmerila proti nedeljski kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo 2024 proti San Marinu. Tja bo šla s pozitivnimi mislimi po pomembni četrtkovi zmagi proti Severni Irski (4:2) in v nesporni vlogi favorita.
 • 07.09.2023 | A
  Slovenci pred več kot 12 tisoč gledalci napolnili mrežo Severne Irske
  Izbrana vrsta Slovenije je v Stožicah pred več kot 12 tisoč gledalci dobila še tretjo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. Slovenci so na krilih Benjamin Šeška, Andraža Šporarja, Petra Stojanovića, Jana Oblaka in ostalih s 4:2 premagala Severno Irsko.
 • 07.09.2023 | A
  Slovenija danes proti Severni Irski
  Slovensko nogometno reprezentanco danes v Stožicah čaka obračun kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti Severni Irski. Slovenija v precej strnjeni skupini H cilja na nove tri točke v boju za dve mesti, ki vodita na turnir v Nemčiji.
 • 07.09.2023 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s Severno Irsko
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo v četrtek, 7. septembra 2023, ob 20.45 v Stožicah pomerila s Severno Irsko. Ker bo na osrednjem slovenskem stadionu prisotno veliko število gledalcev, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
 • 06.09.2023 | A
  Kek: Severnih Ircev se je treba lotiti s spoštovanjem
  Slovensko nogometno reprezentanco v četrtek čaka obračun kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti Severni Irski. Selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci napovedal, da se bo Slovenija tekmeca, ki ji je v preteklih kvalifikacijah že povzročal precej težav, lotila s spoštovanjem in analitično.
 • 05.09.2023 | A
  Če hočemo šest točk, se moramo zavedati svoje kakovosti
  Slovenska nogometna reprezentanca se na Brdu pri Kranju še naprej pripravlja na nadaljevanje kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. Večina misli in napotkov je usmerjenih v četrtkovo tekmo v Stožicah proti Severni Irski, ki bo v marsičem odgovorila na to, ali so Slovenci resno v igri za preboj na prvi velik turnir po svetovnem prvenstvu 2010.

DELI NA