26.07.2009 | U19
Pot do polfinala

Slovenska mladinska reprezentanca je kljub boljši igri izgubila s Švico in sedaj o svoji usodi ne odloča več sama. Pregledali bomo scenarija, ki Kostičevo ekipo peljeta v polfinale.

Do nedavnega je bila že sama uvrstitev slovenske reprezentance do 19 let na evropsko prvenstvo nekaj nepojmljivega. Fantje so presenetili javnost in potrdili sami sebi, da znajo in zmorejo, ter se z zmagovalno mentaliteto prebili skozi Elite Round. Da na evropskem prvenstvu ne bo lahko so vedeli vsi, od prvega do dvaindvajsetega igralca, kolikor se jih je zbralo na uvodnih pripravah. Da bodo po porazu s Švico v igri za polfinale pa ni pričakoval nihče, razen igralci in vodstvo v Ukrajini. Čeprav so jih pri marsikaterem slovenskem časniku zaradi "nediscipline" oz. dveh izključitev že odpisali, moštvo kaže svojo zmagovalno mentaliteto tako, da še naprej trmasto vztraja pri stališču, da se gre v tekmo z Angleži po zmago.

Zmaga proti Angležem pa je seveda tudi prvi pogoj, ki Kostičeve varovance lahko pelje v polfinale. Poraz proti Švicarjem sicer že pomeni, da bodo Švicarji skoraj zagotovo v drugem delu tekmovanja in zagotovo pred Slovenijo, zato bodo varovanci selektorja Rysa na drugi tekmi največji zaveznik Slovenije. Računica je namreč preprosta: ker se na zaključnem turnirju v primeru izenačenega števila točk med dvema reprezentancama najprej upošteva medsebojna tekma, bi Švicarji tudi v primeru poraza proti Ukrajini v vsakem primeru ostali pred Slovenijo. Torej, Švicarji morajo v dvoboju pred TV kamerami z domačinom ostati neporaženi in Slovenija bi bila v primeru zmage nad Angleži, ki na turnirju zaenkrat niso navdušili, uvrščena med najboljše štiri reprezentance v Evropi. Fantje verjamejo, da so sposobni tekmo z Angleži zaključiti s tremi točkami, vodstvo pa bo z enim ušesom neprestano spremljalo tekmo na Olimpijskem stadionu. Če je sreča obrnila hrbet Sloveniji s poškodbami celega kontingenta igralcev in če sreča spremlja hrabre, potem je čas, da se tokrat nasmehne tudi Sloveniji. Kajti hrabrosti fantom res ne manjka.

Tekst: NZS/MK
Foto: Paul Mohan / SPORTSFILE

SORODNE NOVICE

 • 26.03.2024 | U19
  Mladinci so se od elitnega kroga poslovili z zmago
  Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala še zadnje srečanje elitnega kroga kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Miša Brečka so se pomerili s Kosovom in se od kvalifikacij poslovili z zmago z 1:0 in končim drugim mestom v skupini 1.
 • 23.03.2024 | U19
  Po remiju s Španijo poraz proti Avstriji
  Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala drugo srečanje elitnega kroga kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Miša Brečka so se pomerili z Avstriji in izgubili z 2:0.
 • 20.03.2024 | U19
  Mladinci po vodstvu remizirali s Španijo
  Mladinska reprezentanca Slovenije je elitni krog kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024 začela z neodločenim izidom. Varovanci Miša Brečka so na uvodni tekmi v Lendavi z zadetkom Mačka remizirali s Španijo.
 • 19.03.2024 | U19
  Mladinci za uvod gostijo Španijo
  Slovenska mladinska reprezentanca se je v nedeljo zbrala v Moravskih Toplicah, kjer bo nastanjena v času v elitnega kroga kvalifikacij za UEFA evropsko prvenstvo do 19 let. Vse tekme slovenske mladinske reprezentance bodo v prenosu na Sportklubu.
 • 11.03.2024 | U19
  Novi selektor predstavil seznam za preboj na Euro
  Slovenska reprezentanca do 19 let bo med 20. in 26. marcem gostila elitni krog kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 19 let, ki bo letos potekalo na Severnem Irskem. Novi selektor slovenske izbrane vrste do 19 let Mišo Brečko je objavil seznam nogometašev, ki se bodo na kvalifikacijskem turnirju, ki bo potekal v Lendavi ob Avstriji, Španiji in Kosovu borili za uvrstitev na zaključni turnir.
 • 11.03.2024 | U19
  Mišo Brečko imenovan za selektorja mladinske izbrane vrste
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je po predlogu predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića za novega selektorja izbral Miša Brečka. Slednji je že vodil mlajše reprezentance Slovenije, z izbrano vrsto do 17 let je lansko leto nastopil tudi na evropskem prvenstvu.
 • 07.12.2023 | U19
  Mladinci skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom
  Mladinska reprezentanca Slovenije je v prvem delu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 ostala neporažena, žreb elitnega dela kvalifikacij, ki je danes potekal v Nyonu, pa jo je uvrstil v skupino 1 skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom.
 • 21.11.2023 | U19
  Z golom Mačka v elitni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo
  Mladinska reprezentanca Slovenije je po dveh remijih dobila zadnjo tekmo prvega dela kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 in se s petimi točkami prebili v elitni del tekmovanja. Slovenci so z golom Lucasa Mačka ugnali gostitelje turnirja Albance.
 • 18.11.2023 | U19
  Slovenija remizirala tudi z Irsko
  Slovenska mladinska izbrana vrsta se je na drugem kvalifikacijskem srečanju za uvrstitev na evropsko prvenstvo z reprezentanco Irske razšla brez zadetkov. Zadnja in odločilna tekma bo na sporedu v torek proti Albaniji.
 • 16.11.2023 | U19
  Žlogar: Čestitke fantom, čaka nas še dolga pot
  Slovenska mladinska reprezentanca sej je na uvodnem srečanju prvega dela kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo pomerila z Belgijo. Za Slovenijo je edini zadetek na srečanju je dosegel Čuber Potočnik. 

DELI NA