21.06.2024 | NZS
Poslovil se je dr. Marko Ilešič

V 77. letu starosti je umrl nekdanji nogometni funkcionar in eden zadnjih predsednikov Nogometne zveze Jugoslavije, v zadnjih letih pa sodnik sodišča EU, dr. Marko Ilešič. Globok pečat v nogometu je pustil kot nepogrešljiv del pri osamosvajanju Nogometne zveze Slovenije in njenem vključevanju pod okrilje Fife in Uefe.

V nogometu je začel kot nogometni sodnik, nadaljeval pa kot nogometni funkcionar v organih NZS in FSJ (Nogometna zveza Jugoslavije), ki jo je pred razpadom vodil kot njen predsednik. Z Rudijem Zavrlom in Antonom Frantarjem je odigral ključno vlogo pri umestitvi slovenske nogometne zveze na mednarodni nogometni parket, še posebno pri pisanju memoranduma za včlanitev NZS v Fifo leta 1992 in Uefo leto kasneje. Njegov prispevek. Prav tako je imel Ilešič pomembno vlogo pri oblikovanju ključnih aktov nogometne zveze in postavljanju organizacije kot take. Do odhoda na funkcijo sodnika EU je deloval tudi kot delegat na tekmah Uefe, bil pa je tudi član pritožbenih organov Fife in Uefe.

NZS mu je podelila naziv častni član za izjemen prispevek k formiranju zveze in vzpostavitvi mednarodnega ugleda NZS. V določenem obdobju je Ilešič deloval tudi v vlogi podpredsednika OKS. Kadar so mu službene obveznosti v tujini le dopuščale, je bil Marko Ilešič goreč navijač slovenske izbrane vrste in slovenskih klubov v evropskih tekmovanjih.

Marko Ilešič se je rodil leta 1947 v Ljubljani, leta 1970 je diplomiral in leta 1984 doktoriral na Pravni fakulteti v Ljubljani. Pred nastopom funkcije sodnika na Sodišču EU je na Pravni fakulteti kot izredni profesor poučeval civilno, gospodarsko in mednarodno zasebno pravo. Med letoma 2001 in 2004 pa je bil njen dekan.

Slovel je tudi kot odličen in cenjen predavatelj ter je poučeval nekatere najpomembnejše predmete na pravnem študiju. V vseh letih svojega delovanja na različnih področjih je prehodil bogato profesionalno pot, velja za uglednega in spoštovanega pravnega strokovnjaka in sodnika ter goji pomembne človeške vrednote, še piše na spletni strani Pravne fakultete.

Njegova nogometna zapuščina bo živela še naprej skozi najpomembnejše akte Nogometne zveze Slovenije, kakor tudi najpomembnejše trenutke v oblikovanju organizacije.

Tekst: NZS/MaK, STA
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 04.07.2024 | NZS
  Četrta izvedba Fifa izpita za nogometne agente
  Po razpravah med člani delovne skupine FIFA Football Agent Working Group junija 2024 se je FIFA odločila skrajšati obdobje, v katerem je mogoče oddati prijave na posamezen izpit za FIFA Agenta na 45 dni in od leta 2025 izvajati zgolj po en izpit na leto.
 • 30.05.2024 | NZS
  Izvršni odbor odločil o popolnjevanju lig
  Izvršni odbor NZS na seji dne 30. 5. 2024 sprejel način izpadanja in popolnjevanja članskih lig za tekmovalno leto 2024/2025. Sklepi za tekmovanja v organizaciji NZS v članskih kategorijah določajo sistem tekmovanja v 1.,  2. in 3. SNL, kakor tudi način izpadanja in popolnjevanja lig.
 • 28.05.2024 | NZS
  Izvršni odbor tokrat gostoval v Cankovi
  Izvršni odbor NZS se je sestal na svoji 47. seji. Tokrat je seja potekala v občini Cankova, mali prekmurski vasici na meji z Avstrijo. Izvršniki so tokrat obravnavali 12 točk dnevnega reda, med drugim tudi o razdelitvi finančnih sredstev klubom zaradi uvrstitve reprezentance na UEFA EURO 2024.
 • 22.05.2024 | NZS
  Licenčna komisija za pritožbe odločila v primeru NK Rogaška
  Licenčna komisija NZS za pritožbe je danes objavila odločitev o pritožbi NK Rogaška zoper odločbo Komisije NZS za licenciranje nogometnih klubov, s katero je le ta zavrnila vlogo NK Rogaška za pridobitev UEFA / 1. SNL licence za tekmovalno leto 2024/2025.
 • 20.05.2024 | NZS
  Licenciranje 2. in 3. SNL: 43 vlog uspešnih
  Komisija NZS za licenciranje nogometnih klubov je danes objavila rezultate licenčnega postopka za klube 2. in 3. SNL za sezono 2024/25.
 • 15.05.2024 | NZS
  Ob takšni praksi slovenskega športa in uspehov ne bi bilo
  V zadnjem času se je v javnosti pojavilo precej poskusov prikritega oglaševanja podjetij, ki niso povezana z nogometno reprezentanco ali evropskim prvenstvom. Zato smo na NZS pripravili spodnje odprto pismo.
 • 24.04.2024 | NZS
  NZS lani s skokom v številu registriranih nogometašev, prihodkih in vlaganjih
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je na današnji skupščini pregledala poslovanje. Zveza je lani zabeležila skok v številu registriranih nogometašev, teh je zdaj več kot 74.000, predvsem na račun uvrstitve na evropsko prvenstvo so zrasli prihodki zveze, ki je ob tem povečala vlaganje v razvoj nogometa in infrastrukture.
 • 19.04.2024 | NZS
  Skupaj za večjo varnost na športnih prireditvah
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in generalni sekretar NZS Martin Koželj sta se sestala z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem in njegovimi najožjimi sodelavci, skupaj pa so pregledali dosedanje aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti na športnih prireditvah in pri zaostritvi zakonodaje za odpravo huliganstva v športu in se pogovorili o možnih nadaljnjih ukrepih.
 • 15.04.2024 | NZS
  Po 46. seji IO NZS: Objavljen razpis za sofinanciranje nogometne infrastrukture
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 46. seji, ki je bila na Brdu pri Kranju, sprejel še razpis za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2024 (SIPN-2024), v katerem bo za sofinanciranje infrastrukture v letu 2024 na voljo 350.000 EUR.

DELI NA