Pomembno je zadeti
To je osnovno in hkrati edino vodilo povratnih pokalnih dvobojev. Čeprav sta v prednosti le Olimpija in Interblock, v nogometu kaj hitro lahko sledijo preobrati. Tega se zavedajo v vseh osmih klubih, zato bodo povratne tekme tekme 'na nož'.

Vrhunec jesenskega dela prvenstva

Navidez lažja tekma za Olimpijo, saj Domžalčani zaostajajo z dvema goloma zaostanka, sama po sebi še ne pomeni napredovanja. Skrbi Dušana Kosiča pred povratnim dvobojem povzročajo številne poškodbe. Najbolj bo okrnjena napadalna konica, kjer ne bo Tomislava Šokote in Ermina Rakoviča. Kdaj se bo dvojica vrnila v kader še ni znano. »Čaka nas izjemno težka tekma, saj smo po zmagi v gosteh prevzeli vlogo favorita,« razlaga Kosič, ki v isti sapo potrdi, da bo karkoli razen napredovanja njihov neuspeh. »Sposobni so biti zelo neugoden tekmec,« pa pravi o Domžalčanih. Cilj ostaja jasen – zmaga in uvrstitev v polfinale. Nogometaši se zavedajo, da morajo dati vse od sebe, po prvi prvenstveni zmagi na novem športnem objektu pa navijači skoraj da zahtevajo ponovitev igre s sredine preteklega tedna. »Nasprotniku ne smemo dovoliti, da se vrne v igro. Prejeti gol lahko vnese nervozo v ekipo,« vedo, da je ključ v tem, da zaustavijo Domžalski napad.

Na drugi strani se Domžalčani zavedajo, da jih v Stožicah čaka vrhunec jesenskega dela sezone, saj si s preobratom lahko podaljšajo upanje po evropski vstopnici. Lanskoletni finalisti verjamejo v preobrat in obljubljajo boj do zadnje minute. »Prepričan sem, da lahko Olimpijo premagamo za več kot dva gola,« ostaja optimist Darko Birjukov, ki je že takoj po srečanju ob Kamniški Bistrici s svojimi varovanci razčistil, kdo še verjame v pokalno zgodbo in kdo ne. Sicer v kadru tokrat ne bo poškodovanih Roka Hanžiča in Jerneja Smukavca, so pa zato ostali toliko bolj motivirani. Predvsem mora enajsterica, ki jo bo trener poslal v boj poskrbeti za to, da čimprej doseže zadetek, s čimer pa imajo njegovi varovanci precej težav. A Tadej Apatič ima že izdelan načrt: »Naša priložnost je v tem, da nimamo ničesar za izgubiti in ko bomo zabili prvi gol, bomo le še bolj pritisnili na nasprotnika.« Kljub temu, da je Olimpija moštvo kvalitetnih posameznikov, so Domžalčani prepričani v svojo zmago. Nenazadnje v prvenstvu so zbrali 15 točk več in čeprav se zeleno-beli počasi vračajo v zmagovalne tire, imajo tokratni gostitelji možnost napada iz ozadja. Braniti rezultat pa je bilo do sedaj še vedno težje, kot loviti ga.

Nova tekma, stari obrazi

Štajersko-prekmurski dvoboj bo tretji v seriji tedna dni. Lendavčani bodo tokrat skušali presenetiti favorizirani Maribor, ki mu ob remiju na tujem, sedaj gre na roko predvsem domač teren. Ta je bil že ničkolikokrat letos poguben za njihove nasprotnike. »Na drugi tekmi smo odigrali bolje,« je kljub porazu srečanji ocenil trener Nafte Damir Rob. »Želja je, da odigramo pošteno in korektno.« Zagotovo moštvoma ne bo enostavno odigrati treh tako težkih zaporednih tekem in čeprav so vijoličasti favoriti, je v Ljudskem vrtu še vse odprto.

Če je bil Murko junaj prvega srečanja, so napadalci vijoličastih te dni zagotovo iskali način, kako ga premagati tokrat. Največji strajh in trepet Štajercev pa je Tavares, ki je na dveh medsebojnih obračunih zadel kar petkrat. Kljub temu v taboru gostov zatrjujejo, da posebnega čuvaja zanj ne bo. Lendavčani se bodo osredotočili na svojo igro. Tu bosta manjkala poškodovana Zoran Lesjak in Vinko Vedran, a bo tudi Milaničeva četa nekoliko krajša. Mezga, Mejač in Pridigar so še vedno izven kadra. A tu je mladi a zanesljivi Matej Radan, ki povsem enakovredno konkurira med vratnicami, manjko ostalih pa bodo na svoja pleča prevzeli drugi.

»Dobro stojimo na igrišču, fantje delujejo kot usklajena celota, imajo nadzor nad dogajanji je zadovoljen strateg vijoličastih. »Rezultat prve tekme nam ne dopušča morebitnega taktiziranja. Gremo v boj z vso resnostjo, želimo si zmagati. Zanima nas uvrstitev v polfinale in tako se bomo obnašali na igrišču.« Odločnost v takem dvoboju, ko je v igri Evropa, zagotovo pride prav. Statistika je visoko na strani tokratnih gostiteljev, ki so v prvenstvu prvič po generaciji, ki je igrala v Ligi prvakov, zabeležili deset zmag in štiri neodločene izide. Ker gre tokrat za še mlajšo zasedbo, je uspeh še toliko večji.

Ključna bo koncentracija

Interblock v goste odhaja kot zmagovalec prvega dvoboja z Goričani, saj je srečanje dobil kar z izidom 4:2. Res je, da so belo-modri do 77. minute tekmo držali v svojih nogah, so jih pa napake na koncu stale zmage in s tem lažjega povratnega dvoboja. Padec koncentracije sredi Ljubljane jim je prinesel katastrofalno končnico, a Peršičevi varovanci z optimizmom pričakujejo jutrišnji dvoboj. Sploh po tem, ko so odigrali obetaven 2. polčas primorskega derbija s Koprom, ki je v vrste vnesel nekaj več upanja po preobratu. Novogoričani bodo nastopili v polni zasedbi, kljub temu, pa bo poleg želje po zadetku Etiena Velikonje med napadalci moral biti razpoložen še kdo. Napredovanje severnoprimorcem prinaša zmaga z vsaj dvema goloma razlike, a pri tem gostje ne smejo doseči več kot dva zadetka. Tudi zaradi tega bo pritisk na vratarja nekoliko večji, a nogometaši, ki so zadnje polfinale Hervis pokala Slovenije odigrali pred dvema letoma, so trdno prepričani, da se bodo tja znova uvrstili.

Pri drugoligašu bosta manjkala porumenela Nejc Skubic in Matej Centrih, kar je dodatna voda na mlin moštvu, ki je v zaostanku, čeprav bo tudi brez njiju Verdenik sestavil nevarno enajsterico. V prvenstvu se je najbolj ogrel Matic Fink, ki je znova tresel nasprotnikovo mrežo, zanesljiv pa je tudi Ažbe Jug v vratih. No, na strani tokratnih gostiteljev pa bo manjkal Jasmin Kurtič.

Dvoboj Triglava in Kopra bo odigran šele 3. novembra. Tekmi v prestolnici in štajerski prestolnici se bosta začelli ob 18. uri, medtem, ko se bo dvoboj v goriškem Športnem parku pričel uro prej.

Tekst: Andreja Potočnik

SORODNE NOVICE

  • 08.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Pokal Pivovarna Union: Mura z Rogaško, Gorica proti Beltincem
    Po žrebu sta znana polfinalna para Pokala Pivovarna Union. Mura bo v Fazaneriji gostila Rogaško, Gorica se bo na svojem igrišču merila z Beltinci.
  • 04.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Beltinčani po podaljšku do mesta v polfinalu
    Beltinci so se kot zadnji uvrstili v polfinale Pokala Pivovarna Union, v podaljšku sta mrežo Ilirije zatresla Alan Kaučič in Jan Bruno Kralj.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Na Bonifiki odločali kazenski udarci, veselili so se Prekmurci
    Črno-beli iz Murske Sobote so se na Bonifiki razveselili preboja v polfinale Pokala Pivovarna Union. Dvoboj Kopra in Mure je bil odločen po strelih z bele točke, Prekmurce pa je z nekaj odličnimi posredovanji v igri držal Klemen Mihelak.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V polfinalu dva drugoligaša, Goričani po preobratu izločili Radomljane
    V polfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bosta zaigrala vsa dva drugoligaša, saj je Gorica izločila prvoligaškega tekmeca. Radomlje so sicer povedle z golom Nina Kukovca , a so Primorci po zaslugi Harisa Kadrića, Luke Baruce in Luke Marjanca prišli do preobrata in visoke zmage.
  • 02.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Slatinčani s tesno zmago v Kranju do mesta v polfinalu
    Nogometaši Rogaške so prvi polfinalisti Pokala Pivovarne Union. Slatinčani so v Kranju z izidom 3:2 premagali ekipo Triglava, ki je po zaostanku dvakrat izničila prednost gostov. Za zmago je v 72. minuti zadel Thalisson.
  • 01.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Še osmerica v igri za pokalno lovoriko
    Aprilsko nogometno dogajanje na sončni strani Alp bodo kot prvi odprli četrtfinalisti Pokala Pivovarna Union. Med torkom in četrtkom bomo dobili štiri polfinaliste.
  • 11.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Izžrebali pare četrtfinala Pokala Pivovarna Union, na Bonifiki obračun dveh nekdanjih prvakov
    Po žrebu v prostorih Nogometne zveze Slovenije so znani četrtfinalni pari Pokala Pivovarna Union.
  • 07.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Radomljani slavili v Ljudskem vrtu, Koprčani izločili branilce naslove
    Iliriji in Triglavu so se v sredo v četrtfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union pridružili še nogometaši Beltincev, Gorice in Radomelj, ki so v Ljudskem vrtu po preobratu izločili Maribor.
  • 05.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Med torkom in četrtkom za četrtfinale vstopnice
    Kdo si bo zagotovil mesto med osmerico? Med torkom in četrtkom bodo odigrane tekme osmine finala Pokala Pivovarna Union, prav vse dvoboje pa si boste lahko ogledali v prenosu Sportkluba ali na spletni strani NZS.
  • 29.11.2023 | Pokal Pivovarna Union
    V osmini finala tudi dva prvoligaška obračuna
    V prejšnjem tednu smo na tekmah tretjega kroga dobili šestnajsterico udeležencev osmine finala Pokala Pivovarna Union, danes pa so bili na sedežu NZS izžrebani pari osmine finala pokalnega tekmovanja.

DELI NA