Pokal Hervis - dve tekmi in kar deset zadetkov

Če je v 28. krogih Prve lige Telekom Slovenija padlo 370 golov, kar pomeni, da je na krog v povprečju žoga kar 13-krat končala v mreži in ob upoštevanju, da je na posamezno kolo odigranih pet tekem, statistika sinočnjih polfinalnih obračunov pove, da so bili tako v Šiški kot tudi v športnem parku v Novi Gorici nogometaši visoko motivirani in strelsko izjemno razpoloženi.

Če se pred polfinalnima tekmama Pokala Hervis za trenutek zadržimo v prvenstvu vidimo, da so Mariborčani od treh srečanj z nogometaši Interblocka slavili dvakrat, z razliko v golih 7:6, pri čemer so se varovanci Igorja Benedejčiča razigrali osem dni pred prvo polfinalno tekmo, ko so vijoličnim jasno dali vedeti, da lanskoletni naslov pokalnega zmagovalca ni bil le plod sreče, temveč dobrega dela v klubu. Na drugi strani so Goričani dvakrat premagali Luko Koper in v razliki golov vodijo s 6:4.
Če so se lanskoletnega medsebojnega obračuna, kjer sta se v finalu pomerila Maribor in Interblock, veselili slednji, pa sta tokrat ekipi igrišče zapustili z neodločenim izidom. Vijolični so prevzeli pobudo že ob začetku srečanja in premoč kronali z zadetkom v 14. minuti. Igra se je dodobra razživela šele v zadnjih 30 minut, ko je 1800 gledalcev videlo kar tri zadetke, ki sta jih prispevala kapetana obeh moštev. Medtem, ko je Maribor dosegel dva lepa zadetka, pa so nogometaši Interblocka izenačili predvsem zaradi začetniških napak mariborske obrambe. Veselje po morebitni zmagi je Štajercem pokvaril kapetan domačega moštva, ki je obakrat izničil vodstvo vijoličnih. Po mojstrskem zadetku Zorana Pavloviča iz prostega strela na razdalji 22 metrov za rezultat 1:2, je ob naivni napaki reprezentanta Aleša Mejača gostiteljem rezultat uspelo izenačiti in postaviti končnih 2:2. Kljub štirim zadetkom, enajsterici - mariborska je bila v taktičnem smislu nekoliko spremenjena - nista navduševali z igro. Je pa dogajanje na tribuni nakazalo spektakel, ki se bo 29. aprila odvil na povratnem srečanju v Ljudskem vrtu.
V Novi Gorici je Koper gostiteljem pripravil presenečenje in si z zmago na prvi polfinalni tekmi odprl vrata v veliki finale. Zanimiva in dinamična predstava s kar šestimi zadetki je bila pravo nasprotje ljubljansko-mariborskega derbija, saj so Koprčani v nasprotju z vsemi pričakovanji dosegli visoko zmago. Gostje so tekmo začeli silovito in si v prvem polčasu nanizali številne obetavne akcije, na drugi strani pa so bili gostitelji brez pravih priložnosti ali odgovora na tempo koprskega prvoligaša. Koprčani so vodili že v 2. minuti srečanja, nato je, tako kot v Šiški padel gol za izenačenje v 14. minuti. V drugem delu so koprske nalete Novogoričani ustavili predvsem s taktično postavitvijo, kar pa ni zadostovalo za preobrat. Zaslužena zmaga nogometašev Luke Koper ob relativno slabi, na trenutke prepočasni in premalo agresivni igri gostiteljev, je ekipo z Bonifike pripeljala na prag finala.

Se bodo branilci naslova uspeli zbrati in v Ljudskem vrtu, kljub pričakovani bučni podpori domačim s tribun, premagati štajerskega velikana ali bo Mariborčanom na drugi strani, po nizu tekem brez zmage in utrujenosti igralcev zaradi reprezentančnih obveznosti uspelo strniti moči in pokazati zobe? Na čigavi strani bosta dinamika in učinkovitost? Trdnjava mariborskega prenovljenega stadiona utegne biti tisti element, ki bo ključnega pomena. In kako bodo Goričani reagirali na poraz s prvega srečanja? Odgovori bodo znani konec meseca, ko si bodo ekipe znova stale nasproti in lovile vstopnico za veliki finale pokalnega tekmovanja Hervis, 30. maja 2009 v Ljudskemu vrtu.

Tekst: NZS/AP
Foto: Taka

 

SORODNE NOVICE

  • 07.05.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V prodaji vstopnice za finalni pokalni dan
    V petek, 24. maja, bo na vrsti sklepno dejanje pokalnega tekmovanja. V finalu ženskega pokala Pivovarna Union se bosta pomerili ekipi ŽNK Ljubljane in ŽNK Mura None, v moškem finalu pa ekipi Rogaške in Gorice. Vstopnice so že v prodaji.
  • 25.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Tudi v Fazaneriji odločali streli z bele točke, v finale Rogaška
    Nogometaši Rogaške so drugi finalisti pokala Pivovarne Union. Slatinčani so v polfinalu v Murski Soboti po enajstmetrovkah premagali Muro. V finalu, ki bo 24. maja v Stožicah, se bodo merili z Gorico, ki je v sredo prav tako po enajstmetrovkah izločila Beltince.
  • 24.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Drugoligaški obračun odločen po enajstmetrovkah, Goričani prvi finalisti
    Nogometaši Gorice bodo 24. maja v Stožicah lovili četrto pokalno lovoriko. Primorci so bili v drugoligaškem polfinalu po enajstmetrovkah boljši od Beltinčanov.
  • 23.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V Novi Gorici in Murski Soboti za pokalni finale
    Kdo se bo 24. maja v Stožicah meril za pokalno lovoriko? Finalista letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bomo dobili v sredo in četrtek, ko bosta odigrani polfinalni tekmi. Goričani bodo v drugoligaškem obračunu gostili Beltinčane, Sobočani pa se bodo dan kasneje udarili s Slatinčani.
  • 08.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Pokal Pivovarna Union: Mura z Rogaško, Gorica proti Beltincem
    Po žrebu sta znana polfinalna para Pokala Pivovarna Union. Mura bo v Fazaneriji gostila Rogaško, Gorica se bo na svojem igrišču merila z Beltinci.
  • 04.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Beltinčani po podaljšku do mesta v polfinalu
    Beltinci so se kot zadnji uvrstili v polfinale Pokala Pivovarna Union, v podaljšku sta mrežo Ilirije zatresla Alan Kaučič in Jan Bruno Kralj.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Na Bonifiki odločali kazenski udarci, veselili so se Prekmurci
    Črno-beli iz Murske Sobote so se na Bonifiki razveselili preboja v polfinale Pokala Pivovarna Union. Dvoboj Kopra in Mure je bil odločen po strelih z bele točke, Prekmurce pa je z nekaj odličnimi posredovanji v igri držal Klemen Mihelak.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V polfinalu dva drugoligaša, Goričani po preobratu izločili Radomljane
    V polfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bosta zaigrala vsa dva drugoligaša, saj je Gorica izločila prvoligaškega tekmeca. Radomlje so sicer povedle z golom Nina Kukovca , a so Primorci po zaslugi Harisa Kadrića, Luke Baruce in Luke Marjanca prišli do preobrata in visoke zmage.
  • 02.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Slatinčani s tesno zmago v Kranju do mesta v polfinalu
    Nogometaši Rogaške so prvi polfinalisti Pokala Pivovarne Union. Slatinčani so v Kranju z izidom 3:2 premagali ekipo Triglava, ki je po zaostanku dvakrat izničila prednost gostov. Za zmago je v 72. minuti zadel Thalisson.
  • 01.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Še osmerica v igri za pokalno lovoriko
    Aprilsko nogometno dogajanje na sončni strani Alp bodo kot prvi odprli četrtfinalisti Pokala Pivovarna Union. Med torkom in četrtkom bomo dobili štiri polfinaliste.

DELI NA