31.05.2011 | NZS
Pojasnilo k postopkom licenciranja nogometnih klubov

Glede na nekatere odzive v javnosti v zvezi z nepodelitvijo licence ND Triglav za nastopanje v 1. SNL v sezoni 2011/12 na Nogometni zvezi Slovenije podajamo naslednje pojasnilo:


1.    licenčni postopek za licenciranje nogometnih klubov je predpisan s Pravilnikom o licenciranju nogometnih klubov (v nadaljevanju Pravilnik o licenciranju);
2.    klub – prosilec za licenco, ki s  športnimi rezultati napreduje v višji rang tekmovanja (npr. iz 2. SNL v 1. SNL ), vstopi v sistem izrednega licenciranja;
3.    skladno s postopki izrednega licenciranja, se takšnemu klubu podeli začasna licenca, licenčna komisija NZS pa določi dodatne roke za izpolnitev obveznih kriterijev, ki morajo biti zaključeni do 31.12. tekočega leta;
4.    če nosilec začasne licence v predpisanih rokih ne izpolni obveznih kriterijev, se mu začasna licenca odvzame.

ND Triglav 2000 v predpisanih rokih ni izpolnil obveznih kriterijev, zato mu začasna licenca za nastopanje v 1. SNL za sezono 2010/2011 s sklepom licenčne komisije na prvi stopnji dne 22.12.2010 ni bila potrjena. Odločitev prve stopnje je potrdila tudi licenčna komisija za pritožbe, in sicer 11. 01. 2011 s sklepom o odvzemu začasne licence.

Skladno s Pravilnikom o licenciranju klub, ki mu je bila licenca odvzeta med tekmovalnim letom, nima pravice pridobitve enake ali višje licence za naslednje tekmovalno leto, in sicer ne glede na dosežene športne rezultate.

Zaradi vsega navedena je bila ND Triglav 2000 licenca za nastopanje 1. SNL v sezoni 2011/2012 zavrnjena. Glede na izpolnjene kriterije in pravočasno vlogo (oddano s strani kluba) pa je bila klubu za sezono 2011/2012 podeljena licenca za tekmovanje v 2. SNL.

Postopki licenciranja potekajo skladno s Pravilnikom o licenciranju, v katerem so opredeljene tako obveznosti klubov kot časovni roki za njihovo izpolnitev. Postopek vodi licenčna komisija NZS, ki je v celoti odgovorna za spoštovanje postopkov. V delo licenčnih organov kot neodvisnega organa na prvi in drugi stopnji se predsednik NZS ali katerikoli član vodstva ne vtika in jim popolnoma zaupa.

Predsednik NZS prav tako nikoli ni nikomur obljubljal ali napovedoval, da bo NZS komurkoli v tem postopku spregledala kakršnekoli nedoslednosti. Za slednje nima ne pristojnosti ne moči, saj so postopki in roki določeni za vse enako, pri tem pa NZS ne more delati nikakršnih izjem. Ko bomo dopustili prvo izjemo, postopek licenciranja ne bo imel več smisla. Zato: pravila so za vse enaka in obstajajo, da jih spoštujemo. Vsi ostali izgovori so povsem odveč.

Nogometna zveza Slovenije
?

SORODNE NOVICE

 • 30.06.2020 | NZS
  Več kot pol milijona za infrastrukturo
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na včerajšnji seji potrdil razpis za financiranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2020. NZS bo financirala infrastrukturne projekte v skupni višini 550.000 EUR.
 • 30.06.2020 | NZS
  Izvršni odbor sprejel sestavo članskih lig
  Pred skupščinsko sejo se je v ponedeljek na svoji seji sestal tudi izvršni odbor NZS. Ta je odločal tudi o sestavi lig v članskih kategorijah.
 • 29.06.2020 | NZS
  NZS bo povečala vložek v klubski in mladinski nogomet
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je na redni letni skupščini na Brdu pri Kranju potrdila poročilo o delu za leto 2019 in načrte za 2020. Za letošnje leto NZS predvideva 13.975.158 evrov prihodkov, kar je slab milijon manj kot leta 2019.
 • 29.06.2020 | NZS
  Na Brdu pri Kranju redna letna skupščina NZS
  Nogometna družina se bo prvič po koncu epidemije danes sestala na rednem letnem zasedanju najvišjega organa NZS, Skupščine NZS. Na seji, ki je praviloma vsako leto na sporedu aprila, bo Skupščina odločala o letnem programu dela za 2020, ter prislujnila finančnemu poročilu za leto 2019.
 • 17.06.2020 | NZS
  Finale UEFA evropskega prvenstva do 21 let v Sloveniji
  Izvršni odbor Uefe je na današnjem prvem delu svojega zasedanja sprejel nekaj pomembnih odločitev o nadaljevanju nogometne sezone, ki je bila sredi marca prekinjena zaradi pandemije COVID-19. Izvršni odbor je zaradi prilagoditev koledarja odločil, da bo UEFA evropsko prvenstvo do 21 let odigrano v novem formatu. Slovenski del bodo gostili Maribor, Celje in Ljubljana.
 • 05.06.2020 | NZS
  Pogodbena razmerja med igralci in klubi ter poletni prestopni rok 2020
  S sklepom Izvršnega odbora NZS je bila tekmovalna sezona 2019/2020 podaljšana do 31. julija 2020. Na podlagi FIFA priporočil imajo klubi in igralci možnost, da ob soglasju obeh strank podaljšajo iztekajoče se pogodbe do zaključka aktualne sezone, t.j. do 31. julija.
 • 05.06.2020 | NZS
  Nogomet in podjetništvo: anketa za igralce
  Nogometna zveza Slovenije si v okviru projekta SPORT – ENT prizadeva za uspešno in učinkovito vključevanje športnikov v poslovno okolje po koncu športnih karier. Za lažjo pripravo smernic za karierno usposabljane športnikov vse vrhunske nogometaše naprošamo, da izpolnijo kratko anketo.
 • 18.05.2020 | NZS
  Navodila in priporočila za izvajanje nogometnih treningov
  Z današnjim dnem je v veljavo stopil odlok vlade RS o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti, ki pod določenimi pogoji omogoča izvajanje procesa športne vadbe športnikom. V primeru, da se bodo nogometni klubi kljub zaključku tekmovanj v letošnji sezoni odločili za izvajanje nogometnih aktivnosti morajo spoštovati priporočila NZS in NIJZ glede varovanja pred okužbo z virusom COVID-19.
 • 18.05.2020 | NZS
  In memoriam: Marko Elsner
  Po hudi bolezni se je zjutraj v 61. letu poslovil legendarni slovenski nogometaš, nekdanji slovenski in jugoslovanski državni reprezentant, Marko Elsner.
 • 16.05.2020 | NZS
  NZS odprla fotografsko razstavo ob stoletnici
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je danes v ljubljanskem Tivoliju odprla fotografsko razstavo ob stoletnici krovne nogometne organizacije, ki bo na ogled do 15. avgusta. Kraj razstave je simboličen, saj so nedaleč stran pred več kot stoletjem prvi slovenski nogometaši igrali prve mednarodne tekme.

DELI NA