27.07.2009 | U19
Po zmago proti Angliji


Medtem ko selektor Kostič kuje še zadnje načrte pred tekmo z Angleži, fantje že nestrpno pričakujejo tretji obračun na evropskem prvenstvu. Ponovno so vsi enotni, Slovenija gre proti renomiranemu nasprotniku na zmago.

Vsaka ekipa v skupini A na evropskem prvenstvu ima pred zadnjim obračunom v skupinskem delu svojo računico. In del prav vsake je stavek "ne izgubiti". Slovenija je na prvi pogled pred najtežjim scenarijem, ki pa vseeno sploh ni tako "privlečen za lase", kot se morda zdi na prvi pogled. "Proti Angliji moramo dati svojih sto odstotkov, saj nas le zmaga pelje v polfinale. Res je, da se nam mora poklopiti tudi druga tekma, vendar o tem, kaj se dogaja na drugem igrišču med samo tekmo ne smemo razmišljati," je mnenja napadalec Interblocka, Dejan Zadnikar, ki se je na zadnjih dveh tekmah po vstopu s klopi izkazal, zaradi česar selektor Kostiča ob manjku dveh igralcev razmišlja tudi o njem.  

"Angleško igro smo dodobra analizirali. Nevarni so v sredini in v napadu, kjer imajo zelo močna napadalca, ki lahko s svojo hitrostjo in fizično močjo sama odločita tekmo. Njihova slabost je slabo postavljanje v obrambi, manjkal pa bo tudi branilec Briggs, ki je proti Švicarjem in Ukrajincem odirgal zelo dobro," tudi Zadnikar že razmišlja o tekmi, na kateri bodo upi v napadu v nekem trenutku položeni v njegove noge, kot tudi noge Leona Črnčiča. Zadnikar je z dosedanjimi predstavami pokazal, da mu je mesto med osemnajsterico najboljših, prepričan pa je, da tudi igralci, ki si kruh služijo v angleški ligi, niso nič boljši, kot Slovenci: "Igranje proti igralcem iz Premier lige me sicer motivira, nimam pa zaradi tega kakšne treme."

Leon Črnčič je v zadnjih dveh tekmah na evropskem prvenstvu naredil velik posel in bil pomemben člen slovenske reprezentance, četudi se mu do sedaj še ni uspelo vpisati med strelce (zadel je pred prihodom na Euro, ko se je reprezentanca pomerila z Aluminijem). Ravno zaradi tega dejstva si selektor Kostič želi nekoliko več mirnosti v napadu, kako pa mu je uspelo 'umiriti' napadalca, ki ga je poraz proti Švici zelo prizadel, se bo pokazal čas prebit na igrišču: "Vzdušje v slačilnici po tekmi s Švico je bilo res turobno. Močno smo si želeli zmagati, vodili smo 1:0 le petnajst minut pred koncem srečanja, vendar se nam stvari niso poklopile. Po rdečem kartonu se je bilo zelo težko braniti in žal, prejeli smo dva zadetka. Vendar iz tega moramo izvleči pozitivne zaključke, dvigniti glavo in proti Angležem ponovno iti na tri točke."

Priložnosti za igranje v polfinalu fantje ne želijo izpustiti iz rok kar tako, najhuje bo danes najbrž Dejanu Lazareviču in Harisu Vučkiću, ki jo bosta spremljala s tribune, po besedah Črnčiča pa se za pristop na tekmi ni bati: "Vsi, ki bomo oblekli reprezentančni dres bomo dali vse od sebe. Sicer pa je borben pristop tako ena izmed značilnosti te reprezentance in verjamem, da se nam bo danes obrestovalo vse za nazaj." Kakorkoli že, tekme zmaguje ekipa, ne posamezniki. Bodo Slovenci danes pokazali, da imajo kljub majhnosti svoje države večje srce kot njihovi vrstniki z otoka? Ko bodo pred začetkom srečanja v garderobi objeti stopili v krog in na ves glas zapeli slovensko himno, slednje je postal kar običaj te reprezentance, bodo čustva pri vsakem posamezniku ponovno na vrhuncu. Bo ponos, biti prva generacija, ki se je urvrstila med osem najboljših ekip v Evropi, dovolj, da se fantje prebijejo še med prve štiri?

Tekst: Matjaž Krajnik/NZS
Foto: Paul Mohan/SPORTSFILE

SORODNE NOVICE

 • 09.12.2020 | U19
  Mladinci z Litvo, Islandijo in Italijo
  Sreda v švicarskem Nyonu mineva v znamenju žreba kvalifikacijskih skupin za kadetsko in mladinsko evropsko prvenstvo 2022. Po kadetski reprezentanci je nasprotnike dobila tudi mladinska izbrana vrsta Slovenije.
 • 08.10.2020 | U19
  Mladinska reprezentanca remizirala s Hrvaško
  Mladinska reprezentanca Slovenije je s tekmo v hrvaški Krapini zaključila štiridnevne priprave. Slovenci so po zaslugi Enrika Ostrca in Davida Flakusa Bosilja, ki je zadel dvakrat, vodili že s tremi zadetki, a so Hrvati v zadnji tretjini dvoboja uspeli izenačiti.
 • 29.09.2020 | U19
  Mladinci s Hrvaško
  Slovenska reprezentanca do 19 let bo 8. oktobra v Krapini odigrala prijateljsko tekmo s Hrvaško. Selektor Agron Šalja je v ta namen vpoklical 21 reprezentantov, ki se bodo zbrali 5. oktobra v Nacionalnem nogometnem centru Brdo.
 • 04.09.2020 | U19
  Mladinci slavili v Avstriji
  Slovenska reprezentanca do 19 let je na prijateljski tekmi v Obertaunu premagala Avstrijo z 2:0 (0:0).
 • 26.08.2020 | U19
  Mladinci pred elitnim krogom kvalifikacij z Avstrijo
  Slovenska reprezentanca do 19 let (letniki 2001) bo med 31. avgustom in 4. septembrom opravila priprave v Kranjski Gori. Selektor Agron Šalja je vpoklical 22 igralcev, ki bodo v sklopu priprav odigrali tudi prijateljsko tekmo z Avstrijo.
 • 13.08.2020 | U19
  Izvršni odbor Uefe preložil tekme mladih reprezentanc
  Po posvetu s članicami je izvršni odbor Evropske nogometne zveze UEFA zavoljo problematike povezane s COVID-19 sprejel več odločitev v zvezi s tekmovanji mlajših reprezentančnih selekcij za sezoni 2019/20 in 2020/21.
 • 25.07.2020 | U19
  Šalja z mladinci na priprave v Čatež
  Selektor slovenske nogometne reprezentance do 19 let Agron Šalja je predstavil seznam vpoklicanih igralcev, ki bodo med 27. in 31. julijem opravili krajše priprave v Čatežu ob Savi.
 • 04.03.2020 | U19
  Tesen poraz v Gradcu
  Mladinska reprezentanca Slovenije je v avstrijskem Gradcu odigrala zadnjo pripravljalno srečanje pred elitnim krogom kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Oslabljena zasedba je doživela tesen poraz.
 • 24.02.2020 | U19
  Z Avstrijo v Ajdovščini pred TV zasloni
  Slovenska reprezentanca do 19 let bo 4. marca ob 15.30 v Ajdovščini odigrala mednarodno prijateljsko tekmo proti izbrani vrsti Avstrije.
 • 06.02.2020 | U19
  Po remiju še do zmage
  Mladinska reprezentanca Slovenije je nekajdnevne priprave v Antalyji sklenila z drugo prijateljsko tekmo proti Turčiji. Mladi Slovenci so po torkovem remiju vknjižili še zmago.

DELI NA