23.12.2021 | VAR
Po uspešni jeseni pripravljeni na prehod na pet tekem

Ljubitelji slovenskega nogometa so v letošnji sezoni dočakali težko pričakovano novost, tekme Prve lige Telemach pod okriljem tehnologije VAR. V jesenskem delu sezone je bila VAR tehnologija prisotna le na določenih tekmah posameznega kroga, že v spomladanskem delu sezone pa se bo to spremenilo, saj je Nogometna zveza Slovenije sprejela odločitvi o vpeljavi VAR tehnologije na vseh tekmah Prve lige Telemach.

Več o samem projektu, analizah jesenskega dela sezone in načrtih za prihodnost lahko izveste iz pogovora z Juretom Praprotnikom, vodjo projekta VAR.

Kako zahteven je bil proces vpeljave tehnologije v slovenski nogometni prostor in kako je potekala sama implementacija?

Postopka implementacije sistema VAR smo se lotili pred več kot dvema letoma. Proces vpeljave je potekal postopoma, bil pa je precej obsežen in dolgotrajen, saj zajema področja tehnologije in produkcije, analizo vpeljave iz drugih državnih in evropskih tekmovanj, izobraževanja sodnikov, operaterjev in drugega tehničnega osebja, posodobitev infrastrukture na stadionih, tekmovalne in pravne zadeve ter interno in zunanjo komunikacijo z vsemi deležniki. Veliko pozornosti smo morali posvetiti zbiranju in obdelavi podatkov ter seveda finančni optimizaciji.

V jesenskem delu smo uspešno vpeljali VAR že na vseh stadionih Prve lige Telemach, kar je posledica tako dobrega sodelovanja med NZS, produkcijskimi partnerji, ponudnikom tehnologije in VAR-sodniki kot kooperativnosti klubov pri organizaciji tekem. Tako smo večkrat opravili tekme v sistemu VAR na vseh stadionih že v jesenskem delu, z namenom pregleda ustreznosti sistema VAR na posameznih stadionih in ustrezne priprave na spomladanski del, saj ima vsak stadion določene specifike. Posledično smo se iz tekme v tekmo, še posebej zato, ker gre za povsem nov projekt, učili tudi sami.

Kako je bila tehnologija VAR sprejeta v javnosti in med nogometnimi deležniki?

Mislim, da gre generalno gledano predvsem za razumevanje tega, zakaj VAR, kdaj VAR in kaj sploh prinaša. VAR je predvsem realnost, prihodnost, uveljavljen je v vseh naših sosednjih in večini nam primerljivih državah. Temu sledimo tudi mi, in sicer zaradi razvoja in ugleda same lige in tudi zaradi priprave klubov za evropska tekmovanja v sistemu VAR. Predvsem pa je treba razumeti, da VAR prinaša zelo velik prispevek k regularnosti in legitimnosti tekmovanj, kar je ena izmed temeljnih nalog Nogometne zveze, pri čemer nihče ne trdi, da je sistem idealen in da odpravlja vse težave, jih pa odpravlja zelo veliko. Po Fifinem protokolu namreč VAR odpravlja le eklatantne napake sodnikov, napake, ki so očitne in jasne oziroma so napačne za veliko večino povprečnih spremljevalcev nogometnih tekem v štirih s Fifinim protokolom predpisanih primerih.

Zdi se mi, da se ljudem pred TV-ekrani z uvedbo sistema VAR zdi že povsem samoumevno, da VAR odpravlja vse napake, ki so posledica prepovedanih položajev, in vse zares očitne napake sodnikov na igrišču, o katerih nihče ne dvomi. No, in zato pri vsem skupaj pravzaprav gre. Tam, kjer imamo več pogledov na to, ali kazenski udarec je ali ne, bo praviloma ostalo pri prvotni sodniški odločitvi, saj ne gre za jasno in očitno napako. VAR-sodniki v to odločitev niti ne morejo posegati, ker situacija v skladu s protokolom ni predvidena za posege.

V klubih po razgovorih z več trenerji in predstavniki klubov ugotavljam, da imajo zaupanje v sistem, da so bistveno bolj mirni, ko je VAR na tekmah prisoten. In to prenašajo tudi na igralce, kar se vidi, saj so igralci precej mirnejši, ko jim sodnik pove, da se bo neki dogodek, ki se jim v določenem trenutku zdi sporen, pregledal. Takoj se umirijo, posledično je veliko manj protestov in več ustreznih razgovorov in zaupanja. Seveda pa to ne pomeni, da razprav več ne bo, tudi zdi se mi dobro, da v določeni meri ostanejo. S sistemom VAR se le nameravamo izogniti napakam, ki so vidne in jasne praktično vsem.

Kako pomembni so v celotnem procesu video operaterji in kakšno je sodelovanje s ponudnikom tehnologije?

S ponudnikom tehnologije Hawk-Eye smo izredno zadovoljni in smo se zanj odločili, ker ima izredno dovršeno tehnologijo, daleč največ izkušenj na tem področju, deluje na vseh tekmovanjih Uefe in Fife ter v vseh večjih evropskih ligah, pri čemer finančno ni odstopal od drugih ponudb. V njihovi storitvi so zajeti tudi operaterji, ki pa smo jim jih v Sloveniji pomagali iskati tudi mi, in sicer v želji po čim večji kakovosti. Sodelovanje med VAR-sodniki in operaterji je namreč izredno pomembno, če ne kar ključno. Operater mora razumeti, kateri posnetek sodnik od njega v ključnem trenutku želi, da se bo na tej podlagi lahko najprimerneje odločil. Posledično smo v sodelovanju s Hawk-Eye k delu povabili mlajše sodnike, ki razumejo potrebe sodnikov pri odločanju, poznajo pravila nogometne igre in imajo ustrezno tehnično predznanje za delovanje v sistemu VAR, in to se zaenkrat kaže za zelo dobro odločitev. Drugi vidik pri izbiri operaterjev je tudi v tem, da se pri iskanju posnetkov ne porabi preveč časa. To je mogoče le, če operaterji razumejo potrebe sodnikov.

Ali imajo vsi stadioni Prve lige Telemach pogoje za igranje tekem v sistemu VAR in kako infrastruktura vpliva na kakovost sistema VAR?

V jesenskem delu smo vpeljali tekme v sistemu VAR že na vseh stadionih Prve lige Telemach, opravili ustrezne tehnične preizkuse pred prvimi tekmami in od Fife pridobili uradna dovoljenja za igranje tekem v sistemu VAR na prav vseh stadionih, s čimer smo zelo zadovoljni. Pogoji so sicer glede na standard stadiona in zlasti glede na postavitev kamer nekje boljši kot drugje, na določenih stadionih smo morali malce dvigniti standard označevanja črt igrišča, saj se ponudnik tehnologije po njih orientira za kalibriranje linij prepovedanega položaja. V Sežani na primer stolpi na 16 metrih niso na primerni višini, prav tako ni primerna oddaljenost od igrišča, na več stadionih so kamere obrnjene proti soncu, kar včasih povzroča težave pri uporabi ofsajd linij. Sodniki se v takih primerih odločajo na podlagi slike kot take. To pomeni, da morajo imeti jasen dokaz, da je bila prvotna odločitev sodnikov na igrišču napačna, da jo lahko spremenijo. Treba se je tudi zavedati, da zaradi optimizacije stroškov sistem VAR uporablja praktično le t. i. produkcijske kamere, ki so na voljo za TV-prenos, tako da dodatnih kamer za VAR ni, vsekakor pa imamo zelo dobre TV-prenose, ki omogočajo tudi dobro uporabo sistema VAR in pri katerih smo povsem primerljivi z drugimi podobnimi državami. Seveda pa gledalci naše lige ne morejo primerjati z najmočnejšimi državnimi ligami ali Ligo prvakov, v kateri je 8 kamer na posamezni tekmi na voljo le za preverjanje prepovedanih položajev.

Se je število ključnih sodniških napak zaradi prisotnosti tehnologije VAR v jesenskem delu sezone 2021/22 zmanjšalo v primerjavi s predhodnimi sezonami?

Seveda, in to je tudi primarni namen uvedbe VAR-tehnologije. Po 38 tekmah smo imeli 8 intervencij, od tega 3 za kazenske udarce, 3 za zadetek in 2 za izključitev oziroma rdeči karton. Pričakujemo, da bo v tem pogledu spomladi še bolj pestro, saj se prvenstvo bliža koncu, vse skupaj je bolj napeto in posledično je tudi več dvoumnih dogodkov.

Za koliko časa se v povprečju podaljša posamezna tekma zaradi ogledov posnetkov?

Po odigranih 38 tekmah v sistemu VAR se tekma zaradi sistema VAR podaljša v povprečju za 110 sekund, kar je manj kot v veliki večini nam primerljivih držav. To je zasluga kakovostnega izbora in usposabljanja prej omenjenih operaterjev ter seveda sodnikov, pri čemer je imel ključno vlogo pri vsebinskem izobraževanju, spremljanju in analizi jesenskega dela častni predsednik ZNSS Vlado Šajn, ki skrbi za podobna izobraževanja tudi za Uefine elitne sodnike. Posledično je velik privilegij, da izobražuje tudi naše sodnike.

V jesenskem delu sezone so pod okriljem VAR potekale le določene tekme Prve lige Telemach. Kako ste izbirali omenjene tekme in kaj lahko pričakujemo v prihodnje?

V sodelovanju s tekmovalnim sektorjem in produkcijo je bilo osnovno vodilo, da se klubom zagotovi enaka obravnava pri številu tekem ob koncu jesenskega dela, kar pomeni, da za javnost nekatere pomembnejše tekme v sistemu VAR vedno niso bile pokrite. Imeli smo precej težav pri izbiri tekem, ker smo jeseni imeli na razpolago le eno VAN vozilo, kar je pomenilo največ eno tekmo na dan v sistemu VAR, poleg tega so se prestavljale tekme, bile so tudi druge omejitve na stadionih. Vseeno smo jesenski del uspešno zaključili in verjamem, da bo NZS uspešno izpeljala tudi prehod na 5 tekem.

Kaj pomeni prehod na 5 tekem z organizacijskih in logističnih vidikov?

Organizacijsko in logistično je prehod velik, saj je zaradi večjega števila tekem na dan treba zagotoviti več osebja. A uspešno smo že certificirali tako dovolj sodnikov kot v sodelovanju s Hawk-Eye dovolj operaterjev za prehod na 5 tekem. Vse sodnike in operaterje smo tudi že preizkusili na uradnih tekmah v sistemu VAR. Tako zaradi tega kot zaradi uspešnega certificiranja vseh stadionov ugotavljamo, da smo pripravljeni na ta prehod. Seveda pa je ta projekt velik izziv za vse, ki smo vanj tako ali drugače vključeni.

 


Tekst: MKo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 20.02.2023 | VAR
    Hawk-Eye potrdil napako pri kalibriranju
    Na derbiju 22. kroga Prve lige Telemach med Mariborom in Olimpijo je v 79. minuti tekme prišlo do napake pri določanju linij prepovedanega položaja, kar je posledica nepopolne kalibracije linij prepovedanega položaja na relevantni kameri ponudnika tehnologije Hawk eye. To je danes po opravljeni analizi dogodka potrdil uradni ponudnik VAR tehnologije Hawk Eye.
  • 29.10.2021 | VAR
    Trening v sistemu VAR
    Ljubitelji nogometa so v letošnji sezoni Prve lige Telemach že dodobra spoznali tehnologijo VAR. Novost je bila generalno dobro sprejeta, saj odpravlja jasne in očitne napake sodnikov. VAR tehnologija je trenutno prisotna na posameznih tekmah kroga Prve lige Telemach, vendar je v načrtu povečanje obsega tekem v VAR sistemu že s spomladanskim delom sezone.
  • 05.10.2021 | VAR
    Obrazložitev dogodka na tekmi Bravo - Mura
    V povezavi z dogodkom v 19. minuti tekme 12. kroga Prve lige Telemach med Bravom in Muro v izobraževalne namene objavljamo videoposnetek, ki pojasnjuje navodila sodnikom in pomočnikom ter uporabo VAR tehnologije v sorodnih primerih.  
  • 09.08.2021 | VAR
    Obrazložitev dogodka na tekmi Aluminij - Mura
    V 4. krogu Prve lige Telemach je v 12. minuti tekme med Aluminijem in Muro sodnik napačno ocenil nepravilno posredovanje vratarja NK Mura ter dosodil indirektni prosti udarec zaradi domnevnega simuliranja igralca NK Aluminij št. 11 in ga opomnil.
  • 19.07.2021 | VAR
    VAR: Prvo VAR posredovanje
    Na tekmi 1. kroga Prve lige Telemach med Celjem in Mariborom smo prvič v zgodovini slovenskega nogometa videli spremenjeno odločitev sodnika po pregledu posnetkov s pomočjo VAR tehnologije.
  • 05.07.2021 | VAR
    Delegiran prvi krog, prva VAR tekma in prvi derbi
    Nova sezona Prve lige Telemach se začenja že 16. julija, ko bo v petkovem poletnem popoldnevu Bravo na domačem stadionu gostil Radomlje. V soboto zvečer bodo gledalci v Murski Soboti priča zgodovinskemu trenutku za slovenski nogomet, znan pa je že tudi termin prvega derbija. Prva liga Telemach uvaja še eno pomembno novost – stalne termine tekem.
  • 29.06.2021 | VAR
    VAR na tekmah 1. SNL z začetkom nove sezone
    Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na svoji 13. seji odločil, da se bo na tekmah 1. slovenske nogometne lige v sezoni 2021/22 uporabljala VAR (Video assistant referee) tehnologija.
  • 12.05.2021 | VAR
    Testiranje VAR tehnologije
    Nogometna zveza Slovenije je po opravljeni analizi učinkov vpeljave tehnologije v slovenski nogometni prostor pričela s testiranjem VAR tehnologije (Video assistant referee), ki je v zadnjih letih postala standard v nogometnih tekmovanjih.

DELI NA