21.03.2024 | NZS
Po 45. seji IO NZS

Na Brdu pri Kranju se je v torek na svoji 45. seji sestal Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije. Obravnavali so 16 točk dnevnega reda, ter sprejeli sklep o zasedanju redne letne Skupščine NZS, ki bo 24. aprila 2024.

V začetku seje, ki je bila tokrat v športnem kompleksu NNC Brdo, so člani izvršnega odbora najprej uradno potrdili podaljšanje pogodbe selektorja Matjaža Keka, potem pa se seznanili s poročili o delu reprezentanc pod okriljem Nogometne zveze Slovenije.

Članom IO je bil predstavljen program dela in finančni načrt za leto 2024. Program obsega strateške cilje ter predvidene in načrtovane aktivnosti ter delo administracije po ključnih področjih delovanja. Program je pripravljen v skladu s sprejeto strategijo delovanja NZS in strateškimi usmeritvami na 14 področjih delovanja Nogometne zveze Slovenije.

Izvršni odbor NZS je sprejel sklep o finančni stimulaciji klubom prve Slovenske ženske nogometne lige (1. SŽNL) za pridobitev licence za tekmovanje v sezoni 2024/2025. Vsakemu klubu, ki uspe pridobiti licenco v skladu s Pravilnikom o licenciranju nogometnih klubov in finančni vzdržnosti, bo dodeljena finančna vzpodbuda, upravičenost do sredstev bo ugotovljena na podlagi uradnih podatkov iz postopka licenciranja.

Člani izvršnega odbora so z glasovanjem potrdili tudi novi pravilnik o zagotavljanju varnosti na nogometnih tekmah. Cilj le-tega je izboljšati varnost na nogometnih tekmah ter uskladiti postopke in ukrepe varovanja z aktualnimi varnostnimi standardi in zakonodajo. Pravilnik določa splošne dolžnosti klubov kot organizatorjev tekem, obveznosti glede nogometne infrastrukture, varnostne ukrepe ter postopke v primeru nesreč ali varnostnih incidentov. Nadomešča prejšnje predpise iz leta 1997, s čimer se prilagaja spremenjenim varnostnim razmeram in standardom.

V točki o evalvaciji strategije NZS je izvršni odbor prisluhnil napredku NZS na ključnih strateških področjih. NZS je uspelo vzpostaviti podporne mehanizme za trenerje in klube ter izboljšati nogometno infrastrukturo, več projektov pa je še v teku, kar kaže na stalni napredek in potrebo po nadaljnji podpori in razvoju. Izmed uspešno zaključenih projektov pa velja izpostaviti izobraževalne in infrastrukturne projekte NZS, nadaljevanje tekočih iniciativ in projektnih aktivnosti za doseganje celovitih ciljev strategije s poudarkom na vzpostavitvi in ohranjanju kakovostnih športnih in organizacijskih standardov.

Sprejet je bil tudi sklep o priznanjih Nogometne zveze Slovenije, ki so tradicionalno podeljena na redni letni Skupščini NZS. Priznanje za 100 let delovanja bodo tako na aprilskem zasedanju prejeli v NK Zagorje, poleg vseh ostalih priznanj pa bo tudi letos podeljena plaketa za častnega člana NZS.

Prav tako je izvršni odbor sprejel spremembe in dopolnitve Pravilnika NZS za črpanje UEFA infrastrukturnih sredstev iz programov HatTrick V in VI, s ciljem razširitve kroga upravičenih klubov. Klubi, ki s člansko ekipo nastopajo v ligah NZS (1. SNL, 2. SNL, 3. SNL) in intenzivno delajo z mlajšimi kategorijami (U19, U17, U15, U13, U11, U9), lahko sedaj kandidirajo na razpisih za pridobivanje sredstev.

Za konec seje je IO odločal tudi o črpanju UEFA infrastrukturnih sredstev iz programov HatTrick V in VI. Komisija NZS je na podlagi Pravilnika NZS o črpanju UEFA infrastrukturnih sredstev iz programov HatTrick V in VI in na podlagi 8. člena pravilnika odobrila štiri nove vloge v višini 290.000 EUR in sicer:

Občina Celje / NK Celje 100.000 EUR (* - pogoj za črpanje – pridobitev UEFA Cat.4)
Občina Ajdovščina / NK Primorje 90.000 EUR
Občina Vrhnika / NK Vrhnika 60.000 EUR
Občina Ptuj / NK Podvinci 40.000 EUR

Infrastrukturni projekt UEFA HatTrick V in VI je eden najpomembnejših projektov sofinanciranja infrastukture v Sloveniji v skupni višini 9 milijonov eurov v naslednjih letih. 

Tekst: NZS/MaK

SORODNE NOVICE

 • 04.07.2024 | NZS
  Četrta izvedba Fifa izpita za nogometne agente
  Po razpravah med člani delovne skupine FIFA Football Agent Working Group junija 2024 se je FIFA odločila skrajšati obdobje, v katerem je mogoče oddati prijave na posamezen izpit za FIFA Agenta na 45 dni in od leta 2025 izvajati zgolj po en izpit na leto.
 • 21.06.2024 | NZS
  Poslovil se je dr. Marko Ilešič
  V 77. letu starosti je umrl nekdanji nogometni funkcionar in eden zadnjih predsednikov Nogometne zveze Jugoslavije, v zadnjih letih pa sodnik sodišča EU, dr. Marko Ilešič. Globok pečat v nogometu je pustil kot nepogrešljiv del pri osamosvajanju Nogometne zveze Slovenije in njenem vključevanju pod okrilje Fife in Uefe.
 • 30.05.2024 | NZS
  Izvršni odbor odločil o popolnjevanju lig
  Izvršni odbor NZS na seji dne 30. 5. 2024 sprejel način izpadanja in popolnjevanja članskih lig za tekmovalno leto 2024/2025. Sklepi za tekmovanja v organizaciji NZS v članskih kategorijah določajo sistem tekmovanja v 1.,  2. in 3. SNL, kakor tudi način izpadanja in popolnjevanja lig.
 • 28.05.2024 | NZS
  Izvršni odbor tokrat gostoval v Cankovi
  Izvršni odbor NZS se je sestal na svoji 47. seji. Tokrat je seja potekala v občini Cankova, mali prekmurski vasici na meji z Avstrijo. Izvršniki so tokrat obravnavali 12 točk dnevnega reda, med drugim tudi o razdelitvi finančnih sredstev klubom zaradi uvrstitve reprezentance na UEFA EURO 2024.
 • 22.05.2024 | NZS
  Licenčna komisija za pritožbe odločila v primeru NK Rogaška
  Licenčna komisija NZS za pritožbe je danes objavila odločitev o pritožbi NK Rogaška zoper odločbo Komisije NZS za licenciranje nogometnih klubov, s katero je le ta zavrnila vlogo NK Rogaška za pridobitev UEFA / 1. SNL licence za tekmovalno leto 2024/2025.
 • 20.05.2024 | NZS
  Licenciranje 2. in 3. SNL: 43 vlog uspešnih
  Komisija NZS za licenciranje nogometnih klubov je danes objavila rezultate licenčnega postopka za klube 2. in 3. SNL za sezono 2024/25.
 • 15.05.2024 | NZS
  Ob takšni praksi slovenskega športa in uspehov ne bi bilo
  V zadnjem času se je v javnosti pojavilo precej poskusov prikritega oglaševanja podjetij, ki niso povezana z nogometno reprezentanco ali evropskim prvenstvom. Zato smo na NZS pripravili spodnje odprto pismo.
 • 24.04.2024 | NZS
  NZS lani s skokom v številu registriranih nogometašev, prihodkih in vlaganjih
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je na današnji skupščini pregledala poslovanje. Zveza je lani zabeležila skok v številu registriranih nogometašev, teh je zdaj več kot 74.000, predvsem na račun uvrstitve na evropsko prvenstvo so zrasli prihodki zveze, ki je ob tem povečala vlaganje v razvoj nogometa in infrastrukture.
 • 19.04.2024 | NZS
  Skupaj za večjo varnost na športnih prireditvah
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in generalni sekretar NZS Martin Koželj sta se sestala z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem in njegovimi najožjimi sodelavci, skupaj pa so pregledali dosedanje aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti na športnih prireditvah in pri zaostritvi zakonodaje za odpravo huliganstva v športu in se pogovorili o možnih nadaljnjih ukrepih.
 • 15.04.2024 | NZS
  Po 46. seji IO NZS: Objavljen razpis za sofinanciranje nogometne infrastrukture
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 46. seji, ki je bila na Brdu pri Kranju, sprejel še razpis za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2024 (SIPN-2024), v katerem bo za sofinanciranje infrastrukture v letu 2024 na voljo 350.000 EUR.

DELI NA