30.11.2023 | NZS
Po 41. seji IO NZS

Na Brdu pri Kranju se je na 41. seji sestal Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije. Na prvi seji po uvrstitvi na Evropsko prvenstvo 2024, so člani obravnavali selektorsko piramido ženske in dekliških reprezentanc, mlajših moških reprezentanc in futsal reprezentanc, spremembe pravilnika o registraciji in statusu igralcev, ter spremembe pravilnika o licenciranju nogometnih klubov in finančni vzdržnosti.

Imenovanje selektoric in selektorjev

Člani izvršnega odbora so potrdili Sašo Kolmana na mesto selektorja ženske A reprezentance za obdobje do 30. novembra 2025. Dekliško reprezentanco do 19 let bo vodila Tina Kelenberger, medtem ko bo dekliško reprezentanco do 17 let v enakem obdobju vodila nekdanja kapetanka članske reprezentance, Anja Milenković. Petra Mikeln bo prevzela reprezentanco do 15 let.

Ženska A reprezentanca: Saša Kolman bo selektor od 1. decembra 2023 do 30. novembra 2025.
Dekliška reprezentanca U-19: Tina Kelenberger je imenovana za selektorico od 1. decembra 2023 do 30. novembra 2025.
Dekliška reprezentanca U-17: Anja Milenković je imenovana za selektorico od 1. decembra 2023 do 30. novembra 2025.
Dekliška reprezentanca U-15: Petra Mikeln je imenovana za selektorico od 1. decembra 2023 do 30. novembra 2025??.

Mladinske reprezentance
Mladinski reprezentanci do 18 in 19 let bo še naprej vodil Anton Žlogar, selektor reprezentance do 17 let ostaja Aleksandar Radosavljević, Mišo Brečko pa bo reprezentanco do 16 let, kot tudi Žlogar in Radosavljević, vodil do 30. novembra 2025.

Reprezentanca do 19 let: Anton Žlogar ostaja selektor do 30. novembra 2025.
Reprezentanca do 18 let: Anton Žlogar ostaja selektor do 30. novembra 2025.
Reprezentanca do 17 let: Aleksandar Radosavljević ostaja selektor do 30. novembra 2025.
Reprezentanca do 16 let: Mišo Brečko ostaja selektor do 30. novembra 2025.

Futsal reprezentance
Člani IO so potrdili podaljšanje pogodb tudi z dosedanjimi selektorji futsal reprezentanc. Tomislav Horvat ostaja selektor futsal A in U-19 reprezentance, Milivoje Simeunović bo še naprej vodil mlado futsal izbrano vrsto, žensko futsal reprezentanco pa bo še naprej vodil Drago Adamič.

Futsal A reprezentanca in mladinska futsal reprezentanca do 19 let: Tomislav Horvat ostaja selektor do 31. decembra 2025. Pogodba se lahko podaljša do januarja 2026, če se uvrstijo na EP 2026.
Futsal reprezentanca do 21 let: Milivoje Simeunovič ostaja selektor do 31. decembra 2025.
Ženska futsal reprezentanca: Drago Adamič ostaja selektor do 31. decembra 2025?

Spremembe Pravilnika o registraciji in statusu igralcev NZS

Nogometna zveza Slovenije je sprejela pomembno spremembo v Pravilniku o registraciji in statusu igralcev, ki vpliva na trajanje prestopnega roka za profesionalne nogometaše. Poletni prestopni rok se zdaj razteza od 19. junija do 7. septembra, medtem ko zimski prestopni rok ostaja nespremenjen, od 16. januarja do 15. februarja. Ta sprememba pomeni dodatnih nekaj tednov za klube, da urejajo prestope igralcev.

Namen teh sprememb je zagotoviti boljše možnosti za pridobivanje in zapolnitev igralskega kadra, predvsem za klube, ki se uvrstijo ali napredujejo v evropska tekmovanja. S podaljšanjem poletnega prestopnega roka se izboljšujejo možnosti za vse klube, ki zaposlujejo profesionalne igralce in ne zgolj za tiste, ki nastopajo v evropskih klubskih tekmovanjih.

Spremembe Pravilnika o licenciranju nogometnih klubov in finančni vzdržnosti NZS

Nogometna zveza Slovenije je v skladu z nedavnimi spremembami pravilnika UEFA o licenciranju nogometnih klubov in finančni vzdržnosti sprejela nove dopolnitve in spremembe svojega pravilnika. Spremembe, ki stopijo v veljavo 1. januarja 2024, prinašajo ključne posodobitve v skladu z mednarodnimi standardi in zahtevami UEFA.

Glavni namen teh sprememb je uskladitev nacionalnih licenčnih pravil s pravilnikom UEFA, ki je bil sprejet junija 2023. Poseben poudarek je na krepitvi računovodske obravnave prestopov igralcev in zagotavljanju doslednega izvajanja zahtev za stabilnost in nadzor stroškov.

Poleg tega so bile narejene spremembe v finančnih kriterijih, ki so zdaj v skladu z nacionalno zakonodajo in UEFA predpisi. Te spremembe določajo, da se finančne obveznosti iz naslova prestopov igralcev v izkazu poslovnega izida izkazujejo kot strošek in se ustrezno razmejujejo za čas trajanja pogodbe, z omejitvijo časovne razmejitve na največ pet let.

Spremembe vključujejo tudi zahtevo po predložitvi poročila revizorja, ki potrjuje izpolnjevanje računovodskih zahtev za trajni in začasni prestop igralcev, za spodbude in bonuse zaposlenih, odpravnine zaposlenih in odvisnih oseb, prihodke od sezonskih vstopnic, medijske pravice, sponzorstva in komercialne prihodke, donacije ter podpore.

Te spremembe so pomembne, saj omogočajo večjo transparentnost in finančno odgovornost nogometnih klubov, hkrati pa zagotavljajo skladnost s sodobnimi mednarodnimi standardi v nogometu??.

Razpis za novoustanovljene klube v letu 2024

Nogometna zveza Slovenije (NZS) je objavila razpis za sofinanciranje novoustanovljenih nogometnih in futsal klubov v letu 2024, s ciljem spodbujanja razvoja nogometa in futsala na nacionalni ravni. Ta razpis je del prizadevanj NZS za širjenje nogometa po Sloveniji in podporo mladim, nastajajočim klubom.

Do prijave na razpis so upravičeni klubi, ustanovljeni med 1. januarjem in 31. decembrom 2024 in še niso prejeli podpore NZS. Pogoji za prijavo vključujejo registracijo kluba pri MNZ, vpis v register klubov NZS, vzdrževanje najmanj dveh ekip v različnih starostnih kategorijah ter udeležbo vsaj ene mlajše ekipe v uradnih ligaških tekmovanjih pod okriljem NZS.

Razpis predvideva sofinanciranje v višini 1.000 EUR za vsak novoustanovljeni nogometni klub, od tega 500 EUR v obliki športne opreme. Za novoustanovljene futsal klube je na voljo sofinanciranje v višini 500 EUR na klub, pri čemer 250 EUR predstavlja sofinanciranje v obliki športne opreme.

S tem razpisom NZS podpira in spodbuja rast in razvoj novoustanovljenih klubov, ki so ključni za prihodnost nogometa in futsala v Sloveniji, obenem pa zagotavlja potrebno opremo in finančno podporo za njihov začetek in razvoj??.

Razpis za priznanja NZS za leto 2023

Izvršniki so potrdili objavo razpisa za priznanja NZS za leto 2023, namenjenih izjemnim prispevkom k nogometu v Sloveniji. S tem priznanjem NZS želi počastiti izjemne zasluge in dosežke posameznikov, nogometašev, športnih delavcev in organizacij, ki so se izkazali v razvoju in delovanju nogometa v državi.

V okviru razpisa lahko članice NZS predložijo predloge za naslednja priznanja:

 • Častni član NZS: To priznanje se podeljuje posameznikom za njihov izjemen prispevek k nogometu.
 • Plaketa NZS: Plaketa je priznanje za dolgoletno delo in predanost nogometu.
 • Medalja NZS: Medalja se podeljuje za posebne dosežke v nogometu.

Poleg tega so medobčinske nogometne zveze pozvane k predlaganju nogometnih klubov iz svojih območij za priznanja, ki odražajo dolgoletno zgodovino in tradicijo klubov:

 • Plaketa NZS z zlatim vencem za 100 let delovanja
 • Plaketa NZS s srebrnim vencem za 75 let delovanja
 • Plaketa NZS za 50 let delovanja

Rok za oddajo pisnih predlogov z obrazložitvami je 31. januar 2024.

Tekst: NZS/MaK
 

SORODNE NOVICE

 • 26.02.2024 | NZS
  Disciplinski sodnik NZS odločil o odgovornosti NK Maribor
  Disciplinski sodnik NZS, ki je neodvisen in avtonomen organ NZS, je v zvezi z dogodkom na tekmi med Muro in Mariborom v 21. krogu Prve lige Telemach izdal sklep o odgovornosti NK Maribor, pri čemer sklepa o odgovornosti domačega kluba pri organizaciji tekme zaradi ugotavljanja dodatnih okoliščin še ni izdal.
 • 22.02.2024 | NZS
  NZS z državo in OKS o ostrejših ukrepih na športnih prireditvah
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije, Radenko Mijatović, se je udeležil posveta z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem, ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom in predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije, Franjom Bobincem. Po posvetu so pristojni napovedali sprejem ostrejših ukrepov za varnost na športnih prireditvah, povod za le-te pa so bili nedeljski izgredi v Murski Soboti.
 • 19.02.2024 | NZS
  Disciplinski sodnik uvedel disciplinski postopek
  Za uvedbo disciplinskega postopka je pristojen disciplinski sodnik NZS, ki je samostojen in neodvisen organ, vezan na disciplinske predpise NZS. Disciplinski sodnik je že prejel poročila uradnih oseb (delegat, sodniki in vodja varnosti) in je uvedel disciplinski postopek, v skladu z običajnim postopkom pa bo oba kluba pozval k posredovanju izjav v povezavi s sinočnjim dogodkom.
 • 18.02.2024 | NZS
  Razpis za odprto delovno mesto Hišnik
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 08.02.2024 | NZS
  Čeferin: Leta 2027 ne bom več kandidiral za predsednika Uefe
  Predsednik Evropske nogometne zveze Uefe Aleksander Čeferin je po kongresu v Parizu, na katerem so potrdili spremembo statuta glede podaljšanja predsedniškega mandata, razkril, da čez tri leta ne bo več kandidiral za prvega moža evropske zveze.
 • 08.02.2024 | NZS
  Na kongresu Uefe sprejeli spremembo statuta
  Evropska nogometna zveza Uefa je na 48.rednem kongresu v Parizu z veliko večino potrdila spremembo statuta, ki potencialno omogoča, da bi zdajšnji predsednik krovne evropske zveze Aleksander Čeferin lahko kandidiral tudi za predsedniško mesto v obdobju od leta 2027 do 2031.
 • 03.02.2024 | NZS
  Delegatski seminar na Brdu pri Kranju
  V soboto, 3.2.2024, je na Brdu pri Kranju, v okviru usposabljanja delegatov NZS, potekal delegatski seminar.
 • 15.01.2024 | NZS
  Razpis za delo trenerja v dekliškem nogometnem oddelku NZS
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 13.01.2024 | NZS
  Po 43. seji IO NZS
  Na sedežu NZS se je odvila 43. seja Izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije.  V uvodu seje so izvršniki najprej potrdili zapisnikoe prejšnjih sej, potem pa obravnavali točko o imenovanju selektorjev mlajših reprezentanc, razpravljali o UEFA solidarnostnih sredstvih, pravilih za UEFA Pokal regij, strategiji "Nogomet za vse 2024-2028", spremembah vrednotenja programov "Nogomet za vse" in pravilniku o nogometnih agentih. 
 • 11.01.2024 | NZS
  Novi selektorji reprezentanc U15, U16 in U17
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na svoji 43. seji imenoval nove selektorje reprezentanc U15, U16 in U17. Reprezentanco do 17 let bo prevzel Muamer Vugdalić, Goran Cvijanović bo vodil reprezentanco do 16 let, reprezentanco do 15 let pa bo v novo kvalifikacijsko obdobje popeljal Boštjan Kreft.

DELI NA