08.10.2010 | A
Petarda zadetkov za prve tri točke

Slovenski fantje so povsem nadigrali Ferske otoke. Strelski pohod je pričel Matavž, ki je s hat-trickom dodobra napolnil mrežo nasprotnikovega vratarja, svoje sta dodala še Novakovič z bele točke in Dedič. Kot so obljubili, so reprezentanti pred 15.750 navijači zmagali in tri točke obdržali doma.

Slovenija:Ferski otoki 5:1 (2:0)

Sodniki: Stanislav Todorov, Nikola Džuganski in Nikolaj Petrov (vsi Bolgarija).
Strelci: 1:0 Matavž (25.), 2:0 Matavž (36.), 3:0 Matavž (66.) 4:0 Novakovič (72./11-m), 5:0 Dedič (84.), 5:1 Mouritsen (92.).

Slovenija: S. Handanovič, Brečko, Jokič, Šuler, Cesar, Radosavljevič (od 59. Bačinovič), Koren, Iličič, Birsa (od 50. Kirm), Novakovič (od 73. Dedič), Matavž;

Selektor: Matjaž Kek

Ferski otoki: Mikkelsen, Rubeksen, Naes, Gregersen, a Bo, J. Hansen, Benjaminsen, Lokin (od 41. Eltor), Udsen (od 81. Petersen), Holst (od 81. Mouritsen), Edmundson;

Selektor: Brian Kerr

Medtem, ko se je v izbrano vrsto prvič po poškodbi s svetovnega prvenstva vrnil Nejc Pečnik in so bili v kadru tudi trije novinci, je javnost pričakovala predvsem menjavo v prvi enajsterici. Vsi so si želeli videti, kako igra Josip Iličič. Ob njem je v prvo postavo selektor uvrstil tudi Tima Matavža, ki polni mrežo na Nizozemskem.

V začetku dvoboja je, tako kot se za nasprotnika, ki ga svetovna nogometna zveza glede na uspehe uvrsti nekajkrat deset mest za tabo (Slovenija je 19., Ferski otoki pa 138.), spodobi, Slovenija napadla na polno. Koti za slovensko trobojnico so se vrstili, poskušali pa so tako izkušeni Milivoje Novakovič, vedno nevarni Valter Birsa, kot tudi Matavž. Ravno slednji je na svojem kvalifikacijskem debiju v prvi enajsterici v 25. minuti postregel za pravo evforijo na razprodanih Stožicah.

Po tem, ko je Novakovič zgrešil prazna vrata, je mladi napadalec Gröningena po podaji Miša Brečka z glavo natančno ciljal daljši kot Mikkelsenoveh vrat. S tem pa se nevarnost Slovencev in izjemna ofenziva pred severno tribuno še ni zaključila. Birsa je poskušal s prostega strela, Robert Koren zatresel vratnico, Matavž pa svojo strelsko razpoloženost potrdil še v 36. minuti. Do polčasa je skoraj dosegel hat-trick, a je za realizacijo poizkusov zmanjkalo časa.

Na drugi strani Ferci niso imeli veliko priložnosti, da bi sploh sestavili kakšen napad, Samir Handanovič je bil večino časa osamljen pred slovenskim golom. Dela zanj v prvem polčasu ni bilo, čeprav so gostje v statistiko vpisali en kot.

Selektor je sredi drugega polčasa nekoliko spremenil zasedbo, saj sta Birso in Aleksandra Radosavljeviča zamenjala spočita Andraž Kirm in Armin Bačinovič. Slovenski triindvajsetici pa je vendarle uspelo tudi v tretje ugnati nasprotnikovega vratarja. Na drugi strani igrišča je Handanovič nekajkrat prišel do žoge, že v četrti minuti nadaljevanja pa prvič posredoval.

Četrtega v seriji zadetkov je iz prekinitve dosegel Novakovič. Strel z bele točke je Sloveniji priboril Iličič, 'Nova' pa imel kar dve priložnosti za zadetek. Zaradi prestopa je strel ponovil in suvereno dvakrat zapored zatresel fersko mrežo. Ob menjavi strelca četrtega gola za Slovenijo z Zlatkom Dedičem je padel še peti zadetek, medtem, ko zadetek Boštjana Cesarja z glavo zaradi prekrška v napadu ni bil priznan.

Ob izdihljajih tekme, ko se je novinec v dresu Palerma in eden najbolj vročih nogometašev ta hip nadvse trudil, da bi žogo spravil za vratarjev hrbet, pa se je mreža zatresla za Handanovičem. Častni zadetek - drugi v kvalifikacijah (ob 15 prejetih), je uspel tudi gostom.

Slovencem so šle na roko tudi ostale tekme. Srbi so na domačem terenu z 1:3 izgubili z Estonci, Severni Irci in Italijani pa remizirali brez zadetkov.

Matjaž Kek, selektor: "Naredili smo, kar smo morali - zmagali smo dovolj visoko. Zdaj nas čaka regeneracija in priprava za Talin. Tim je dokazal svoj nesporni talent, kot ekipa pa smo uspeli pokazati nekaj novega. Moti me le nezbranost na koncu, vendar to se dogaja."

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Drago Wernig - TAKA

SORODNE NOVICE

  • 19.07.2024 | A
    Žan Celar novi član angleškega drugoligaša QPR
    Petindvajsetletni napadalec Žan Celar, ki je za slovensko nogometno reprezentanco odigral 13 tekem, se je iz Lugana preselil v London, k ekipi Queens Park Rangers. Ta igra v angleški drugi ligi in je že potrdila prestop.
  • 02.07.2024 | A
    Dobrodošli doma!
    Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljek v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, so se po zgodovinskem dosežku danes na Kongresnem trgu v Ljubljani navijačem zahvalili za vso podporo med EP. Nogometaši so ob zahvalah poudarili tudi željo po čimprejšnjem vnovičnem takšnem sprejemu.
  • 02.07.2024 | A
    Pozdravite slovenske junake na Kongresnem trgu
    Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljkovi tekmi osmine finala UEFA evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, se bodo po zgodovinskem dosežku danes ob 18. uri svojim privržencem za podporo zahvalili na Kongresnem trgu v Ljubljani.
  • 02.07.2024 | A
    Kek: Dokazali smo, kako se bori za dres
    Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je po porazu po enajstmetrovkah v osmini finala evropskega prvenstva proti favorizirani Portugalski dejal, da kljub zgodovinskemu uspehu ne moreš slaviti po porazu, da pa je v grenkobi veliko sladkega.
  • 01.07.2024 | A
    Bravo, fantje!
    Slovenska nogometna reprezentanca je v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji po enajstmetrovkah izgubila proti Portugalski z 0:3, potem ko so Josip Iličić, Jure Balkovec in Benjamin Verbič zgrešili vse tri strele z bele točke.
  • 01.07.2024 | A
    Več tisoč navijačev v Frankfurtu poskrbelo za dobro vzdušje pred tekmo s Portugalsko
    Navijači so se že dodobra ogreli v navijaški coni v Frankfurtu, kjer so se zbrali pred večerno tekmo osmine finala evropskega prvenstva med nogometnima reprezentancama Slovenije in Portugalske. Pozneje so skupno odšli proti stadionu.
  • 01.07.2024 | A
    Nogometna vročica se znova seli tudi na ulice slovenskih mest
    Nogometna vročica se bo z današnjo zgodovinsko tekmo slovenske reprezentance, ki se bo ob 21. uri prvič doslej merila v izločilnih bojih evropskega prvenstva in bo za vstop v četrtfinale poskušala premagati Portugalsko, iz nemških stadionov znova preselila na slovenske ulice. Lep nogometni večer bi utegnila pokvariti le slaba vremenska napoved.
  • 30.06.2024 | A
    Gnezda Čerin: Zakaj ne bi še enkrat presenetili
    Slovenci se bodo za preboj v četrtfinale evropskega prvenstva pomerili s Portugalci, ki so favoriti, a sta Matjaž Kek in Adam Gnezda Čerin poudarila, da v slovenskem taboru vlada izjemna energija.
  • 30.06.2024 | A
    Informacije za obiskovalce tekme reprezentance v Frankfurtu
    Pred zgodovinsko tekmo naše reprezentance smo za vse, ki si boste tekmo ogledali v Frankfurtu, pripravili nekaj pomembnih informacij.
  • 29.06.2024 | A
    Ne bojimo se Portugalske
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v nedeljo odpotovala v Frankfurt, kjer jo v ponedeljek ob 21. uri čaka tekma osmine finala evropskega prvenstva proti Portugalski. Slovenska javnost z zanimanjem pričakuje obračun z enim favoritov prvenstva, tudi slovenski košarkarski as Luka Dončić verjame v uspeh.

DELI NA