PRIZNANJE SOS ZA DOLGOLETNO SODELOVANJE

Nogomet je moštvena igra z žogo in eden najbolj priljubljenih športov na svetu. Zato mu tudi pravijo, da je »najpomembnejša postranska stvar na svetu«. Nogomet ne pozna meja, barve kože, vere in je namenjen prav vsem, izjema ni niti Specialna olimpiada Slovenije ter njeni športniki. Poseben program sodelovanja poteka med SOS in Nogometno zvezo Slovenije, ki od leta 2012 vzajemno skrbi za prisotnost nogometa med to populacijo in to zelo uspešno. NZS je v lanskem letu že prejela posebno plaketo za dolgoletno sodelovanje, letos pa so se odločili, da priznanje podelijo tudi posamezniku iz NZS. Komisija za priznanja SOS je ob podelitvi priznanja na Občnem zboru 27. marca takole obrazložilo odločitev za podelitev priznanja Rajku Korentu, ki na NZS koordinira vsebine Nogometa za vse:

Rajkovo celo življenje je povezano z nogometom. Zaposlen je na Nogometni zvezi Slovenije in je odgovoren za program Grassroots, - nogometne korenine – kar pomeni nogomet za vse. Na tej točki se je njegova pot leta 2012 srečala s Specialno olimpiado Slovenije in njihovimi  športniki. Od samega začetka je našel pristen stik s športniki, ki so pri njemu našli posebno mesto. Rajko je »naš« glas na NZS-ju in nam vsako leto pomaga pri izvedbi nogometne lige. Zagotovi, da nam sodijo licencirani nogometni sodniki, nas izobražuje, svetuje, povezuje in vključuje v programe NZS. Z njegovo pomočjo vsako leto sodelujemo na Finalu pokala NZS, kjer nam omogoči, da med polčasom odigramo revialno tekmo. Vsako leto nas povabi, da sodelujemo na UEFA Grassroots dnevu. Z njegovo pomočjo si naši nogometaši ogledajo reprezentančne tekme. Odlično sodelovanje in Rajkov posluh za potrebe športnikov smo lansko leto nadgradili z organizacijo finala na Brdu pri Kranju na Nacionalnem nogometnem centru, kjer so športniki imeli pogoje najboljših nogometašev. Letos smo na Evropskem prvenstvu v Futsalu, ki je potekal v dvorani Stožice preizkusili igrišče in odigrali revialno tekmo po njegovi zaslugi. Še bi lahko naštevali, kako Rajkov posluh in delo pozitivno vpliva na razvoj nogometa pri Specialni olimpiadi Slovenije, ter kako pomaga pri vključevanju športnikov v vsakodnevno življenje. Sodelovanje se še ni ustavilo tukaj, ampak se že načrtujejo novi projekti, ki bodo utečeno sodelovanje le še nadgradili. Na tej točki bi se zahvalili Rajku za vse delo, ki ga je opravil za naše športnike in za vez, ki jo plete med Nogometno zvezo Slovenije in Specialno olimpiado Slovenije. Ta vez je bila nagrajena tudi s strani SOEE leta 2016 na nogometni konferenci SOEE v Antwerpnu. 

»Čeprav takšna priznanja niso cilj našega dela, so pomembna pri spoznanju, da delamo nekaj koristnega in te nekdo zaradi tega ceni ter spoštuje. To ni le priznanje zame ampak za celotno NZS, ki se s takšnimi programi zaveda, da je naša uspešnost odvisna od družbenega potenciala brez katerega ne moremo biti uspešni ne v športu, gospodarstvu ali politiki. Zato moramo družbo negovati in jo aktivno oblikovati ter v njo vlagati. NZS želi s takšnimi programi spodbuditi tudi druge družbene segmente, da tako kot mi z nogometom oni izboljšujejo družbo na svojem področju,« je ob prejetju priznanja dejal Rajko Korent.

Tekst: RK; SOS
Foto: SOS

SORODNE NOVICE

 • 26.05.2023 | Nogomet za vse (splošno)
  Na festivalnem dnevu 500 otrok
  Pretekli konec tedna se je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo odvijal festivalni dan nogometa, ki se ga je udeležilo 500 otrok iz programa Regijskih centrov MNZ v kategoriji U12 in U13.
 • 23.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Dan slovenskega nogometa za vse in Uefa grassrots week
  Začel se je teden športa v katerem tudi nogometaši praznujejo temelje nogometne igre. Velika nogometna družina praznuje aktivno športno udejstvovanje skupaj z ostalimi športi na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer otroci in mladina dokazujejo, da je nogomet strast, želja in način življenja.
 • 20.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  UEFA Grassroots konferenca v Madridu
  V Madridu je med 12. in 16. septembrom potekala UEFA Grassroots konferenca, ki je namenjena temeljem nogometa. Udeležile so se je vse članice Uefe in opazovalci ostalih konfederacij vključno s krovno svetovno organizacijo FIFA. Nogometno zvezo Slovenije sta zastopala Matjaž Jaklič in Rajko Korent.
 • 07.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Prihaja prva Žogarija v novem šolskem letu
  Od 9. do 11. septembra bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal največji in najbolj obiskan sejem za družine v Sloveniji – Otroški Bazar, v okviru katerega se bo odvila prva letošnja Žogarija – Žogarija Fest.
 • 23.05.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Festivalni dan 2022
  V nedeljo je bil po dveh letih premora znova izveden tradicionalni festivalni dan nogometa igralcev kategorije U12 in U13. V športnem parku Kidričevo so se na treh odlično pripravljenih igriščih z naravno travo predstavile ekipe MNZ-jev z igralci letnika 2009 in 2010, ki obiskujejo program Regijski centri MNZ.
 • 19.05.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  MNZ Ljubljana zmagovalka pokala regij
  Nogometaši MNZ Ljubljane so v finalu slovenskega pokala regij premagali MNZ Ptuj z 2:1 (1:0) in si priigrali nastopanje na mednarodnem prizorišču.
 • 08.02.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Informativni dan v nogometnem razredu NZS
  Informativni dan v Nogometnem razredu NZS bo potekal v petek, 11.2., ob 12 uri. Predstavitev bo potekala prek spleta, povezava pa bo na voljo v petek, 4.2. Tudi na spletni strani Nogometne zveze Slovenije.
 • 30.12.2021 | Nogomet za vse (splošno)
  Intervju: Branko Elsner
  Branko Elsner že dobrih 20 let na Nogometni zvezi Slovenije skrbi za usposabljanje slovenskih nogometnih trenerjev. Največ zaslug za to ima njegov oče, legenda ne le slovenskega nogometa, prav tako Branko Elsner.
 • 29.12.2021 | Nogomet za vse (splošno)
  Regijski centri za dekleta
  Ženski nogomet v Sloveniji ima bogato tradicijo, prav tako pa postaja vedno bolj prepoznaven. Klubi, nogometni razred za dekleta in reprezentančne selekcije dokazujejo, da ženski nogomet na vseh področjih zelo napreduje in se počasi približuje najuspešnejšim nogometnim državam.
 • 23.09.2021 | Nogomet za vse (splošno)
  Dan slovenskega športa in začetek tedna Nogometa za vse
  Slovenija praznuje dan slovenskega športa s posebno prireditvijo v ljubljanskem parku Tivoli, kjer je prisotna tudi Nogometna zveza Slovenije. Prireditev je obiskala množica otrok iz ljubljanskih šol, ki so se lahko preizkusili tudi v nogometni igri.

DELI NA