Olimpija sezono pričenja na Finskem

Ljubljančani bodo novo sezono odprli daleč od svojega domačega mesta, v skoraj dva tisoč kilometrov oddaljeni finski Vaasi. Zmaji so bili pred žrebom postavljeni v vlogo nosilca, status favorita pa bodo skušali v dveh tekmah z Vaaso potrditi tudi na nogometni zelenici. Uvodna tekma bo odigrana na umetni travnati površini.

Stadion, ki sprejme šest tisoč nogometnih navdušencev, so dokončali v lanskem letu, Ljubljančani pa bodo prvi evropski gost na prenovljenem objektu. Leta 2014 in 2015, ko so se Finci obakrat merili s švedskim nasprotnikom, Brommapojkarno in AIK-om, so domačo tekmo gostili v Valkeakoskiji oziroma Ouluju ter obakrat iztržili ugoden izid. Kljub zmagi oziroma remiju so na Švedskem doživeli poraza, ki sta jih pahnila iz kvalifikacij za UEFA Evropsko ligo. V desetih evropskih preizkušnjah je Vaasa vknjižila dve zmagi in s prvo v krstni evropski sezoni zabeležila tudi edino napredovanje. Skoraj dve desetletji nazaj, leta 1998, so bili Finci boljši od islandskega Torshavna, a je bil v druge predkrogu Pokala UEFA boljši graški GAK.

Klub s polnim imenom Vaasan Palloseura je lanskoletno prvenstvo sklenil na četrtem mestu lestvice, letos (Finci prvi krog odigrajo spomladi in prvenstvo sklenejo jeseni) pa zaostaja zgolj za vodilnim HJK-jem. Klub iz prestolnice sicer beži že za osem točk razlike, a velja omeniti, da je Vaasa v zadnjih šestih krogih trikrat remizirala in trikrat zmagala, v začetku maja pa je na domačem igrišču premagala tudi vodilne Helsinčane. Vaasa iz istoimenskega mesta na zahodu države je bila doslej dvakrat državna prvakinja, a nazadnje že davnega leta 1948, to pa sta tudi edini lovoriki v dolgi zgodovini kluba, ki bo že čez sedem let praznoval stoletnico delovanja.

Ljubljanska zasedba se je na pot proti Skandinaviji s čarterskim poletom, ki se je za kratek čas ustavil še v poljskem Gdansku, odpravila danes, ko bo preizkusila tudi igrišče. Bišćan ob debiju ne bo razpolagal z vsemi aduti, saj sta ob Roku Kronavetru izven pogona tudi Kingsley Boateng in Denis Klinar, zato bo mesto ob desni stranski črti zasedel izkušeni Branko Ilić, ki ima nekaj izkušenj s finskim nogometom še iz časov, ko je bil član Astane: »Finci igrajo dober nogomet. So zelo disciplinirani. Ni res, da se na Finskem igra nogomet, kjer se le nabija žoga. O tem sem se prepričal, ko sem z Astano igral proti finskemu tekmecu. Morali bomo biti pametni in čakati svojo priložnost.«

»Dobro smo pripravljeni. Tekmeca smo temeljito analizirali, saj smo si pogledali več kot pet njegovih tekem. Ne smemo pa pozabiti, da se igra še v Stožicah. Igrali bomo dve tekmi, ne le eno. Zato moramo biti pametni in si priigrati napredovanje,« pa poudarja Igor Bišćan, ki bo lahko na ljubljanski klopi sedel že v Skandinaviji. Ob Bišćanu bi se lahko v zeleno-beli opravi predstavila še dva novinca, ki sta v minuli sezoni navduševala v bosansko-hercegovskem prvenstvu. Goran Brkić je bil prvi strelec Mladosti Doboj-Kakanj, Tomislav Tomić pa je bil motor igre Zrinjskega, sicer nasprotnika Maribora v kvalifikacijah UEFA Evropske lige. V primerjavi s preteklo sezono je Olimpija med drugimi ostala osiromašena za izkušnje Juliusa Wobayja in Andraža Kirma, ki jima je potekel dogovor z ljubljanskim klubom.

V dvoboju, ki se bo pričel ob 18:00 po slovenskem času, bodo za red na igrišču skrbeli češki sodniki s Petrom Ardeleanujem na čelu. Pomagala mu bosta Jakub Hrabovsky in Tomaš Mokrusch. Zmaji bi se v primeru napredovanja v drugem predkrogu UEFA Evropske lige pomeril z danskim Bröndbyjem, član katerega je tudi reprezentant Gregor Sikošek.

 

Kvalifikacije UEFA Evropske lige, prva tekma prvega kroga:

Četrtek, ob 18.00: VAASA (FIN) - OLIMPIJA

 

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 06.05.2024 | Prva liga Telemach
    Zeljković po slabih sedmih mesecih odhaja iz Olimpije
    Slovenski nogometni trener Zoran Zeljković po prekinitvi sodelovanja ne bo več vodil ljubljanske Olimpije, je klub sporočil na spletni strani in družbenih omrežjih. Triinštiridesetletnik je na klop Olimpije sedel sredi oktobra lani, na njej pa je zdržal slabih sedem mesecev.
  • 05.05.2024 | Prva liga Telemach
    Brez golov med Olimpijo in Muro
    Nogometaši Olimpije in Mure so se v 34. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 0:0.
  • 03.05.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Mura
    Olimpija je pretekli konec tedna prvenstveno krono predala Celju, Mura pa se je po izpadu iz pokala pobrala z zmago nad Aluminijem. Kako se bo razpletel ljubljansko-prekmurski derbi?
  • 28.04.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani z zmago proti Olimpiji že državni prvaki
    Nogometaši Celja so drugič v zgodovini postali državni prvaki. Celjani, ki so prvi naslov osvojili v sezoni 2019/20, so tokrat v 33. krogu Prve lige Telemach premagali ljubljansko Olimpijo z 1:0 (0:0).
  • 26.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Olimpija
    Nedelja bo v znamenju spopada vodilnih ekip Prve lige Telemach. Olimpija bo gostovala pri vodilnem Celju, ki bi s točko potrdilo naslov državnega prvaka.
  • 20.04.2024 | Prva liga Telemach
    Olimpija napolnila mrežo Aluminija
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v 32. krogu Prve lige Telemach doma premagali Aluminij s 5:0 (1:0).
  • 18.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Aluminij
    Zmaji po porazu na derbiju pričakujejo predzadnji Aluminij. Se bodo oddolžili navijačem?
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mariboru pripadel derbi v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v zaostali tekmi 26. kroga Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:0).
  • 16.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Olimpija in Maribor se bosta v zaključku prvenstva srečala še dvakrat, v sredo bo v Stožicah odigran zaostali derbi 26. kroga Prve lige Telemach. Kdo bo uspešnejši v spopadu velikih rivalov?
  • 15.04.2024 | Prva liga Telemach
    Zanesljiva zmaga Olimpije v Domžalah
    Nogometaši Domžal so v 31. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Olimpiji z 1:3 (0:0).

DELI NA