10.12.2009 | NZS
Od leta 2012 v novi barvni kombinaciji


Delegati so na Skupščini NZS na Brdu pri Kranju sprejeli, da bodo slovenske reprezentance od leta 2012 igrale v dresih barve državne zastave. Sprejet tudi nov statut.

Po sprejemu uvodnih, več ali manj formalnih točk dnevnega reda, so delegati skupščine najprej potrdili zapisnika z majske in korespondenčne julijske skupščine NZS, predsednik mag. Ivan Simič pa je skupščino seznanil z razrešitvijo podpredsednika NZS Franca Kanglerja in imenovanjem novega podpredsednika NZS mag. Rudija Turka.

Skupščina se je hitro približala dvema najpomebnejšima točkama na dnevnem redu - določitvi barv dresov nogometnih reprezentanc Slovenije in spreemu statuta NZS.

Predlagatelj sklepa o spremembah barv, predsednik NZS, mag. Ivan Simič, je v uvodnem govoru, zakaj menjati barve, povedal: "Na seji IO smo obravnavali, da bi bile barve dresov reprezentanc od 1. 1. 2012 v beli in modri barvi. Na to temo obstaja veliko pomislekov, tudi na anketah so bili rezultati razdeljeni, naše vodilo pa je bilo vseskozi to, da mora reprezentanca igrati v barvah zastave. V zadnjih dneh sem prejel veliko klicev, tudi od Olimpijskega komiteja Slovenije, kjer so se sklicevali da je OKS barve, zeleno in modro, predpisal že pred leti. Ko sem preverjal, sem ugotovil, da v zeleno-modri kombinaciji ne igra nobena reprezentanca, le nogometna in košarkaška reprezentanca igrata v belo – zeleni kombinaciji, v ostalih športih pa so barve precej raznovrstne. Oglasili so se tudi z Urada za komuniciranje, od koder so nam sporočali da so priročnik znamke »I feel Slovenia« predvideva »zeleno-modro in belo« kombinacijo barv. To pomeni, da sta predlagani barvi dresov bela in modra, v okviru navedenih priporočil. Ne glede na vse pa menim, da bomo mi odločitev o barvi naših dresov sprejeli sami."

V nadaljevanju razprave so bila izpostavljena različna mnenja. Najbolj oster je bil član MNZ Murska Sobota, Tugomir Frajman, ki je kot enega glavnih razlogov za ohranitev belo-zelene kombinacije navedel uspehe reprezentanc do sedaj, hkrati pa zagovarjal stališče, da se o tako pomembnih odločitvah ne gre prenagliti. "Predlagam sklep, da skupščina danes ne odloča o spremembi barv, ker imajo delegati predstavljenih premalo argumentov in je potrebna širša razprava." Frajmanov predlog so delegati z glasovanjem zavrnili, pred samim glasovanjem o barvi dresov pa so spremembo podprli predsednik MNZ Celje Ciril Kolešnik, predsednik MNZ Nova Gorica Franc Kopatin in predstavnik MNZ Maribor Milan Mikl. Podobnega mnenja kot Frajman sta bila še predsednik MNZ Ptuj mag. Stanko Glažar in predsednik MNZ Murska Sobota Danilo Kacijan.

Predsednik Simič je tako na nekatere očitke o spremembi barv dresov postregel z informacijo, da je v poslovniku NZS iz leta 1993 določena barva reprezentance zelena in modra, ter da se na ta način reprezentanca zgolj vrača k modri barvi.

Na koncu je bil rezultat delegatov nedvoumen - od 37 prisotnih jih je 22 glasovalo za spremembo barv, 7 jih je bilo proti, medtem ko se je 8 delegatov vzdržalo glasovanja.

Sledila je razprava o prenovljenem Statutu Nogometne zveze Slovenije, ki je bil dodelan zaradi zahtev Fife, ki od svojih članic zahteva, da nekatera vprašanja statutarno uredijo na podoben način kot sama krovna organizacija. Po več kot letu dni usklajevanj s Fifo je projektna skupina, katero je vodil dr. Saša Zagorc vendarle predstavila statut, za katerega sta svoje soglasje dali tako FIFA kot UEFA, z njim pa se niso strinjali predstavniki MNZ Lendava, MNZ Ptuj in MNZ Murska Sobota. Še najbolj slikovit je bil predstavnik MNZ Lendava Ivan Ropoša, ki je priznal, da ne bo glasoval po svoji vesti, pač pa tako, kot je sklep sprejel IO MNZ Lendava.

Glasovanje, tokrat so imeli pravico voliti le vodje delegacije, se je odvilo v prid nove različice statuta, ki je bil tako sprejet z rezultatom 8:3.

Za sam konec je NZS sprejela še sklep o članarini in razpravljala o nekaterih prošnjah za izredno omilitev kazni, skupščina pa se je okoli 19:30 zaključila.

Tekst: NZS/MK
Foto: NZS/MK

SORODNE NOVICE

 • 30.11.2023 | NZS
  Po 41. seji IO NZS
  Na Brdu pri Kranju se je na 41. seji sestal Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije. Na prvi seji po uvrstitvi na Evropsko prvenstvo 2024, so člani obravnavali selektorsko piramido ženske in dekliških reprezentanc, mlajših moških reprezentanc in futsal reprezentanc, spremembe pravilnika o registraciji in statusu igralcev, ter spremembe pravilnika o licenciranju nogometnih klubov in finančni vzdržnosti.
 • 28.11.2023 | NZS
  Usposabljanje trenerjev pod okriljem NZS
  Vsak zadetek več, vsak meter, vsak delček sekunde prednosti pri odzivu na dani položaj oziroma vsak napredek, ki pomaga, da si boljši od tekmeca, ima temelje v strokovnem gradivu in znanju, v dojemanju znanstvenih uvidov in ob enem sposobnosti prenašanja tega znanja tistim, ki jim je namenjeno, na vseh nivojih, v vseh sredinah. 
 • 12.10.2023 | NZS
  Sofinanciranje klubov za vzgojo reprezentantov
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na torkovem izvršnem odboru sprejel pomembno spremembo v povezavi s sofinanciranjem klubov z reprezentanti v tekmovalni sezoni 2023/24. Poleg višje vsote razpoložljivih sredstev bodo le-ta zdaj na voljo tudi slovenskim klubom, kateri so vzgojili reprezentante, ki sedaj igrajo v tujini.
 • 11.10.2023 | NZS
  Komisija za pritožbe NZS odločila o pritožbi NK Rogaška
  Komisija za pritožbe Nogometne zveze Slovenije je sprejela končno odločitev v primeru pritožbe NK Rogaška zoper prvostopenjsko odločitev o registraciji tekme Prve lige Telemach med Koprom in Rogaško v korist FC Koper s 3:0 potem, ko gostujoči klub ni izpolnjeval pogoja doma vzgojenih igralcev. Pritožba Rogaške je bila zavrnjena kot neutemeljena.
 • 10.10.2023 | NZS
  39. seja Izvršnega odbora NZS: Pomoč klubom po poplavah v središču pozornosti
  Danes je na sedežu Nogometne zveze Slovenije na Brdu pri Kranju potekala 39. seja Izvršnega odbora NZS za mandatno obdobje 2020-2024. Med ključnimi točkami dnevnega reda je bila pomoč klubom zaradi škode na nogometni infrastrukturi ob avgustovskih poplavah. Izvršni odbor NZS je izrazil globoko sočutje vsem klubom, ki so bili prizadeti zaradi naravne nesreče in se zavezal k aktivnemu pristopu pri iskanju rešitev za obnovo infrastrukture. Poleg tega je bilo na seji obravnavanih še več drugih pomembnih točk, med drugim finančne spodbude klubom, katerih igralci sodelujejo v aktivnostih slovenskih nogometnih reprezentanc, predlog o ukinjanju pravila gola v gosteh v tekmovanjih pod okriljem NZS ter črpanje UEFA HatTrick sredstev za infrastrukturo.
 • 16.09.2023 | NZS
  V Stožicah na dobrodelni nogometni tekmi zbrali 3,5 milijona evrov za žrtve poplav
  Nogometni zvezdniki na čelu s predsednikom Evropske nogometne zveze Uefe Aleksandrom Čeferinom, ki je bil pobudnik akcije, so v Stožicah igrali dobrodelno tekmo za žrtve avgustovskih poplav v Sloveniji. Na razprodanem stadionu je po enajstmetrovkah slavila modra ekipa s 5:4. Skupno so na tekmi zbrali nekaj več kot 3,5 milijona evrov.
 • 14.09.2023 | NZS
  Delovna skupina podala poročilo o preučitvi razmer v ženski reprezentanci
  Delovna skupina, ki je bila zadolžena za preučitev razmer v ženski reprezentanci, pod vodstvom predsednice Maje Berger Levičar, je vodstvu Nogometne zveze Slovenije poslala obsežno poročilo o razmerah v ženski reprezentanci ter v zvezi s podanimi ugotovitvami podala priporočila.
 • 01.09.2023 | NZS
  Vodja tekmovanj sprejel odločitev o tekmi 6. kroga PLT
  Vodja tekmovanj NZS je v skladu s tekmovalnim pravilnikom Nogometne zveze Slovenije sprejel odločitev, da se tekma 6. kroga Prve lige Telemach med FC Koprom in NK Rogaška registrira z rezultatom 3:0 za domačine, saj ekipa NK Rogaška ni zadostila pravilu doma vzgojenih igralcev in je na tekmo prijavila le sedem nogometašev, ki izpolnjujejo pogoj, ki je v veljavi od začetka letošnje sezone.
 • 30.08.2023 | NZS
  Čeferin zvezdnike nogometa povabil na dobrodelno tekmo v Ljubljano
  Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin se je odločil za akcijo pomoči žrtvam avgustovskih poplav v Sloveniji. V petek, 15. septembra, ob 20. uri bo stadion v Stožicah na njegovo pobudo gostil dobrodelno tekmo s svetovnimi zvezdniki nogometa.
 • 25.08.2023 | NZS
  V prodaji vstopnice za žensko A, U21 in futsal A reprezentanco
  V pestrem nogometnem septembru bodo aktivne številne slovenske reprezentančne selekcije. Slovenska A-reprezentanca nadaljuje s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2024, medtem ko ženska A-reprezentanca pričenja s tekmovanjem v Uefini ligi narodov. Nov cikel čaka tudi slovensko reprezentanco do 21 let, ki odpira kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025, futsal A reprezentanco pa čakajo tekme v elitnem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2024.

DELI NA