10.12.2009 | NZS
Od leta 2012 v novi barvni kombinaciji


Delegati so na Skupščini NZS na Brdu pri Kranju sprejeli, da bodo slovenske reprezentance od leta 2012 igrale v dresih barve državne zastave. Sprejet tudi nov statut.

Po sprejemu uvodnih, več ali manj formalnih točk dnevnega reda, so delegati skupščine najprej potrdili zapisnika z majske in korespondenčne julijske skupščine NZS, predsednik mag. Ivan Simič pa je skupščino seznanil z razrešitvijo podpredsednika NZS Franca Kanglerja in imenovanjem novega podpredsednika NZS mag. Rudija Turka.

Skupščina se je hitro približala dvema najpomebnejšima točkama na dnevnem redu - določitvi barv dresov nogometnih reprezentanc Slovenije in spreemu statuta NZS.

Predlagatelj sklepa o spremembah barv, predsednik NZS, mag. Ivan Simič, je v uvodnem govoru, zakaj menjati barve, povedal: "Na seji IO smo obravnavali, da bi bile barve dresov reprezentanc od 1. 1. 2012 v beli in modri barvi. Na to temo obstaja veliko pomislekov, tudi na anketah so bili rezultati razdeljeni, naše vodilo pa je bilo vseskozi to, da mora reprezentanca igrati v barvah zastave. V zadnjih dneh sem prejel veliko klicev, tudi od Olimpijskega komiteja Slovenije, kjer so se sklicevali da je OKS barve, zeleno in modro, predpisal že pred leti. Ko sem preverjal, sem ugotovil, da v zeleno-modri kombinaciji ne igra nobena reprezentanca, le nogometna in košarkaška reprezentanca igrata v belo – zeleni kombinaciji, v ostalih športih pa so barve precej raznovrstne. Oglasili so se tudi z Urada za komuniciranje, od koder so nam sporočali da so priročnik znamke »I feel Slovenia« predvideva »zeleno-modro in belo« kombinacijo barv. To pomeni, da sta predlagani barvi dresov bela in modra, v okviru navedenih priporočil. Ne glede na vse pa menim, da bomo mi odločitev o barvi naših dresov sprejeli sami."

V nadaljevanju razprave so bila izpostavljena različna mnenja. Najbolj oster je bil član MNZ Murska Sobota, Tugomir Frajman, ki je kot enega glavnih razlogov za ohranitev belo-zelene kombinacije navedel uspehe reprezentanc do sedaj, hkrati pa zagovarjal stališče, da se o tako pomembnih odločitvah ne gre prenagliti. "Predlagam sklep, da skupščina danes ne odloča o spremembi barv, ker imajo delegati predstavljenih premalo argumentov in je potrebna širša razprava." Frajmanov predlog so delegati z glasovanjem zavrnili, pred samim glasovanjem o barvi dresov pa so spremembo podprli predsednik MNZ Celje Ciril Kolešnik, predsednik MNZ Nova Gorica Franc Kopatin in predstavnik MNZ Maribor Milan Mikl. Podobnega mnenja kot Frajman sta bila še predsednik MNZ Ptuj mag. Stanko Glažar in predsednik MNZ Murska Sobota Danilo Kacijan.

Predsednik Simič je tako na nekatere očitke o spremembi barv dresov postregel z informacijo, da je v poslovniku NZS iz leta 1993 določena barva reprezentance zelena in modra, ter da se na ta način reprezentanca zgolj vrača k modri barvi.

Na koncu je bil rezultat delegatov nedvoumen - od 37 prisotnih jih je 22 glasovalo za spremembo barv, 7 jih je bilo proti, medtem ko se je 8 delegatov vzdržalo glasovanja.

Sledila je razprava o prenovljenem Statutu Nogometne zveze Slovenije, ki je bil dodelan zaradi zahtev Fife, ki od svojih članic zahteva, da nekatera vprašanja statutarno uredijo na podoben način kot sama krovna organizacija. Po več kot letu dni usklajevanj s Fifo je projektna skupina, katero je vodil dr. Saša Zagorc vendarle predstavila statut, za katerega sta svoje soglasje dali tako FIFA kot UEFA, z njim pa se niso strinjali predstavniki MNZ Lendava, MNZ Ptuj in MNZ Murska Sobota. Še najbolj slikovit je bil predstavnik MNZ Lendava Ivan Ropoša, ki je priznal, da ne bo glasoval po svoji vesti, pač pa tako, kot je sklep sprejel IO MNZ Lendava.

Glasovanje, tokrat so imeli pravico voliti le vodje delegacije, se je odvilo v prid nove različice statuta, ki je bil tako sprejet z rezultatom 8:3.

Za sam konec je NZS sprejela še sklep o članarini in razpravljala o nekaterih prošnjah za izredno omilitev kazni, skupščina pa se je okoli 19:30 zaključila.

Tekst: NZS/MK
Foto: NZS/MK

SORODNE NOVICE

 • 21.06.2022 | NZS
  Razpis za generalnega sekretarja NZS
  Nogometna zveza Slovenije na podlagi 32. člena Statuta NZS objavlja javni razpis za mesto generalnega sekretarja NZS za mandatno obdobje 2022 – 2026.
 • 21.06.2022 | NZS
  ŠD Skorba veteranski prvaki
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo je pretekli konec tedna potekal zaključni turnir tekmovanja NZS v veteranski kategoriji za sezono 2021/22.
 • 20.06.2022 | NZS
  Danes žreb parov prihajajoče sezone
  Nacionalni nogometni center Brdo danes gosti tradicionalno žrebanje tekmovalnih parov Prve lige Telemach in 2. SNL za tekmovalno sezono 2022/23.
 • 04.06.2022 | NZS
  Poslovil se je Goran Sanković
  V 43. letu starosti je umrl nekdanji slovenski reprezentant Goran Sanković, član reprezentance, ki se je leta 2002 z zlatimi črkami vpisala v zgodovino slovenskega nogometa s prvim nastopom Slovenije na svetovnem prvenstvu v nogometu.
 • 30.05.2022 | NZS
  Mijatović obiskal Ukrajince ob zaključku priprav na Brdu
  Ukrajinska nogometna reprezentanca danes zaključuje enomesečne priprave na tekmo dodatnih kvalifikacij za uvrstitev na SP 2022 s Škotsko. Ukrajinci so se pripravljali v Nacionalnem nogometnem centru Brdo, ki jim je nudil prepotreben mir in odlične pogoje za delo.
 • 10.05.2022 | NZS
  Odziv NZS na izstop FC Litija iz tekmovanj
  NZS je v ponedeljek dobila obvestilo, da futsal klub FC Litija z dnem 08. 05. 2022 izstopa iz vseh tekmovanj pod njenim okriljem. Gre za individualno odločitev kluba, na katero Nogometna zveza Slovenije nima vpliva. 
 • 19.04.2022 | NZS
  NZS lani z rekordnimi prihodki in financiranjem nogometnih programov
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je na današnji skupščini pregledala delovanje v preteklem letu, v katerem je ustvarila rekordne prihodke v višini 19,53 milijona evrov. Zveza je s 4,5 milijona evrov zagotovila tudi rekordno financiranje nogometnih deležnikov v državi.
 • 19.04.2022 | NZS
  Danes redna letna Skupščina NZS
  V torek, 19. aprila, bo ob 17.00 na Brdu pri Kranju potekala redna letna Skupščina Nogometne zveze Slovenije.
 • 17.03.2022 | NZS
  Po 18. seji IO NZS
  Na Brdu pri Kranju so se sestali člani Izvršnega odbora NZS, ki so na svoji 18. seji obravnavali 13 točk dnevnega reda. Sprejeli so sklep o spremembi tekmovalnega sistema v mladinskih kategorijah ter potrdili sklic redne letne skupščine NZS.
 • 16.03.2022 | NZS
  Razpis za odprto delovno mesto Organizator dogodkov
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.

DELI NA