10.12.2009 | NZS
Od leta 2012 v novi barvni kombinaciji


Delegati so na Skupščini NZS na Brdu pri Kranju sprejeli, da bodo slovenske reprezentance od leta 2012 igrale v dresih barve državne zastave. Sprejet tudi nov statut.

Po sprejemu uvodnih, več ali manj formalnih točk dnevnega reda, so delegati skupščine najprej potrdili zapisnika z majske in korespondenčne julijske skupščine NZS, predsednik mag. Ivan Simič pa je skupščino seznanil z razrešitvijo podpredsednika NZS Franca Kanglerja in imenovanjem novega podpredsednika NZS mag. Rudija Turka.

Skupščina se je hitro približala dvema najpomebnejšima točkama na dnevnem redu - določitvi barv dresov nogometnih reprezentanc Slovenije in spreemu statuta NZS.

Predlagatelj sklepa o spremembah barv, predsednik NZS, mag. Ivan Simič, je v uvodnem govoru, zakaj menjati barve, povedal: "Na seji IO smo obravnavali, da bi bile barve dresov reprezentanc od 1. 1. 2012 v beli in modri barvi. Na to temo obstaja veliko pomislekov, tudi na anketah so bili rezultati razdeljeni, naše vodilo pa je bilo vseskozi to, da mora reprezentanca igrati v barvah zastave. V zadnjih dneh sem prejel veliko klicev, tudi od Olimpijskega komiteja Slovenije, kjer so se sklicevali da je OKS barve, zeleno in modro, predpisal že pred leti. Ko sem preverjal, sem ugotovil, da v zeleno-modri kombinaciji ne igra nobena reprezentanca, le nogometna in košarkaška reprezentanca igrata v belo – zeleni kombinaciji, v ostalih športih pa so barve precej raznovrstne. Oglasili so se tudi z Urada za komuniciranje, od koder so nam sporočali da so priročnik znamke »I feel Slovenia« predvideva »zeleno-modro in belo« kombinacijo barv. To pomeni, da sta predlagani barvi dresov bela in modra, v okviru navedenih priporočil. Ne glede na vse pa menim, da bomo mi odločitev o barvi naših dresov sprejeli sami."

V nadaljevanju razprave so bila izpostavljena različna mnenja. Najbolj oster je bil član MNZ Murska Sobota, Tugomir Frajman, ki je kot enega glavnih razlogov za ohranitev belo-zelene kombinacije navedel uspehe reprezentanc do sedaj, hkrati pa zagovarjal stališče, da se o tako pomembnih odločitvah ne gre prenagliti. "Predlagam sklep, da skupščina danes ne odloča o spremembi barv, ker imajo delegati predstavljenih premalo argumentov in je potrebna širša razprava." Frajmanov predlog so delegati z glasovanjem zavrnili, pred samim glasovanjem o barvi dresov pa so spremembo podprli predsednik MNZ Celje Ciril Kolešnik, predsednik MNZ Nova Gorica Franc Kopatin in predstavnik MNZ Maribor Milan Mikl. Podobnega mnenja kot Frajman sta bila še predsednik MNZ Ptuj mag. Stanko Glažar in predsednik MNZ Murska Sobota Danilo Kacijan.

Predsednik Simič je tako na nekatere očitke o spremembi barv dresov postregel z informacijo, da je v poslovniku NZS iz leta 1993 določena barva reprezentance zelena in modra, ter da se na ta način reprezentanca zgolj vrača k modri barvi.

Na koncu je bil rezultat delegatov nedvoumen - od 37 prisotnih jih je 22 glasovalo za spremembo barv, 7 jih je bilo proti, medtem ko se je 8 delegatov vzdržalo glasovanja.

Sledila je razprava o prenovljenem Statutu Nogometne zveze Slovenije, ki je bil dodelan zaradi zahtev Fife, ki od svojih članic zahteva, da nekatera vprašanja statutarno uredijo na podoben način kot sama krovna organizacija. Po več kot letu dni usklajevanj s Fifo je projektna skupina, katero je vodil dr. Saša Zagorc vendarle predstavila statut, za katerega sta svoje soglasje dali tako FIFA kot UEFA, z njim pa se niso strinjali predstavniki MNZ Lendava, MNZ Ptuj in MNZ Murska Sobota. Še najbolj slikovit je bil predstavnik MNZ Lendava Ivan Ropoša, ki je priznal, da ne bo glasoval po svoji vesti, pač pa tako, kot je sklep sprejel IO MNZ Lendava.

Glasovanje, tokrat so imeli pravico voliti le vodje delegacije, se je odvilo v prid nove različice statuta, ki je bil tako sprejet z rezultatom 8:3.

Za sam konec je NZS sprejela še sklep o članarini in razpravljala o nekaterih prošnjah za izredno omilitev kazni, skupščina pa se je okoli 19:30 zaključila.

Tekst: NZS/MK
Foto: NZS/MK

SORODNE NOVICE

 • 04.03.2023 | NZS
  Odziv NZS na zadnje dogodke
  S strani NK Kalcer Radomlje smo bili obveščeni o napadu na člane njihove navijaške skupine Mlinarji. Dogodek se je zgodil po zadnji domači tekmi na parkirišču, ko so se navijači že vračali domov. V incidentu je prišlo do hujših poškodb nekaterih domačih navijačev.
 • 02.03.2023 | NZS
  Podkast NZS: Radenko Mijatović o vlogi predsednika NZS
  Po selektorju članske reprezentance Matjažu Keku je kot drugi gost v podkastu Nogometne zveze Slovenije gostoval prvi mož NZS Radenko Mijatović. 
 • 23.02.2023 | NZS
  Po 31. seji IO NZS
  Na Brdu pri Kranju so se na 31. seji sestali člani Izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije. Potem ko so prisluhnili poročilom selektorjev in selektoric reprezentanc za leto 2022 in pregledali izvršitev sklepov organov NZS v letu 2022, so sprejeli še nekaj pomembnih sklepov.
 • 10.02.2023 | NZS
  Seminar za zdravnike v znamenju športnih poškodb
  Prvi vikend v februarju se je na sedežu Nogometne zveze Slovenije zbralo več kot 30 nogometnih zdravnikov, ki delujejo v slovenskih reprezentancah ter klubih prve in druge nogometne lige.
 • 09.02.2023 | NZS
  Razpis za odprta delovna mesta v 11teamsports SI, trgovini s športnimi oblačili d.o.o.
  V novo odprti trgovini s športnimi oblačili 11teamsports SI d.o.o. se razpisujejo prosta delovna mesta na področju poslovodenja, prodaje, potiska opreme, logistike in podpore v pisarni.
 • 07.02.2023 | NZS
  Licenčni seminar za klube PLT
  V ponedeljek so se predstavniki klubov Prve lige Telemach na Brdu pri Kranju udeležili licenčnega seminarja Nogometne zveze Slovenije.
 • 04.02.2023 | NZS
  Izveden delegatski seminar
  V soboto je na Brdu pri Kranju, v okviru usposabljanja delegatov NZS, potekal delegatski seminar, ki se je zaradi izbruha pandemije prvič po februarju 2020 izvedel v fizični obliki.
 • 01.02.2023 | NZS
  Poslovil se je Mahmut Kapidžić
  V 85. letu se je poslovil Mahmut »Šoja« Kapidžić. Nekdanji odlični branilec je po nogometni upokojitvi v osedmesetih letih deloval pod okriljem NZS, kjer je deloval kot vodja inštruktorske službe, selektor in koordinator mlajših selekcij Zahvaljujoč predanemu delu je zaslužen za razvoj prenekaterih mladih nogometašev.
 • 25.01.2023 | NZS
  Uefa potrdila spremembe v ligi narodov in kvalifikacijah za EP
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je na današnji seji izvršnega odbora potrdila nekatere manjše spremembe v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo in ligi narodov, s katerimi želi zagotoviti več odločujočih tekem v teh dveh tekmovanjih po letu 2024. V ligi narodov se bodo reprezentance srečale tudi v tekmah za napredovanje.
 • 07.01.2023 | NZS
  Intervju: Igor Benčič - Čine
  Ob omembi največjih uspehov v zgodovini slovenske nogometne reprezentance pogosto pomislimo na Srečka Katanca, Zlatka Zahovića ali Matjaža Keka, pri tem pa pozabljamo na vse ostale junake, ki so dali svoj kamenček v mozaiku nepozabnih športnih zgodb. Če so prvi blesteli bodisi na igrišču bodisi na trenerski klopi, pa je nekje drugje pustil svoje srce Igor Benčič - Čine.

DELI NA