05.01.2023 | 2. SNL
Novo ime na vrhu 2. SNL

Po koncu prejšnje sezone so se napredovanja med prvoligaše veselili v Novi Gorici, kdo pa bo najboljši po 30 tekmah letošnjega tekmovanja? Po jesenskem delu 2. SNL najbolje kaže klubu, ki ga doslej nismo bili vajeni na vrhu lestvice.

Oskar Drobne je s sodelavci v Rogaški Slatini našel »recept« za naskok na vrh 2. SNL. Čeprav so Slatinčani v sezono vstopili z ambicioznimi cilji, so črno-beli najlepše presenečenje jesenskega dela prvenstva. Ne zgolj zaradi rezultata in uvrstitve, ampak predvsem zaradi niza, ki traja že vse od sredine avgusta. Da, Rogaška je prvi in za zdaj zadnji poraz doživela 13. avgusta, ko je za zmago Kidričanov zadel Nik Marinšek.

Slatinčani so se Aluminiju ob bučni podpori svojih privržencev maščevali na zadnji jesenski preizkušnji v Kidričevem. Da je bilo veselje še večje, so derbi vrha lestvice dobili s preobratom v drugem polčasu. Vodilna ekipa lige bo v nogometno pomlad zakorakala s štirimi točkami naskoka pred Kidričani.

Ob pogledu v nadaljevanje sezone velja zapisati, da so se Slatinčani ob Kidričanih dvakrat pomerili tudi s četrto Ilirijo. Ne smemo pozabiti niti tega, da imajo na medsebojnih dvobojih z obema tekmecema za vrh lestvice boljši izplen. Za nameček bodo tretjo Krko gostili šele v predzadnjem krogu sezone, ko bi lahko bila bitka za prvo mesto že odločena, še posebej, če bodo črno-beli tudi po zimskem premoru nadaljevali v slogu jeseni.

Neporaženi že 15 tekem

V Rogaški Slatini so leto 2022 ob stoti obletnici rojstva posvetili Eli Peroci. Pisateljica se je v Rogaški Slatini rodila 11. februarja 1922, z bogatim opusom pa je še danes knjižna sopotnica večine otrok. So pa pod obronki Boča v skoraj zaključenem letu spisali še eno uspešno zgodbo. Nogometno zgodbo.

Čeprav odprtje sezone ni bilo najboljše — Slatinčani so po točki v Ljubljani in Velenju na svojem igrišču izgubili še z Aluminijem —, je sledila serija, na katero so lahko pri vodilnem klubu 2. SNL več kot zgolj ponosni. Rogaška je med petim in 12. krogom dobila sedem zaporednih tekem, ekipa pa se porazu uspešno izogiba že 15 ligaških preizkušenj. Jeseni so celo kožo izvlekli zgolj Lendavčani in Ajdovci, ki so Rogaško Slatino zapuščali s točko v žepu. Za konec uspešne jeseni so pokleknili tudi prvi zasledovalci Kidričani.

»Zadovoljni? To je fantastično!« je po zmagi v Kidričevem, kjer je deloval še v začetku tega leta, kot iz topa izstrelil Oskar Drobne in nato izpostavil še svoje varovance: »Pohvaliti moram nogometaše, ki marljivo delajo na treningih in drug drugega silijo v to, da so še boljši. Ko si v pozitivnem ritmu, je vse lažje, tedaj se ekipa še bolj poveže. In ko gre, takrat lahko dosežeš tudi srečen zadetek, kot smo ga v Kidričevem. Če pa se ozrem na prvo tekmo z Aluminijem, smo bili tedaj boljši tekmec, imeli smo priložnosti, pa smo vseeno izgubili. To je nogomet, vsaka tekma je zgodba zase.«

Prva liga? Seveda!

Se bo v Rogaški Slatini v letu 2023 znova igral prvoligaški nogomet? Starejši spremljevalci nogometa se zagotovo spomnijo Steklarja, ki je v elitni konkurenci nastopal v prvi in drugi sezoni po osamosvojitvi. Na pogorišču Steklarja je pred leti nastal Nogometni klub Rogaška, ki je od sezone 2017/18 del 2. SNL, v prejšnji sezoni pa se je že povzpel do četrtega mesta, za Gorico, Triglav in Krko. Letos v Posotelju merijo še višje.

Drobne ne skriva cilja v nadaljevanju sezone: »Prva liga je naša želja, klub pa na nekaterih področjih že deluje na prvoligaški ravni. Imamo odlične pogoje za trening, vodstvo kluba pa spremlja rezultate in skrbi, da je vse urejeno. To je dobitna kombinacija. Ko steče in je vse dobro, je lažje tudi na igrišču. Mi se moramo osredotočiti na to, da se najprej dobro spočijemo, na priprave pa se moramo vrniti še bolj motivirani. Zdaj bomo plen, proti vsakemu nasprotniku bomo morali za zmago dati vse od sebe. Veselim se izziva, videli pa bomo, kam nas bo popeljal spomladanski 'sprint' 12 tekem.«

Rogaška zasenčila konkurente

Drobne se veseli tudi marčevskega pokalnega gostovanja pri prvoligašu Taboru, dvoboj s Kraševci pa bo dober pokazatelj, kaj Slatinčanom še manjka do prvoligaške ravni. Strateg črno-belih opozarja, da ob 12 krogih 2. SNL ne bo prostora za spodrsljaje, saj tudi zasledovalci ne bodo sedeli križem rok. Je pa konkurenca vsaj  jeseni ostala v senci Rogaške.

Aluminij je s poleti povsem spremenjeno in pomlajeno ekipo, v kateri so ostali zgolj Nik Marinšek, Tin Martić, Marko Brest in Jaka Bizjak, ostal v igri za hiter povratek med prvoligaše, med katere se želijo vrniti tudi Novomeščani. V dolenjski prestolnici so letos praznovali stoletnico igranja nogometa, Krki pa je vse do oktobrskega gostovanja v Dobu kazalo odlično. Novomeščani so bili neporaženi več kot deset mesecev, vodstvo na lestvici pa so izgubili po skromnejšima oktobru in novembru.

Ilirija, ki je do prve zmage prišla v petem krogu, se je po zaspanem vstopu v sezono povzpela do četrtega mesta. Ljubljančani so z novimi vlagatelji dvignili ambicije, v moštvu Gorana Stankovića pa najdemo nekaj prvoligaških imen, kot so Elvis Džafić, Dejan Đermanović, Tilen Mlakar, Maj Rorič, Matteo Tomiček in Matej Poplatnik, ki je s 14 zadetki najboljši strelec 2. SNL. Ljubljančane lahko ob koncu sezone veliko stane dejstvo, da na štirih tekmah niso uspeli premagati Rogaške in Aluminija.

Nafta je kljub petemu mestu bližje coni izpada kot pa vodilni Rogaški, ki Lendavčanom beži za 15 točk. Najvzhodnejši drugoligaš je, podobno kot Krka, popustil v drugi polovici jeseni. Na šestem mestu najdemo še drugega prekmurskega predstavnika, Beltince, ki so bili z mlado ekipo hit uvodnih krogov.

V zgornji polovici lestvice najdemo primorska drugoligaša. Biljenci so vtis z začetka sezone pokvarili s šestimi zaporednimi porazi, je pa v črno-belem dresu navduševal Bamba Susso. Sinovi burje so si za boljšo uvrstitev privoščili kakšen remi preveč, zbrali so jih sedem, le točko za Ajdovci pa že najdemo letošnje drugoligaške novince. Bistričani so v sezono vstopili z novim trenerjem Francem Fridlom in z nekaj upi celjskega prvoligaša.

Ravenčani in Velenjčani so znova nihali z rezultati, Dekančani pa so lahko zadovoljni z zaključkom prvega dela sezone, saj so sedemkrat zapored ostali neporaženi, a so remizirali kar osemkrat. Triglav se po tem, ko se je poleti s Taborom udaril za prvoligaško vstopnico, bori za mesta tik nad cono izpada. Tekmeci Kranjčanov so se še Krško, Dob in Brinje Grosuplje, pri katerem po napredovanju v 2. SNL niso posegli po večjih kadrovskih spremembah.

Tudi pred drugoligaši je pestra nogometna pomlad.

Prispevek iz decembrske številke revije Naš nogomet.
Tekst: Peter Dominko
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 19.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Rogaška
    Nedeljski spored odpira štajerski spopad med Mariborom in Rogaško. Komu bo pripadel?
  • 13.04.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani do zmage tudi v Rogaški
    Nogometaši Celja so v prvi tekmi 31. kroga prve lige Telemach v gosteh premagali Rogaško z 2:1 (0:0)
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Rogaška - Celje
    Tako Rogaška kot Celje sta v prejšnjem krogu vpisala izredno pomembni zmagi. Kako se bo razpletla medsebojna tekma?
  • 10.04.2024 | Prva liga Telemach
    Rogaška do zelo pomembnih točk pri Domžalah
    Nogometaši Rogaške so v 30. krogu Prve lige Telemach v gosteh premagali Domžale z 1:0 (1:0).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Rogaška
    Domžale spet kažejo znake življenja, uspeh proti Bravu pa bodo skušale nadgraditi v sredo, ko gostijo razočarano Rogaško.
  • 06.04.2024 | Prva liga Telemach
    Bristrić odločil v korist Olimpije
    Nogometaši Rogaške so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Olimpiji z 2:3 (1:1).
  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Igralec meseca Prve lige Telemach: Patrik Mijić
    Patrik Mijić je zmagovalec marčevskega izbora za najboljšega igralca meseca Prve lige Telemach. V glasovanju je ob strokovni komisiji Nogometne zveze Slovenije sodelovala tudi javnost.
  • 04.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Rogaška - Olimpija
    Vroča Rogaška pričakuje Olimpijo, ki še ni opustila sanj o končnem slavju. Kdo bo boljši?
  • 02.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Slatinčani s tesno zmago v Kranju do mesta v polfinalu
    Nogometaši Rogaške so prvi polfinalisti Pokala Pivovarne Union. Slatinčani so v Kranju z izidom 3:2 premagali ekipo Triglava, ki je po zaostanku dvakrat izničila prednost gostov. Za zmago je v 72. minuti zadel Thalisson.
  • 27.03.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Rogaška - Bravo
    Reprezentančnega premora je konec, Prva liga Telemach pa se vrača s tekmo Rogaške in Brava. Kako se bo razpletla?

DELI NA