15.06.2010 | A
Nove skrbi za Capella, Kek brez težav

Po regeneraciji s prvih preizkušenj, so ekipe že začele s pripravo na naslednje dvoboje. Medtem, ko iz slovenskega tabora ni novic o kakšnih novih poškodbah, pa si Capello beli glavo s tem, kako sestaviti ekipo za nadaljnje tekmovanje.

Skrbi za Capella, Kek s sladkimi skrbmi

Zaradi poškodbe dimelj Ledleyja Kinga ne bo na dvoboju Anglije z Alžirci, niti prihodnjo sredo, ko se bodo Otočani spopadli z vodilnim moštvom skupine C. Kapetan Tottenhama naj bi počival tri tedne, kar pomeni, da je branilec za prvi del tekmovanja izgubljen. Po poškdobi Ria Ferdinanda pred pričetkom prvenstva, je poškodba njegove zamenjave kar hud udarec za angleško zadnjo linijo. Včeraj na treningu zaradi težav z gležnjem ni bilo Wayna Rooneyja, a se je že danes skupaj z Ashleyjem Colom pridružil ekipi.

Sicer pa so slovenci danes proti koncu tekme uigravali prekinitve, Matjaž Kek pa kakšnih novih težav, po tistih z Renejem Krhinom, tokrat nima. Mladenič iz Jakobskega Dola je sicer včeraj obiskal levji park, danes pa že tekel, tako da ne kaže, da bi šlo za kaj hujšega, vseeno pa ga bo imela zdravniška služba na čelu z dr. Vogrinom te dni pod drobnogledom. Če bo šlo vse po načrtih, bo Kek imel te dni do tekme z ZDA le še sladke skrbi glede sestave ekipe. Potem, ko se je ekipa znebila psihološkega pritiska pred prvo tekmo ter osvojila zgodovinsko zmago, bodo fantje proti ZDA, kljub pomembnosti tekme, lahko zaigrali nekoliko bolj sproščeno, kar bo vplivalo tudi na slovensko predstavo.

Sicer sta na novinarski konferenci po tekmi pred medije sedla Dalibor Stevanovič in Andrej Komac, ki sta odgovarjala na vprašanja o tem, ali je močnejši tekmec ZDA ali Anglija. Oba sta izpostavila, da gre za dve močni ekipi, toda Slovenci se poglabljajo in skrbijo najprej za napredek svoje igre, nakar pride na vrsto nasprotnik. Omenjena taktika je očitno že preizkušena in delujoča, saj so Kekovi izbranci tako izločili Rusijo in v debiju osvojili, za svetovno javnost presenetljive, tri točke proti Alžircem.

Zaostrene vremenske razmere

Temperature so se na jugu afriške celine nekoliko spustile, poleg neugodnih vremenskih razmer pa iz danskega tabora opozarjajo tudi na Ellis Park, kjer naj bi slovenske junake čakale težke razmere. Najvišje prizorišče tokratnega mundiala leži kar 1753 metrov nad morjem, nogometaši pa tarnajo, da jih eno od desetih prizorišč izčrpava. Redkejši zrak pa s seboj nosi tudi hitrejšo žogo, nad katero tarna veliko udeležencev mundiala in je že na nekaj srečanjih ravnala povsem po svoje. »Kdor se bo najbolje privadil na take pogoje, bo igral v finalu,« je prepričan danski čuvaj mreže. Drži pa tudi dejstvo, da so na prizorišče najbolj občutljiva evropska moštva.

V mislih že Američani

Selektor Matjaž Kek se zaveda, da bi jih morebitna zmaga proti Američanom zagotovo pripeljala v osmino finala, a razpoloženje ostaja sproščeno in optimistično tudi tokrat. »Takšna zmaga, kot je uspela nam v nedeljo, prinese le ekipa, ki ima karakter,« o svojih varovancih s ponosom govori prvi mož slovenske čete. Mu zgodbo lahko uspe ponoviti proti Američanom? »Zavedamo se, da moramo biti v naslednji tekmi boljši,« ostaja realen.

Del strokovnega štaba si je ogledal tekmo med Angleži in Američani, informacij o nasprotniku je dovolj. »Skušali bomo skovati taktiko. Čaka nas pekel, lahko pa iz tekme samo dobimo in pridemo še večji.« In k temu stremi celotna reprezentanca. »Igrali bomo z željo po zmagi.« Nasprotnik ni nepremagljiv, kar so Kekovi varovanci nič kolikokrat že dokazali, potrebna pa bo razpoloženost tako branilcev, kot tudi strelsko nabrušenih napadalcev, da Slovenija znova osvoji tri točke.

Zahteven tekmec čaka Bradleyjeve varovance, so si enotni nogometaši, ki bodo čez dobra dva dni stala Kekovi enajsterici nasproti. »Čaka nas dobro organizirana ekipa, ki lahko uspava tekmeca, a ga že naslednji trenutek kaznuje z nevarnim protinapadom,« je analiza slovenske igre po besedah ameriških strokovnjakov. »Tekma bi lahko spominjala na šahovski dvoboj.« Da bo le Kek vlekel prave poteze, pa so želje občutno manjše države ob Jadranskem morju. Če je bilo dovolj moči za Ruse, se lahko zoperstavimo tudi več kot 300 milijonskemu narodu onkraj luže.

Dobro razpoloženi Simič

Med današnjo vadbo pa je bil dobro razpoložen predsednik Simič, ki si je vzel nekaj minut tudi za zbrane novinarje. Simič, ki se sicer vsakodnevno udeležuje treningov Kekove triindvajsterice, si je tokratni trening ogledal v družbi častnega predsednika Zavrla. Obenem je Simič izrazil zaupanje v delo reprezentance »Verjamem, da se bomo uvrstili v nadaljevanje, toda na vsaki tekmi odloča veliko faktorjev. Ne bo pa tekma proti ZDA odločilna, saj je potem na vrsti še tekma z Anglijo."

Še en predsednik pa se bo te dni mudil na ogledu slovenskih junakov. Predsednik države dr. Danilo Türk si bo na tribunah Ellis Parka ogledal srečanje Slovenije in ZDA. Na ključno srečanje skupine C, ki Sloveniji že lahko zagotovi napredovanje, ga je povabil predsednik Simič z vodstvom slovenske reprezentance v upanju, da tako kot na srečanju proti Rusiji, tudi tokrat prinese srečo. Več tukaj.

Sodil bo Malijec

Znana pa je tudi druga četverica, ki bo delila pravico na petkovem srečanju. Komanu Coulibalyju, ki prihaja iz Bamaka bodo pomagali Maročan, Angolec in Malezijec. Več tukaj.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: MC NZS.si/Taka

SORODNE NOVICE

  • 30.04.2024 | A
    Pred Eurom v dobri strelski formi
    V preteklem tednu so se v svojih klubih znova dokazovali slovenski reprezentanti. Poleg Šeška in Žuglja, ki sta bila v aprilu v odlični strelski formi, so se med strelce vpisali še Balkovec, Celar in Vipotnik.
  • 23.04.2024 | A
    Šeško in Žugelj znova med strelci
    Pretekli vikend so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Najbolje sta se izkazala Benjamin Šeško v Bundesligi in Nino Žugelj v Eliteserien, ki sta v polno merila že na tretji oziroma drugi zaporedni tekmi, z novo asistenco pa se je v Ekstraklasi izkazal tudi Erik Janža.
  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.

DELI NA