25.05.2022 | A
Nov dres, stara ljubezen (video)

Slovenska nogometna reprezentanca se v nove reprezentančne izzive podaja v novi podobi. Če je v preteklosti nosila drese, katerih simbole in barve so narekovale smernice opremljevalca, pa bodo v prihodnosti slovenski nogometaši nosili drese, ki so jih skupaj z navijači izbrali sami.

Nogometna zveza Slovenija je konec leta 2021 organizirala vabljeni razpis za pripravo predlogov nove grafične podobe dresa slovenske reprezentance v naslednjem štiriletnem ciklu. K sodelovanju na razpisu je bilo povabljenih 8 nogometnih navdušencev z oblikovalskim znanjem, ki so predložili 11 različnih predlogov domačega in gostujočega dresa.

V želji podobo slovenske nogometne reprezentance bolj približati navijačem je NZS izvedla glasovanje, v katerem so med petimi najboljšimi predlogi izbirali navijači, reprezentanti ter komisija NZS. Zmagovalni dres je dobil kar 41 odstotkov glasov javnosti ter 38 odstotkov glasov reprezentantov, medtem ko je dres na drugem mestu prejel 34 odstotkov glasov javnosti in 38 odstotkov glasov reprezentantov. V javnem glasovanju je glasovalo nekaj manj kot 5000 navijačev, ki so na koncu prevesili tehtnico na stran zmagovalnega dresa. Končna verzija dresa se je nato zaradi usklajevanja z proizvajalcem še nekoliko spremenila, predvsem zato, da se bodo reprezentanti v njem počutili čim bolje.

Opis novega dresa

Nogometni uspehi so že večkrat povezali Slovence. Nismo se poznali, a čustva so bila enotna. Povsem zedinjeni pa nismo bili. Četudi smo čutili enako, nas barve in simboli niso nikoli zares spojili.

Sledimo vodilu, da dres ni podoben dresu kateregakoli slovenskega kluba. Simboli in barve, uporabljeni na dresu, so nam skupni od leta 1991.Triglav ostaja na dresu v nekoliko spremenjeni obliki, dodali pa smo mu rdeč simbol srca, ki reprezentante opominja, da se za državni dres igra s srcem.

Na dresih je nad številko in pod njo izrisan vzorec. Z njegovo popolnitvijo bomo dosegli ustrezno povezavo z novim simbolom. Dizajna domačega in gostujočega dresa lahko med seboj kombiniramo. Velik kontrast med potiskom in ozadjem na obeh dresih zagotavlja dobro vidljive zapise na vseh delih športne opreme.

Nov dres, stara ljubezen

Navijači bodo nov dres premierno videli na tekmi med Slovenijo in Švedsko, ki bo 2. junija ob 20:45 v Stožicah (vstopnice so na voljo na spletni strani NZS), že danes pa ga predstavljamo v obliki promocijskega videa. Nogometna zveza Slovenije je namreč združila moči z mlado ekipo na čelu z režiserjem in producentom Davidom Podgornikom, glasbo pa je poleg reprezentančne himne Siddharte ustvarila še Neisha.

Zgodba govori o mladi nogometni navijačici, ki jo zjutraj preseneti dostava posebnega paketa. Kljub temu, da je premlada, da bi v živo doživela zadnji nastop Slovenija na Svetovnem prvenstvu, se dogodkov spominja preko arhivskih zapisov, njene oči pa pričajo o goreči želji, da bi tudi sama nekoč spremljala slovensko reprezentanco na največjem odru. In včasih so sanje le en korak stran...

 

 

Režiser & producent: David Podgornik
Direktor fotografije: Klemen Vogrič
Prva asistentka režije: Katja Kavšek
Prva asistentka kamere: Vita Orehek
Mojster luči: Graal Lucignano
Best boy: Urban Zore
Grip: Hugo Prostor
Asistent produkcije: Luka Mavrič
Vodja lokacije: Jaka Marinšek
Kostumografinja: Suzana Bičanič
Maskerka: Sarah Bamburač
Snemalec zvoka: Luka Peršolja
Glasba: Neisha & Siddharta
Mix zvoka: Rok Molnar
BTS foto: Helena Ileršič
Produkcija: Perspektiva
Posebna zahvala: Matej Slabe

 

 

SORODNE NOVICE

 • 13.06.2022 | A
  Odziv NZS po junijski reprezentančni akciji
  Slovenska nogometna reprezentanca je sinoči v Stožicah remizirala s Srbijo, po boljšem uvodu so gostje prvi polčas dobili z 0:2, v drugem delu pa so prerojeni Slovenci premoč kronali z zadetkoma Adama Gnezde Čerina in Benjamina Šeška. Reprezentanco je, kot že pred tem v Oslu zaradi okužbe selektorja Matjaža Keka s koronavirusom, vodil pomočnik selektorja Boštjan Cesar.
 • 12.06.2022 | A
  Z odlično igro v drugem polčasu do nove točke
  Slovenci so po točki v Oslu remizirali še s Srbi. Gostje so ob polčasu vodili z dvema goloma prednosti, po odmoru pa so Slovenci zaigrali kot prerojeni ter z goloma Adama Gnezde Čerina in Benjamina Šeška remizirali z udeleženci letošnjega svetovnega prvenstva.
 • 12.06.2022 | A
  Slovenija danes v Stožicah s Srbijo
  Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 igrala še četrto tekmo v ligi B lige narodov. Naši fantje se bodo pomerili s Srbijo v Stožicah, kjer bodo skušali popraviti vtis iz Beograda. V Stožicah se obeta lepa navijaška kulisa, saj je dan pred tekmo pošlo precej več kot 10.000 vstopnic.
 • 11.06.2022 | A
  S pravim pristopom popraviti vtis iz Beograda
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v nedeljo ob 20.45 v Stožicah igrala še četrto tekmo v ligi B lige narodov. Potem ko je uvodoma doma izgubila proti Švedski ter z gostovanj v Srbiji in na Norveškem prinesla točko, jo zdaj spet čaka srbska vrsta. Ta je prvo medsebojno tekmo dobila s 4:1.
 • 09.06.2022 | A
  Slovenija z igralcem manj do zgodovinske točke
  Slovenska nogometna reprezentanca je po porazih s Švedsko doma in Srbijo v gosteh v ligi B lige narodov tokrat v Oslu igrala 0:0 proti Norveški. Naslednja tekma Slovence, ki jih v odsotnosti Matjaža Keka vodi Boštjan Cesar, čaka v nedeljo v Stožicah proti Srbiji.
 • 09.06.2022 | A
  Slovenija danes na Norveškem
  Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Oslu igrala tretjo tekmo lige B lige narodov. Tekmo proti Norveški bo vodil Boštjan Cesar, ki je zamenjal Matjaža Keka, potem ko je ta zaradi okužbe z novim koronavirusom ostal v domovini.
 • 08.06.2022 | A
  Kek zbolel, na Norveško pod taktirko Cesarja
  Slovenska nogometna reprezentanca bo popoldne odpotovala v Oslo, kjer jo v četrtek ob 20.45 čaka tretja tekma lige B lige narodov. Tam ne bo selektorja Matjaža Keka, ki je pozitiven na novi koronavirus. Kek ima nekaj blažjih simptomov, zamenjal ga bo pomočnik in nekdanji kapetan reprezentance Boštjan Cesar.
 • 05.06.2022 | A
  Slovenija nemočna v Beogradu
  Slovenska nogometna reprezentanca je po porazu s Švedsko na drugi tekmi lige B lige narodov v Beogradu izgubila še proti Srbiji z 1:4 (1:1). Izbrance Matjaža Keka naslednja preizkušnja čaka v četrtek v Oslu proti Norveški.
 • 04.06.2022 | A
  Slovenci pripravljeni na vroče gostovanje
  Slovenska nogometna reprezentanca bo po četrtkovem porazu s Švedsko v nedeljo ob 20.45 igrala drugo tekmo v ligi B lige narodov. V Beogradu bo igrala proti Srbiji, ki je uvodoma izgubila proti Norveški.
 • 02.06.2022 | A
  Neizkoriščene priložnosti usodne za Slovence
  Reprezentanca Slovenije je v novo izdajo UEFA Lige narodov vstopila s porazom. Gostitelji dvoboja s Švedsko so si pripravili nekaj zrelih priložnosti, a jih niso izkoristili, Skandinavci pa so za hrbet Jana Oblaka pospravili dve žogi.

DELI NA