06.01.2011 | NZS
Nogometni januar
Nogometne zelenice v zimskih mesecih sicer mirujejo, toda nogometno dogajanje v januarju je še kako pestro. S 1.1. se je pričel prestopni rok, odigrana bo zimska liga, trenerji pa bodo opravili licenčni PRO seminar.

V soboto in nedeljo (8. in 9. januarja) se bodo najboljši slovenski trenerji mudili v Velenju, kjer se bodo udeležili licenčnega PRO seminarja v organizaciji ZNTS. Poleg selektorja Matjaža Keka bo eden od vrhuncev dogajanja tudi predavanje pomočnikov najboljšega trenerja v letu 2010, Vicenteja Del Bosqueja. V Slovenijo namreč prihajata Španca Javier Milano in Jose Antonio Grande.

V podobni vlogi kot Španca pa bo dva dni prej tudi slovenski selektor Matjaž Kek, ki se bo skupaj z Brankom Elsnerjem na povabilo HNS in hrvaške trenerske organizacije odpravil v Umag. Slovenska strokovnjaka bosta namreč predavala hrvaškim trenerskim kandidatom za UEFA pro licenco v sklopu drugega semestra njihovega izobraževanja.

Slovensko pokalno tekmovanje se sicer nadaljuje konec aprila, v ponedeljek (10. januar) pa bo v poslovalnici Hervisa v City Parku potekal žreb polfinalnih parov. V konkurenci so še Maribor, Domžale, IB Interblock in Luka Koper.

V torek, 11. 1.,  pa na obisk v Ljubljano prihaja tudi Dany Ryser, član Uefine komisije za šolanje strokovnih kadrov. Ryser, kot trener je švicarsko reprezentanco do 17 let pripeljal do naslova svetovnih prvakov, se bo na NZS mudil zaradi revizije programov usposabljanja in šolanja nogometnih trenerjev.

Prvoligaši so v večini že začeli s pripravami na spomladanski del sezone, 14. in 15. januarja pa se bodo merili v zimski ligi na odboj, tekmovanju imenovanemu Prva liga All Stars. Tokrat bo turnir gostoilo Celje, ki se je v prejšnji zimi veselilo zimskega naslova. Deset prvoligašev bo tokrat zopet razdeljenih v dve skupini, v prvi bodo skupaj Rudar Velenje, Maribor, CM Celje, Nafta in Triglav Gorenjska, v drugi pa Luka Koper, Olimpija Ljubljana, Primorje, Domžale in Hit Gorica.

Slovensko futsal AA reprezentanco, ki jo vodi selektor Andrej Dobovičnik, v januarju čakata dve preizkušnji, s katerima ekipa zaključuje pripravljalni ciklus pred domačim kvalifikacijskim turnirjem, ki bo februarja v Laškem. Tokrat se bodo izbranci Dobovičnika v Trnavi na dveh tekmah merili s Slovaki. Tekmi bosta odigrani 21. in 22. januarja.

Ob koncu meseca bodo s pripravami na spomladanski del prvoligaškega tekmovanja pričeli tudi sodniki. Zveza nogometnih sodnikov Slovenije (ZNSS) 29. januarja organizira fizično testiranje vseh 150 sodnikov v Novi Gorici, tisti najboljši pa se bodo v začetku februarja odpravili na vsakoletni sodniški seminar v Turčijo.

S pripravami na leto pred evropskim prvenstvom U17, ki bo leta 2012 v Sloveniji, pa počasi pričenja tudi reprezentanca letnik 1995. Ta se bo v sredini februarja doma pomerila v prijateljski tekmi z Anglijo, selektor Miloš Kostič pa bo prvič v letu 2011 svoje varovance zbral že 31. 1. v Strunjanu. Fantje bodo opravili nekaj skupnih treningov, potem pa se bodo ponovno zbrali pred tekmo z Angleži.

Sicer pa se s 31. 1. zaključi tudi zimski prestopni rok, ki je pričel veljati z novim letom.

Tekst: NZS/MaK
Foto: NZS/MaK

SORODNE NOVICE

 • 26.02.2024 | NZS
  Disciplinski sodnik NZS odločil o odgovornosti NK Maribor
  Disciplinski sodnik NZS, ki je neodvisen in avtonomen organ NZS, je v zvezi z dogodkom na tekmi med Muro in Mariborom v 21. krogu Prve lige Telemach izdal sklep o odgovornosti NK Maribor, pri čemer sklepa o odgovornosti domačega kluba pri organizaciji tekme zaradi ugotavljanja dodatnih okoliščin še ni izdal.
 • 22.02.2024 | NZS
  NZS z državo in OKS o ostrejših ukrepih na športnih prireditvah
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije, Radenko Mijatović, se je udeležil posveta z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem, ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom in predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije, Franjom Bobincem. Po posvetu so pristojni napovedali sprejem ostrejših ukrepov za varnost na športnih prireditvah, povod za le-te pa so bili nedeljski izgredi v Murski Soboti.
 • 19.02.2024 | NZS
  Disciplinski sodnik uvedel disciplinski postopek
  Za uvedbo disciplinskega postopka je pristojen disciplinski sodnik NZS, ki je samostojen in neodvisen organ, vezan na disciplinske predpise NZS. Disciplinski sodnik je že prejel poročila uradnih oseb (delegat, sodniki in vodja varnosti) in je uvedel disciplinski postopek, v skladu z običajnim postopkom pa bo oba kluba pozval k posredovanju izjav v povezavi s sinočnjim dogodkom.
 • 18.02.2024 | NZS
  Razpis za odprto delovno mesto Hišnik
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 08.02.2024 | NZS
  Čeferin: Leta 2027 ne bom več kandidiral za predsednika Uefe
  Predsednik Evropske nogometne zveze Uefe Aleksander Čeferin je po kongresu v Parizu, na katerem so potrdili spremembo statuta glede podaljšanja predsedniškega mandata, razkril, da čez tri leta ne bo več kandidiral za prvega moža evropske zveze.
 • 08.02.2024 | NZS
  Na kongresu Uefe sprejeli spremembo statuta
  Evropska nogometna zveza Uefa je na 48.rednem kongresu v Parizu z veliko večino potrdila spremembo statuta, ki potencialno omogoča, da bi zdajšnji predsednik krovne evropske zveze Aleksander Čeferin lahko kandidiral tudi za predsedniško mesto v obdobju od leta 2027 do 2031.
 • 03.02.2024 | NZS
  Delegatski seminar na Brdu pri Kranju
  V soboto, 3.2.2024, je na Brdu pri Kranju, v okviru usposabljanja delegatov NZS, potekal delegatski seminar.
 • 15.01.2024 | NZS
  Razpis za delo trenerja v dekliškem nogometnem oddelku NZS
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 13.01.2024 | NZS
  Po 43. seji IO NZS
  Na sedežu NZS se je odvila 43. seja Izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije.  V uvodu seje so izvršniki najprej potrdili zapisnikoe prejšnjih sej, potem pa obravnavali točko o imenovanju selektorjev mlajših reprezentanc, razpravljali o UEFA solidarnostnih sredstvih, pravilih za UEFA Pokal regij, strategiji "Nogomet za vse 2024-2028", spremembah vrednotenja programov "Nogomet za vse" in pravilniku o nogometnih agentih. 
 • 11.01.2024 | NZS
  Novi selektorji reprezentanc U15, U16 in U17
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na svoji 43. seji imenoval nove selektorje reprezentanc U15, U16 in U17. Reprezentanco do 17 let bo prevzel Muamer Vugdalić, Goran Cvijanović bo vodil reprezentanco do 16 let, reprezentanco do 15 let pa bo v novo kvalifikacijsko obdobje popeljal Boštjan Kreft.

DELI NA