06.01.2011 | NZS
Nogometni januar
Nogometne zelenice v zimskih mesecih sicer mirujejo, toda nogometno dogajanje v januarju je še kako pestro. S 1.1. se je pričel prestopni rok, odigrana bo zimska liga, trenerji pa bodo opravili licenčni PRO seminar.

V soboto in nedeljo (8. in 9. januarja) se bodo najboljši slovenski trenerji mudili v Velenju, kjer se bodo udeležili licenčnega PRO seminarja v organizaciji ZNTS. Poleg selektorja Matjaža Keka bo eden od vrhuncev dogajanja tudi predavanje pomočnikov najboljšega trenerja v letu 2010, Vicenteja Del Bosqueja. V Slovenijo namreč prihajata Španca Javier Milano in Jose Antonio Grande.

V podobni vlogi kot Španca pa bo dva dni prej tudi slovenski selektor Matjaž Kek, ki se bo skupaj z Brankom Elsnerjem na povabilo HNS in hrvaške trenerske organizacije odpravil v Umag. Slovenska strokovnjaka bosta namreč predavala hrvaškim trenerskim kandidatom za UEFA pro licenco v sklopu drugega semestra njihovega izobraževanja.

Slovensko pokalno tekmovanje se sicer nadaljuje konec aprila, v ponedeljek (10. januar) pa bo v poslovalnici Hervisa v City Parku potekal žreb polfinalnih parov. V konkurenci so še Maribor, Domžale, IB Interblock in Luka Koper.

V torek, 11. 1.,  pa na obisk v Ljubljano prihaja tudi Dany Ryser, član Uefine komisije za šolanje strokovnih kadrov. Ryser, kot trener je švicarsko reprezentanco do 17 let pripeljal do naslova svetovnih prvakov, se bo na NZS mudil zaradi revizije programov usposabljanja in šolanja nogometnih trenerjev.

Prvoligaši so v večini že začeli s pripravami na spomladanski del sezone, 14. in 15. januarja pa se bodo merili v zimski ligi na odboj, tekmovanju imenovanemu Prva liga All Stars. Tokrat bo turnir gostoilo Celje, ki se je v prejšnji zimi veselilo zimskega naslova. Deset prvoligašev bo tokrat zopet razdeljenih v dve skupini, v prvi bodo skupaj Rudar Velenje, Maribor, CM Celje, Nafta in Triglav Gorenjska, v drugi pa Luka Koper, Olimpija Ljubljana, Primorje, Domžale in Hit Gorica.

Slovensko futsal AA reprezentanco, ki jo vodi selektor Andrej Dobovičnik, v januarju čakata dve preizkušnji, s katerima ekipa zaključuje pripravljalni ciklus pred domačim kvalifikacijskim turnirjem, ki bo februarja v Laškem. Tokrat se bodo izbranci Dobovičnika v Trnavi na dveh tekmah merili s Slovaki. Tekmi bosta odigrani 21. in 22. januarja.

Ob koncu meseca bodo s pripravami na spomladanski del prvoligaškega tekmovanja pričeli tudi sodniki. Zveza nogometnih sodnikov Slovenije (ZNSS) 29. januarja organizira fizično testiranje vseh 150 sodnikov v Novi Gorici, tisti najboljši pa se bodo v začetku februarja odpravili na vsakoletni sodniški seminar v Turčijo.

S pripravami na leto pred evropskim prvenstvom U17, ki bo leta 2012 v Sloveniji, pa počasi pričenja tudi reprezentanca letnik 1995. Ta se bo v sredini februarja doma pomerila v prijateljski tekmi z Anglijo, selektor Miloš Kostič pa bo prvič v letu 2011 svoje varovance zbral že 31. 1. v Strunjanu. Fantje bodo opravili nekaj skupnih treningov, potem pa se bodo ponovno zbrali pred tekmo z Angleži.

Sicer pa se s 31. 1. zaključi tudi zimski prestopni rok, ki je pričel veljati z novim letom.

Tekst: NZS/MaK
Foto: NZS/MaK

SORODNE NOVICE

 • 19.04.2024 | NZS
  Skupaj za večjo varnost na športnih prireditvah
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in generalni sekretar NZS Martin Koželj sta se sestala z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem in njegovimi najožjimi sodelavci, skupaj pa so pregledali dosedanje aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti na športnih prireditvah in pri zaostritvi zakonodaje za odpravo huliganstva v športu in se pogovorili o možnih nadaljnjih ukrepih.
 • 15.04.2024 | NZS
  Po 46. seji IO NZS: Objavljen razpis za sofinanciranje nogometne infrastrukture
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 46. seji, ki je bila na Brdu pri Kranju, sprejel še razpis za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2024 (SIPN-2024), v katerem bo za sofinanciranje infrastrukture v letu 2024 na voljo 350.000 EUR.
 • 21.03.2024 | NZS
  Po 45. seji IO NZS
  Na Brdu pri Kranju se je v torek na svoji 45. seji sestal Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije. Obravnavali so 16 točk dnevnega reda, ter sprejeli sklep o zasedanju redne letne Skupščine NZS, ki bo 24. aprila 2024.
 • 20.03.2024 | NZS
  Zagotovite si svoj dres slovenske reprezentance
  Nogometna zveza Slovenije z veseljem naznanja začetek večletnega partnerstva z MatchWornShirt, podjetjem, ki je po vsem svetu prepoznan kot vodilni v panogi edinstvenih športnih spominkov. V partnerstvu z več kot 300 ekipami se MatchWornShirt osredotoča na nošene in podpisane nogometne drese ter ponuja bogat izbor zbirateljskih predmetov iz košarke, hokeja in mnogih drugih športov.
 • 20.03.2024 | NZS
  Komisija za pritožbe odločila v primeru NK Maribor
  Komisija za pritožbe Nogometne zveze Slovenije je na svoji seji dne 14. marca 2024 obravnavala pritožbo NK Maribor Branik zoper sklep disciplinskega sodnika NZS št. 6021/24 z dne 26. februarja 2024. Pritožba je bila vložena zaradi kazni, izrečenih NK Maribor Branik za nešportno in neprimerno vedenje njegovih navijačev ter za spodbujanje narodnostne in etične nestrpnosti in drugega nasilja med tekmo.
 • 05.03.2024 | NZS
  Posvet NZS o varnosti na stadionih
  Nogomet, igra moči, strasti in čustev, se ne odvija samo na zelenici, temveč tudi na tribunah, kjer navijači izražajo svojo podporo in ljubezen do igre. Vendar pa se včasih ta strast prelije v nasilje, kot se je nedavno zgodilo v Fazaneriji. Incident na dogodku na tekmi med Muro in Mariborom je bil povod, da je NZS ponovno organizirala posvet na temo varnosti na nogometnih tekmah. Posvet, katerega se udelžijo predstavniki klubov in vseh deležnikov, ki skrbijo za varnost na tekmah, se je tudi letos odvil na Brdu pri Kranju.
 • 29.02.2024 | NZS
  Konstruktiven sestanek za večjo varnost na športnih prireditvah
  Predstavniki Nogometne zveze Slovenije so se s strokovnjaki iz Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport in Olimpijskega komiteja Slovenije sestali na delovnem sestanku in razpravljali o dodatnih ukrepih in rešitvah za večjo varnost na športnih prireditvah.
 • 26.02.2024 | NZS
  Disciplinski sodnik NZS odločil o odgovornosti NK Maribor
  Disciplinski sodnik NZS, ki je neodvisen in avtonomen organ NZS, je v zvezi z dogodkom na tekmi med Muro in Mariborom v 21. krogu Prve lige Telemach izdal sklep o odgovornosti NK Maribor, pri čemer sklepa o odgovornosti domačega kluba pri organizaciji tekme zaradi ugotavljanja dodatnih okoliščin še ni izdal.
 • 22.02.2024 | NZS
  NZS z državo in OKS o ostrejših ukrepih na športnih prireditvah
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije, Radenko Mijatović, se je udeležil posveta z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem, ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom in predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije, Franjom Bobincem. Po posvetu so pristojni napovedali sprejem ostrejših ukrepov za varnost na športnih prireditvah, povod za le-te pa so bili nedeljski izgredi v Murski Soboti.
 • 19.02.2024 | NZS
  Disciplinski sodnik uvedel disciplinski postopek
  Za uvedbo disciplinskega postopka je pristojen disciplinski sodnik NZS, ki je samostojen in neodvisen organ, vezan na disciplinske predpise NZS. Disciplinski sodnik je že prejel poročila uradnih oseb (delegat, sodniki in vodja varnosti) in je uvedel disciplinski postopek, v skladu z običajnim postopkom pa bo oba kluba pozval k posredovanju izjav v povezavi s sinočnjim dogodkom.

DELI NA