06.01.2011 | NZS
Nogometni januar
Nogometne zelenice v zimskih mesecih sicer mirujejo, toda nogometno dogajanje v januarju je še kako pestro. S 1.1. se je pričel prestopni rok, odigrana bo zimska liga, trenerji pa bodo opravili licenčni PRO seminar.

V soboto in nedeljo (8. in 9. januarja) se bodo najboljši slovenski trenerji mudili v Velenju, kjer se bodo udeležili licenčnega PRO seminarja v organizaciji ZNTS. Poleg selektorja Matjaža Keka bo eden od vrhuncev dogajanja tudi predavanje pomočnikov najboljšega trenerja v letu 2010, Vicenteja Del Bosqueja. V Slovenijo namreč prihajata Španca Javier Milano in Jose Antonio Grande.

V podobni vlogi kot Španca pa bo dva dni prej tudi slovenski selektor Matjaž Kek, ki se bo skupaj z Brankom Elsnerjem na povabilo HNS in hrvaške trenerske organizacije odpravil v Umag. Slovenska strokovnjaka bosta namreč predavala hrvaškim trenerskim kandidatom za UEFA pro licenco v sklopu drugega semestra njihovega izobraževanja.

Slovensko pokalno tekmovanje se sicer nadaljuje konec aprila, v ponedeljek (10. januar) pa bo v poslovalnici Hervisa v City Parku potekal žreb polfinalnih parov. V konkurenci so še Maribor, Domžale, IB Interblock in Luka Koper.

V torek, 11. 1.,  pa na obisk v Ljubljano prihaja tudi Dany Ryser, član Uefine komisije za šolanje strokovnih kadrov. Ryser, kot trener je švicarsko reprezentanco do 17 let pripeljal do naslova svetovnih prvakov, se bo na NZS mudil zaradi revizije programov usposabljanja in šolanja nogometnih trenerjev.

Prvoligaši so v večini že začeli s pripravami na spomladanski del sezone, 14. in 15. januarja pa se bodo merili v zimski ligi na odboj, tekmovanju imenovanemu Prva liga All Stars. Tokrat bo turnir gostoilo Celje, ki se je v prejšnji zimi veselilo zimskega naslova. Deset prvoligašev bo tokrat zopet razdeljenih v dve skupini, v prvi bodo skupaj Rudar Velenje, Maribor, CM Celje, Nafta in Triglav Gorenjska, v drugi pa Luka Koper, Olimpija Ljubljana, Primorje, Domžale in Hit Gorica.

Slovensko futsal AA reprezentanco, ki jo vodi selektor Andrej Dobovičnik, v januarju čakata dve preizkušnji, s katerima ekipa zaključuje pripravljalni ciklus pred domačim kvalifikacijskim turnirjem, ki bo februarja v Laškem. Tokrat se bodo izbranci Dobovičnika v Trnavi na dveh tekmah merili s Slovaki. Tekmi bosta odigrani 21. in 22. januarja.

Ob koncu meseca bodo s pripravami na spomladanski del prvoligaškega tekmovanja pričeli tudi sodniki. Zveza nogometnih sodnikov Slovenije (ZNSS) 29. januarja organizira fizično testiranje vseh 150 sodnikov v Novi Gorici, tisti najboljši pa se bodo v začetku februarja odpravili na vsakoletni sodniški seminar v Turčijo.

S pripravami na leto pred evropskim prvenstvom U17, ki bo leta 2012 v Sloveniji, pa počasi pričenja tudi reprezentanca letnik 1995. Ta se bo v sredini februarja doma pomerila v prijateljski tekmi z Anglijo, selektor Miloš Kostič pa bo prvič v letu 2011 svoje varovance zbral že 31. 1. v Strunjanu. Fantje bodo opravili nekaj skupnih treningov, potem pa se bodo ponovno zbrali pred tekmo z Angleži.

Sicer pa se s 31. 1. zaključi tudi zimski prestopni rok, ki je pričel veljati z novim letom.

Tekst: NZS/MaK
Foto: NZS/MaK

SORODNE NOVICE

 • 04.10.2019 | NZS
  Urbanistično arhitekturna delavnica študentov v NNC Brdo
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo se danes zaključuje petdnevna urbanistično arhitekturna delavnica – Športni parki 3, ki poteka v organizaciji Nogometne zveze Slovenije, Inštituta za športne gradnje (IŠG) in Fakultete za arhitekturo (UL FA).
 • 01.10.2019 | NZS
  Licenčni seminar za klube SŽNL
  V ponedeljek je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo potekal licenčni seminar za klube SŽNL.
 • 28.09.2019 | NZS
  Zapustil nas je Suad Beširević
  Nogometna Slovenija žaluje. V 57-letu starosti je umrl Suad Beširević, ki je v slovenskem nogometnem prostoru pustil neizbrisen pečat.
 • 24.09.2019 | NZS
  Slovenija ponovno v ligi C
  Izvršni odbor Evropske nogometne zveze (UEFA) je na zasedanju v Ljubljani spremenil sestavo lige narodov. Po novih kombinacijah bo Slovenija v ligi narodov jeseni 2020 namesto v najnižji ligi spet v ligi C.
 • 24.09.2019 | NZS
  Uefa v Ljubljani zagnala program Nogomet v šolah
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je v Ljubljani zagnala štiriletni program za otroke Nogomet v šolah. Zagon projekta, za katerega bo Uefa prek programa HatTrick v obdobju 2020-2024 namenila 11 milijonov evrov, so pospremili s festivalom nogometa na trgu Republike.
 • 23.09.2019 | NZS
  Izvršni odbor UEFA na obisku v NNC Brdo
  Izvršni odbor UEFA, ki bo jutri zasedal na redni seji v Ljubljani, se je danes mudil na obisku sedeža Nogometne zveze Slovenije.
 • 12.09.2019 | NZS
  V NNC Brdo drugi del Uefa CFM izobraževanja
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo se je v preteklih dneh odvijal drugi dvodnevni seminar Uefinega izobraževanja CFM (Certificate in Football Management).
 • 03.09.2019 | NZS
  Dva pomembna dogodka Uefe v Ljubljani
  Evropska nogometna zveza (Uefa) bo 24. septembra v Ljubljani gostila dva pomembna dogodka. Tega dne bo namreč v slovenski prestolnici potekal Izvršni odbor Uefe, ob tem pa se bo na Trgu republike odvijal tudi Uefa festival šolskega nogometa.
 • 12.07.2019 | NZS
  Izvršni odbor NZS potrdil sestavo ženskih lig
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na korespondenčni seji potrdil sestavi 1. slovenske ženske nogometne lige in lige deklet do 17. let. V vsaki bo nastopilo po osem klubov.
 • 09.07.2019 | NZS
  UEFA.tv – nova brezplačna OTT platforma
  Evropska nogometna zveza je predstavila novo Over The Top (OTT) platformo za pretakanje video vsebin. Ponuja bogato zbirko arhivskih posnetkov na zahtevo, kakor tudi prenos izbranih tekmovanj v živo.

DELI NA