06.01.2011 | NZS
Nogometni januar
Nogometne zelenice v zimskih mesecih sicer mirujejo, toda nogometno dogajanje v januarju je še kako pestro. S 1.1. se je pričel prestopni rok, odigrana bo zimska liga, trenerji pa bodo opravili licenčni PRO seminar.

V soboto in nedeljo (8. in 9. januarja) se bodo najboljši slovenski trenerji mudili v Velenju, kjer se bodo udeležili licenčnega PRO seminarja v organizaciji ZNTS. Poleg selektorja Matjaža Keka bo eden od vrhuncev dogajanja tudi predavanje pomočnikov najboljšega trenerja v letu 2010, Vicenteja Del Bosqueja. V Slovenijo namreč prihajata Španca Javier Milano in Jose Antonio Grande.

V podobni vlogi kot Španca pa bo dva dni prej tudi slovenski selektor Matjaž Kek, ki se bo skupaj z Brankom Elsnerjem na povabilo HNS in hrvaške trenerske organizacije odpravil v Umag. Slovenska strokovnjaka bosta namreč predavala hrvaškim trenerskim kandidatom za UEFA pro licenco v sklopu drugega semestra njihovega izobraževanja.

Slovensko pokalno tekmovanje se sicer nadaljuje konec aprila, v ponedeljek (10. januar) pa bo v poslovalnici Hervisa v City Parku potekal žreb polfinalnih parov. V konkurenci so še Maribor, Domžale, IB Interblock in Luka Koper.

V torek, 11. 1.,  pa na obisk v Ljubljano prihaja tudi Dany Ryser, član Uefine komisije za šolanje strokovnih kadrov. Ryser, kot trener je švicarsko reprezentanco do 17 let pripeljal do naslova svetovnih prvakov, se bo na NZS mudil zaradi revizije programov usposabljanja in šolanja nogometnih trenerjev.

Prvoligaši so v večini že začeli s pripravami na spomladanski del sezone, 14. in 15. januarja pa se bodo merili v zimski ligi na odboj, tekmovanju imenovanemu Prva liga All Stars. Tokrat bo turnir gostoilo Celje, ki se je v prejšnji zimi veselilo zimskega naslova. Deset prvoligašev bo tokrat zopet razdeljenih v dve skupini, v prvi bodo skupaj Rudar Velenje, Maribor, CM Celje, Nafta in Triglav Gorenjska, v drugi pa Luka Koper, Olimpija Ljubljana, Primorje, Domžale in Hit Gorica.

Slovensko futsal AA reprezentanco, ki jo vodi selektor Andrej Dobovičnik, v januarju čakata dve preizkušnji, s katerima ekipa zaključuje pripravljalni ciklus pred domačim kvalifikacijskim turnirjem, ki bo februarja v Laškem. Tokrat se bodo izbranci Dobovičnika v Trnavi na dveh tekmah merili s Slovaki. Tekmi bosta odigrani 21. in 22. januarja.

Ob koncu meseca bodo s pripravami na spomladanski del prvoligaškega tekmovanja pričeli tudi sodniki. Zveza nogometnih sodnikov Slovenije (ZNSS) 29. januarja organizira fizično testiranje vseh 150 sodnikov v Novi Gorici, tisti najboljši pa se bodo v začetku februarja odpravili na vsakoletni sodniški seminar v Turčijo.

S pripravami na leto pred evropskim prvenstvom U17, ki bo leta 2012 v Sloveniji, pa počasi pričenja tudi reprezentanca letnik 1995. Ta se bo v sredini februarja doma pomerila v prijateljski tekmi z Anglijo, selektor Miloš Kostič pa bo prvič v letu 2011 svoje varovance zbral že 31. 1. v Strunjanu. Fantje bodo opravili nekaj skupnih treningov, potem pa se bodo ponovno zbrali pred tekmo z Angleži.

Sicer pa se s 31. 1. zaključi tudi zimski prestopni rok, ki je pričel veljati z novim letom.

Tekst: NZS/MaK
Foto: NZS/MaK

SORODNE NOVICE

 • 23.11.2022 | NZS
  Podpis sodelovanja med NZS in JZS
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) in Judo zveza Slovenije (JZS) sta 24.11.2022 v prostorih NZS podpisali dogovor o sodelovanju. 
 • 21.11.2022 | NZS
  Seminar za vzdrževanje igrišč z naravno travo
  Nogometna zveza Slovenije in Združenje športnih centrov Slovenije sta ob zaključku tedna v prostorih kongresnega centra Brdo organizirala strokovno izobraževanje na temo vzdrževanja igrišč z naravno travo.
 • 10.11.2022 | NZS
  Po seji IO: Novosti za razvoj slovenskega nogometa
  Na Brdu pri Kranju se je sestal izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije, tudi tokrat so bile na dnevnem redu izredno pomembne točke za razvoj slovenskega nogometa. Delegati so sprejeli spremembo pravilnika o trenerskem šolanju in usposabljanju, obravnavali strateški razvojni infrastrukturni projekt UEFA Hat-Trick 2022-2028 in se seznanil s kategorizacijo slovenskih nogometnih klubov v sezoni 2022/23.
 • 28.10.2022 | NZS
  Emir Saitoski bo zaigral za Slovenijo
  Emir Saitoski je z 28. oktobrom 2022 na podlagi zahteve Nogometne zveze Slovenije pridobil pravico nastopa za slovenske reprezentance. Menjavo nogometnega državljanjstva je danes odobril Odbor za status igralcev Mednarodne nogometne zveze FIFA.
 • 06.10.2022 | NZS
  Odziv NZS na zapise v medijih
  V medijih smo zasledili informacijo o tem, da naj bi NZS na podlagi odločitve UEFA izvršila kazen zoper NK Olimpija Ljubljana, zaradi česar podajamo naslednjo obrazložitev:
 • 01.09.2022 | NZS
  Posvet s področja varnosti na Brdu pri Kranju
  Nogometna zveza Slovenije je v ponedeljek, 29. avgusta, v sodelovanju z Generalno policijsko upravo organizirala posvet na temo izzivov zagotavljanja varnosti na nogometnih tekmah. Udeležili so se je predstavniki vseh desetih prvoligašev, zadolženi za varnost na stadionih, kakor tudi predstavniki države, policije in varnostnih služb.
 • 09.08.2022 | NZS
  Umrl Iztok Gustinčič
  Nogometno Slovenijo je pretresla žalostna vest, da je po hudi bolezni v 65. letu starosti preminil Iztok Gustinčič.
 • 08.08.2022 | NZS
  Martin Koželj generalni sekretar NZS do leta 2026
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 24. seji sprejel sklep o ponovnem imenovanju Martina Koželja na mesto generalnega sekretarja NZS za mandatno obdobje 2022–2026.
 • 12.07.2022 | NZS
  Pred novo sezono tudi o VAR-u
  Nogometna zveza Slovenije je v okviru projekta VAR pred začetkom nove sezone organizirala izobraževanje o uporabi sistema VAR za trenerje, nogometaše in medije. Izobraževanje je vodil častni predsednik ZNSS, Vlado Šajn z namenom, da javnost in klubi čim bolje spoznajo ter razumejo trende in navodila v sodobnem nogometu
 • 04.07.2022 | NZS
  NZS s stimulacijami podpira vključevanje mladih igralcev
  Nogometna zveza Slovenije je v preteklosti klubom prve in druge lige že zagotavljala finančne stimulacije za minute, ki so jih na igrišču preživeli mladi slovenski nogometaši, zdaj pa je IO NZS sprejel sklep, ki klube spodbuja k še večjemu vključevanju večjega števila mladih slovenskih nogometašev.

DELI NA