06.01.2011 | NZS
Nogometni januar
Nogometne zelenice v zimskih mesecih sicer mirujejo, toda nogometno dogajanje v januarju je še kako pestro. S 1.1. se je pričel prestopni rok, odigrana bo zimska liga, trenerji pa bodo opravili licenčni PRO seminar.

V soboto in nedeljo (8. in 9. januarja) se bodo najboljši slovenski trenerji mudili v Velenju, kjer se bodo udeležili licenčnega PRO seminarja v organizaciji ZNTS. Poleg selektorja Matjaža Keka bo eden od vrhuncev dogajanja tudi predavanje pomočnikov najboljšega trenerja v letu 2010, Vicenteja Del Bosqueja. V Slovenijo namreč prihajata Španca Javier Milano in Jose Antonio Grande.

V podobni vlogi kot Španca pa bo dva dni prej tudi slovenski selektor Matjaž Kek, ki se bo skupaj z Brankom Elsnerjem na povabilo HNS in hrvaške trenerske organizacije odpravil v Umag. Slovenska strokovnjaka bosta namreč predavala hrvaškim trenerskim kandidatom za UEFA pro licenco v sklopu drugega semestra njihovega izobraževanja.

Slovensko pokalno tekmovanje se sicer nadaljuje konec aprila, v ponedeljek (10. januar) pa bo v poslovalnici Hervisa v City Parku potekal žreb polfinalnih parov. V konkurenci so še Maribor, Domžale, IB Interblock in Luka Koper.

V torek, 11. 1.,  pa na obisk v Ljubljano prihaja tudi Dany Ryser, član Uefine komisije za šolanje strokovnih kadrov. Ryser, kot trener je švicarsko reprezentanco do 17 let pripeljal do naslova svetovnih prvakov, se bo na NZS mudil zaradi revizije programov usposabljanja in šolanja nogometnih trenerjev.

Prvoligaši so v večini že začeli s pripravami na spomladanski del sezone, 14. in 15. januarja pa se bodo merili v zimski ligi na odboj, tekmovanju imenovanemu Prva liga All Stars. Tokrat bo turnir gostoilo Celje, ki se je v prejšnji zimi veselilo zimskega naslova. Deset prvoligašev bo tokrat zopet razdeljenih v dve skupini, v prvi bodo skupaj Rudar Velenje, Maribor, CM Celje, Nafta in Triglav Gorenjska, v drugi pa Luka Koper, Olimpija Ljubljana, Primorje, Domžale in Hit Gorica.

Slovensko futsal AA reprezentanco, ki jo vodi selektor Andrej Dobovičnik, v januarju čakata dve preizkušnji, s katerima ekipa zaključuje pripravljalni ciklus pred domačim kvalifikacijskim turnirjem, ki bo februarja v Laškem. Tokrat se bodo izbranci Dobovičnika v Trnavi na dveh tekmah merili s Slovaki. Tekmi bosta odigrani 21. in 22. januarja.

Ob koncu meseca bodo s pripravami na spomladanski del prvoligaškega tekmovanja pričeli tudi sodniki. Zveza nogometnih sodnikov Slovenije (ZNSS) 29. januarja organizira fizično testiranje vseh 150 sodnikov v Novi Gorici, tisti najboljši pa se bodo v začetku februarja odpravili na vsakoletni sodniški seminar v Turčijo.

S pripravami na leto pred evropskim prvenstvom U17, ki bo leta 2012 v Sloveniji, pa počasi pričenja tudi reprezentanca letnik 1995. Ta se bo v sredini februarja doma pomerila v prijateljski tekmi z Anglijo, selektor Miloš Kostič pa bo prvič v letu 2011 svoje varovance zbral že 31. 1. v Strunjanu. Fantje bodo opravili nekaj skupnih treningov, potem pa se bodo ponovno zbrali pred tekmo z Angleži.

Sicer pa se s 31. 1. zaključi tudi zimski prestopni rok, ki je pričel veljati z novim letom.

Tekst: NZS/MaK
Foto: NZS/MaK

SORODNE NOVICE

 • 16.02.2020 | NZS
  Delegatski seminar NZS
  V soboto, 15.2.2020, je v Ljubljani, v okviru vsakoletnega usposabljanja delegatov NZS, potekal delegatski seminar.
 • 01.02.2020 | NZS
  Uspešen zaključek Uefa CFM izobraževanja
  V sredo se je v Ljubljani zaključilo devetmesečno Uefa CFM izobraževanje (Certificate in Football Management), ki ga je letos gostila Nogometna zveza Slovenije.
 • 22.01.2020 | NZS
  Poslovil se je Peter Žagar
  Nogometno Slovenijo je pretresla žalostna vest, da je v 81. letu starosti umrl Peter Žagar, ki je v nogometu pustil neizbrisen pečat kot generalni sekretar NK Olimpija, generalni sekretar AŠZ Olimpija in dolgoletni sodelavec Nogometne zveze Slovenije.
 • 10.01.2020 | NZS
  NZS in Big Bang izbrala prva eReprezentanta Slovenije
  Na Brdu pri Kranju se je konec decembra s finalnim dogodkom zaključil izbor »Postani eReprezentant«, ki sta ga organizirala Nogometna zveza Slovenije in Big Bang.
 • 20.12.2019 | NZS
  NZS zaključila leto s tradicionalnim novoletnim sprejemom
  Nogometna zveza Slovenije je v Ljubljani priredila tradicionalni novoletni sprejem, na katerem so se spomnili dogodkov iz minulega leta ter napovedali tudi pestro dogajanje v letu 2020.
 • 23.10.2019 | NZS
  Pričakujemo le spoštljiv odnos
  Na Nogometni zvezi Sloveniji smo ogorčeni nad izjavo državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Aleša Cantaruttija, ki je na okrogli mizi pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije – Zveze športnih zvez izjavil, da je zadovoljen, da se slovenski nogometni reprezentanci ni uspelo uvrstiti na UEFA Evropsko prvenstvo v nogometu leta 2020. Kot razlog je Cantarutti navedel, da bi se v primeru uvrstitve preveč sponzorskih sredstev vložilo v nogomet in ne v ostale športe.
 • 04.10.2019 | NZS
  Urbanistično arhitekturna delavnica študentov v NNC Brdo
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo se danes zaključuje petdnevna urbanistično arhitekturna delavnica – Športni parki 3, ki poteka v organizaciji Nogometne zveze Slovenije, Inštituta za športne gradnje (IŠG) in Fakultete za arhitekturo (UL FA).
 • 01.10.2019 | NZS
  Licenčni seminar za klube SŽNL
  V ponedeljek je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo potekal licenčni seminar za klube SŽNL.
 • 28.09.2019 | NZS
  Zapustil nas je Suad Beširević
  Nogometna Slovenija žaluje. V 57-letu starosti je umrl Suad Beširević, ki je v slovenskem nogometnem prostoru pustil neizbrisen pečat.
 • 24.09.2019 | NZS
  Slovenija ponovno v ligi C
  Izvršni odbor Evropske nogometne zveze (UEFA) je na zasedanju v Ljubljani spremenil sestavo lige narodov. Po novih kombinacijah bo Slovenija v ligi narodov jeseni 2020 namesto v najnižji ligi spet v ligi C.

DELI NA