Nogomet za prijateljstvo tudi z vidno slovensko udeležbo

Gazprom, ki je eden od pokroviteljev UEFA Lige prvakov, je že peto leto organiziral projekt Nogomet za prijateljstvo, s katerim želi skozi najbolj pomembno postransko stvar na svetu promovirati ključne vrednote.

Do zdaj so projekt gostila mesta, v katerih je potekal finale UEFA Lige prvakov, peto izvedbo projekta pa so izvedli v ruskem St. Petersburgu, v katerem sta se v finalni tekmi pokala konfederacij udarili reprezentanci Nemčije in Čila. Organizatorji so letos podvojili število udeležencev, sodelovalo je kar 64 držav iz vseh kontinentov. Med povabljenimi je bila tudi Slovenija, ki so jo zastopali Jaka Bahor (NK Domžale) kot nogometaš, ki je sodeloval v nogometnem turnirju. Jaka Čuber Potočnik, nogometaš NK Krško, je sodeloval v vlogi mladega novinarja, Rene Rantuša Lampreht, sicer mladi up NK Maribor, pa je kot mladi trener vodil eno od ekip. Kot mentorja sta sodelovala predstavnik NZS Dejan Jelnikar in trener NK Domžale Tomi Bronič.

Projekt je potekal med 26. junijem in 3. julijem, mladeniči in mladenke pa so sodelovalo v različnih celodnevnih aktivnostih, kjer so spoznavali devet ključnih vrednot projekta, to so prijateljstvo, enakost, poštenost, zdravje, predanost, mir, zmaga, tradicija, ponos. V soboto je bil organiziran tudi nogometni turnir, na katerem je sodelovalo 64 mladih nogometašev in nogometašic iz 64 držav, ki so bili razdeljeni v osem skupin, vsako izmed ekip pa je vodil mladi trener. Jaka Bahor je nastopal v rumeni ekipi in se prebil do polfinala, v katerem je na koncu za las izgubil s 3:4 proti ekipi oranžnih, ki jih je s klopi vodil še en Slovenec, Rene Rantuša Lampreht, ki je na koncu tudi osvojil turnir.

 

»Zelo sem vesel, ker sem lahko sodeloval na tem dogodku. Spoznal sem veliko prijateljev s celega sveta, najbolj pa sem bil vesel ogleda finala pokala konfederacij med Nemčijo in Čilom. Čeprav z razpletom nisem bil zadovoljen, saj sem pesti držal za Alexisa Sancheza in soigralce,« je navdušen nad novo izkušnjo dejal Jaka Bahor, podobnega mnenja pa je bil tudi Jaka Čuber Potočnik: »Vesel sem, da sem se pobližje spoznal z novinarskim delom. Postalo mi je zelo všeč, zato se bom v prihodnosti zagotovo včlanil v novinarski krožek. Najbolj si bom zapomnil finale pokala konfederacij in tekmo med Nemčijo in Čilom, čeprav sem bil razočaran, da niso zmagali Čilenci.«

»Zelo sem zadovoljen, da sem bil kot del slovenske delegacije prisoten na tem dogodku. Tako jaz kot otroci smo spoznali, kako zelo smo si ljudje različni in kako malo stvari je potrebnih, da smo lahko povezani, enotni. Ugotovili smo, da ni pomembno, od kod smo in da je žoga tista, ki nas vse skupaj povezuje ne glede na narodnost, vero, starost,« je poudaril Dejan Jelnikar. Rene Rantuša Lampreht se je projekta udeležil že drugič, tokrat je bil v vlogi mladega trenerja: »Lani sem osvojil turnir s svojimi soigralci pri NK Mariboru, letos sem ga ubranil kot trener oranžnega moštva. Na ta dosežek sem zelo ponosen. Imel sem odlične igralce, ki so osvojili tudi številne individualne nagrade. Spoznal sem številne nove ljudi, skoval nova prijateljstva in upam, da se projektu priključim naslednje leto v Moskvi.«

Nedelja je bila namenjena forumu, ki se ga je udeležilo več kot tisoč ljudi. Udeleženci so se seznanili s stanjem v različnih državah in se pogovarjali o tem, kako lahko nogomet služi kot povezovalno sredstvo pri spreminjanju sveta na boljše. Za nagrado so si vsi udeleženci ogledali finalno tekmo pokala konfederacij med Nemčijo in Čilom.

Tekst in foto: NZS

SORODNE NOVICE

 • 11.04.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Gimnazija Šiška v polfinalu svetovnega prvenstva
  Dijaki Gimnazije Šiška so v četrtfinalu svetovnega srednješolskega prvenstva premagali Libanon z 2:0 in se uvrstili v polfinale, kjer se bodo pomerili z reprezentanco Slovaške.
 • 11.04.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Podelili Pokal devetih vrednot
  Na stadionu Dragao so 23. marca podelili Pokal devetih vrednot.
 • 06.04.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Dijaki Gimnazije Šiška na SP v Beograd
  Dijaki nogometnih oddelkov Gimnazije Šiška so se danes odpravili na 26. svetovno srednješolsko nogometno prvenstvo, pod okriljem ISF, ki ga bo gostila Srbija, natančneje Beograd.
 • 01.04.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Projekt Nogomet za prijateljstvo vstopa v sedmo sezono
  18. marca se je v Moskvi pričela že sedma sezona mednarodnega družbeno-odgovornega projekta za otroke pod nazivom Nogomet za prijateljstvo. Projekt poteka v organizaciji ruskega podjetja Gazprom, uradnega partnerja Uefa lige prvakov.
 • 27.03.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Otroci podelili kartone staršem
  Pretekli konec tedna se je v športni dvorani Baza odvijal nogometni turnir, na katerem so se predstavile nogometna šole Boštjana Cesarja in Bojana Jokića, Marinka Galića, Roberta Korena, Mateja Mavriča Rožiča in Boštjana Krefta ter dve ekipi ONŠ Ljubljana.
 • 07.11.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Praznik ženskega nogometa se začne že ob 12. uri
  Prav Gornja Radgona bo med 12. in 14. uro gostila Festivalni dan dekliškega in ženskega nogometa, kjer se bodo dekleta, mame, tete, babice preizkusile v igranju nogometa, predvsem pa v igrah, ki so tako ali drugače povezane s to čudovito igro.
 • 19.10.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Finale lige SOS tudi letos v NNC Brdo
  Finale lige SOS je že drugo leto zapored potekalo v Nacionalnem nogometnem centru Brdo. Udeležilo se ga je kar 15 ekip iz cele Slovenije in več kot 100 nogometašev, ki so uživali vrhunske pogoje in dokazali, da nobena ovira ni previsoka za uživanje v športu.
 • 27.09.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Dan Nogometa za vse v NNC Brdo
  Dan Nogometa za vse je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo praznovalo kar 170 udeležencev.
 • 24.09.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Uefa teden Nogometa za vse
  Evropska nogometna zveza Uefa tudi letos med 23. in 30. septembrom praznuje teden Nogometa za vse. Članice Uefe bodo tako v tem tednu organizirale številne aktivnosti, ki bodo namenjene popularizaciji in promociji nogometa kot panoge.
 • 04.09.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Naslov Poslovne lige NZS ostal v prestolnici
  V soboto se je v Ljubljani odvijalo sklepno dejanje Poslovne lige NZS v sezoni 2017/2018. Organizatorji so finale Poslovne lige NZS, ki bi se moralo po prvotnem načrtu odvijati v NNC Brdo, zaradi slabe vremenske napovedi preselili v dvorano Baza, Center športnega življenja, ki sta jo nedavno odprla Bojan Jokič in Boštjan Cesar.

DELI NA