Nogomet za prijateljstvo tudi z vidno slovensko udeležbo

Gazprom, ki je eden od pokroviteljev UEFA Lige prvakov, je že peto leto organiziral projekt Nogomet za prijateljstvo, s katerim želi skozi najbolj pomembno postransko stvar na svetu promovirati ključne vrednote.

Do zdaj so projekt gostila mesta, v katerih je potekal finale UEFA Lige prvakov, peto izvedbo projekta pa so izvedli v ruskem St. Petersburgu, v katerem sta se v finalni tekmi pokala konfederacij udarili reprezentanci Nemčije in Čila. Organizatorji so letos podvojili število udeležencev, sodelovalo je kar 64 držav iz vseh kontinentov. Med povabljenimi je bila tudi Slovenija, ki so jo zastopali Jaka Bahor (NK Domžale) kot nogometaš, ki je sodeloval v nogometnem turnirju. Jaka Čuber Potočnik, nogometaš NK Krško, je sodeloval v vlogi mladega novinarja, Rene Rantuša Lampreht, sicer mladi up NK Maribor, pa je kot mladi trener vodil eno od ekip. Kot mentorja sta sodelovala predstavnik NZS Dejan Jelnikar in trener NK Domžale Tomi Bronič.

Projekt je potekal med 26. junijem in 3. julijem, mladeniči in mladenke pa so sodelovalo v različnih celodnevnih aktivnostih, kjer so spoznavali devet ključnih vrednot projekta, to so prijateljstvo, enakost, poštenost, zdravje, predanost, mir, zmaga, tradicija, ponos. V soboto je bil organiziran tudi nogometni turnir, na katerem je sodelovalo 64 mladih nogometašev in nogometašic iz 64 držav, ki so bili razdeljeni v osem skupin, vsako izmed ekip pa je vodil mladi trener. Jaka Bahor je nastopal v rumeni ekipi in se prebil do polfinala, v katerem je na koncu za las izgubil s 3:4 proti ekipi oranžnih, ki jih je s klopi vodil še en Slovenec, Rene Rantuša Lampreht, ki je na koncu tudi osvojil turnir.

 

»Zelo sem vesel, ker sem lahko sodeloval na tem dogodku. Spoznal sem veliko prijateljev s celega sveta, najbolj pa sem bil vesel ogleda finala pokala konfederacij med Nemčijo in Čilom. Čeprav z razpletom nisem bil zadovoljen, saj sem pesti držal za Alexisa Sancheza in soigralce,« je navdušen nad novo izkušnjo dejal Jaka Bahor, podobnega mnenja pa je bil tudi Jaka Čuber Potočnik: »Vesel sem, da sem se pobližje spoznal z novinarskim delom. Postalo mi je zelo všeč, zato se bom v prihodnosti zagotovo včlanil v novinarski krožek. Najbolj si bom zapomnil finale pokala konfederacij in tekmo med Nemčijo in Čilom, čeprav sem bil razočaran, da niso zmagali Čilenci.«

»Zelo sem zadovoljen, da sem bil kot del slovenske delegacije prisoten na tem dogodku. Tako jaz kot otroci smo spoznali, kako zelo smo si ljudje različni in kako malo stvari je potrebnih, da smo lahko povezani, enotni. Ugotovili smo, da ni pomembno, od kod smo in da je žoga tista, ki nas vse skupaj povezuje ne glede na narodnost, vero, starost,« je poudaril Dejan Jelnikar. Rene Rantuša Lampreht se je projekta udeležil že drugič, tokrat je bil v vlogi mladega trenerja: »Lani sem osvojil turnir s svojimi soigralci pri NK Mariboru, letos sem ga ubranil kot trener oranžnega moštva. Na ta dosežek sem zelo ponosen. Imel sem odlične igralce, ki so osvojili tudi številne individualne nagrade. Spoznal sem številne nove ljudi, skoval nova prijateljstva in upam, da se projektu priključim naslednje leto v Moskvi.«

Nedelja je bila namenjena forumu, ki se ga je udeležilo več kot tisoč ljudi. Udeleženci so se seznanili s stanjem v različnih državah in se pogovarjali o tem, kako lahko nogomet služi kot povezovalno sredstvo pri spreminjanju sveta na boljše. Za nagrado so si vsi udeleženci ogledali finalno tekmo pokala konfederacij med Nemčijo in Čilom.

Tekst in foto: NZS

SORODNE NOVICE

 • 15.07.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Priprave nogometnega razreda
  Pretekli teden so na Rogli potekale priprave bodočega prvega letnika nogometnega razreda Gimnazije Šiška.
 • 17.06.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Zaključni turnir veteranov
  Nacionalni nogometni center Brdo je v soboto, 15.6.2019 gostil finalni turnir najboljših veteranskih ekip posameznih Medobčinskih nogometnih zvez.
 • 10.06.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Obisk makedonske akademije
  Med 2. in 5. junijem so Gimnazijo Šiška obiskali prijatelji iz nogometne akademije iz Makedonije, ki so v sklopu tradicionalnega obiska odigrali tudi dve prijateljski tekmo s slovenskimi vrstniki.
 • 09.06.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Otroci iz nogometnih vrtcev obiskali trening mlade reprezentance
  Okrog 150 otrok iz projekta nogometnih vrtcev je pretekli teden obiskalo trening mlade reprezentance Slovenije.
 • 01.06.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Nogomet za prijateljstvo: Matevž Parte najboljši igralec turnirja!
  Z velikim finalom na glavnem mestnem trgu v Madridu se je zaključila letošnja izvedba projekta Nogomet za prijateljstvo.
 • 31.05.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Spoznavni dnevi na turnirju Nogomet za prijateljstvo
  Za mladimi udeleženci zaključnega dogodka letošnje izvedbe Nogometa za prijateljstvo so prvi dnevi v kampu prijateljstva.
 • 28.05.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Udeleženci prispeli v Madrid
  Mladi udeleženci iz 211 držav in regij so prispeli v Madrid, kjer se je začel osrednji del projekta Nogomet za prijateljstvo 2019.
 • 27.05.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  V NNC Brdo festivalni dan U12 in U13
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo je preteklo nedeljo potekal tradicionalni festivalni dan nogometna U12 in U13, kjer so se predstavile MNZ ekipe igralcev letnika 2006 in 2007.
 • 22.05.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Franz Beckenbauer ambasador projekta Nogomet za prijateljstvo
  Ambasador projekta Nogomet za prijateljstvo, Franz Beckenbauer, bo prisostvoval na zaključnih dogodkih sedme sezone projekta v Madridu.
 • 04.05.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  150 otrok na nogometnih počitnicah
  Nogometna zveza Slovenije je skupaj z Uefino fundacijo za otroke tudi v pretekli sezoni omogočila številnim otrokom in mladostnikom, ki živijo v težjih socialnih razmerah, nogometna počitnice v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič.

DELI NA