06.05.2012 | U17
Nemci kot prvi v skupini A do treh točk

Ne povsem suvereni, pa vendarle so Nemci našli pot do gruzijskega gola. Morda nenavadno, da so se morali potruditi proti navidez 'eksotični' nogometni državi, a je ta od prvenstva odrezala že Anglijo in Španijo. Nogometaši iz države, ki je v pred tremi leti že dvignila pokal najboljšega v svoji starostni kategoriji in ima tudi sicer bogato zgodovino in močno nogometno zaledje, so si oddahnili. Sedaj je nastop na EP že dejstvo, ne več želja, pravi selektor Stefan Böger, sicer zelo zgovoren sogovornik. Od svojih varovancev v prihodnje pričakuje igro, na nivoju drugega polčasa proti Gruziji, a tudi tekmecu uvodnega dneva tekmovanja napoveduje nastop v polfinalu.

Ste pričakovali, da bo uvodni dvoboj tako težak? Pot do zmage namreč ni bila enostavna.

"Za nas je bila uvodna preizkušnja težka. A sem tak dvoboj tudi pričakoval. Ogledal sem si veliko materiala iz Elite round turnirja in potrebno je poudariti, da če moštvo konča na prvem mestu, v hrbet pa mu gledata tako Anglija kot tudi Španija, moraš imeti do njega spoštovanje."

Kaj se je zgodilo v začetnih minutah dvoboja? Nasprotnik vas je povsem nadigral.

"Prvi polčas uvodnega obračuna ni bil takšen, kot bi si morda želeli. Zagotovo lahko igramo bolje. Sprememba je bila vidna že v drugem polčasu."

Kaj ste fantom dejali med polčasom? Vrnili so se namreč povsem drugačni, kot so tekmo začeli.

"Med polčasom sem očitno našel prave besede, motiviral fante. Pogovorili smo se o igri v prvem delu, se dogovorili, da lahko igramo bolje, ker to tudi znamo. To se je na igrišču odražalo kot veliko bolj napadalna igra, ustvarili smo si veliko več priložnosti. Svoje so dodale tudi menjave in sprememba igralnih mest določenih fantov, kar je poživilo igro. Po prvih 80 minutah lahko rečem, da smo zasluženo zmagali."

Kako pomembno pa je za ekipo, da dobi uvodno tekmo turnirja?

"Tako na teh turnirjih kot na velikih tekmovanjih je pomembno, da ekipa zmaga prvo tekmo, s tem prebije led in utrdi samozavest. Ravno zato ta zmaga pomeni še toliko več, kot zgolj tri točke, ki nad držijo v dobri poziciji za naprej. Moram pa priznati, da sem pričakoval tak štart v prvenstvo. Ne ravno tako slabe igre, kot smo jo prikazali v prvem polčasu, a vedel sem, da bodo fantje nervozni. Poznala se je razlika, ker to ni bil več nek prijateljski obračun ali pričetek kvalifikacij, ki lahko kalkuliraš okoli končnega rezultata, ampak je šlo zares. Smo na evropskem prvenstvu. Zdaj je to dejstvo, ne le želja. Izšlo se je po naših željah, sedaj pa vedo, kaj lahko pričakujejo tudi v prihodnje."


Kako ste doživeli nasprotnika? Se lahko ta po izločitvi Anglije in Španije prebije do polfinala?

"Mislim, da se Gruzija ne glede na reprezentance, ki so še v naši skupini, lahko uvrsti v polfinale. Izkoristiti morajo vse priložnosti proti Franciji in Islandiji. Igrajo hiter nogomet, so zelo ofenzivno naravnani, zaradi česar si znajo pripraviti veliko priložnosti. Potrebna je samo še realizacija. Nas je tokrat reševal predvsem razpoložen vratar."

Ste bili sami presenečeni nad anemičnostjo vaših varovancev v prvem delu srečanja?

"To je za moje varovance prvo veliko tekmovanje, zato nad prvim polčasom nisem presenečen, čeprav so mnogi pričakovali več. Bili so izjemno nervozni, kar pa je za to starostno kategorijo nekaj povsem normalnega."

Lahko v drugem boju v Stožicah pričakujemo Nemčijo, kakršno smo gledali v drugem delu proti Gruziji?

"Fantje so sedaj seznanjeni z atmosfero prvenstva, zato v drugo pričakujem boljši štart v tekmo. Želim, da ponovimo igro iz drugega polčasa prve tekme in tako nastopimo proti Islandiji od prve minute naprej - si pomagamo v obrambi in hitro prenesemo žogo na njihovo polovico ter zaključimo."

Kakšni so načrti za naprej? Kaj sledi?

"Zdaj nas čaka pogovor z igralci, moji pomočniki pa si bodo ogledali druge tekme in nas nato opozorili na pasti tekmecev, ki nas še čakajo. Potrebno je analizirati našo igro, popraviti napake in se osredotočiti na Islandijo."

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: uefa.com

SORODNE NOVICE

 • 26.03.2024 | U17
  Kadeti za konec klonili proti Norveški
  Slovenska kadetska izbrana vrsta je odigrala še zadnje srečanje elitnega kroga kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo do 17 let. Varovanci Muamerja Vugdalića so proti Norveški izgubili z 2:1. Edini zadetek je dosegel Žužek.
 • 23.03.2024 | U17
  Kadeti nemočni proti Španiji
  Slovenska kadetska izbrana vrsta je odigrala še drugo srečanje elitnega kroga kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo do 17 let. Varovanci Muamerja Vugdalića so morali priznati premoč Španiji, ki je v polno merila petkrat.
 • 20.03.2024 | U17
  Kadeti na uvodni tekmi elitnega kroga brez točk
  Kadetska reprezentanca Slovenije je elitni krog kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024 začela s porazom. Varovanci Muamerja Vugdalića, so na uvodni tekmi morali priznati premoč gostiteljici turnirja Avstriji.
 • 19.03.2024 | U17
  Kadetska reprezentanca uvodoma proti Avstriji
  Slovenska izbrana vrsta do 17 let je pred dnevi odpotovala v Avstrijo, kjer bo v prihodnjih dneh tekmovala v elitnem krogu kvalifikacij za UEFA evropsko prvenstvo do 17 let. V skupini 7 se bo pomerila z Avstrijo, Norveško in Španijo. Vse tekme slovenske kadetske reprezentance bodo v prenosu na kanalih NZS.
 • 11.03.2024 | U17
  Vugdalić izbral za elitni krog
  Slovenska reprezentanca do 17 let bo med 20. in 26. marcem sodelovala v elitnem krogu kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 17 let, ki se bo letos odvilo na Cipru. Slovenski selektor izbrane vrste U17 Muamer Vugdalić je objavil seznam nogometašev, ki se bodo na kvalifikacijskem turnirju ob Avstriji, Španiji in Norveški borili za uvrstitev na zaključni turnir. Vse tekme tudi na kanalih NZS.
 • 07.03.2024 | U17
  Kadeti se iz Srbije vračajo z zmago in remijem
  Kadetska reprezentanca Slovenije je v Stari Pazovi odigrala še drugo pripravljalno tekmo z vrstniki iz Srbije. Izbranci Muamerja Vugdalića so po torkovi zmagi tokrat remizirali. Sedaj je na vrsti elitni krog za preboj na EP, ki se bo pričel 20. marca. 
 • 05.03.2024 | U17
  Slovenija pred elitnim krogom premagala Srbijo
  Kadetska reprezentanca Slovenije je v Stari Pazovi odigrala prvi pripravljalni obračun z vrstniki iz Srbije. Izbranci Muamerja Vugdalića so slavili z zadetkoma Beljkaša in Šunte.
 • 26.02.2024 | U17
  Sledi še zadnja preizkušnja pred začetkom elitnega kroga
  Slovenska reprezentanca do 17 let bo konec marca pod vodstvom Muamerja Vugdalića nastopila v elitnem krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Pred tem se bo v sklopu priprav dvakrat pomerila z reprezentanco Srbije. Obe tekmi bosta odigrani v začetku marca v Stari Pazovi.
 • 08.02.2024 | U17
  Slovenija na drugi tekmi remizirala z BiH
  Kadetska reprezentanca Slovenije je v Zenici odigrala še drugo pripravljalno tekmo z vrstniki iz Bosne in Hercegovine. Izbranci Muamerja Vugdalića so tokrat iztržili remi.
 • 06.02.2024 | U17
  Slovenski kadeti dobili prvega od dveh obračunov z BiH
  Kadetska reprezentanca Slovenije je v Zenici dobili prvo od dveh pripravljalnih tekem z vrstniki Bosne in Hercegovine. Izbranci novega selektorja Muamerja Vugdalića so slavili z 0:3.

DELI NA