08.05.2012 | U17
Naredili smo korak naprej

Druga tekma, prva točka. Iz Lendave se je slovenska reprezentanca vrnila v mariborsko bazo z mešanimi občutki, čeprav je po prikazanem v dvoboju drugega kroga dovolj razlogov za pozitivno oceno. Ne gre zanemariti nadvse zanimivega podatka, ki razkriva razmerja moči na evropskem nogometnem zemljevidu. Poljski selektor je denimo za Euro izbiral med 250 igralci in v tem širokem naboru z vmesnimi treningi, tekmami izluščil 18 najboljših za nastop na zaključnem turnirju. Naša baza v tej starostni kategoriji številčno ni primerljiva, a smo bili na igrišču enakovredni.

Selektor Miloš Kostič je v komentarju dogajanja v Lendavi poudaril: »Čestital bi fantom za borbenost, energijo, ki so jo vložili. Ta točka je krvavo prigarana, igrati proti tako organizirani, tekaško dobri Poljski ni mačji kašelj. Če potegnemo črto, je rezultat pravičen, oboji smo imeli nekaj priložnosti. Večinoma je boj potekal za prevlado na sredini igrišča, žal pa nismo uspeli večkrat priti višje proti poljskim vratom, da bi si pripravili še kakšno priložnost.«

Pristop je bil nekoliko drugačen, po ognjenem krstu pred več kot osemtisočglavno množico v Ljudskem vrtu so bili fantje tokrat vendarle bolj sproščeni. Prav tako bolj agresivni, puščali so manj prostora, zato si Poljaki niso priigrali večjih priložnosti. Kakšen je bil pogled na igrišče iz vratarjevega zornega kota? »Slabo smo sicer začeli tekmo, po nepotrebnem dobili zadetek. A smo se hitro pobrali in zabili gol za izenačenje. Žal je bilo kljub trudu v nadaljevanju tekme vse skupaj premalo za zmago. Prišli pa smo do točke, kar nam na prvi tekmi ni uspelo,« je povedal Gregor Zabret, ki se skupaj s soigralci ob tekmovalnem vidiku zaveda tudi pomena nabiranja dragocenih izkušenj. »Spoznali smo, da na tej ravni tekmovanja ni lahkih tekem. Žal nas je Nizozemska kaznovala za napake, proti Poljski pa smo že boljše odigrali. Vsaka izkušnja je zelo pomembna, tako zame kot za ostale fantje. Vse, kar se dogaja na tem prvenstvu, je dobro za prihodnost.«

Bližnja prihodnost pa prinaša boj za polfinale. Po torkovem regeneracijskem treningu se misli že usmerjajo k zadnjemu krogu skupinskega dela tekmovanja. »Najbolj pomembno dejstvo je, da si fantje želijo zmagati na tem prvenstvu, pred svojimi gledalci. So pripravljeni, vendar moramo se zavedati, da bo zelo naporno. Prvi tekmi sta terjali določen davek, imamo nekaj težav s poškodbami, toda verjamem, da bodo igralci, ki bi lahko dobili priložnost, prinesli svežo kri in dodatno energijo,« pravi selektor v pričakovanju novega izziva.

Zdaj v boju za napredovanje sicer nismo več odvisni le sami od sebe, toda upanje ostaja. Strokovni štab je že analiziral zadnjega nasprotnika v skupini. Kakšna tekma se obeta v četrtek ob 17.30 proti Belgiji v Ljudskem vrtu, je pojasnil Miloš Kostič: »Prav gotovo gre za trdo ekipo, s podobnim slogom igre kot Nizozemska, preko hitrih krilnih nogometašev. Na to se bomo dobro pripravili, da bi se boljše odzvali kot proti Nizozemski. Če bodo fantje ponovili tek, borbenost, agresijo in bili tudi taktično na našem nivoju, smo sposobni odigrati dobro tekmo ter premagati Belgijce.«

Gregor Zabret pa v imenu ekipe dodaja: »Upanje še obstaja, v vsakem primeru pa zdaj moramo zmagati. In ob tem upati na ugoden rezultat s tekme Nizozemska – Poljska. Tudi Belgijci se borijo za uvrstitev v naslednji krog, pred nami je nedvomno še ena zahtevna preizkušnja, verjamem pa, da bo vrnitev v Ljudski vrt prinesla veselje.«

Tekst: Željko Latin
Foto: Drago Wernig - TAKA


SORODNE NOVICE

 • 26.03.2024 | U17
  Kadeti za konec klonili proti Norveški
  Slovenska kadetska izbrana vrsta je odigrala še zadnje srečanje elitnega kroga kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo do 17 let. Varovanci Muamerja Vugdalića so proti Norveški izgubili z 2:1. Edini zadetek je dosegel Žužek.
 • 23.03.2024 | U17
  Kadeti nemočni proti Španiji
  Slovenska kadetska izbrana vrsta je odigrala še drugo srečanje elitnega kroga kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo do 17 let. Varovanci Muamerja Vugdalića so morali priznati premoč Španiji, ki je v polno merila petkrat.
 • 20.03.2024 | U17
  Kadeti na uvodni tekmi elitnega kroga brez točk
  Kadetska reprezentanca Slovenije je elitni krog kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024 začela s porazom. Varovanci Muamerja Vugdalića, so na uvodni tekmi morali priznati premoč gostiteljici turnirja Avstriji.
 • 19.03.2024 | U17
  Kadetska reprezentanca uvodoma proti Avstriji
  Slovenska izbrana vrsta do 17 let je pred dnevi odpotovala v Avstrijo, kjer bo v prihodnjih dneh tekmovala v elitnem krogu kvalifikacij za UEFA evropsko prvenstvo do 17 let. V skupini 7 se bo pomerila z Avstrijo, Norveško in Španijo. Vse tekme slovenske kadetske reprezentance bodo v prenosu na kanalih NZS.
 • 11.03.2024 | U17
  Vugdalić izbral za elitni krog
  Slovenska reprezentanca do 17 let bo med 20. in 26. marcem sodelovala v elitnem krogu kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 17 let, ki se bo letos odvilo na Cipru. Slovenski selektor izbrane vrste U17 Muamer Vugdalić je objavil seznam nogometašev, ki se bodo na kvalifikacijskem turnirju ob Avstriji, Španiji in Norveški borili za uvrstitev na zaključni turnir. Vse tekme tudi na kanalih NZS.
 • 07.03.2024 | U17
  Kadeti se iz Srbije vračajo z zmago in remijem
  Kadetska reprezentanca Slovenije je v Stari Pazovi odigrala še drugo pripravljalno tekmo z vrstniki iz Srbije. Izbranci Muamerja Vugdalića so po torkovi zmagi tokrat remizirali. Sedaj je na vrsti elitni krog za preboj na EP, ki se bo pričel 20. marca. 
 • 05.03.2024 | U17
  Slovenija pred elitnim krogom premagala Srbijo
  Kadetska reprezentanca Slovenije je v Stari Pazovi odigrala prvi pripravljalni obračun z vrstniki iz Srbije. Izbranci Muamerja Vugdalića so slavili z zadetkoma Beljkaša in Šunte.
 • 26.02.2024 | U17
  Sledi še zadnja preizkušnja pred začetkom elitnega kroga
  Slovenska reprezentanca do 17 let bo konec marca pod vodstvom Muamerja Vugdalića nastopila v elitnem krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Pred tem se bo v sklopu priprav dvakrat pomerila z reprezentanco Srbije. Obe tekmi bosta odigrani v začetku marca v Stari Pazovi.
 • 08.02.2024 | U17
  Slovenija na drugi tekmi remizirala z BiH
  Kadetska reprezentanca Slovenije je v Zenici odigrala še drugo pripravljalno tekmo z vrstniki iz Bosne in Hercegovine. Izbranci Muamerja Vugdalića so tokrat iztržili remi.
 • 06.02.2024 | U17
  Slovenski kadeti dobili prvega od dveh obračunov z BiH
  Kadetska reprezentanca Slovenije je v Zenici dobili prvo od dveh pripravljalnih tekem z vrstniki Bosne in Hercegovine. Izbranci novega selektorja Muamerja Vugdalića so slavili z 0:3.

DELI NA