10.06.2010 | A
Naj se 19. mundial prične!

Težko pričakovano nogometno prvenstvo, ki bo v prihajajočem mesecu dni družilo mladi in staro, belo in črno, moške in ženske se z današnjim glasbenim ogrevanjem tudi uradno pričenja. Sicer pa bodo žogobrci prvič na potezi jutri ob 16.00 uri, ko se bosta v Johannesburgu pomerila gostitelj prvenstva in Mehika.

Tokrat prvič v zgodovini nogometnih prvenstev spektakel začenjajo na glasbenem odru, uradno odprtje in otvoritvena tekma pa bosta na sporedu v petek popoldne. Tudi navijače je potrebno ogreti in zavoljo tega ter glasbe, kot univerzalnega jezika, bodo prireditelji drevi postregli s triurnim spektaklom glasbenih zvezd z vsega sveta.  

V ospredju ne bo zgolj afriška glasba, po Johannesburgu bo odmevala uradna himna turnirja Waka Waka (This Time for Africa) v izvedbi Shakire in južnoafriške skupine Freshly Ground. Nastopili bodo še Blask Eyed Peas, John Legend, Vusi Mahlasela, Soweto Mzansi mladinski zbor, Soweto Gospel Choir, Alicia Keys, Amadou & Mariam, Angélique Kidjo, BLK JKS, Juanes in številni drugi.  

Po ocenah organizatorjev naj bi se koncerta udeležila 30.000 glava množica, tisti, ki pa si poti v JAR niso privoščili, bo neposredni prenos ponudila tudi slovenska televizija, tako kot tudi vseh 48 tekem po skupinah in nadalje vsa srečanja do finala, ki se bo zgodil 11. julija ob 20.30 uri.  

Po mesecih priprav, načrtovanja, gradnje in urejanja Južne Afrike je le-ta z nestrpnostjo dočakala pričetek prvenstva, ob katerem upajo, da bo domačinom prinesel kaj pozitivnega. Če nič drugega so se z ulic ob povečanem številu začasno umaknili tatovi, spet drugi si manejo roke ob turistih, od katerih si celotna država še največ obeta. Kako bo z Afriko mesece po tem, ko se bo prah okoli prvenstva polegel, ne zna napovedati nihče.  

Dan D je pred vrati in tako Južnoafričani kot tudi Mehičani so pripravljeni na največji športni dogodek leta (ob preteklih zimskih OI). Sicer so gostje nekoliko močnejši in izkušenejši, a na gostitelje bo prednost domačega terena zagotovo imela ugoden vpliv. Kdo si ne bi želel tribun polnih svojih ljudi, vuvuzel in glasnega spodbujanja? Marsikatero moštvo, med njimi je tudi Slovenija, na domačem terenu igra preprosto neustrašno in nepremagljivo. Je pa res, ko smo že pri Sloveniji, da so Kekovi varovanci prišli do stopnje, ko kvaliteto znajo unovčiti tudi na tujem in tu je glavni preskok moštva v zadnjem kvalifikacijskem ciklu. Izdanih preko 1200 viz za Afriko, tako da bodo tudi na tekmah slovenske izbrane vrste plapolale belo-modro-rdeče zastave.  

»Naša moč je v tem, da smo dobri z žogo na tleh,« se hitijo pohvaliti v domačem taboru, a nasproti jim bo, po pričevanju nogometnih poznavalcev, stala najboljša generacija nogometašev Mehike. Odgovore o tem, kdo bo imel manj treme in koga bo Jabulani bolj 'ubogal', bomo izvedeli v petek pozno popoldne. Naj se najbolj popularna igra na svetu tudi uradno prične!

Tekst: Andreja Potočnik

SORODNE NOVICE

 • 19.09.2023 | A
  Celar dvakrat natančen v pokalu
  Po opravljenih reprezentačnih aktivnostih so bili slovenski reprezentanti pretekli konec tedna znova na delu v svojih klubih. Tokrat se je z dvema zadetkoma v pokalu izkazal Žan Celar, asistenco pa sta zabeležila Adam Gnezda Čerin ter Žan Karničnik.
 • 10.09.2023 | A
  Štirje zadetki za novo zmago
  Reprezentanca Slovenije je v San Marinu dobila tudi drugo septembrsko preizkušnjo. V domači mreži so končali štiri žoge, slovensko izbrano vrsto so do zmage popeljali Žan Vipotnik, Jan Mlakar, Sandi Lovrić in Žan Karničnik.
 • 10.09.2023 | A
  Danes s San Marinom po nove točke
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v drevi ob 20.45 igrala svojo šesto tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Cilji v gosteh proti San Marinu so jasni. Vse razen nove zmage Slovenije, ta bi bila njena četrta v skupini H, bi bila senzacija. Tri točke so jasen cilj tudi slovenskega tabora.
 • 08.09.2023 | A
  V prodaji vstopnice za tekmi s Finsko in Kazahstanom
  Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji so se prevesile v drugo polovico, slovensko nogometno reprezentanco pa čakata še dve domači preizkušnji. 14. oktobra ob 18:00 v Ljubljani gostujejo Finci, 20. novembra pa v Stožice prihaja še reprezentanca Kazahstana. Vstopnice so že v prodaji.
 • 08.09.2023 | A
  Odmevi po zmagi nad Severno Irsko
  Slovenska nogometna reprezentanca je osredotočenost že usmerila proti nedeljski kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo 2024 proti San Marinu. Tja bo šla s pozitivnimi mislimi po pomembni četrtkovi zmagi proti Severni Irski (4:2) in v nesporni vlogi favorita.
 • 07.09.2023 | A
  Slovenci pred več kot 12 tisoč gledalci napolnili mrežo Severne Irske
  Izbrana vrsta Slovenije je v Stožicah pred več kot 12 tisoč gledalci dobila še tretjo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. Slovenci so na krilih Benjamin Šeška, Andraža Šporarja, Petra Stojanovića, Jana Oblaka in ostalih s 4:2 premagala Severno Irsko.
 • 07.09.2023 | A
  Slovenija danes proti Severni Irski
  Slovensko nogometno reprezentanco danes v Stožicah čaka obračun kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti Severni Irski. Slovenija v precej strnjeni skupini H cilja na nove tri točke v boju za dve mesti, ki vodita na turnir v Nemčiji.
 • 07.09.2023 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s Severno Irsko
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo v četrtek, 7. septembra 2023, ob 20.45 v Stožicah pomerila s Severno Irsko. Ker bo na osrednjem slovenskem stadionu prisotno veliko število gledalcev, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
 • 06.09.2023 | A
  Kek: Severnih Ircev se je treba lotiti s spoštovanjem
  Slovensko nogometno reprezentanco v četrtek čaka obračun kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti Severni Irski. Selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci napovedal, da se bo Slovenija tekmeca, ki ji je v preteklih kvalifikacijah že povzročal precej težav, lotila s spoštovanjem in analitično.
 • 05.09.2023 | A
  Če hočemo šest točk, se moramo zavedati svoje kakovosti
  Slovenska nogometna reprezentanca se na Brdu pri Kranju še naprej pripravlja na nadaljevanje kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. Večina misli in napotkov je usmerjenih v četrtkovo tekmo v Stožicah proti Severni Irski, ki bo v marsičem odgovorila na to, ali so Slovenci resno v igri za preboj na prvi velik turnir po svetovnem prvenstvu 2010.

DELI NA