10.06.2010 | A
Naj se 19. mundial prične!

Težko pričakovano nogometno prvenstvo, ki bo v prihajajočem mesecu dni družilo mladi in staro, belo in črno, moške in ženske se z današnjim glasbenim ogrevanjem tudi uradno pričenja. Sicer pa bodo žogobrci prvič na potezi jutri ob 16.00 uri, ko se bosta v Johannesburgu pomerila gostitelj prvenstva in Mehika.

Tokrat prvič v zgodovini nogometnih prvenstev spektakel začenjajo na glasbenem odru, uradno odprtje in otvoritvena tekma pa bosta na sporedu v petek popoldne. Tudi navijače je potrebno ogreti in zavoljo tega ter glasbe, kot univerzalnega jezika, bodo prireditelji drevi postregli s triurnim spektaklom glasbenih zvezd z vsega sveta.  

V ospredju ne bo zgolj afriška glasba, po Johannesburgu bo odmevala uradna himna turnirja Waka Waka (This Time for Africa) v izvedbi Shakire in južnoafriške skupine Freshly Ground. Nastopili bodo še Blask Eyed Peas, John Legend, Vusi Mahlasela, Soweto Mzansi mladinski zbor, Soweto Gospel Choir, Alicia Keys, Amadou & Mariam, Angélique Kidjo, BLK JKS, Juanes in številni drugi.  

Po ocenah organizatorjev naj bi se koncerta udeležila 30.000 glava množica, tisti, ki pa si poti v JAR niso privoščili, bo neposredni prenos ponudila tudi slovenska televizija, tako kot tudi vseh 48 tekem po skupinah in nadalje vsa srečanja do finala, ki se bo zgodil 11. julija ob 20.30 uri.  

Po mesecih priprav, načrtovanja, gradnje in urejanja Južne Afrike je le-ta z nestrpnostjo dočakala pričetek prvenstva, ob katerem upajo, da bo domačinom prinesel kaj pozitivnega. Če nič drugega so se z ulic ob povečanem številu začasno umaknili tatovi, spet drugi si manejo roke ob turistih, od katerih si celotna država še največ obeta. Kako bo z Afriko mesece po tem, ko se bo prah okoli prvenstva polegel, ne zna napovedati nihče.  

Dan D je pred vrati in tako Južnoafričani kot tudi Mehičani so pripravljeni na največji športni dogodek leta (ob preteklih zimskih OI). Sicer so gostje nekoliko močnejši in izkušenejši, a na gostitelje bo prednost domačega terena zagotovo imela ugoden vpliv. Kdo si ne bi želel tribun polnih svojih ljudi, vuvuzel in glasnega spodbujanja? Marsikatero moštvo, med njimi je tudi Slovenija, na domačem terenu igra preprosto neustrašno in nepremagljivo. Je pa res, ko smo že pri Sloveniji, da so Kekovi varovanci prišli do stopnje, ko kvaliteto znajo unovčiti tudi na tujem in tu je glavni preskok moštva v zadnjem kvalifikacijskem ciklu. Izdanih preko 1200 viz za Afriko, tako da bodo tudi na tekmah slovenske izbrane vrste plapolale belo-modro-rdeče zastave.  

»Naša moč je v tem, da smo dobri z žogo na tleh,« se hitijo pohvaliti v domačem taboru, a nasproti jim bo, po pričevanju nogometnih poznavalcev, stala najboljša generacija nogometašev Mehike. Odgovore o tem, kdo bo imel manj treme in koga bo Jabulani bolj 'ubogal', bomo izvedeli v petek pozno popoldne. Naj se najbolj popularna igra na svetu tudi uradno prične!

Tekst: Andreja Potočnik

SORODNE NOVICE

 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Odmevi po žrebu
  Slovenska delegacija na čelu s selektorjem Matjažem Kekom in predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem je v Hamburgu žreb skupin za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji ocenila za težak. Kot pa je poudaril selektor, tekmece poznajo in bodo na EP šli tekmovat, ne zgolj sodelovat.
 • 04.12.2023 | A
  V skupini C z Dansko, Srbijo in Anglijo
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu, ki bo med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto potekalo v Nemčiji, v skupini C pomerila proti Danski, Srbiji in Angliji. Tako je določil današnji žreb v hamburški koncertni dvorani.
 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 02.12.2023 | A
  Slovenski nogometaši bodo danes dobili tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.

DELI NA