10.06.2010 | A
Naj se 19. mundial prične!

Težko pričakovano nogometno prvenstvo, ki bo v prihajajočem mesecu dni družilo mladi in staro, belo in črno, moške in ženske se z današnjim glasbenim ogrevanjem tudi uradno pričenja. Sicer pa bodo žogobrci prvič na potezi jutri ob 16.00 uri, ko se bosta v Johannesburgu pomerila gostitelj prvenstva in Mehika.

Tokrat prvič v zgodovini nogometnih prvenstev spektakel začenjajo na glasbenem odru, uradno odprtje in otvoritvena tekma pa bosta na sporedu v petek popoldne. Tudi navijače je potrebno ogreti in zavoljo tega ter glasbe, kot univerzalnega jezika, bodo prireditelji drevi postregli s triurnim spektaklom glasbenih zvezd z vsega sveta.  

V ospredju ne bo zgolj afriška glasba, po Johannesburgu bo odmevala uradna himna turnirja Waka Waka (This Time for Africa) v izvedbi Shakire in južnoafriške skupine Freshly Ground. Nastopili bodo še Blask Eyed Peas, John Legend, Vusi Mahlasela, Soweto Mzansi mladinski zbor, Soweto Gospel Choir, Alicia Keys, Amadou & Mariam, Angélique Kidjo, BLK JKS, Juanes in številni drugi.  

Po ocenah organizatorjev naj bi se koncerta udeležila 30.000 glava množica, tisti, ki pa si poti v JAR niso privoščili, bo neposredni prenos ponudila tudi slovenska televizija, tako kot tudi vseh 48 tekem po skupinah in nadalje vsa srečanja do finala, ki se bo zgodil 11. julija ob 20.30 uri.  

Po mesecih priprav, načrtovanja, gradnje in urejanja Južne Afrike je le-ta z nestrpnostjo dočakala pričetek prvenstva, ob katerem upajo, da bo domačinom prinesel kaj pozitivnega. Če nič drugega so se z ulic ob povečanem številu začasno umaknili tatovi, spet drugi si manejo roke ob turistih, od katerih si celotna država še največ obeta. Kako bo z Afriko mesece po tem, ko se bo prah okoli prvenstva polegel, ne zna napovedati nihče.  

Dan D je pred vrati in tako Južnoafričani kot tudi Mehičani so pripravljeni na največji športni dogodek leta (ob preteklih zimskih OI). Sicer so gostje nekoliko močnejši in izkušenejši, a na gostitelje bo prednost domačega terena zagotovo imela ugoden vpliv. Kdo si ne bi želel tribun polnih svojih ljudi, vuvuzel in glasnega spodbujanja? Marsikatero moštvo, med njimi je tudi Slovenija, na domačem terenu igra preprosto neustrašno in nepremagljivo. Je pa res, ko smo že pri Sloveniji, da so Kekovi varovanci prišli do stopnje, ko kvaliteto znajo unovčiti tudi na tujem in tu je glavni preskok moštva v zadnjem kvalifikacijskem ciklu. Izdanih preko 1200 viz za Afriko, tako da bodo tudi na tekmah slovenske izbrane vrste plapolale belo-modro-rdeče zastave.  

»Naša moč je v tem, da smo dobri z žogo na tleh,« se hitijo pohvaliti v domačem taboru, a nasproti jim bo, po pričevanju nogometnih poznavalcev, stala najboljša generacija nogometašev Mehike. Odgovore o tem, kdo bo imel manj treme in koga bo Jabulani bolj 'ubogal', bomo izvedeli v petek pozno popoldne. Naj se najbolj popularna igra na svetu tudi uradno prične!

Tekst: Andreja Potočnik

SORODNE NOVICE

 • 04.06.2021 | A
  Slovenci v mrežo Gibraltarja pospravili šest žog
  Reprezentanca Slovenije je v Kopru dobila drugo junijsko prijateljsko tekmo. V mreži Gibraltarja je končalo šest žog, dvakrat sta bila uspešna Andraž Šporar in Josip Iličić, prvega zadetka v dresu z državnim grbom pa sta se razveselila Jan Mlakar in Jon Gorenc Stankovič.
 • 03.06.2021 | A
  Tudi z mislijo na jesenske preizkušnje
  Slovenska nogometna reprezentanca bo po torkovem remiju v Skopju proti Severni Makedoniji v petek ob 20.45 v Kopru igrala še eno prijateljsko tekmo. Tekmec bo Gibraltar, selektor Matjaž Kek pa bo najverjetneje dal priložnost kar nekaj tistim, ki je doslej niso dobili.
 • 01.06.2021 | A
  Iz Skopja z neodločenim rezultatom
  Reprezentanca Slovenije je na prijateljski tekmi s Severno Makedonijo, udeleženko letošnjega evropskega prvenstva, iztržila neodločen rezultat. V Skopju smo videli dva različna polčasa Slovencev, spodbudnemu prvemu polčasu je sledilo skromnejše nadaljevanje, poraz pa je globoko v sodniškem dodatku preprečil Domen Črnigoj.
 • 01.06.2021 | A
  Danes s Severnimi Makedonci
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 18. uri v Skopju igrala prijateljsko tekmo s Severno Makedonijo. Ta bo ob petkovi tekmi v Kopru proti Gibraltarju služila kot priprava na jesensko nadaljevanje kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022.
 • 31.05.2021 | A
  V Skopju tudi po nove rešitve
  Člansko izbrano vrsto v torek, ob 18. uri, čaka prva od dveh junijskih pripravljalnih tekem. Slovenci se bodo v Skopju pomerili s Severno Makedonijo, ki se pripravlja na krstni nastop na evropskem prvenstvu. Selektor Matjaž Kek bo dvoboj izkoristil za iskanje novih rešitev.
 • 29.05.2021 | A
  Izbrana vrsta odšteva do tekme v Skopju
  Članska reprezentanca Slovenije nadaljuje priprave na junijski tekmi s Severno Makedonijo in Gibraltarjem. Selektor Matjaž Kek bo prijateljski tekmi izkoristil tudi za preizkus novih obrazov, ki jih v razširjenem kadru 26 nogometašev ne manjka.
 • 27.05.2021 | A
  Začela se je predprodaja vstopnic za tekmo z Gibraltarjem
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 4. junija ob 20.45 v Kopru odigrala prijateljsko tekmo z izbrano vrsto Gibraltarja. Člani navijaške skupnosti Biti kot eno si lahko vstopnice že zagotovijo v predprodaji, ki traja do 30. maja do 23.59.
 • 27.05.2021 | A
  Kek: Tekmi s Severno Makedonijo in Gibraltarjem za vpogled v širši kader
  Slovenska nogometna reprezentanca se je zbrala na Bledu, kjer je začela priprave na prijateljski tekmi s Severno Makedonijo in Gibraltarjem 1. in 4. junija. V tej reprezentančni akciji je kar nekaj novih imen, kot je na Gorenjskem pojasnil selektor Matjaž Kek, si želi ti tekmi izkoristiti za vpogled v kakovost tega širšega kadra.
 • 19.05.2021 | A
  Slovenija z udeležencem Eura 2020, Kek objavil seznam
  Slovenska članska reprezentanca bo v junijskem reprezentančnem terminu odigrala dve pripravljalni tekmi, ki bodo selektorju Keku služili kot priprava na nadaljevanje kvalifikacij za SP 2022. Slovenci bodo najprej gostovali v Severni Makedoniji pri udeleženki evropskega prvenstva, nekaj dni kasneje pa v Koper prihaja še Gibraltar. Selektor Matjaž Kek je danes že objavil seznam igralcev za junijski tekmi.
 • 17.05.2021 | A
  Bajrić slovaški prvak, Belec se vrača med italijanske prvoligaše
  Sezona se bliža h koncu, med reprezentanti pa smo dobili še enega državnega prvaka. Kenan Bajrić je s Slovanom znova osvojil slovaško prvenstvo, Vid Belec pa je že v začetku tedna potrdil povratek med italijanske prvoligaše.

DELI NA

0