26.05.2010 | A
Na vrhu brez sprememb, Slovenija 25.

Nova lestvica Mednarodne nogometne zveze (FIFA) slovensko izbrano vrsto dobra dva tedna pred mundialom uvršča na 25. mesto, kar je dve mesti nižje, kot so bili Kekovi varovanci pred slabim mesecem dni. Na prvih osmih mestih brez sprememb.

Brazilci z naskokom 46 točk še vedno držijo prvo mesto med nogometnimi velesilami, sledijo jim evropski prvaki z Iberskega polotoka in Portugalci. Do zamenjave je prišlo tudi med Francijo in Hrvaško, medtem ko je tokrat najbolj napredovala Turčija (+4 mesta), ki se trenutno nahaja na repu trideseterice, reprezentanca Čila pa je izgubila tri mesta.

Slovenija je po zgodovinskem 23. mestu, ki ji je pripadel konec aprila, tokrat na 25 mestu, torej znotraj najboljših nogometnih moštev na svetu. In če vzamemo za primer Anglijo, ki je hkrati tudi nasprotnica Kekove izbrane vrste je primerjava 50 milijonov prebivalcev z dvema in izbor najboljše 23 iz vsake države svojevrsten dosežek za državo na sončni strani Alp. Od ostalih nasprotnikov v južnoafriški skupini C so Američani obstali na 14. mestu, Alžirci pa pridobili eno mesto in zaokrožujejo trideseterico.

Graf: Gibanje reprezentanc skupine C v zadnjem letu, kjer sta ob konstantnih Angležih in Američanih največ pridobili Alžirija in Slovenija. Slednja je celo v boljšem izhodišču, kot afriški predstavnik.

Med tekmecema, ki reprezentanco čakata v prijateljskih bojih so Novo Zelandci, s katerimi se bo selektorjeva četa pomerila 4. junija v Mariboru na 78. mestu, Avstralci, ki bodo tekmec pred kvalifikacijami za evropsko prvenstvo pa 20.

Slovenija, ki je obdržala 860 točk a izgubila dve mesti, na mundial odhaja kot 25. reprezentanca sveta, ne glede na padec pa lahko nogometni navdušenci z optimizmom pričakujejo prvenstvene obračune, kjer je majhna a samozavestna in notranje homogena slovenska četa dokazala, da lahko na kolena spravi tudi velikane. Padel je Hidding, zatresla se je angleška mreža in kdo ve, kakšno presenečenje bodo Kekovi varovanci pripravili na južni polobli.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Drago Wernig

 

SORODNE NOVICE

 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Odmevi po žrebu
  Slovenska delegacija na čelu s selektorjem Matjažem Kekom in predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem je v Hamburgu žreb skupin za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji ocenila za težak. Kot pa je poudaril selektor, tekmece poznajo in bodo na EP šli tekmovat, ne zgolj sodelovat.
 • 04.12.2023 | A
  V skupini C z Dansko, Srbijo in Anglijo
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu, ki bo med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto potekalo v Nemčiji, v skupini C pomerila proti Danski, Srbiji in Angliji. Tako je določil današnji žreb v hamburški koncertni dvorani.
 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 02.12.2023 | A
  Slovenski nogometaši bodo danes dobili tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.

DELI NA