19.07.2010 | U15
Na vrhu Plut s tremi zadetki

Že na uvodnih srečanjih prvoligaškega tekmovanja so se izkazali predvsem mladi. V 874 igralnih minutah je petnajsterica petkrat zatresla nasprotnikovo mrežo, prejela štiri rumene kartone, en zvezni reprezentant pa je zaradi poškodbe tekmo predčasno zaključil.

Na listi strelcev po zgolj 90. minutah na zelenicah vodi 21-letni mariborski napadalec Vito Plut, ki je trikrat zatresel gorenjsko mrežo. Ob Plutovem 'hat-tricku' je bil natančen tudi Nikola Tolimir, ki je v dresu velenjskega Rudarja na gostovanju v Šiški postavil končnih 3:1 ter Danijel Marčeta, ki se je vrnil na slovenska prizorišča in uvodoma zadel proti Primorju.

Jubilejno 20. sezono prvoligaškega tekmovanja sta otvorila Luka Koper in Primorje. Prvoligaški povratnik ni bil kos državnim prvakom, ki so Primorje odpraviti z rezultatom 4:1. Tu se je med strelce vpisal tudi Danijel Marčeta, ki je to sezono okrepil slovenskega prvaka. V 35. minuti je po hitrem protinapadu vodstvo gostiteljev z roba kazenskega prostora povišal na 2:0, sicer pa je celotno srečanje v obrambi odigral tudi Andraž Struna.

Pokalni podprvaki so z gostovanja v Celju odnesli vse tri točke, na Areni Petrol pa so se pred dobrimi 400 gledalci predstavili Roman Bezjak, ki je ob prvem sodniškem pisku na srečanju porumenel, kasneje pa (večkrat) nevarno zapretil pred domžalskimi vrati (žal neuspešno), Rajko Rep in Boris Mijatovič na strani gostiteljev ter Jovan Vidovič in Darko Zec pri gostih. Slednji je ob koncu srečanja zamenjal Pekiča. Z izjemo zadetka ob koncu srečanja je tekma minila v soparnem in za igralce težkem terminu, kjer so se na koncu veselili gostje.

Dvoboj Olimpije in Rudarja je zmago prinesel Velenjčanom, ki so na krilih še ne polnoletnega Bratanovića zrežirali preobrat. Končnih 1:3 pa je postavil Nikola Tolimir. Prvi polčas je minil v znamenju prvega, ki je nase opozoril z nekaj zrelimi priložnostmi za zadetek, dobro predstavo pa nadaljeval tudi po polčasu. Takrat je v garderobi ostal Alen Vučkič, ki je v prvem delu srečanja velenjskim napadalcem preprečeval doseganje zadetkov. Tolimir, ki je v igro vstopil šele v 81. minuti, je kot joker s klopi v sodniškem podaljšku po protinapadu postavil končni izid srečanja.

Na srečanju med Mariborom in Triglavom Gorenjska je prišlo do trka ob zračnem dvoboju požrtvovalnih nogometašev, kjer jo je skupil Armin Bačinovič in igrišče zapustil po vsega 17 minutah srečanja. Trčenje je prineslo počeno arkado, mladi vezist pa je bogatejši za šest šivov. Do četrtkovega dvoboja z Videotonom bo Bačinovič le lažje treniral. Je pa bila to pred dobrimi 1500 gledalci vsekakor tekma Vita Pluta, ki je od petih prispeval kar tri zadetke za zmago vijoličastih in se povzpel na prvo mesto lestvice strelcev. Do sedmih, kolikor jih je junak srečanja zabil prejšnjo sezono, mu tako ne manjka veliko. »Vsak napadalec je vesel, če zadane trikrat. Še več pa pomeni zmaga ob dobri igri celotne ekipe,« ni pozabil na kolektivni duh mladi napadalec. Sicer so vijoličasti že v sedmi minuti imeli številčno prednost, kar so kasneje znali tudi izkoristiti. Ob dvojici sta se mariborskemu občinstvu predstavila še kasneje porumenela Josip Iličič, kot novinec v vijoličasti opravi in Aleš Majer. Prvi je načel protinapad, ki ga je za 3:0 zaključila mariborska štirinajstica, kasneje pa za las zgrešil prečko.

Zadnje srečanje prvega kroga sta sinoči odigrala HIT Gorica in lendavska Nafta. Z 1:0 so se veselili prvi. Na Športnem parku v Novi Gorici je padel zgolj en zadetek, ki pa je gostiteljem, ki so nastopili brez kaznovanega Zarifovića in poškodovanega Etiena Velikonje (roka), prinesel prve tri točke v prvenstvu. Srečanje sta začela tudi Gregor Balažic in novinec v goriški opravi Dalibor Stojanovič, ki pa sta srečanje zaključila pred zadnjim sodniškim piskom.

V preteklem tednu pa je odmeval tudi zadetek mladega Harisa Vučkiča v dresu Newcastla z Otoka, ki je na prijateljski tekmi proti Carisle Unitedu v 73. minuti  pred skoraj 7.500 gledalci s strelom v levi spodnji kot postavil končnih 0:3 v svojo korist. S tem je izvrstno izkoristil priložnost, ki jo je dobil v drugem polčasu in nedvomno potrdil svoj nogometni talent.

V prijateljskem obračunu med drugoligašem iz Kidričevega in angleškim klubom Leucester City pa je nase opozoril 20-letni Leon Črnčič, sicer udeleženec lanskoletnega EP v Urajini, ki je na preizkušnji na Otoku. Mladi napadalec je v igro vstopil v drugem polčasu in z glavo uspel zatresti mrežo nekdanjega delodajalca, tik pred koncem srečanja pa žogo le za las poslal nad prečko.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: nkmaribor.com

SORODNE NOVICE

  • 15.04.2024 | U15
    Kreft izbral varovance za Turnir narodov
    Slovenska reprezentanca do 15 let bo konec aprila nastopila na Turnirju narodov, ki bo potekal v Italiji. V skupinskem delu tekmovanja ”20. Torneo Delle Nazione” se bo pomerila z izbranima vrstama Savdske Arabije in Češke, selektor Boštjan Kreft pa je v ta namen objavil seznam dvaindvajsetih reprezentantov.
  • 25.01.2024 | U15
    Slovenija v drugo klonila proti Italiji
    Slovenska izbrana vrsta do 15 let je v italijanskem nogometnem centru Coverciano odigrala še drugo izmed dveh prijateljskih tekem proti Italiji. Varovanci novega selektorja Boštjana Krefta so po torkovem remiju tokrat morali priznati premoč našim zahodnim sosedom.
  • 23.01.2024 | U15
    Kreft ob poplavi zadetkov z remijem debitiral proti Italiji
    Slovenska izbrana vrsta do 15 let je v italijanskem nogometnem centru Coverciano odigrala prvo izmed dveh prijateljskih tekem proti Italiji.
  • 16.01.2024 | U15
    Izbrana vrsta do 15 let z novim selektorjem proti Italiji
    Slovenska reprezentanca do 15 let je pred kratkim dobila novega selektorja. To je postal Boštjan Kreft, ki je pred tem opravljal funkcijo pomočnika selektorja pri izbrani vrsti do 15 let. Kreft bo s svojimi varovanci v drugi polovici januarja odigral dve mednarodni prijateljski tekmi z Italijo.
  • 26.10.2023 | U15
    Slovenija znova do visoke zmage nad Bolgarijo
    Slovenska reprezentanca do 15 let je odigrala še drugo mednarodno prijateljsko tekmo proti izbrani vrsti Bolgarije. Varovanci Muamerja Vugdalića so svojemu nasportniku ponovno zabili štiri zadetke.
  • 24.10.2023 | U15
    Slovenija visoko ugnala Bolgarijo
    Slovenska reprezentanca do 15 let je odigrala prvo izmed dveh mednarodnih prijateljskih tekem proti izbrani vrsti Bolgarije. Varovanci Muamerja Vugdalića so svojemu nasportniku zabili štiri zadetke, ob tem pa so svojo mrežo ohranili nedotaknjeno.
  • 17.10.2023 | U15
    Selekcija do 15 let dvakrat z Bolgarijo
    Slovenska reprezentanca do 15 let bo v drugi polovici oktobra odigrala dve mednarodni prijateljski tekmi z Bolgarijo. Selektor Muamer Vugdalić je v ta namen objavil seznam dvaindvajsetih nogometašev, na usluge katerih bo računal na prihajajoči reprezentančni akciji.
  • 25.09.2023 | U15
    Vugdalić: Kljub porazu smo lahko zadovoljni
    Slovenska reprezentanca do 15 let je odigrala še zadnje srečanje na UEFA U15 razvojnem turnirju. Po uvodnem porazu s Turčijo in zmago nad Hrvaško so varovanci Muamerja Vugdalića na zadnjem srečanju morali priznati premoč Slovaški.
  • 23.09.2023 | U15
    Slovenija boljša od Hrvaške
    Slovenska reprezentanca do 15 let je odigrala drugo srečanje na UEFA U15 razvojnem turnirju. Potek, ko so varovanci Muamerja Vugdalića klonili proti Turčiji, so bili tokrat z minimalno zmago boljši od Hrvaške.
  • 13.09.2023 | U15
    Vugdalić izbral varovance za mednarodni turnir
    Slovenska reprezentanca do 15 let bo v drugi polovici septembra gostovala na UEFA U15 razvojnem turnirju, ki bo potekal na Hrvaškem. Selektor Muamer Vugdalić je v ta namen objavil seznam triindvajsetih nogometašev, na katere bo računal na srečanjih proti Turčiji, Hrvaški in Slovaški.

DELI NA