Na svetovno prvenstvo tudi Rene Rantuša Lampreht

Svetovno prvenstvo v nogometu 2018 bo imelo močan slovenski pridih, saj poleg Tije Karič in Jana Beka v okviru mednarodnega projekta Nogomet za prijateljstvo potuje v Rusijo tudi Rene Rantuša Lampreht.

Član kadetske ekipe Maribora, ki je v letošnji sezoni osvojila naslov slovenskih kadetskih prvakov, ima bogate izkušnje s tem projektom, saj se je preizkusil že v vlogah igralca in trenerja. »Leta 2016 sem bil izbran v skupino, ki je bila povabljena v Milano na turnir mladih do 14 let. Takrat smo s soigralci in trenerjem Žikico Vuksanovičem osvojili turnir in skupno premagali 32 držav, sam pa sem bil kapetan svojega moštva. Za nagrado smo si ogledali še finalno tekmo Lige prvakov,« se spominja prvega dogodka Rene, ki je že leto kasneje odpotoval v Saint Petersburg.

»Marca 2017 sem bil najprej povabljen v Hamburg na žrebanje skupin za Saint Petersburg, skupaj s fantom iz Kitajske in dekleta iz Japonske. Vsi trije smo sodelovali pri televizijskem prenosu žreba. Nato sva z očetom konec junija odpotovala v Saint Petersburg, kjer je potekal peti dogodek Nogomet za prijateljstvo 2017. V sklopu tega je bil organiziran tudi Mednarodni otroški forum, na katerem so sodelovali mladi udeleženci iz 64 držav. Vsak dan smo imeli treninge, skupne predstavitve, ogled mesta, zelo dobro pa je bilo poskrbljeno tudi za varovanje. Sam sem opravljal vlogo trenerja oranžne ekipe, v katero so bili vključeni igralci iz Španije, Argentine, Azerbajdžana, Singapurja, Libije, Češke, Bolgarije in Bolivija. Na koncu smo tudi zmagali in svojili pokal,« razloži Rene in prizna, da je delo trenerja precej težje, kot si je predstavljal.

Tu pa se zgodba še ne zaključi, saj je Rene nedavno prejel novo razveseljivo novico. »Pred kakšnim mesecem sem dobil uradno povabilo v Moskvo, kjer bom t.i. častni gost. Obiska se zelo veselim in komaj čakam, da vidim tudi letošnji spektakel, ki bo zagotovo lep in veličasten,« se veseli projekta Nogomet za prijateljstvo in svetovnega prvenstva v Rusiji Rene, navdušen nad nepozabnimi nogometnimi trenutki. »Glede na to, da sem star šele 16 let, sem videl in doživel velike stvari, ki si jih bom vsekakor zapomnil za celo življenje.«

Tekst: MKo
Foto: Osebni arhiv Rantuša Lampreht

SORODNE NOVICE

 • 26.05.2023 | Nogomet za vse (splošno)
  Na festivalnem dnevu 500 otrok
  Pretekli konec tedna se je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo odvijal festivalni dan nogometa, ki se ga je udeležilo 500 otrok iz programa Regijskih centrov MNZ v kategoriji U12 in U13.
 • 23.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Dan slovenskega nogometa za vse in Uefa grassrots week
  Začel se je teden športa v katerem tudi nogometaši praznujejo temelje nogometne igre. Velika nogometna družina praznuje aktivno športno udejstvovanje skupaj z ostalimi športi na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer otroci in mladina dokazujejo, da je nogomet strast, želja in način življenja.
 • 20.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  UEFA Grassroots konferenca v Madridu
  V Madridu je med 12. in 16. septembrom potekala UEFA Grassroots konferenca, ki je namenjena temeljem nogometa. Udeležile so se je vse članice Uefe in opazovalci ostalih konfederacij vključno s krovno svetovno organizacijo FIFA. Nogometno zvezo Slovenije sta zastopala Matjaž Jaklič in Rajko Korent.
 • 07.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Prihaja prva Žogarija v novem šolskem letu
  Od 9. do 11. septembra bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal največji in najbolj obiskan sejem za družine v Sloveniji – Otroški Bazar, v okviru katerega se bo odvila prva letošnja Žogarija – Žogarija Fest.
 • 23.05.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Festivalni dan 2022
  V nedeljo je bil po dveh letih premora znova izveden tradicionalni festivalni dan nogometa igralcev kategorije U12 in U13. V športnem parku Kidričevo so se na treh odlično pripravljenih igriščih z naravno travo predstavile ekipe MNZ-jev z igralci letnika 2009 in 2010, ki obiskujejo program Regijski centri MNZ.
 • 19.05.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  MNZ Ljubljana zmagovalka pokala regij
  Nogometaši MNZ Ljubljane so v finalu slovenskega pokala regij premagali MNZ Ptuj z 2:1 (1:0) in si priigrali nastopanje na mednarodnem prizorišču.
 • 08.02.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Informativni dan v nogometnem razredu NZS
  Informativni dan v Nogometnem razredu NZS bo potekal v petek, 11.2., ob 12 uri. Predstavitev bo potekala prek spleta, povezava pa bo na voljo v petek, 4.2. Tudi na spletni strani Nogometne zveze Slovenije.
 • 30.12.2021 | Nogomet za vse (splošno)
  Intervju: Branko Elsner
  Branko Elsner že dobrih 20 let na Nogometni zvezi Slovenije skrbi za usposabljanje slovenskih nogometnih trenerjev. Največ zaslug za to ima njegov oče, legenda ne le slovenskega nogometa, prav tako Branko Elsner.
 • 29.12.2021 | Nogomet za vse (splošno)
  Regijski centri za dekleta
  Ženski nogomet v Sloveniji ima bogato tradicijo, prav tako pa postaja vedno bolj prepoznaven. Klubi, nogometni razred za dekleta in reprezentančne selekcije dokazujejo, da ženski nogomet na vseh področjih zelo napreduje in se počasi približuje najuspešnejšim nogometnim državam.
 • 23.09.2021 | Nogomet za vse (splošno)
  Dan slovenskega športa in začetek tedna Nogometa za vse
  Slovenija praznuje dan slovenskega športa s posebno prireditvijo v ljubljanskem parku Tivoli, kjer je prisotna tudi Nogometna zveza Slovenije. Prireditev je obiskala množica otrok iz ljubljanskih šol, ki so se lahko preizkusili tudi v nogometni igri.

DELI NA